KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 4/08

4477. Sanaseppo 4/08

Eki22.12.2008 klo 13:25
Joulun Sanaseppo tuli tänään. Avaan sille heti oman säikeen, sillä Sanaseppo-tuotesäikeeseen toivotaan vain siihen liittyviä juttuja.

Kannesta sen verran, että viime tiistaiaamupäivällä, kun heräilin, oli minua odottamassa Juha Hyvösen sähköpostiviesti: "Vielä puuttuu kansitehtävä." Mieleeni tuli heti ikkuna, josta tonttu kurkistaa yhdestä ja muissa on ristikko, tuollaisia pikkuristikoita kun minulta löytyi varastostakin.

Lähetin Heli Kärkkäiselle viestin: "Tehdäänkö Sanasepon kanteen joku kiva tehtävä, jossa olisi vaikka kolme snadia ristikkoa ja loput piirrosta?" Heli suostui heti. Ristikon mukana 13:39 tuli Helille tyypillinen viesti: "Ole hyvä. Enemmällä ajalla olisin varmaan saanut paremman, mutta kai tuo kelvannee."
2. Patti-Alarm22.12.2008 klo 15:57
Eki
Joo, tulihan se tänne periferiaankin. Tulipa hyvään aikaan, jos Hesarin ristikkoa ei saadakaan tulevana perjantaina. Pari helpointa on jo hanskassa. Olen saanut Sanaseppoa vasta. n. vuoden, mutta olen unohtanut kysyä esim. Magdalta, mistä johtuu virhjeellisten vastausten yleensä niin suuri lukumäärä.
Näillä sivuilla ei yleensä ollenkaan keskustella vihjeistä/ vastauksista sen enempää. Johtuneeko niiden vähyys kenties "ammattiylpeydestä"?
3. RA22.12.2008 klo 16:09
Liekö tuo virheellisten vastausten suuri määrä sen suurempi kuin yleensä? Niitähän ei yleensä (tietääkseni) lehdissä julkaista samalla lailla kuin Sanasepossa?

Virheelliset ratkaisut näyttäisivät lisääntyvän sen myötä, mitä vaikeammasta ristikosta on kysymys ja vielä erityisesti, mitä enemmän t i e t o a vaativasta ristikosta on kyse. Mitä johtopäätöksiä tästä voi tehdä?
4. Jukkis22.12.2008 klo 18:40
Sanaseppo 3/2008:n ratkaisut on tässä lehdessä. Siellä "Tiirattu lehdestä"-ristikossa oli kaksi ihan käsittämätöntä kohtaa:

Osoitteessa
drzf55.googlepages.com/vuono.gif
on skannattuna kuvavihje, josta tuli VUONO. Siis että mitä?

Vihjeestä PIINTYVIN tuli TATINAT. Siis että mitä?
5. RA22.12.2008 klo 18:53
Jukkis, Marko-Juhani Kunanrin Tiirattu lehdestä -ristikosta:

- piirroksessa on jakkara ja nuoli sen ALTA > VUONO

- TATINA lienee jonkin murrealueen sana ~ tahma, lika
6. RA22.12.2008 klo 19:16
Vielä noista vääristä ratkaisuista - kuulemma:

- Suurin osa vääristä ratkaisuista on ns. tyhmiä virheitä. Huolimattomuuttaan ratkoja on jättänyt piilokirjaimen tyhjäksi tai korjattuaan jotakin sanaa jokin toinen kirjain on jäänyt korjaamatta. Siis selvästi virheitä, mistä näkee, etteivät ne johdu suinkaan siitä, etteikö ratkoja olisi tajunnut tai osannut.

- Yksi osa virheistä tulee tietopuolisesta vihjeestä/sanasta, minkä piilokirjaimen ratkoja on arvannut (väärin). Eli ei ole viitsinyt tai halunnut tarkistaa.

- Yksi osa virheistä tulee siitä, että ratkoja on kehittänyt oman ratkaisun. Ikään kuin laatinut jonkun ristikon kohdan uudelleen. Jos tällainen ratkaisu on osuva, se yleensä hyväksytään. Usein nämä kuitenkin menevät hylkyyn, koska ratkojan keksimät uudet yhteydet vihjeisiin ovat "liian kaukaa" haettuja.

Mutu-tuntumalla esimerkiksi ratkonnan SM-kisojen alkuerässä tipahtaa 15-20% ristikoista pelkästään huolimattomuudessa tehtyjen virheiden vuoksi.

Sanasepon luonteeseen kuuluu, että ristikoissa saa olla kokeilevia ideoita ja kokeilevaa vihjeitystä. Tämäkin tuottaa ratkontavirheitä. Kuitenkin: Ellei tällainen kokeileva vihje tai sana ole suoranaisesti väärin, se yleensä jätetään muuttamatta tavallisemmaksi. Ja annetaan ratkojien kynsiin.
7. Jaska22.12.2008 klo 19:33
TATINAT oli meilläkin outo. Googlesta löytyi autoiluun liittyvä jotenkin järjellinen yhteys, joten hyväksytään. KULTTI oli saanut huonohkon vihjeen USKOTTU. Kultti Pesosen mukaan: uskonnolliset menot t. käytänteet: palvonta. Näiden kohde on siis se johon uskotaan. Loput oikean yläkulman vihjeet olivat vastapainoksi mitä loistokkaimpia. Ehkä osin sen takia, että onnistuimme selättämään ne...

Lehden ylivoimaisesti vaikein ristikko oli Pitkällä?, joka käsittämättömästi oli varustettu vain neljällä symbolilla. Meillä jäi vasen yläkulma hakaleineen ja uhanoineen auki. Ei auttanut googlailukaan. Kiva olisi tietää tekijä ja teos, mistä kyseinen fiktiomaa löytyy. ATATON ei aukene nytkään. Tarkoittaakohan laatija, että Pitkälän ristikko-otos on ATTATON? Totta tosin on, että ei siitä pesuainettakaan löydy! TUSINAN ÄNKYRÄ - SIMON tarkoittanee apostolia. Jos näin on, niin kiivailemattakin on todettava, että Kiivailija on saanut hieman epäsovinnaisen määritelmän...
8. T.Avis22.12.2008 klo 20:19
Uhana lienee peräisin takavuosien radiokuunnelmasarjasta, jossa oltiin matkalla salaperäisessä Uhanan valtiossa ja kerrottiin erilaisita uhanalaisista asioista.
Hatara muistini väittää sarjan kirjoittajaksi Eero Ojasta mutta myönnän, että uhanalaiset aivosoluni voivat olla totaalisesti väärässä.
9. Jaska22.12.2008 klo 23:25
Näkyy meikä saaneen ansaitut kehut Kirjeestä toiseen -palstalla tekelestään. Sitä malttamattomasti odotinkin kotikritiikin perusteella! Alkuperäistäkin vaikeampi ristikosta sukeutui painetussa ratkaisussa. Tavanomaisen yhden virheen sijasta niitä oli nyt kaksi :-)

Outoa ja epistä, että kriitikko nosti Hyvösen Kahden kesken ansaitsemattomasti rinnalleni korkeimpaan inhisluokkaan. Sellainen harmiton pikkupahishan se vain oli...
10. RA22.12.2008 klo 23:35
Tuo kriitikko taisi tarkoittaa KAKSIRIVISTÄ ja sitä takakannen ristikkoa, SOTKISTA. En ole kyllä varma, mutta nehän olisivat sanatarkasti kaksi viimeistä.
11. RA22.12.2008 klo 23:38
Sitä paitsi Jaska, olisit onnellinen, että ylipäätään tulee palautetta. ;-)

Monesti ratkojat kommentoivat vain palkintotehtäviä.
12. Jaska23.12.2008 klo 01:07
RA, olenkin oikein onnellinen. Mitenkähän sinulla on tuo luetun ymmärtämisen laita...

Sotkis ei voi olla se toinen ainakaan vaikeuden perusteella. Siinä meni symbolointi pahimmin pieleen.
13. Jaska23.12.2008 klo 01:16
Hetkinen. Voihan olla, että kriitikko ei tajunnut sotkiksen ideaa. Niin se varmaan onkin. Silloinhan se tuntuu olevan ihan hanurista, suorastaan kaksirivisestä!
14. RA23.12.2008 klo 01:22
Enpä käy väittämään, kun parempaa tietoa ei ole; Minusta se Hyvösen Juhan ristikko oli ihan kelpo hyvin vihjeitetty oivallusristikko. En huomannut siinä mitään moista kritiikkiä aiheuttavaa.

Mutta - taas ja taas ja taas - makuasioitahan nämä.
15. Eki23.12.2008 klo 01:30
Minä ymmärsin lukiessani, että kyse on kahdesta viimeisestä puheena olevasta palkintotehtävästä, Simbergistä ja Kunnarista.
16. RA23.12.2008 klo 01:42
Voipa hyvinnii olla nuinnii: Näitä ristikoitahan oli palautettu huomattavasti vähemmän kuin muita ja

- Alf Simberg Pudokkaat: 20/17 oikein/väärin ratkotut
- Marko-Juhani Kunnari: 13/10 oikein/väärin ratkotut
17. ratkoJA23.12.2008 klo 10:00
Olipa mielenkiintoista päästä näkemään, minkälainen/-näköinen henkilö on tuo paljon puhuttu Mirja Pihlajamäki.

Muuten, Skytän ja Joensalon Ristikon takaa -ristikossa näyttäisi olevan jotain hämärää. Kaikki ratkaisusanat vaikuttavat ihan oikeilta, mutta silti keskellä oikealla puolella SYLVI O.S. vihjeen alla oleva NAINEN mättää; ratkaisusanaksi muodostuu mitääntarkoittamaton kirjainjono. Onko joku muu tehnyt saman havainnon vai olenko mennyt oikein kunnolla metsään?
18. Marco Poloinen23.12.2008 klo 10:22
Hei haloo, ratkoJa, älähän hätäile - kun ei varmaan kaikki olla vielä ehditty perehtyä, olisi kiva ollut yllättyä ihan omaehtoisesti. Tiedä vaikka kuinkakin hieno jippo olisi.. ;-)
19. Tiusanen23.12.2008 klo 11:48
Jaskalle: Tekeleeni edustaa nimenomaan kokeilevaa linjaa.Koska olen olemattoman onneton piirtäjä, käytin vain sanallisia vihjeitä. ATATON viitttaa tällä palstalla käytyyn sisäpiirikeskusteluun.
TUSINAN ÄNKYRÄ pyrki havainnollistamaan sitä, että kaksoisvihjeen toinen osa vain sekoittaa ratkojan järjenjuoksun- pelkkä 1 / 12 olisi ollut helpompi! Sama koskee vihjettä HOHKAA MASILLAKIN .
UHANA todella tarkoittaa Uhanalaiset- kuunnelmasarjan valtiota.
Tarkoitukseni oli matkia suuresti ihailemaani Toni Pitkälää, joka ei koskaan panisi ristikkoonsa ratkaisusanaa ATTA. (oletan).
Oli minulla ketunhänta kainalossa monen muunkin vihjeen kohdalla, kerron kyllä lisää jos kysytään.
20. ratkoJA23.12.2008 klo 12:24
Jaa joo.

Ajattelin kaikkien ehtineen jo ratkaista alun helpot ristikot. ;D
21. RA23.12.2008 klo 12:34
ratkoJA, olet tainnut mennä metsään... tiedä sitten kuinka "kunnolla". :-D

Ihan ymmärrettävä sana siihen Skytän Antin ja Paavo Joensalon ristikkoon (s. 11) tulee: NAINEN (5).
22. Tuomas L.23.12.2008 klo 13:40
Kappas, palstanpitäjä (joka siis siviiliammatikseen opettaa ihmisiä kirjoittamaan) ei näemmä taaskaan osannut ilmaista itseään selkeästi. Palstalla siteerattu kommentti tarkoitti siis nimenomaan kahta viimeistä PALKINTOtehtävää, eli Alfin ja Marko-Juhanin ristikoista. Jaskan tehtävästä ei ollut koko palautteessa kommentin kommenttia.
23. RA23.12.2008 klo 14:13
Tuomas L., tulit sitten ja pilasit Jaskan "joulutunnelman".
24. ratkoJA23.12.2008 klo 14:42
Aika kummallista kyllä, kaikki muut sanat passaavat täydellisesti keskenään paitsi juuri tämä yksi. Tämän sanan läheisyydessä on pari täysin "varmaa" sanaa ja loputkin aika yksiselitteisiä, joten eri vaihtoehdoille ei jää paljon mahdollisuuksia. Kirjoitusvirheitäkään ei näyttäisi olevan. Ristikkorengilläkään ei vastausta löydy.

Googlailin eri vaihtoehtoja piilokirjaimeen, ja löysin yhden nimen joka sopisi! Sen nimisiä on kuitenkin koko USA:ssa ruhtinaalliset 2 kappaletta...

Pitääneepä jatkaa pähkäilyä.
25. Jaska23.12.2008 klo 15:16
Jaaha, kritiikki (täysin ansaitsematon) olikin osoitettu Simbergille ja Kunnarille. Mutta en minä ole pettynyt! Tunnustihan eräs laatijanakin tunnettu kovishirmu täällä väriä kohta lehden ilmestyttyä. Hänen lämpimät ajatuksensa ovat valaisseet minulle koko syksyn synkän kaamoksen ja riittävät täysin pelastamaan joulutunnelmanikin!
26. RA23.12.2008 klo 16:07
Edelleen Sanaseposta 3/2008 - ja Jaskan Kaksirivisestä.
Ratkaisun nyt varmistuttua kysyisin kahta kohtaa:

- Suunnilleen ristikon keskellä on vihje ENKKA (-UU) ja vastaus on ARRAS. Mikä idea?

- 7 ruutua alempana on vihje ENNEN KIRKASTAKIN ja vastaus on TURHA. Mikä idea?
27. ihmettelijä23.12.2008 klo 16:13
tokkopa mikään?
28. Marco Poloinen23.12.2008 klo 16:34
ratkoJA,
kun ei siinä mitään ylimaallista jippoa näyttänyt olevan menossa keneltäkään hukkaan, niin asiaa voinee setviä. Amerikkaa lähempää pitäisi nimi löytyä, VRK:n mukaan vv. 2000-2007 on ko. nimi annettu seitsemälle suomalaiselle (100v. aiemmin oli yleisempi). "Hienompana" versiona nimettyjä löytyy rekisteristä satamäärin.
29. RA23.12.2008 klo 16:36
Sanaseppo 3/08:lla on omakin säie. Jatkukoon keskustelu siitä siellä.
30. iso S23.12.2008 klo 18:25
Kääk! Jos lehti tai lehdessä ollut tieto SM-kisan aikataulusta olisi saavuttanut minut pari viikkoa aiemmin, olisin mahdollisesti voinut vaikuttaa talvilomani ajoitukseen. Nyt on matka varattu Iltiksen kuuluvuusalueen ulkopuolelle ja olen yhden alkuerän aikana ulkona kuin hiekkakakku. 95 prosentin varmuudella minut on pelattu ulos kisasta ennen kuin se alkoikaan ja lähes varma välieräpaikka vapautuu jonkun paremmin aavistaneen käyttöön!

Murheellinen tapaus, tämän piti (taas) olla se viimeinen taisto jossa päätän vaihtelevaa menestystä tuottaneen kilpailu-urani mahdollisimman kunniakkaasti täydellistä mahalaskua vältellen. No, jo toisen kerran käy niin että en tee yhtään virhettä!
31. RA23.12.2008 klo 19:18
iso S, :-D Harva aloittaa selittelyn näin huolella ja ajoissa.
32. Patti-Alarm23.12.2008 klo 20:19
Tämä ehkä kuuluisi Ss 3/08 puolelle, mutta koska käsittelen vastauksia, mitkä ovat Ss 4/08, niin laitetaan tähän.
S. 39 vastauksissa Kari Kämäräisen "Meneekö kalloon" on selvä virhe. Oikealla ylhäällä on neljännellä rivillä Alesi, missä pitäisi tietenkin olla ASTIN. Jean-poika on formuleerannut kilpakaarallaan vasemmalta puolelta oikeallekin.
Tärkeämpää tässä on kuitenkin eräs toinen juttu. Keskellä, pikkuisen ylhäällä oli vihje _ _IN_ _. Laitoin siihen ähINät, eli siis ÄHÄT, mutta oikeassa vastauksessa oli ÄLÄT >>> älinät. Kysyisinkin, olisikohan tuo minun ÄHÄT myöskin hyväksyttävissä?
33. Matti23.12.2008 klo 20:29
RA, olisiko pARRAS pENKKA. Jos puro on kirkas, niin TURHApuro. No, voihan se puro olla sameakin.
34. iso S23.12.2008 klo 21:14
RA, minun pääni onkin harva, mutta joskus ajoissa ovela. Elättelen epätodennäköistä toivoa että järjestävä seura käsittämättömässä viisaudessaan muuttaisi sääntöjä mäkihypyn maailmancupissa noudatettavaan suuntaan. Asianomaiset kyllä tietävät mistä puhun. Aikaisemmin olen ehdottanut muutosta "yhdestä kymmeneen", mutta olen valmis joustamaan: "yhdestä kolmeen" riittää!

Asian vaivihkainen (hah!) nostaminen ajoissa tapetille on tarpeen että raati ehtii tehdä tarvittavat naamaliikkeet eikä julkisuuteen pääse muuttamattomat säännöt, mistä herroja ja Karjalan mäntyjä varjeltakoon :-)
35. Tapsa23.12.2008 klo 22:30
Muistaakseni toissa kisoissa joku pääsi jatkoon siten, että Satunnainen matkailija kävi paikallisessa nettibaarissa Iltiksen sivuilla, ja sai ystävällisesti tulostettua ko. ristikon käyttönsä. Ratkonnan jälkeen hän käytti hotellin faksia ratkaisun lähettämiseen, ja näin ollen hän oli mukana sadan välieräkisailijn mukana Hesassa.
36. Arska24.12.2008 klo 23:41
Lähettäjä: ratkoJA 23.12.2008 klo 12:24
"Ajattelin kaikkien ehtineen jo ratkaista alun helpot ristikot. ;D"

Mites ratkot kun ei lehti ole (vielä) tullut? :-(

Aikaisemmin on tullut jostain syystä aina kaksi lehteä, ovatkohan huomanneet sen ja nyt panttaavat siihen asti että lukumäärä täsmää?
37. RA25.12.2008 klo 12:19
Arska, tällä kertaa posti on kulkenut sovitusti eli Sanaseppo on tullut suurimmalle osalle tämän viikon maanantaina, viimeistään tiistaina.

Meilaile: sihtÄTsanasepot.fi

(Mistään noin ketkusta panttaamisesta tuskin on kysymys - jos oikein muistan, niin sun kohdallahan se tarkoittaisi useampaa vuotta...)
38. JPQ25.12.2008 klo 16:28
Mitens muuten jäsenmaksun laita ensivuonna miten maksetaan? toki tilille taasen mutta mutta odotanko laskua vai miten toimin.
ps. anteeksi jos käytän säiettä väärin.
39. ratkoJA25.12.2008 klo 18:04
Löysin aiemmin mainitsemaani kohtaan tyydyttävän ratkaisun - tosin se ei ole sama kuin Marco Poloisen, koska se on annettu naisille vuosina 2000-2007 9 kertaa ja yhteensä 22 kertaa. Nimen kirjoitusasu ei ole suomalainen, enkä ollut koskaan ennen kuullut sitä. Tätä tuskin haettiin mutta tyytynen tähän, koska se on kuitenkin oikein.
40. RA25.12.2008 klo 18:40
JPQ, jäsenmaksulappu tulee Sanasepon 1/2009 välissä. Lehti ilmestyy noin suunnilleen ehkä kait maaliskuun loppupuolella.

ratkoJA, kuvailusi perusteella meillä on sama sana.
41. JPQ25.12.2008 klo 18:58
RA: aha tuleekos lehti automaatisesti 2008 jäsenmaksun maksaneille?
42. RA25.12.2008 klo 19:19
JPQ, tulee. Kaikki vuoden 2008 jäsenmaksun maksaneet saavat Sanasepon 1/2009.
43. Marco Poloinen25.12.2008 klo 20:53
Terveisiä pulkkamäestä! Sama nimi RA:n ja ratkoJAn kanssa se varmaan on minullakin; terävä(!) muistini vain tipautti lukumäärän pienemmäksi - olihan googlaamisesta sentäs kulunut jo yli puoli tuntia.. Nimen kirjoitusasusta olen sensijaan ratkoJAn kanssa täsmälleen päinvastaista mieltä; ristikossa oleva on mitä suurimmassa määrin suomalainen - oikein itäsuomalainen - versio "hienommasta alkuperäisestä". Vaikkei ko. nimeen myötäänsä ole täällä savolaisten asuinsijoilla törmännytkään niin tuttu se kyllä oli/on.

Oliskohan tämä pilkku (kirjain) tullut jo riittävän viilatuksi.. :-)
44. pösilö28.12.2008 klo 17:36
Joulunpyhiksi toimitus järjestänyt meikäläiselle riviratkojallekin sopivantasoista kamaa - selvästi ratkottavampaa kuin edellisessä numerossa!
s. 6 ammattilaiskvartetin luomus on varsinainen taidonnäyte.
Arvaahan sen, kun neljä piinterävää päätä isekee yhteen, tuloksena on uudenvuoden ilotulitusta vastaava kipinäsade.
Loistosuoritus, varsinkin vihjeet ansaitsevat arvosanan 10+.
Sensijaan s 28 Siipiveikot ei aplodeja irrottanut. Laatija ei varmaankaan ole oikein sisäistänyt sananpätkimisvihjeiden ideaa, kannattaisi opiskella Viitamäkeä.
Esim PO....LA, K....RI, -ATON jne. Ratkaisusanalla soisi olevan loogisen yhteyden yhdistämällä saatuun vihjeeseen. Tämäntyyppisset vihjeet ovat sanakehikkotavaraa, en toivo niden pesiytyvän ristikoihin.
45. ratkoJA28.12.2008 klo 17:54
Joo, lehti on kyllä edellistä helpompi. Onkin kiva saada lehti ensimmäistä kertaa täyteen. Ainoastaan lehden katalin Deadline-ristikko on vielä aika vaiheessa, ja Pasi Haaviston piilosanakaan ei ole vielä alkanut aukeamaan. Näiden lisäksi mm. J-HAn ja RAn tietovihjepitoinen ruudukko vaatii vielä googlailua.

Pasi on aika kettu piilosanavihjeittäjä, ei tahdo saada otetta vihjeen piilosanamaisista osista, kun taas Pertin ja Ekin piilosanat sujuivat varsin kivuttomasti.

s. 21 mulle ennestään tuntemattomien Inka Järnbergin ja Reijo Rönkön ristikko oli kyllä aika metka - kierot kikkailuvihjeet oli viety todella pitkälle. Luulenpa tämän ristikon saavan pyyhettä joiltain konservatiivisimmilta ratkojilta mutta mulle se toi kyllä hymyn huulille. "Haa, lehmät lentää, titityy..." :)

Yllä ylistetty s. 6 ristikko ja Juha Hyvösen s. 23 ristikko maistuivat myös - ristikot vaativat miettimistä, mutta lähtivät kuitenkin aukeamaan tasaisen varmasti ja täyttyivät lopulta.
Tapio Lähteenmäen random-lause-ilottelu oli myös kiva.
46. pösilö28.12.2008 klo 18:37
Kiva kuulla kollegasta, joka sai "Paljastavan" s. 21 täyteen. Itselläni on ongelma oikean laidan kanssa, siihen tulee kyllä risteävät sanat, mutta yhteys vihjeisiin jää hämärän peittoon - lienen väärillä jäljillä.
Miten lähestyn vihjettä Musta eka ? Entä vihjeet Sirkka pula uikka ja oivalla ?
47. ratkoJA28.12.2008 klo 21:05
Kannattaa miettiä minkälaisia erilaisia merkityksiä mainitsemiesi vihjeiden sanoilla voi olla.
48. ratkoJA28.12.2008 klo 21:07
SIRKKA PULA UIKKA - Tähän ei voi sanoa oikein muuta, kun että tutki noita sanoja vielä tarkemmin.
49. Jaska7.1.2009 klo 12:36
Anteeksi, kysymykseni 12:02 säikeessä Sanaseppo 3/2008 koskee tietysti tätä numeroa 4.
50. Jaska7.1.2009 klo 12:39
P.S. Anteeksi uudelleen, koskee näköjään kaikkia numeroita!
51. Jaska7.1.2009 klo 12:46
P.P.S. Taatusti viimeisen kerran anteeksi. Tulin valistetuksi asiaan ei ehkä oleellisesti vaikuttavalla tiedolla, että osoite on Sanasepon ja sähköpostiosoite Hyvösen.
52. tonimikael7.1.2009 klo 16:15
voishan se olla jopa myös mENKKA -> mARRAS ??
(matti aiemmin veikkas että pENKKA -> pARRAS)
53. RA7.1.2009 klo 16:40
Tai hENKKA (hUU) -> hARRAS
54. TAM16.1.2009 klo 07:09
NAALI POIS

Nyt tarvitaan viisampien apuja. Saisiko pientä vinkkiä kohtaan 2 alas. Piilokirjaimet puuttuvat ja äly niitten täyttämiseen.
55. Jaska16.1.2009 klo 11:59
Pitkään pohditutti sana täälläkin. Jotain järkeä (jopa kaksimielistä!) omaan ratkaisusanaani sain, kun jaoin sen kahtia toisen ja kolmannen kirjaimen välistä. Eri juttu on, mitä laatija on tarkoittanut.
56. ratkoJA16.1.2009 klo 14:26
Onko kukaan keksinyt kyseiseen vihjeeseen täysin järkevää selitystä? Jaskan kanssa oon melko varmasti samoilla linjoilla ratkaisun suhteen. Mielestäni sanan piilosanamainen osa kattaa vain osan ratkaisusanasta.

Tässä piilosanassa on kyllä menty aivan sääntöjen rajamailla, monessa vihjeessä kaikki ei ole sitä miltä se näyttää ja vihjeet ovat hyvinkin epäsuoria. Kiva, kun on haastetta. Usein muissa piilosanoissa piilosanamainen osa on joskus turhankin helppo löytää kummallisehkojen vihjelauseiden perusteella, tai sitten suorasta vihjeestä saa liikaa apua.

Erityisesti kehuisin vihjettä 12. vaakaan. Se hipoo osuvuudessaan miltei täydellisyyttä.
57. Lauri Kultti16.1.2009 klo 19:20
Ihan sama kohta piilosanassa on jäänyt älyämättä. Luulen, että olen siihen sovitellut saman sanan kuin Jaskakin, sillä se todellakin on varsin kaksimielisesti selitettävissä, mitä en ollut ennen Jaskan huomautusta edes tajunnut. Lienen niin viaton ja hyveellinen!!!
58. Tuomas L.16.1.2009 klo 22:03
Onkohan sillä mitään merkitystä, että jos tuon (oletetun) ratkaisusanan eteen lisää kirjaimen, se vaihtaa sukupuolta? Mies, lopulta(an) nainen? Voi kyllä olla, ettei tämä ollut lainkaan olennaista.
59. SARi20.1.2009 klo 17:18
Apua! 3.pystysuoraan ei yksinkertaisesti aukea...voisiko joku ystävällisesti avittaa...
60. RA20.1.2009 klo 18:11
Kuinkahan olisi tulkittava Inka Järnbergin ja Reijo Rönkön ristikon vasenta alakulmaa (s. 21)?

Siellä on pystyyn eripaksuisia viivoja ja numerosarja 3124. Sana, mikä siihen tuli, täsmäisi paremmin numerosarjaan 2314? Vai lienenkö tulkinnut piirrosta väärin?
61. ratkoJA20.1.2009 klo 18:18
SARi: Ei kannata etsiä anagrammeja ko. vihjeestä.

RA: Luulisi, että laatijalla on mennyt numerot väärään järjestykseen, koska vihjekuva on melko yksiselitteinen etenkin annetuilla kirjaimilla.
62. Tuomas L.20.1.2009 klo 19:37
Taitaa toimia toisinpäin? Jos vastaussanan kirjaimet lukee järjestyksessä 3124, tulee se kuvassa oleva.
63. ratkoJA20.1.2009 klo 20:20
Kappas vain. Niinpä tuleekin.
64. RA20.1.2009 klo 21:19
Kyllä, kyllä, mutta kun vihje sisältää numerosarjan, niin eikö olisi loogisinta, että ne numerot olisivat osa vihjettä ja kertoisivat, mihin järjestykseen vihjesanaa on muutettava, jotta saadaan vastaussana. Vai eikö olisi? Vai olisiko? Vai mitenkä päin olisi?
65. Jaska20.1.2009 klo 22:20
Samoilla linjoilla RA:n kanssa. Vihjeen pitäisi olla kana, jonka ratkoja yrittää saada tuottamaan munan eli ratkaisusanan. Kanan pitää olla ensin näkyvissä, jotta ratkoja voisi sitä munittaa. Laatijat ovat hautoneet munasta kanan. Eivät ole hoksanneet, että kanaa oikeaoppisesti munittaen tuloksena onkin mätä muna. Että sellainen laatijan munaus tällä kertaa.
66. SARi21.1.2009 klo 17:08
ratkoaJA: Kiitos. Ristikko valmis.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *