ARTIKKELIT > VIISI VUOTTA!
↶ Takaisin Artikkeleihin

Viisi vuotta!

Yhteinen sivustomme sanaristikot.net aloitti maaliskuussa 2003. Pääasiana oli julkaista netissä ristikoita, joita voi ratkoa päätteellä. Mukaan kuitenkin otettiin keskustelupalsta ja myöhemmin chat. Nämä asiat jakavatkin sivujen käyttäjät selvästi kahtia. Toisia kiinnostavat pääasiassa ristikot, toiset seuraavat ja päivittävät kirjoituksia päivittäin, tunneittain, minuuteittain, kukin halunsa ja ajankäyttönsä sanelemana.

Kirjoitusmäärät alkoivat lyhyen alkukankeuden jälkeen lisääntyä. Aluksi kirjoiteltiin paljon yleistä asiaa ristikoista. Monet vierailevat kirjoittajat ovat tuoneet keskusteluihin omat mausteensa. Kun ristikkoaiheet uhkasivat jäädä erilaisten ketjujen jalkoihin, jaettiin kirjoituksen kahteen eri luokkaan. Ristikot-puolella on välillä ollut hyvinkin hiljaista, mikä on täysin ok, mikäli täällä vierailevat ihmiset eivät enempää kaipaa. Jos haluttaisiin lisää kirjoituksia ristikoista, silloin pitäisi rohkeasti uskaltaa kysyä. Ristikoiden ammattilaiset tietävät tällöin paremmin, mistä aiheista kannattaa kirjoittaa. Tällä sivustolla on ainoalaatuinen mahdollisuus saada tietoa ristikkomarkkinoiden kulissien takaisista touhuista ja ristikoiden synnystä.

Visaiset ristikot ovat aina puhuttaneet enemmän kuin helpot, vaikka lähes kaikki netissä julkaistut ristikot ovat helppoja. Viiden vuoden pyykillä innokkaimpia keskustelunaiheita ovatkin Aulis Lehdon Hesarin ristikot, jotka vetävät sivustolle koko ajan lisää ihmisiä, jotka ovat googlettamalla saaneet tämän sivuston osuman. Lisäksi Ilta-Sanomien kovikset arvioidaan viikoittain muutamin tai joskus runsain kommentein.

Miten tätä sivustoa ja sen vaikutusta parhaiten kuvaisi? Näin sen teki Antti Viitamäki kolme vuotta sitten. Kirjoitus on vastaus väitteeseen sivujen toimimattomuudesta, mutta se editoitu itsenäiseksi kokonaisuudeksi.

”Seurattuani tätä sivustoa kahden vuoden ajan ja luettuani 1500 säikeestä tuhansia kommentteja olen koko ajan seurannut toimivaa keskustelusaittia.

Olen osallistunut täällä useampaan sataan keskusteluun, lukemattomista eri aiheista. Olemme penkoneet satojen sanojen etymologioita, keskustelleet ja kiistelleet kielen historiasta ja tulevaisuudesta, vertailleet kielenkäyttöä eri tilanteissa, eri yhteyksissä, eri ihmisryhmissä, eri maissa. Olemme tutkineet ja pohtineet erilaisia idiomeja, sananlaskuja ja muita kummallisuuksia – näitäkin useammasta eri kielestä. Olemme keskustelleet ristikoista, niiden laatimisesta, piirtämisestä, kustantamisesta ja ratkomisesta, olemme - joskus kiivaammin, joskus leppoisammin – vertailleet eri lehtiä ja eri tekijöitä. Olemme täällä arvioineet kymmeniä, ellei satoja ristikoita. Ihmiset ovat kyselleet ratkontaohjeita, ihmetelleet outoja ratkaisusanoja ja vihjeitä - varsin usein he ovat saaneet vastauksiakin kysymyksiinsä.

Olemme keskustelleet historiasta, maantieteestä, politiikasta, matematiikasta, biologiasta, kosmologiasta, fysiikasta, kemiasta. Olemme keskustelleet urheilusta, lemmikeistä, alkoholista, lapsista, vanhemmista, uskonnoista, taiteista ja ylipäätään kaikesta kulttuurista. Täällä on vaihdettu niin kakkureseptejä, synttärionnitteluja kuin osanottoja suruunkin.

Täällä on kerrottu hyviä vitsejä ja huonoja vitsejä, kummallisia tositapauksia, viekkaita valheita ja uutisia ympäri maailmaa. Täällä on keskusteltu erilaisista peleistä, pelattu erilaisia pelejä, jopa KEHITETTY erilaisia pelejä, leikkejä ja arvoituksia.

Täällä on esitetty ja ratkaistu satoja tehtäviä, joista osa on vaatinut hyvää nippelitietoa, osa huikeita hoksottimia. Tänne on tuotu yhtä lailla perinteisiä kuin kaikkein moderneimpiakin asioita muiden ihmeteltäväksi.

Täällä on käynyt satoja ihmisiä etsimässä informaatiota, he ovat opettaneet ja oppineet. He ovat kysyneet, vastanneet, ärtyneet, leppyneet, kiinnostuneet ja innostuneet.

Välillä on ollut rauhallisempaa, välillä meno on ollut sellaista että heikompia on hirvittänyt. Välillä on ollut todella tiukkaa vääntöä, välillä on osattu kuunnella, välillä ei. Sanoilla on sivalleltu toisinaan enemmän kuin tarpeeksi.

Olen nauranut, itkenyt, pelännyt, lohduttanut, piikitellyt, leikitellyt, myhäillyt, väittänyt, puolustanut, hyökännyt, äimistellyt ja luimistellut. Olen saanut uusia ystäviä, olen saanut palautetta ristikoistani enemmän kuin kaikkialta muualta yhteensä!

Minä henkilökohtaisesti en pysty laskemaan kaikkia niitä asioita joita olen täältä oppinut tai niitä ajatuksia joita olen täältä saanut.”

Ratkotaan ristikoita, kirjoitetaan niistä ja leikitellään sanoilla sekä ketjuillaan edelleen!

Erkki Vuokila

↶ Takaisin Artikkeleihin