ARTIKKELIT > RISTIKKOELÄIN NÄHTY
↶ Takaisin Artikkeleihin

Ristikkoeläin nähty


Mikä on ahkera, vahva ja asuu nyt Helsingissäkin? Se on tietysti lähes kaikille ristikkoihmisille tuttu lehdenleikkaajamuurahainen, joka sanaristikoissa tunnetaan paremmin nimellä Atta. Tämä pieni eläin jakaa mielipiteitä ratkojien ja laatijoiden keskuudessa ehkä enemmän kuin mikään muu yksittäinen sana. Atta-sanaa voi myös pitää eräänlaisena sanaristikoiden tunnusmerkkinä ristikoita harvoin ratkoville ja ehkä osittain kammoksuvillekin henkilöille, joiden mielestä siitä ”murkun näköisestä kuvasta tulee aina atta”.

Kävin Korkeasaaressa katsomassa lehdenleikkaajamuurahaisia (Atta cephalotes), jotka voi tavata Amazonia-talossa. Muurahaiset muuttivat Korkeasaareen kesäkuun alussa. Ne asuvat terraariossa, jossa niillä on kompostimaiseksi mainittu pesä. Muurahaisyhdyskunnan seuraaminen on ihan mielenkiintoista puuhaa. Muurahaiset leikkaavat lehdistä melko isojakin palasia ja kantavat niitä kotipesään muhimaan ruoaksi. Yhdyskunnassa on jatkuva liike ja vipellys menossa, kun osa otuksista kantaa lehdenpalasia pesään ja osa palaa hakemaan lisää lehtiä. Ilmeisesti muurahaiset tarvitsevat myös vettä, koska terraariossa on enemmän vettä kuin kuivaa maata.

Miten tämä kohtaaminen vaikutti minuun laatijana? No ei tapahtunut mitään muutosta. En ole sanaa Atta laittanut omiin tehtäviini moneen vuoteen ja vaikka olenkin nyt nämä Atta-suvun otukset ihan ilmielävänä nähnyt, en edelleenkään tätä tavallisille ihmisille tuntematonta sanaa käytä. Enkä varsinkaan atat-sanaa. Saatan kuitenkin ottaa Atta-sanan käyttöön, jos sen avulla saan laadittua todella avaran kohdan omaan ristikkooni tai ristikko on muuten täydellinen. Mieluummin laittaisin kuitenkin ristikkooni sanan lehdenleikkaajamuurahainen. Sillä kuitenkaan tuskin pystyy samalla tavalla selviämään vaikeasta kohdasta laatimisen aikana.

Teksti ja kuvat: Teemu Pallonen

↶ Takaisin Artikkeleihin