ARTIKKELIT > PELIKAANIT JUHLIVAT
↶ Takaisin Artikkeleihin

Pelikaanit juhlivat

Punainen Pelikaani ja Musta Pelikaani ilmestyivät ensimmäistä kertaa 15.7.1993. On siis kymmenvuotisjuhlan aika.

Oululainen Ten Point Press Oy oli neuvotellut jo pitkään Sanoma Oy:n aikakauslehtipuolella (sittemmin Helsinki Media, nyttemmin Sanoma Magazines Finland) ristikkolehtiyhteistyöstä. Kun mukaan tuli Sanaris Oy ristikoiden tuottajana ja Erkki Vuokila päätoimittajana, saatettiin kaksi ensimmäistä Pelikaani-ristikkolehteä perustaa.

Laatija- ja piirtäjäkuntaan kuuluivat jo ensimmäisessä numerossa mm. Aulikki Nenonen, Auri Saari, Pekka Tuomisto, Reima Mäkinen, P.A. Manninen ja Terhi Liinalaakso. Aivan uusina tekijöinä - jotka jatkavat edelleen - esiteltiin Sami Hämäläinen, Heli Kärkkäinen (välillä tunnettu Hämäläisenä mutta nyt jälleen Kärkkäinen) ja Hannu Salokangas. Alkuaikojen tekijöistä ei viime aikoina Pelikaaneissa ole enää nähty Tenho Ruuskaa, Antti Parkkista, Ursula Niemistöä (joka piirtää edelleen Kotivinkin ristikkoa) tai Heikki Lahermaa.

Pelikaanit olivat aluksi kookkaita, sivun vaakamittakin peräti 26 cm. Koko ei kuitenkaan ollut käytännöllinen ja nykyisin kaikki Pelikaanit ovat A4-kokoisia. Helsinki Mediakin jäi matkan varrella pois, vaikka ehtikin todistaa kolmannen lehden Paksun Pelikaanin syntyä. Tuota nimeä pidettiin aluksi negatiivisena, mutta se meni kuitenkin läpi. Nykyisin Paksu on saman paksuinen kuin muutkin, siinä mielessä nimi on vanhahtava, mutta ei se mihinkään muutu ja onhan se paksu moneen kilpailijaan verrattuna.

Neljäs ja suosituimmaksi osoittautunut Pelikaani on Krypto Pelikaani, jonka tehtävät Erkki Vuokila ja Aulikki Nenonen ovat alusta alkaen tehneet suunnilleen fifty-fifty. Se julkaisi koenumeron keväällä 1995 ja säännöllinen ilmestyminen alkoi syksyllä 1995. Nyt heinäkuun alussa ilmestyy sen 60. numero, joka on samalla perinteinen 52-sivuinen kesäpaketti sisältäen ajanvietettä myös lapsille ja nuorille. Myös lehteä nimeltä Tavu Pelikaani kokeiltiin, mutta myynti ei kattanut menoja ja se lopetettiin. Ja vielä yksi Jätti Pelikaani kuuluu menneisyyteen.

Punainen Pelikaani julkaisi vuosituhannen vaihtumisen kunniaksi muhkean 52-sivuisen erikoislehden, mutta kymmentä vuotta juhlitaan normaalin 36 sivun voimin. Palkinnot ovat kuitenkin kaksinkertaiset ja laatijat ovat tietysti panneet parastaan, jotta lehti olisi kaikkien aikojen paras.

Mustan Pelikaanin numero 5 toistaa saman kuvion pari viikkoa Punaisen perässä.

Punainen Pelikaani sisältää nykyisin kolmen tähden vaikeusasteikolla kaikkia tasoja puolen tähden välein. Sitä voi siitä huolimatta pitää Suomen visaisimpana lehtenä. Vaikean ääripään ristikot ovat vaikeimpia, mitä tällä hetkellä tarjotaan ristikkolehdissä, ja kaksitähtisetkin alkavat jo sivulta 8. Musta Pelikaani pyrkii olemaan mielenkiintoisella tavalla helppo lehti, ei siis vanhan toistoa vaan mahdollisimman helppoa sanastoa helpoilla vihjeillä. Laatijoiden omat tyylit ja ratkojien sopeutuminen niihin aiheuttavat tietenkin suurtakin tehtävä- ja ratkojakohtaista vaikeusasteen vaihtelua.

Pelikaanien laatija- ja piirtäjäkuntaa ovat nykyisin edellä mainittujen lisäksi Teemu Pallonen, Hillevi Sartola-Hippa, Mirja Pihlajamäki, Antti Viitamäki, Kari Kämäräinen, Seppo I. Lahti, Erkki Reijonen, Erkko Lehtonen, Antti Ylönen, Pekka Parhi, Heikki Luukkala, Jani Enilä, Heidi Heinola ja Päivi Vesanto. Matkan varrella on sivuilla nähty myös mm. Juha Hyvösen, Juha Kukkosen, Sampo Kontusen, Petri Tuomolan ja Tapio Kotipellon käden jälkeä.

↶ Takaisin Artikkeleihin