KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKKOSANA "TAAV"

46. Ristikkosana "taav"

Eero Pulkkinen25.4.2003 klo 14:57
Ymmärtääkö joku yksijalkaisen taavin selitystä?
Meikäkäinen on ihan pimennossa.
2. Make25.4.2003 klo 15:43
Taav on Hesarin laatijan Aulis Lehdon käyttämimä ilmaisuja.
Aikaisemmin tässä keskustelupalstalla on sanasta
jo vaihdettukin mielipiteitä. Se on joku "hebrealainen"
kirjoitusmerkki.
Olen ratkonut Aukin ristikoita ainakin viisi vuotta.
Vasta nyt olen päässyt siihen pisteeseen, että pystyn ratkaisemaan ne melkein aina virheettä. Näitä epäsanoja tarvitaan hyvän kokonaisuuden kannalta.
3. Reservin aukki25.4.2003 klo 16:20
Hyvä että edes itse pystyt tekemään virheettä, sillä Lehdon Aukista ei voi sanoa samaa :0(
4. Eero26.4.2003 klo 00:41
Kiitos tiedosta
5. ile26.4.2003 klo 01:44
Olen ratkonut Hesarin ristikoita 70-luvulta saakka. Tarkkaa kuvaa siitä, millaisia ristikot olivat laadullisesti silloin vuonna väinö minulla ei ole, mutta haasteellisina ne muistan. Joskus 90-luvun alkuvuosina niitä ratkoessani minua alkoivat kiusata ratkaisusanat, jotka eivät 'kuulostaneet' aidoilta sanoilta. Silti aina ratkoin ristikot ja itse asiassa pidin niistä. Olivathan Hesarin ristikot aika vaikeita paloja (ovat vieläkin) ja tuntui hyvältä kun sai viimeisen kirjaimen asettua omaan ruutuunsa.
Ensimmäinen oma laadintani näki päivänvalon ollessani kansakouluikäinen pojankloppi joskus 60-luvun loppu-puolella. Laitoin ristikkoon vihjeeksi 'Sn' ja olin varma, ettei kukaan alle kymmenvuotiaista luokkatovereistani voi tietää oikeata vastausta. Itse olin oppinut vihje/ratkaisusanaparin kuikuilemalla mutsin selän takana, äiti kun oli jo tuolloin pahasti ristikkokärpäsen purema ihminen. Mutta yksi pahuksen hemmonalku lausui heti kämmen suun edessä myhäillen, että " ton äsännän mä tiedän, he he, sehän on tina". Siihen loppui eka laadintaurani.
Muutaman vuoden harrastustoiminnan jälkeen 90-luvun puolessa välissä tarjosin ensimmäistä kertaa omia 'laadintojani' alan kustantajille. Karkein opettelujakso kesti seitsemän laadinnan verran. Aina oli jotain mätää, joka ei käynyt laatuun, kolmea kirjainta, epäsanaa, rivoa sanaa ja niin edelleen, mutta minäpä otin neuvosta vaarin - ja kahdeksas laadinta läpäisi seulan!!! - se julkaistiin - ja ai että tekee pahaa kun nyt katsoo sitä, OU NOU!!! SHIT!! Olisiko yleinen tuntemus useammallakin laatijalla?
Mutta takaisin valitusasiaan, sanaseppona tässä nostan laatuaihetta tapetille. Sanasepot ry. nääs kun on kriittinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää korkeatasoisen ristikkotarjonnan syntyä, ja siksi esitän kysymyksen Hesarin ristikkotarjonnasta vastaavalle henkilölle: Kuinka voitte jakaa palkinnon ristikon oikein vastanneiden kesken, kun vihjeen 'Antonio' ratkaisuksi tulee väkisinkin väärä muoto 'Samaranz'(po. Samaranch), ja risteäväksi sanaksi 'Zambia'(po. Sambia). Voiko siis väärin ratkomalla ratkoa ristikon oikein?
6. Kalle Ristikko26.4.2003 klo 02:24
Pätkiikö muistini, jos väitän seuraavaa:
- Lehto 70-80-luvulla: vallankumouksellinen, innostava, miettimään pistävä
- Lehto 80-luvun lopulta 2000-luvulle: kyllästynyt, kyllästyttävä samojen vihjeiden toistaja
Antavatko ratkojat edelleen anteeksi Aatat ja Aatit ja vihjeet kuten aval=avaali siksi, että Lehto oli niin hyvä niinkin monta vuotta? Onko se joku selitys, että lauseita on niin tiheässä, ettei parempaa sanastoa saa?
Minusta Lehto saisi ryhdistäytyä. Kyllä häneltä luulisi vielä irtoavan!
7. OSui28.4.2003 klo 12:24
Ei Kallen muisti kovin pahasti pätki. Ehdottaisin kuitenkin pientä hienosäätöä. Minusta Lehdolla oli joku vuosi sitten sellainen puolen vuoden lama-aika, jolloin laatu oli selkeästi heikompaa. Sitten taso palautui suht entiselleen. Vaikea verrata muinaisaikoihin - olen kyllä ratkonut Hesaria jo Auliksen (Auliin, Aulisin?) edeltäjän aikoina, mutta muistaminen on eri asia kuin maistaminen. Pitäisi ratkoa vanhaa ja uutta rinnakkain.

Olisiko käynyt niin, että Lehto on entisensä, mutta jotkut muut ovat kirineet ohi? Ehkäpä tosiaan intohimon liekki on hiipunut ja Lehto on mukavoitunut siihen, että aikoinaan hankittu taitotaso riittää pitämään chapatassa. Jossain määrin hänessäkin on havaittavissa ajan seuraamista: suurimmat aukiot ovat kasvaneet. Tämäkin on yksi laatijoiden välinen elvistelyjuttu, mikä ei välttämättä synnytä vastaavaa ihastuksen hyrinää ratkojien joukosta.

Sekä lauseiden tunkijoille että aukioiden venyttäjille sopisi sama ohje ja vertaus voimistelun tai uimahyppyjen puolelta: ajoittain voi näyttää, että näinkin vaikea liike syntyy, mutta enimmäkseen kannattaisi pitää vaikeusaste sellaisena, että nilkkaojennukset ja varpaiden haritukset (laatijoilla sanasto) pysyvät kauniina!

Niin tai näin, minä annan kai Lehdolle paljon anteeksi juuri historian vuoksi. Tasoero silloisiin ristikkolehtiin oli suuri, ja ilman Lehtoa alan harrastukseni olisi mahdollisesti kuollut sukupuuttoon. Kyllä maailmaan yksi Lehtokin mahtuu? Muut laatijat voivat vapaasti ottaa Lehdon tyylistä sen mikä on hyvää, ja korvata vielä paremmalla sen mikä on huonoa. Kai se käy helposti, kun saa näin mainion idean ihan valmiina!
8. ++juh28.4.2003 klo 23:46
OSui:n kehotus osui ja upposi tajuntaani, joten päätin auliisti kokeilla.

Tiuhassa kulkevat lauseet ovat Lehdon ristikoiden kehuttu ja mainio idea, jota muu muotoilu ja sanoitus täydentävät. Siksipä otin lähtökohdaksi Hesarin ristikon (25.4.2003) todelliset ratkaisulauseet - yhtä tosin jouduin hieman muuttamaan.

Onnistuin lopulta kyhäämään tällaisen kammotuksen:
http://www.iki.fi/juhahy/juh/pseudo/pseudo_hs_2220.pdf

Kaikkea sitä tuleekin tehtyä...
9. Antti Viitamäki28.4.2003 klo 23:50
Ainakin minulle tuntui olevan pääsy kielletty tuohon osoitteeseen - kiinnostaisi kuitenkin, liekö mahdollista nähdä jotenkin muuten? :-)
10. Eki29.4.2003 klo 00:02
Kiinnostaisi minuakin, sama kielto tuli.

Josko nyt ihan tähän asiaan liittyy, mutta pakkohan se on jollekin jo etukäteen kertoa, että tuli tänään lyötyä Uutisristikon ajankohtaisuusennätys. Yritin laatia sitä Suomi-Slovenia -matsin aikana, mutta kun sitten kaikki erät päättyivät 4-0, totesin, että alusta se on aloitettava. Että kyllä on nyt niin ajankohtainen, että on vaikea pistää paremmaksi.

Tuli mieleen tässä yhteydessä, kun ahdoin siihen seitsemän läpi menevää lausetta koskien siis tuota ottelua. Muuten asetelma oli liki symmetrinen, mutta sitten tuli yksi lisälause melkein vahingossa.
11. Eki29.4.2003 klo 09:39
Ei ole kiva lukea aamun lehteä ja katsoa tarkkoja tietoja matsista. Lievemmin Uutisristikko oli väärässä silloin, kun Kimi ei lopulta voittanutkaan osakilpailua. Sehän ratkesi ristikon jo tultua.
Nyt ristikossa on - en tilastoja kauhean tarkkaan lukenut - mielestäni kaksi virhettä, toinen selvästi pahempi. Antaa tulla (ei ehkä ihan suorasti mutta arvoituksellisesti ilmaisten) tänne ehdotuksia! Ei niitä ihan helppo ole löytää, jos ei ole tarkkaan seurannut matsia, mennevät monelle ihan täydestä.
12. ++juh29.4.2003 klo 10:25
Antti ja Eki:
Osoite oli katkennut kahdelle riville. Lisätkää seuraavalta riviltä se tiedostoliite ".pdf", niin homman pitäisi pelata. Tässä osoite uudestaan ilman http-alkua, niin mahtuu yhdelle riville:

www.iki.fi/juhahy/juh/pseudo/pseudo_hs_2220.pdf
13. Antti Viitamäki29.4.2003 klo 10:45
Juu - saman huomion tein, ja asiasta mainitsinkin toisen keskustelun yhteydessä - tulostin jo ja rupesin ratkomaan... En ole ratkojana kummoinen, mutta kyllä tämä Auliksen tuntuisi päihittävän mennen tullen, varsinkin ulkonäöltään.
:-)
14. OSui29.4.2003 klo 21:03
Juh, huh minkä teit! Olen syvästi järkyttynyt. En pelkästään siksi, että olen vihdoinkin saanut jotakin aikaan, edes reaktion! Katsokaapa te ymmärtämättömät päiväystä ja kellonaikoja (muut kuin laatijoiden palkkioista päättävät tahot!), on nimittäin koko prosessiin ärsykkeestä julkaisuun maksimissaan aikaa 11:22. Todellisuudessa ei sitäkään, koska juttu ei ollut ennalta sovittu, ja tuskinpa juh näki purkaustani välittömästi.

Ratkoin "kammotuksen" ja täytyy myöntää, että vastaan tuli muutama sellainen sana, mitä en muista ennen tavanneeni. Yksikään niistä ei kuitenkaan ollut "kylä Iton-joen mutkassa". Väitteeni sai kyllä vahvistusta: noin tiheillä lauseilla on epäinhimillistä pitää sanasto moitteettomana.

Oli miten oli, vajoan nolona kiven alle ja lopetan turhan pyristelyni laatijan uralla. Hah! Näkis vaan ja kuulis kolinan! Suhtaudun tähän kuin Pandoran lippaaseen. Masennusta ja muita riesoja voi lentää silmille, mutta pohjalle jäi toivo. Kuten itse myönsit, yhden alkuperäisistä sanoista jouduit muuttamaan, eikä muutenkaan niin helppoa ollut. Jo vain potuttaisi, jos joku sylkisi näitä tuosta vaan.

En purskahda itkuun, jos Hesari herää huomaamaan, että vaihtelu virkistää. Miten olisi vuoroviikoin Lehdon kanssa, ja ratkojat saisivat jonkin ajan kuluttua äänestää, kumpi on heikoin lenkki?
15. Make29.4.2003 klo 21:30
Yhtä hyviä ovat Aulis ja Juha.
Edellisellä:
SIIN, TUVA, KRAA, TAAV, NAPS..
Jälkimmäisellä:
VIUH, SYSE, ITUI, SUIN..
Olisi varmaan jälkimmäinen ristikko saattanut jäädä
ratkaisematta, ellen olisi luntannut edellisestä.
Ehdotan herroille yhteistyötä.

16. OSui30.4.2003 klo 08:41
SUIN = sukimisväline? ITUI taitaa olla Makea eli ratkaisussasi on virhe. Olet arvaillut vihjeen JOYCE CAROL ja Satakunnassa on muutakin kuin se mitä olet tarjonnut, En pilaa muiden iloa kertomalla omia oikeaksi arvelemiani ratkaisusanoja, totean vain, että sinulla on ilmeisesti 3 väärin.
17. Make30.4.2003 klo 17:29
Kiitos hienovaraisista vihjeistä.
Nyt se on täytetty. Google antoi vastaukset
kahteen puutuvaan ruutuun. Eli Joyce Caroliin ja
kourukirveeseen. Ristisanakirjasta ne puuttuvat!
18. Eero Nevanlinna12.7.2012 klo 08:41
Yritän kovasti etsiä jotain ohjelmaa, jolla pääsisin alkuun ristikoiden laatimisessa. Linkkejä kyllä löytyy, mutta ohjeet eivät toimi tai en osaa niitä soveltaa.
19. Eki12.7.2012 klo 08:47
Haluatko oppia laatimaan vai löytää ohjelman, joka laatii puolestasi?

Laatimista (ym.) opetetaan ainakin kirjassani MMM Sanaristikot, josta on juuri tullut uusi painos.
20. fix12.7.2012 klo 14:00
Mihin ristikonlaadintaohjelmaa oikeasti tarvitaan? Tai miten sellaista käytetään? Tuntuu kovin vieraalta. En ollut vielä kaksi kuukautta sitten edes kuullutkaan moisesta ja olen ristikoita ratkonut 1960-lähtien, muutaman itsekin laatinut kaikenmoisiin firmalehtiin. Kynä, kumi, ruutuvihko ja kärsivällisyyttä.
21. tonimikael12.7.2012 klo 15:01
Kyllähän miljardikolme muutakin asiaa tehdään nykyään tietokoneen avustamana. Miksipäs siis ei laadintaakin. Että siitä vain harrastamaan. Itse vain olen siinä määrin laadintatyötärakastava, että mieluusti pidän tämän kivan vaiheen itselläni. Eihän sitä kuitenkaan lisääntyvää vapaa-aikaa osaisi oikein käyttää. Tiedä vaikka rappiolle ajautuisi.

Ikävä kyllä Eero Nevanlinnaa en osaa laatimisohjelman etsimisessä auttaa, mutta avannet aiheesta uuden keskustelusäikeen, niin ihmiset huomannevat paremmin sinun pulmasi ja osaavat rientää apuun.

Tsemppiä tietokone- ja käsipelilaatijoille yhtä paljon. Ei se väärin ole helpottaa työtään ja napata siivu ristikkomarkkinoista.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *