ARTIKKELIT > SANASEPOT – ILOA JA ENERGIAA RISTIKOISTA
↶ Takaisin Artikkeleihin

Sanasepot – iloa ja energiaa ristikoista

Lehdistötiedote Helsingin kirjamessuilla 2008

Sanaristikkoseura Sanasepot ry on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana näytteilleasettajana Helsingin kirjamessuilla. Ristikot ja ristikkoihmiset kirjamessuilla? Kuinka se sopii kuvioon?

”Meidän mielestämme vallan mainiosti”, vastaa kysymykseen seuran sihteeri Riitta Rustari, monissa ristikkokoitoksissa kunnostautunut ratkojamestari. ”Kirjailijat asettavat tuottamansa sanat peräkkäin, ristikonlaatijat ristiin toistensa kanssa.”

Sanasepot on yhdistyksenä toiminut vuodesta 1981 lähtien. Keskeisinä pyrkimyksinä seuralla on parantaa ristikoiden laatua, edistää keskustelua ristikoista ja nostaa ristikoiden arvostusta. Tärkein kanava tuolle työlle on seuran oma jäsenlehti, neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Sanaseppo.

Kaikissa ristikoissahan esiintyvät aina ne samat perussanat kuten Ista, Anas, Aral ja Tati, eikö se tee tarjonnasta tylsää ja kovin samanlaista?

Riitta Rustari toteaa: ”Se riippuu laatijasta, joka sanavalinnan tekee. Joidenkin kirjailijoidenkin teksti on tylsempää kuin joidenkin toisten. Ristikkoseura pyrkii vaikuttamaan siihen, että erilaisista tylsyyksistä päästäisiin ajan myötä eroon.”

Kysyttäessä miten tuo vaikuttaminen tapahtuu, Riitta Rustari luettelee mm. seuraavia keinoja: ”Yhteydenpito laatijoiden kesken, jäsenlehdessä asioiden esille tuonti, yhteisten ristikkosääntöjen rakentaminen, erilaiset nettikeskustelufoorumit.”

Sanasepoissa on noin 1200 jäsentä. Yhteisenä piirteenä on into, jopa intohimo ristikoihin. Tuon taustalla vaikuttaa into, jopa intohimo leikkiä sanoilla.

”Ristikot ovat parhaimmillaan silloin, kun ratkoja saa ratkonnan edetessä jatkuvasti hykerryttäviä ahaaelämyksiä”, kiteyttää Riitta Rustari. ”Ratkonta on kuin lukisi Agatha Christien dekkaria. Laatija yrittää harhauttaa, johdattaa ratkojaa väärille ajatusurille. Mutta aina lopuksi murhaaja paljastuu eli ristikko on täynnä ja mielihyvä sen mukainen.”

Kirjamessuilla Sanaseppojen osastolla esiintyvillä on yllään T-paita, jossa on varsin hauskasti kuvaava teksti: Sanasepot – lanttusi parhaaksi.

Osastolla 6m24 on koko ajan tavattavissa niin laatijoita, ratkojia kuin muitakin seuran aktiiveja, joiden kanssa voi keskustella tai saa osaston monipuoliseen antiin tutustua ihan itsekseenkin. Tarjoamme osastolla sekä ilmaistuotteita että maksullista keräilytavaraa.

Tunnelmia torstailta:

↶ Takaisin Artikkeleihin