KESKUSTELUT > RISTIKOT > MISTÄ LÖYTÄISI SOPIVIA RISTIKOITA?

1575. Mistä löytäisi sopivia ristikoita?

yli-innokas ratkoja3.5.2005 klo 02:57
Olen täydellisesti jäänyt ristikoiden ratkontaan koukkuun, mutta sopivaa ratkottavaa ei tahdo löytyä.

Suurin osa myytävistä ristikkolehdistä menee kategoriaan helppoa ja monipuolista, mikä käytännössä osoittautuu sellaiseksi tavaraksi, että ristikot on ratkottu parissa minuutissa, tai miten kauan se nyt viekin kirjoittaa ilmiselvät ratkaisut paikoilleen.

Samoin iltapäivälehtien helpommat ristikot ovat tulleet liian helpoiksi, ja aikakauslehtien tekeleet myös. Kryptot ovat pääsääntöisesti liian helppoja. Vaikeammat iltapäivälehtien ristikot saan loppuun tehtyä harvoin, mutta niiden parissa on ihan kiva pakertaa.

Sopivia vaikeusasteeltaan ovat lähinnä piilosanat, vaikka välillä nekin ovat liian helppoja, mikä harmittaa suuresti.

Tähän asti parhaat ristikot ovat olleet Pelikaani-ristikkolehdissä, etenkin siinä vaikeimmassa (olikohan tuo punainen väriltään), mutta kun nuo ilmestyvät niin harvoin!

Eli pitkällisen alustuksen jälkeen: Mistä lehdistä kannattaisi yrittää bongata tällaisia hieman keskitasoa hankalampia ristisanoja, ja vaikeitakin piilosanoja? Erityisesti nautin niistä ristikoista, joissa vihjeet ovat pääteltävissä hyvän sanavaraston ja oivalluskyvyn kautta - eli en niistä, joita tehdessä pitää koko ajan selata karttakirjoja tai yrittää hakea tuntemattomien kuuluisuuksien serkun kaiman kummin nimeä ristikkosanastoista...
2. iso S3.5.2005 klo 08:28
Taidat olla pulassa. Visaisten tosiystäviä on niin vähän että Maaiman Luonnonsuojelusäätiö alkaa varmaan pian huolestua kannan säilymisestä. Laidunmaita eli lehtiä on jo tuhoutunut.

Sanaseppoihin varmaan jo kuulut? Ellet, niin neljästi vuodessa ilmestyvässä jäsenlehdessä on yleensä muutama tuntomerkit täyttävä.

Perjantain Hesarikin lienee tuttu. Silläkin on omat ansionsa, vaikka paljon (ja aiheesta) moititaankin juuri tuosta hämärän kirjaviisauden tarpeesta. Nämä arkistojen aarteet jakautuvat kuitenkin yleensä tasaisesti ympäri ristikkoa, joten paatunut harrastaja selviää yleensä kirjoihin kajoamatta ja voi todeta olnkohautuksen säestämänä että jaa, kyllä varmaan Ugandasta tuollainenkin kylä löytyy. Ainakin perjantai on joka viikko!

"Meidän lehdistä" (Kolm Kysymysmerkkiä) ei uskalla suositella kuin varauksin (kokeile ja päätä itse, onko niistä mitään henkilönvastusta) kahta Extra-albumia: Suuri Ristikko ja Kultaristikot. Ei mitään ihmettä kummempaa, mutta suurimpaan suolaisen nälkään ehkä jotain.

Ratkomisen iloa (ei lähettämistä varten) voi etsiä kirppiksiltä. Sieltä voi löytää vanhoja Pelikaaneja.
3. somerset3.5.2005 klo 10:26
Takavuosien lempparini oli Suuri Ristikko Kilpa (Kolme Kysymysmerkkiä), tosimaukkaita tehtäviä sisältänyt Suomen vanhimmaksi mainittu ristikkolehti, joka jokunen vuosi sitten suureksi harmikseni lopetettiin. Nyt on olemassa iso S:n yllä mainitsema Suuri Ristikko, mutta siinä on ratkaisut takasivuilla. Voi kun sais sen vanhan takaisin! Ja siitä jopa joskus voittikin jotain, mikä tietysti ei ole oivaltamisen ilon rinnalla tärkeintä mutta leivän apua kuitenkin.
Aloittelijoille sopii julkaista valmiit ratkaisut, mutta vuosikymmeniä ratkonutta ne eivät kiehdo.
4. ile3.5.2005 klo 16:12
Suureen ristikkokilpaan oli hauska laatia ristikoita, koska siinä lehdessä julkaistiin nimenomaan vaikeita ristikoita.

Edellisestä seuraa, että myös lehden ristikoiden ratkominen - omia laatimuksia lukuun ottamatta - oli rattoisaa.

Lehti lopetettiin pienen levikin vuoksi. Suomen vanhimman yhä ilmestyvän ristikkolehden brandi ei ollut tarpeeksi arvokas säilytettäväksi.

Otetaan silti brandya (iso S kokista) lehden muistolle.
5. kari kämäräinen3.5.2005 klo 16:47
Iisakin Ristikoissa on ainakin muutama vaikeampi...
6. mor3.5.2005 klo 16:53
Turun Sanomien Extrassa on 3-4 viikon välein Juha Hietarinnan/Markku Mäkelän nelitähtinen, joka ei ole mahdoton, mutta antaa sopivasti elämyksiä.
7. Eki4.5.2005 klo 09:56
Yli-innokkaan ratkojan hakema vaikeustaso (n. 2+ ??) on tietynlainen väliinputoaja. Helpot, joita valtaosa on, ovat selkeästi 99%:sesti liian helppoja. Onnistuneet kovistasoiset (tai onnettomasti vaikeutetut) ovat liian vaikeita. Keskitasoisille tai vähän vaikeammille on niukasti vakiopaikkoja. Luulen, että useimmat keskitasoisiksi tarkoitetut ovat kuitenkin liian/turhan helppoja.

Kun Turun Sanomat mainittiin, täytyy kertoa myös Aamulehden isosta lauantairistikosta, jonka vaikeusaste näkyy aina oikeasta yläkulmasta.

Tiistai-IS:n Keskis syntyi hieman etuajassa tätä säiettä varten. Se lienee aika lähellä haluttua tasoa. Tai sitten vähän liian helppo.

Punaiseen Pelikaaniin pantiin muutama vuosi sitten puolikkaiden tähtien kategoriat juuri tämän takia, siis koska hyvän vaikeustason ristikot (puoltoista ja kakspuol)meinasivat jäädä lehdestä pois vain tähdityssysteemin takia. Tähdättiin aina yhteen, kahteen tai kolmeen. Vaikka idea on, että tähditys on liukuva, tuo puute silloin uhkasi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *