ARTIKKELIT > MITÄ SÄÄ?
↶ Takaisin Artikkeleihin

Mitä sää?

Tämä syystalvi oli taas hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa on tehdä ristikot juuri kyseiseen hetkeen sopiviksi.

Tarkoitan tässä pääosin ristikoiden isoja valokuvia ja etenkin ulkokuvia. Pyrkimykseni on ainakin pieneltä osin ainakin tietyissä lehdissä noudattaa sitä, millainen luonto on sillä hetkellä.

Tässä on tietysti jo muutama perusongelma, mm. se. että etenkin pohjoissuuntaisesti Suomessa on hyvin erilaiset sääolosuhteet samalla hetkellä. Toinen iso pulma on, että materiaalin pitää usein olla lehdessä viikkoa ennen ja ristikon valmistumiseen tarvitaan herkästi toinen mokoma, jos se käy etanapostilla piirrettävänä (omista piirtäjistäni Manninen, Heinola, Liinalaakso ja Vesanto).

Toki osa ristikoistamme tehdään uutisristikkomaisesti eli Ilta-Sanomissa joskus jopa kokonaan edellisenä päivänä.

Tänä syystalvena, lokakuun ihan lopussa, siis tuli runsaasti lunta kaikkialla maassa. Sitä tuli niin paljon ja se asettui niin pysyvän oloisesti maahan, että moni uskoi, ettei se enää tänä talvena lähdekään. Vaikken kuulunut tuohon joukkoon, silti tuli lumisokeuskohtaus, otin runsaasti kuvia ja aloin sijoittaa niitä mahdollisimman pian julkaistaviin ristikoihin. Lisäksi otin käyttöön kuvavarastosta sanan ”talvi” alta löytyviä lumikuvia. Tällaisia ristikoita siitä syntyi jo marraskuulle:

Oho 47/06

Metsälehti 22/06

Kävelin eilenkin noiden paikkojen ohi ja siinä ne puut ja paikat ovat jo useamman viikon ajan möllöttäneet harmaina, lumettomina ja yleensä märkinä.

Kun joku tällainen ristikko on tekeillä, herään myös seuraamaan säätiedotuksia tarkemmin ja vaikka ne eivät aina pidäkään paikkansa, kyllä ne tässä suhteessa aika hyvin auttavat päätymään usein hyvään ratkaisuun kuvavalinnassa.

Ei tämä asia minulle suuri stressin aihe ole, kuitenkin mukava asia silloin, kun kuva onnistuu myötäilemään säitä. Laadin pääkaupunkiseudun Vartti-lehteen kesän viimeiseksi päiväksi eli 31.8. (sama ristikko ilmestyy silloin tällöin myös kolmessa muussa etelän lehdessä) ristikon, jossa toisena lauseena oli: Kesällä etelässä sadetta kaivattu. Olin siihen valinnut sateisen kuvan ja sateet tulivat ihan lehden ilmestymisen alla. Myös Vartissa 16.11. oli ristikko, jossa oli toinen lause: Ensilumi saatiin lokakuun puolella. Jos laatija asuu paikallislehden alueella, hänen on kohtuullisen hyvä mahdollisuus yrittää säätää ristikot säiden(kin) mukaan. Tuossa viimeisessä tapauksessa laadin ristikon, mutta siinä vaiheessa en vielä valinnut kuvaa varmasti. Mieleni muuttui siinä asiassa useamman kerran ennen ristikon toimittamista lehteen, koska luntakin tuli sinä aikana lisää. Lopulta kuitenkin päädyin sellaiseen kuvaan, joka oli otettu ensilumen aikaan.

Tämän saitin yläkuvakin tuli marraskuun alun lumihurmassa valituksi etuajassa lumiseksi. Kuva tosiaan on Helsingistä, jossa tuolloin voitiin nauttia muutamasta hienosta hiihtopäivästä.

Erkki Vuokila

Helsingissä marraskuun kuudentena päivänä 2006.

↶ Takaisin Artikkeleihin