KESKUSTELUT > RISTIKOT > TARINOITA LAADINNASTA - 3

9935. Tarinoita laadinnasta - 3

Eki5.1.2019 klo 00:37
Edellisessä säikeessä tuli mitta täyteen.
2. Jondalar5.1.2019 klo 04:50
Mahtava alkulause Ekiltä.
3. iso S5.1.2019 klo 10:32
Laatija voi tehdä monenlaisia virheitä. Minä olen tällainen pätkälaatija. En viittaa pelkästään reilusti alle kahteen metriin jääneeseen pituuteeni, vaan siihen, että harvoin laadin ristikkoa yhdellä istumalla. Yleensä laatimus syntyy monessa pätkässä inspiraation iskiessä ja muun koheltamisen salliessa. Silloin altistuu sille, että ristikkoon pujahtaa sama sana kahdesti, kun yhdessä kulmassa ei enää muista mitä on toiseen laittanut.

Löysin äskettäin vuosia sitten laatimani aukeaman ristikon. Tuotosta tutkiessani huomasin, että se on jäänyt odottamaan aikaa parempaa juuri edellä mainitsemastani syystä Siinä on peräti kolme eri sanaa tuplasti. Joskus tuollaisen virheen korjaaminen onnistuu melko helposti, mutta nyt jokainen noista on hyvin hankalassa paikassa. Saa nähdä, tuleeko siitä koskaan julkaisukelpoista.

Oikeilla laatijoilla on ehkä parempi muisti tai järjestelmällisempi ote. Voisihan käytetyt sanat kirjoittaa muistiin ja laadinnan edetessä kohtuullisen usein verrata uusia sanoja listaan. Kuulostaa tylsältä, vaikka silloin voisi painaa jarrua ja korjaaminen olisi helpompaa, kun virheen vieressä olisi vapaata tilaa. Toinen tapa on lyhyiden ja yleisimpien sanojen voimakas välttely, koska tupliksi päätyvät ovat useimmiten juuri sellaisia. Se taas vaatii taitoa ja satuin olemaan ison kiven takana piilossa silloin kun taitoa jaettiin. Perspiraation kautta on mentävä.
4. essi5.1.2019 klo 12:47
Meinasin alkaa kirjoittaa eämänkertani, mutta sitten ajattelin ettei se kuitenkaan kiinnosta ketään.
Sitten päätin kehua Ekin uutta metro ristkkoa. Oikein hyvä onnistunut kaikessa.
5. Uuge5.1.2019 klo 12:51
Erikoinen kännykkä, kun kirjoittaa elämäkerran kahdella virheellä. ;)
6. Eki7.1.2019 klo 11:55
Eilen illalla Lux Helsingissä käpöstelyn jälkeen laadin SK:n ensi viikon ristikon. Ylä- ja alaosaan tuli 4x12-alueet. Sitten vaan yhdistämään niitä! Päätin pitää vasemman reunan 4 ruutua leveänä ja varsinaista pääkuvaa ei olisi.

Homma eteni suht mukavasti. Kun olin viimeisellä alueella oikeassa reunassa keskikorkeudella, ei meinannut millään löytyä tarpeeksi hyviä sanoja, joko heitti yhdellä kirjaimella tai ei tullut täysin tyydyttävää sanastoa. Kunnes yllättävä asia laukaisi tilanteen. Vasemmasta laidasta 6-kirjaiminen sana tulikin läpi tälle alueelle muodostaen ristikon läpäisevän 12-kirjaimisen sanan. sana oli siinäkin mielessä hyvä, että se on ollut ajankohtainen viime päivinä ja viime vuosinakin aika usein. Ilman tuota läpäisyä olisi keskipituudeksi tullut 6,3, nyt se onkin 6,4.

Tänä aamuna piti kolmen viikon tauon jälkeen asennoitua Uutisristikon tekoon. Otin ihan uuden lähtökohdan. Luulen, että siitä tulee puhe ainakin yhdessä säikeessä. Tai olen varma. Kerron sitten lisää.
7. Eki17.1.2019 klo 12:41
Blogissani puheena oleva Seura 3/19 on nyt ilmestynyt ja referenssiristikko ratkottavissa.

Myös edellisessä viestissä mainittu SK on jo joillakin hallussaan.

Juuri ratkottavaksi tullut Metsälehti 1/19 sisältää myös hieman jutunjuurta. Laadin ristikon hieman liikaa muistikuvan perusteella eli pääkuvassa ei ollutkaan ihan juuri sellaisia kuin muistin. Jouduin siis laatimaan ylemmän lauseen loppuosan uusiksi. Kerron myöhemmin, miten.
8. Eki2.2.2019 klo 16:10
Metsälehden vastausaika on ohi, joten kerron, mitä muuttui.

Minulla tuli lauseeksi alun perin MUUTAMA KUUSENTAIMI. Taimilta ne eivät sitten näyttäneetkään, mutta aika paljon hankammilla kirjaimilla se kuitenkin onnistui: MUUTAMA KUUSIYKSILÖ.

Yleensä heittelen ääkkösiä lauseisiin mieluusti niin paljon kuin vain keksin, mutta muum muassa eräässä tuoreessa laatimuksessa piti kirjaimistoa helpottaa. Lauseen loppu JÄÄLLÄ ei millään onnistunut, joten piti vaihtaa siihen SEISOO.
9. Eki12.2.2019 klo 13:15
Tänäisen uutisristikon laatimiseen otin taas haasteen, kolme vierekkäistä lauseparia. Niinpä laadinnan loppupäässä tuli tilanne, jossa oli niin vaakasuorassa vaikea kirjainpari, että piti lähteä hakemaan yhdyssanaa. Näytti, että tulee hankaluuksia. Vielä enemmän niitä tuli, kun tajusin, että saan siihen tosi ajankohtaisen sanan. Hankaluudet johtuivat sanan kirjainrakenteesta, joka ei ollut helpoimmasta päästä vaan ihan toista äärestä. Mutta kyllä se siihen taipui ja pääsin nukkumaan juuri sunnuntain vaihtuessa maanantaihin. Tällä kertaa ei aamulla ollut odottamassa mitään jymyjuttua, kuten Nykäsen kuolema viikkoa ennen. Tänäänhän tuli taas semmoinen uutinen, että olisi voinut joutua jotain tekemään. Tähän uuteen ristikkoon olisi kyllä ollut mahdotonta ympätä mitään. Tiukka pakkaus.
10. Essi12.2.2019 klo 19:52
Eki se yrittää
11. Eki12.2.2019 klo 21:03
Julkista yrittämistä 48 vuotta. Kiitos muistuttamisesta. Edelleen nautin tästä hommasta. Tänään tehtiin torstain Iltikseen ylimääräinen muistoristikko. Kiva tilaus. Heli vielä aamulla sen piirtää.
12. Essi12.2.2019 klo 22:04
46 vuotta
13. Eki12.2.2019 klo 22:20
Eikö sulla ole 47?
14. Essi12.2.2019 klo 22:56
Ei vielä
15. Essi12.2.2019 klo 22:57
Heinäkuussa
16. Eki13.2.2019 klo 10:56
Tämä kollegiaalinen jutustelupa innosti jatkamaan turinointia. Tarkoitukseni on jossain kertoa tämän viikon Seuran eli numero seiskan ristikon teosta. Tänä aamuna laadin valmiiksi Seura 10:n. Sattumoisin tuli taas pääkuvasta oikealle kaksi päällekkäisten rivien lausetta. Se on aika harvinaista (paitsi että Aulis Hesarissa panee usein jopa 3-4), mutta jotenkin se on tosi mukava tapa. Tällä kertaa yläosa ja oikeastaan koko ristikkoa hahmottui tosi mukavasti ja tuli omaan makuun erittäin hyviä kohtia. Ääkkösiäkin tuli nopeasti laskien 30-40. Ja kymmenkunta bdfg-kirjainta (vain yksi piilokirjain), ihan tutuissa sanoissa kaikki.
17. Eki16.2.2019 klo 11:38
Yksinkertainen esimerkki laadinnan tuoksinasta tänään.

Ristikkoon tuli sana LIPASTO. Katson aluetta sen edessä ja huomaan, että jos löydän 7 kirjainta eteen, laadinta loksahtaa "samalla vaivalla" eli se ujuttautuu hyvään uomaan.

Siihen tuli sitten ROKOKOOLIPASTO. Sanassa ilahduttaa moni seikka. Ensinnäkin se on paljon parempi kuin lipasto. Toiseksi se on aika hauskan kirjainrakenteen omaava sana. Se on kaikille tuttu, mutta se ei välttämättä tule mieleen ensimmäisenä tai viidentenäkään. Lisäksi luulen, ettei se ole ainakaan minun ristikoissani esiintynyt koskaan, ehkä ei muidenkaan.
18. Eki25.2.2019 klo 21:32
Oli aika selvää, ettei tiistain Uutisristikkoa voinut laatia vielä sunnuntai-iltana. Seefeldistä ei ollut uutta juttua (edellisen ristikon pääaihe oli hiihto) eikä maailmanpolitiikassa isoja uutisia. Oscar-tuloksia piti siis odottaa, jotta saisi mukaan muutakin kuin latteuksia. Heräsin aamulla puoli seitsemältä katsomaan Oscar-tietoja. Päätin ottaa siitä useita lauseita. Jotkut vakavat aiheet kuten Turun poliisoperaatio ja Matti Vanhasen sairauskohtaus eivät tuntuneet hyviltä lisäaiheilta. Niinpä lähdin ylälaidasta vyöryttämään vaakalauseita (yleensä lähden vaakalauseissa alhaalta). Eräs ehdoton takaraja naputti aivoissa, mutta homma lähti sen verran hyvin, että paine laski. Loppupäässä oli seitsemän lausetta Oscareista ja yksi harmiton lisäaihe. Sain kuvatoimituksesta hienot kuvat. Kun ristikko oli USA-henkinen, lähetin sen pitkästä aikaa näytille ystävälleni Will Shortzille, joka on New York Timesin ristikkotoimittaja. Tämän nopeampaa ristikkoa ei hänenkään mielestään maailmasta löydy. Vaihdoimme samalla viimeisimmät musiikkilöydöt.

Myös HS:n miniristikkoon tuli Oscar-teema.
19. Eki12.3.2019 klo 14:24
Eilenhän tuli sitten Uutisristikkoa tehdessä pieni osauusintalaadintatarve. Kaikille tiedotusvälineille kerrottiin aluksi kerrotun sanan olevan väärä ja oikeassa olikin kaksi kiriainta enemmän. Noh, lause, jossa oli 17 + 6, pitikin muuttaa 19 + 4. Se meni yllättävän helposti, mutta ensin näytti pahalta. Tämä tapahtui siis kesken ulkoasun tekoa. Kyseessä kolmas pystylause.
20. Eki19.3.2019 klo 14:32
Tänään Uutisristikossa otin "vain" neljä läpäisevää pystylausetta, halusin nimittäin sijoittaa ristikkoon erään 12-kirjaimisen ajankohtaisen sanan, joka tuskin on ennen suomalaisessa ristikossa esiintynyt. Vokaali-konsonanttijakaumakin on todella mielenkiintoinen. En halunnut siihen yhtään piilojkirjainta, joten työ oli haastava. Se kuitenkin onnistui.

Tänään Joutsin Pekan kanssa jutellessa kävi ilmi, että sana oli hänelle konkreettisestikin tuttu. Hän kysyi heti, kun sitä arvuuttelin: "Onko siinä X vokaalia?" En kerro tässä, mikä luku on X (ei, se ei ole 10).
21. Eki29.3.2019 klo 09:57
Tässä aamutuimaan laadin erään viikkolehden pääsiäisaukeamaa (sanon epämääräisesti, koska paljastan ratkaisusanan). Yhteen kohtaan oli tulossa LOTA, josta en tykkää, vaikka sillä kaksikin kaloihin liittyvää merkitystä. Tuntui pakolliselta käyttää sitä. Siihen löytyi tosi yllättävä ratkaisu. Kuuluisan näyttelijä, jonka etunimeä en muista koskaan nähneeni ristikossa. Jatko näytti pahalta, kunnes muistui mieleen eräs viime kuukausina tapetilla ollut henkilö. Nänkään ei ole (vielä) ehtinyt ristikoissa hirveästi esiintyä.

Kaloista puheen ollen seuraavaksi meinasivat AMIAT tuppautua mukaan. Aika paha oli, mutta sain tilalle EMIÖT.

Ristikon sanojen helppoa valintaa rajoitti neljä läpi menevää vaakalausetta. Niissä oli mm. neljä C-kirjainta.
22. Eki29.3.2019 klo 09:58
Muuten, äskeistä edellisen viestin kahden vokaalin 12-kirjaiminen sana oli CHRISTCHURCH.
23. Ritu29.3.2019 klo 11:04
Ratkojan kannalta näkemättä ristikkoa tuollainen ratkaisusana saattaisi vääristää kuvaa ristikon vaikeudesta. Tuo sanahan ei varsinaisesti vaikeuttanut ristikkoa yhtään. Risteävät siihen sain päässä ratkoen ja kirjasin vain tuon sanan kirjaimet ylös paperille kysyäkseni lopuksi avuliaalta Googlelta, että menikö oikein. Uutiset oli nääs jääny lukematta ja katsomatta.
24. Eki29.3.2019 klo 16:26
Pitänee täsmentää, että näyttelijän nimi ei mennyt LOTAn tilalle vaan ristikkäiseksi kuusikirjaimiseksi sanaksi.
25. Jiikoo29.3.2019 klo 20:07
Christchurch ei ole minulle erityisen eksoottinen paikannimi, koska sisareni tytär sattuu olemaan naimisissa uusi-seelantilaisen miehen kanssa ja perhe asustelee nimenomaan Christchurchissa. Ikävät uutiset tuollaisesta paikasta kolahtavat eri tavalla kuin monesta muusta yhtä etäisestä kohteesta tulevat.

Olen kai tälläkin palstalla tullut joskus maininneeksi, että kävin lukioni Lota lota -linjalla, aineessa pahemmin pärjäämättä. Tykkään tuosta syötävästä, joskaan en kyseisen limaisenniljakkaan otuksen esikäsittelystä ennen pataanpanoa. Pelkkä lota (Mallotus villosus) ei muistuttane sitä paljoakaan enkä tiedä sitä koskaan syöneeni kalana, mätinä kylläkin.
26. Eki29.3.2019 klo 21:28
Se oli myös Pekan tukikohta pitkällä matkalla, jossa hän näki myös kean jos toisenkin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *