ARTIKKELIT > PIILOSANA SM 2016 - JÄLLEEN NEITOLALLE
↶ Takaisin Artikkeleihin

Piilosana SM 2016 - jälleen Neitolalle

Lauantaina 12.11. piilosanaväki kokoontui Tuusulaan Majatalo Onnelaan. Lähes sata ratkojaa otti osaa SM-kilpailuun.

Osanottajamäärä oli positiivinen yllätys. Vaikka kutsuttuja oli yli 150, oli selvää, että moni jättäisi tulematta. Onnelassa riitti kuitenkin kuhinaa aamuyhdeksästä alkaen.

Työryhmässä olivat Sanaseppojen puheenjohtaja Jari Haapa-aho, laatija Pertti Oskala ja allekirjoittanut. Onnelaan saapuivat lisäksi kisan suojelija Marjatta Leppänen ja kymmenhenkinen Juha Hyvösen vetämä toimitsijaryhmä. Arto Pöllänen otti tilaisuudesta liikkuvaa kuvaa. Pertin kanssa toin mukanani kolme eri piilistä. "Tussarit tanaan!" kuului Pertin taisteluhuuto, kun saimme Onnelasta lainatuilla paksuilla tusseilla ja viivaimilla peitettyä yhden liiallisen lauseen välierätehtävästä.


Laatija Pertti Oskala, toimitsija Heli Kärkkäinen ja suojelija Marjatta Leppänen.


Tussari ollut tanassa.

Avaussanojen saattelemana käytiin ennen kello yhtätoista välierän kimppuun. Välierän nopein oli viime kerrallakin mitaleille yltänyt Tomi Stengård ainoana alle 10 minuutin tuloksella. Tällä kertaa ratkonta-aikaa oli annettu 45 minuuttia, joten useimmat saivat tehtävän valmiiksi.

Jo välierän aikana alkoi keskustelu aulatiloissa tihentyä. Lohikeitto lämmitti ruumiin, mukavat jutustelut sielun. Tässä vaiheessa jaettiin kimppatehtävä, joka sisälsi yhden ihan uudenlaisen idean. Koska piilisfanin hajaantuivat eri suuntiin ja eri ryhmiin, ei kauheasti palautetta ehditty vielä lauantain aikana saada.

Väki kokoontui taas yhteen seuraamaan haastatteluja. Minä jututin Marjatta Leppästä, joka kertoi piilosanainnostuksensa alusta ja muita ajatuksiaan. Pertti sai vastaansa mestaruutta puolustavan Juhan, joka antoi kilpailijoilleen vinkin: "Kannattaa yrittää saada kipsi pois kilpailutilanteessa!" "Siis olkaa kuin kotonanne!" tiivisti Pertti. Jari puhui pian 90 vuotta täyttävän ja koko kuulijakunnan hurmanneen Terttu Waismaan kanssa.


Pertti ja Juha.


Terttu ja Jari.

Kello oli käynyt yli yhden. Finaaliin päässyt kärkikymmenikkö julkaistiin. Valmistautuminen koitokseen alkoi. Samat säännöt kuin välierässä, väärä sana antaa 3 sakkominuuttia, mutta aikaa oli nyt vain 30 minuuttia. Vähän päälle kymmenen minuutin lopettivat Neitola ja Kalevi paavola. Kummankin poistuminen päätä puistaen ihmetytti kansaa. Oliko heillä epäilyksiä virheistä? Kolmantena urakan päättänyt Reima Aitta teki yhden virheen, mutta aika riitti silti pronssille. Seuraavaksi lopettanut Tomi Stengård teki myös yhden virheen. Näin Ristikkoakatemian kouluttama Juha Asikainen nousi komeasti neljänneksi, toinen opettajistaan eli Sakari Pajakoski oli kymmenes.

Tuloksia ei oltu vielä julkistettu, kun Jyrki Härkönen aloitti musiikkiohjelman. Pertti Oskalan pääosin sanoittamassa Laatijan laulussa laatijapari tuli mukaan hoilaamaan. Toinen ensiesityksen saanut laulu oli Piilisfiilis ja kolmas Marjatta marjatta, jonka vierailevaa solistia ehkä ei ole vaikea arvata. Ensiesityksinä kuultiin myös Pertin sanoittama Mökkireggae ja allekirjoittaneen Kuulemiin. Tilaisuutta varten oli tehty paljon töitä aivan kalkkiviivoille asti. Jyrkin vanhoista lauluista kuultiin mm. Heikki Aikion kääntämä Eaglesin Hotel California nimellä Yksinäisten kaupunki. Piilosana-aiheisten laulujen tekstit löytyvät pian blogistani.


Jyrki Härkönen kotistudionsa ovella. Siellä oli tehty paljon töitä Piilosana SM:n eteen.

Kymmenen parasta julkistettiin ja kunniakirjat jaettiin. Kaikki olivat saaneet riittämiin ja kello oli vartin vajaa neljä. Oli aika hajaantua omille teille ja toivoa, että vuonna 2018 tavataan samoissa merkeissä.


Mitalikolmikko vasemmalta Kalevi Paavola, Juha Neitola ja Reima Aitta.

Kaikki kilpatehtävät löytyvät Sanaseposta 4/2016. Juha Hyvösen kokoamat tulostiedot ovat täällä. Arto Pölläsen tekemä kooste tapahtumasta on nyt Youtubessa.

Erkki Vuokila

↶ Takaisin Artikkeleihin