ARTIKKELIT > KOLMAS ALKUERÄ SM 2005:SSÄ
↶ Takaisin Artikkeleihin

Kolmas alkuerä SM 2005:ssä

Tiistaina 22.3. julkaistiin Ilta-Sanomissa kolmas alkuerä eli kisan vaikein ristikko. Vaikka monet tällä sivuilla sanoivat toista alkuerää tosi helpoksi, se pudotti osallistujien määrän alle puoleen. Yli 3000 ratkojaa saattoi ottaa osaa toiseen alkuerään, mutta noin 1350 on enää mukana sen jälkeen.

Kakkosalkuerän suurin pudottaja oli vihje HLSINKI, johon piti kirjoittaa ETTÄ, siis Helsinki on vihjeessä ilman e-kirjainta. Tuomaristo pohti vimmatusti, pitäisikö hyväksyä vastaus ETLÄ, joka on johdettu sanasta etelä, mutta koska etlä ei hyvällä tahdollakaan tarkoita mitään, oli se pakko tuomita virheeksi. Sen sijaan kipuja olivat tuomariston mielestä poliot siinä missä poltotkin. Erittäin mielikuvituksellisia ehdotuksia oli mukana ja jokainen sana pohdittiin erikseen.

Jatkossa olevat 1350 ratkojaa ovat nyt olleet kovan paikan edessä. Monella on huolena, pääseekö omalla ajalla jatkoon, jos se on useita tunteja. Team Katalin määritteli ristikon tosi visaiseksi mutta loppujen lopuksi aika helpoksi, kun sitä jälkikäteen tutkii. On tullut samansuuntaista mielipidettä ja vastakkaista. Tiimin ajatuksena oli tehdä ristikko mahdollisimman mielenkiintoisilla ja täsmällisilläkin vihjeillä. Vihjeitä tehtiin ryhmätyönä, mutta tällä kertaa ei oltu saman pöydän ääressä, kuten 2003 Ähtärissä. Tiimi päivitti tilannetta omalle salaiselle nettisivulle ja jätti kaikki ehdotukset näkyville. Niistä sitten valittiin jokaiseen paikkaan sopivin. Paljon vaikeampiakin vihjeitä joukossa oli, mutta tähtäin oli, että parissa tunnissa ratkoneet ainakin olisivat mukana välierissä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että yli kaksi tuntia ratkoneitakin pääsee mukaan.

Juha Hyvösen kokoamat loppukilpailutapahtuman tiedot ovat nyt nähtävillä. Varsinkin uusien tapahtumaan tulevien kannattaa tutustua niihin jo ennakolta ja alkaa suunnitella strategiaa. Konkareiden kannattaa muistella tosiseikkoja. Käytännössä juuri mikään ei ole muuttunut, jos ratkoo ristikot oikein. Virheiden vaikutuksia on rukattu pienessä määrin.


Yksi uuraista tarkastajista, Magda Schleifer.

↶ Takaisin Artikkeleihin