KESKUSTELUT > RISTIKOT > TARINOITA LAADINNASTA - 3

9935. Tarinoita laadinnasta - 3

Eki5.1.2019 klo 00:37
Edellisessä säikeessä tuli mitta täyteen.
2. Jondalar5.1.2019 klo 04:50
Mahtava alkulause Ekiltä.
3. iso S5.1.2019 klo 10:32
Laatija voi tehdä monenlaisia virheitä. Minä olen tällainen pätkälaatija. En viittaa pelkästään reilusti alle kahteen metriin jääneeseen pituuteeni, vaan siihen, että harvoin laadin ristikkoa yhdellä istumalla. Yleensä laatimus syntyy monessa pätkässä inspiraation iskiessä ja muun koheltamisen salliessa. Silloin altistuu sille, että ristikkoon pujahtaa sama sana kahdesti, kun yhdessä kulmassa ei enää muista mitä on toiseen laittanut.

Löysin äskettäin vuosia sitten laatimani aukeaman ristikon. Tuotosta tutkiessani huomasin, että se on jäänyt odottamaan aikaa parempaa juuri edellä mainitsemastani syystä Siinä on peräti kolme eri sanaa tuplasti. Joskus tuollaisen virheen korjaaminen onnistuu melko helposti, mutta nyt jokainen noista on hyvin hankalassa paikassa. Saa nähdä, tuleeko siitä koskaan julkaisukelpoista.

Oikeilla laatijoilla on ehkä parempi muisti tai järjestelmällisempi ote. Voisihan käytetyt sanat kirjoittaa muistiin ja laadinnan edetessä kohtuullisen usein verrata uusia sanoja listaan. Kuulostaa tylsältä, vaikka silloin voisi painaa jarrua ja korjaaminen olisi helpompaa, kun virheen vieressä olisi vapaata tilaa. Toinen tapa on lyhyiden ja yleisimpien sanojen voimakas välttely, koska tupliksi päätyvät ovat useimmiten juuri sellaisia. Se taas vaatii taitoa ja satuin olemaan ison kiven takana piilossa silloin kun taitoa jaettiin. Perspiraation kautta on mentävä.
4. essi5.1.2019 klo 12:47
Meinasin alkaa kirjoittaa eämänkertani, mutta sitten ajattelin ettei se kuitenkaan kiinnosta ketään.
Sitten päätin kehua Ekin uutta metro ristkkoa. Oikein hyvä onnistunut kaikessa.
5. Uuge5.1.2019 klo 12:51
Erikoinen kännykkä, kun kirjoittaa elämäkerran kahdella virheellä. ;)
6. Eki7.1.2019 klo 11:55
Eilen illalla Lux Helsingissä käpöstelyn jälkeen laadin SK:n ensi viikon ristikon. Ylä- ja alaosaan tuli 4x12-alueet. Sitten vaan yhdistämään niitä! Päätin pitää vasemman reunan 4 ruutua leveänä ja varsinaista pääkuvaa ei olisi.

Homma eteni suht mukavasti. Kun olin viimeisellä alueella oikeassa reunassa keskikorkeudella, ei meinannut millään löytyä tarpeeksi hyviä sanoja, joko heitti yhdellä kirjaimella tai ei tullut täysin tyydyttävää sanastoa. Kunnes yllättävä asia laukaisi tilanteen. Vasemmasta laidasta 6-kirjaiminen sana tulikin läpi tälle alueelle muodostaen ristikon läpäisevän 12-kirjaimisen sanan. sana oli siinäkin mielessä hyvä, että se on ollut ajankohtainen viime päivinä ja viime vuosinakin aika usein. Ilman tuota läpäisyä olisi keskipituudeksi tullut 6,3, nyt se onkin 6,4.

Tänä aamuna piti kolmen viikon tauon jälkeen asennoitua Uutisristikon tekoon. Otin ihan uuden lähtökohdan. Luulen, että siitä tulee puhe ainakin yhdessä säikeessä. Tai olen varma. Kerron sitten lisää.
7. Eki17.1.2019 klo 12:41
Blogissani puheena oleva Seura 3/19 on nyt ilmestynyt ja referenssiristikko ratkottavissa.

Myös edellisessä viestissä mainittu SK on jo joillakin hallussaan.

Juuri ratkottavaksi tullut Metsälehti 1/19 sisältää myös hieman jutunjuurta. Laadin ristikon hieman liikaa muistikuvan perusteella eli pääkuvassa ei ollutkaan ihan juuri sellaisia kuin muistin. Jouduin siis laatimaan ylemmän lauseen loppuosan uusiksi. Kerron myöhemmin, miten.
8. Eki2.2.2019 klo 16:10
Metsälehden vastausaika on ohi, joten kerron, mitä muuttui.

Minulla tuli lauseeksi alun perin MUUTAMA KUUSENTAIMI. Taimilta ne eivät sitten näyttäneetkään, mutta aika paljon hankammilla kirjaimilla se kuitenkin onnistui: MUUTAMA KUUSIYKSILÖ.

Yleensä heittelen ääkkösiä lauseisiin mieluusti niin paljon kuin vain keksin, mutta muum muassa eräässä tuoreessa laatimuksessa piti kirjaimistoa helpottaa. Lauseen loppu JÄÄLLÄ ei millään onnistunut, joten piti vaihtaa siihen SEISOO.
9. Eki12.2.2019 klo 13:15
Tänäisen uutisristikon laatimiseen otin taas haasteen, kolme vierekkäistä lauseparia. Niinpä laadinnan loppupäässä tuli tilanne, jossa oli niin vaakasuorassa vaikea kirjainpari, että piti lähteä hakemaan yhdyssanaa. Näytti, että tulee hankaluuksia. Vielä enemmän niitä tuli, kun tajusin, että saan siihen tosi ajankohtaisen sanan. Hankaluudet johtuivat sanan kirjainrakenteesta, joka ei ollut helpoimmasta päästä vaan ihan toista äärestä. Mutta kyllä se siihen taipui ja pääsin nukkumaan juuri sunnuntain vaihtuessa maanantaihin. Tällä kertaa ei aamulla ollut odottamassa mitään jymyjuttua, kuten Nykäsen kuolema viikkoa ennen. Tänäänhän tuli taas semmoinen uutinen, että olisi voinut joutua jotain tekemään. Tähän uuteen ristikkoon olisi kyllä ollut mahdotonta ympätä mitään. Tiukka pakkaus.
10. Essi12.2.2019 klo 19:52
Eki se yrittää
11. Eki12.2.2019 klo 21:03
Julkista yrittämistä 48 vuotta. Kiitos muistuttamisesta. Edelleen nautin tästä hommasta. Tänään tehtiin torstain Iltikseen ylimääräinen muistoristikko. Kiva tilaus. Heli vielä aamulla sen piirtää.
12. Essi12.2.2019 klo 22:04
46 vuotta
13. Eki12.2.2019 klo 22:20
Eikö sulla ole 47?
14. Essi12.2.2019 klo 22:56
Ei vielä
15. Essi12.2.2019 klo 22:57
Heinäkuussa
16. Eki13.2.2019 klo 10:56
Tämä kollegiaalinen jutustelupa innosti jatkamaan turinointia. Tarkoitukseni on jossain kertoa tämän viikon Seuran eli numero seiskan ristikon teosta. Tänä aamuna laadin valmiiksi Seura 10:n. Sattumoisin tuli taas pääkuvasta oikealle kaksi päällekkäisten rivien lausetta. Se on aika harvinaista (paitsi että Aulis Hesarissa panee usein jopa 3-4), mutta jotenkin se on tosi mukava tapa. Tällä kertaa yläosa ja oikeastaan koko ristikkoa hahmottui tosi mukavasti ja tuli omaan makuun erittäin hyviä kohtia. Ääkkösiäkin tuli nopeasti laskien 30-40. Ja kymmenkunta bdfg-kirjainta (vain yksi piilokirjain), ihan tutuissa sanoissa kaikki.
17. Eki16.2.2019 klo 11:38
Yksinkertainen esimerkki laadinnan tuoksinasta tänään.

Ristikkoon tuli sana LIPASTO. Katson aluetta sen edessä ja huomaan, että jos löydän 7 kirjainta eteen, laadinta loksahtaa "samalla vaivalla" eli se ujuttautuu hyvään uomaan.

Siihen tuli sitten ROKOKOOLIPASTO. Sanassa ilahduttaa moni seikka. Ensinnäkin se on paljon parempi kuin lipasto. Toiseksi se on aika hauskan kirjainrakenteen omaava sana. Se on kaikille tuttu, mutta se ei välttämättä tule mieleen ensimmäisenä tai viidentenäkään. Lisäksi luulen, ettei se ole ainakaan minun ristikoissani esiintynyt koskaan, ehkä ei muidenkaan.
18. Eki25.2.2019 klo 21:32
Oli aika selvää, ettei tiistain Uutisristikkoa voinut laatia vielä sunnuntai-iltana. Seefeldistä ei ollut uutta juttua (edellisen ristikon pääaihe oli hiihto) eikä maailmanpolitiikassa isoja uutisia. Oscar-tuloksia piti siis odottaa, jotta saisi mukaan muutakin kuin latteuksia. Heräsin aamulla puoli seitsemältä katsomaan Oscar-tietoja. Päätin ottaa siitä useita lauseita. Jotkut vakavat aiheet kuten Turun poliisoperaatio ja Matti Vanhasen sairauskohtaus eivät tuntuneet hyviltä lisäaiheilta. Niinpä lähdin ylälaidasta vyöryttämään vaakalauseita (yleensä lähden vaakalauseissa alhaalta). Eräs ehdoton takaraja naputti aivoissa, mutta homma lähti sen verran hyvin, että paine laski. Loppupäässä oli seitsemän lausetta Oscareista ja yksi harmiton lisäaihe. Sain kuvatoimituksesta hienot kuvat. Kun ristikko oli USA-henkinen, lähetin sen pitkästä aikaa näytille ystävälleni Will Shortzille, joka on New York Timesin ristikkotoimittaja. Tämän nopeampaa ristikkoa ei hänenkään mielestään maailmasta löydy. Vaihdoimme samalla viimeisimmät musiikkilöydöt.

Myös HS:n miniristikkoon tuli Oscar-teema.
19. Eki12.3.2019 klo 14:24
Eilenhän tuli sitten Uutisristikkoa tehdessä pieni osauusintalaadintatarve. Kaikille tiedotusvälineille kerrottiin aluksi kerrotun sanan olevan väärä ja oikeassa olikin kaksi kiriainta enemmän. Noh, lause, jossa oli 17 + 6, pitikin muuttaa 19 + 4. Se meni yllättävän helposti, mutta ensin näytti pahalta. Tämä tapahtui siis kesken ulkoasun tekoa. Kyseessä kolmas pystylause.
20. Eki19.3.2019 klo 14:32
Tänään Uutisristikossa otin "vain" neljä läpäisevää pystylausetta, halusin nimittäin sijoittaa ristikkoon erään 12-kirjaimisen ajankohtaisen sanan, joka tuskin on ennen suomalaisessa ristikossa esiintynyt. Vokaali-konsonanttijakaumakin on todella mielenkiintoinen. En halunnut siihen yhtään piilojkirjainta, joten työ oli haastava. Se kuitenkin onnistui.

Tänään Joutsin Pekan kanssa jutellessa kävi ilmi, että sana oli hänelle konkreettisestikin tuttu. Hän kysyi heti, kun sitä arvuuttelin: "Onko siinä X vokaalia?" En kerro tässä, mikä luku on X (ei, se ei ole 10).
21. Eki29.3.2019 klo 09:57
Tässä aamutuimaan laadin erään viikkolehden pääsiäisaukeamaa (sanon epämääräisesti, koska paljastan ratkaisusanan). Yhteen kohtaan oli tulossa LOTA, josta en tykkää, vaikka sillä kaksikin kaloihin liittyvää merkitystä. Tuntui pakolliselta käyttää sitä. Siihen löytyi tosi yllättävä ratkaisu. Kuuluisan näyttelijä, jonka etunimeä en muista koskaan nähneeni ristikossa. Jatko näytti pahalta, kunnes muistui mieleen eräs viime kuukausina tapetilla ollut henkilö. Nänkään ei ole (vielä) ehtinyt ristikoissa hirveästi esiintyä.

Kaloista puheen ollen seuraavaksi meinasivat AMIAT tuppautua mukaan. Aika paha oli, mutta sain tilalle EMIÖT.

Ristikon sanojen helppoa valintaa rajoitti neljä läpi menevää vaakalausetta. Niissä oli mm. neljä C-kirjainta.
22. Eki29.3.2019 klo 09:58
Muuten, äskeistä edellisen viestin kahden vokaalin 12-kirjaiminen sana oli CHRISTCHURCH.
23. Ritu29.3.2019 klo 11:04
Ratkojan kannalta näkemättä ristikkoa tuollainen ratkaisusana saattaisi vääristää kuvaa ristikon vaikeudesta. Tuo sanahan ei varsinaisesti vaikeuttanut ristikkoa yhtään. Risteävät siihen sain päässä ratkoen ja kirjasin vain tuon sanan kirjaimet ylös paperille kysyäkseni lopuksi avuliaalta Googlelta, että menikö oikein. Uutiset oli nääs jääny lukematta ja katsomatta.
24. Eki29.3.2019 klo 16:26
Pitänee täsmentää, että näyttelijän nimi ei mennyt LOTAn tilalle vaan ristikkäiseksi kuusikirjaimiseksi sanaksi.
25. Jiikoo29.3.2019 klo 20:07
Christchurch ei ole minulle erityisen eksoottinen paikannimi, koska sisareni tytär sattuu olemaan naimisissa uusi-seelantilaisen miehen kanssa ja perhe asustelee nimenomaan Christchurchissa. Ikävät uutiset tuollaisesta paikasta kolahtavat eri tavalla kuin monesta muusta yhtä etäisestä kohteesta tulevat.

Olen kai tälläkin palstalla tullut joskus maininneeksi, että kävin lukioni Lota lota -linjalla, aineessa pahemmin pärjäämättä. Tykkään tuosta syötävästä, joskaan en kyseisen limaisenniljakkaan otuksen esikäsittelystä ennen pataanpanoa. Pelkkä lota (Mallotus villosus) ei muistuttane sitä paljoakaan enkä tiedä sitä koskaan syöneeni kalana, mätinä kylläkin.
26. Eki29.3.2019 klo 21:28
Se oli myös Pekan tukikohta pitkällä matkalla, jossa hän näki myös kean jos toisenkin.
27. Eki27.4.2019 klo 16:42
Täällä ollaan kaukana meren rannalla "lomalla" laadiskelemassa rennosti. Olen laatinut lähes pelkästään näinä päivinä ottamistani kuvista. Kuvat ovat laajalla skaalalla eivätkä yleensä tälle paikalle spesifisiä, joten ei ole vaaraa rajoitteisuudesta.

Tuorein pikku tarina laadinnasta tapahtui juuri. Olin pannut ristikkoon sanan anemisuudet. Vähän myöhemmin alkoi hälytyskello soida ja tsekkasin oikeinkirjoituksen. Luulin, että joudun sittenkin käyttämään sitä alkuperäistä ideaa, jossa tulee anemia ja sen perään joku nelikirjaiminen. Mutta sitten lähdin kuitenkin hakemaan alkuun uutta osuutta. Ei löytynyt lopulla -misuudet (koomisuudet ei istunut), mutta sitten löytyi ironisuudet ja ikonisuudet, joista kumpikin voisi sopia ja siitä nyt jatkan, kun tämän viestini suljen.
28. Ritu27.4.2019 klo 17:22
Se on harmi, ettei tuo Eki voi käyttää oljenkortta ja kysyä ylleisöltä ;).
29. Eki27.4.2019 klo 18:50
Tuli tässä toinenkin lyhyt tapaus mieleen. Eilen illalla panin alulle ja tänä aamuna jatkoin erästä aukeaman ristikkoa. Onneksi ajoissa huomasin, että yhden lauseen viimeinen sana oli kokonaiisuus. Piti rakentaa lausekokonaisuus uusiksi, sillä tarvittiin eteen yksi kirjain lisää.
30. iso S28.4.2019 klo 11:35
Rajoittuneisuudesta tulee mieleen muistin rajallisuus. Olen huomannut, että ideat on viisainta kirjata heti paperille, muuten ne nollautuvat viimeistään yön aikana. Siksi joskus kirjoitan laadintapaperiin marginaaliin tai kääntöpuolelle muistiinpanon myöhemmin käytettävästä ratkaisulauseesta.

No, olin tehnyt näin ja aikanaan laadin ristikon, jossa käytin tuota ratkaisulausetta tai itse asiassa läpi ristikon ulottuvaa ratkaisusanaa. Muistiinpanon sisältävä paperi sattui hukkumaan muiden papereiden joukkoon ja tuli myöhemmissä kaivauksissa esiin. Siispä laadin ristikon, jossa käytin siinä olevaa sanaa pääkuvasta lähtevänä. Myöhemmin paljastui että olin käyttänyt idean jo aikaisemmin. Ristikot olivat aivan erilaiset.

Mitä tästä opimme? Emme juuri mitään. Sen voisi oppia, että viivaa käytetyn idean yli, polttaa paperin ja ripottelee tuhkat piikkisen puskan alle.

Siitäpä tulee mieleen tai sen puoleen ajatus: Sanaseppoon voisi tehdä parivertailun. Pyydettäisiin kahta vakioavustajaa laatimaan ristikko, jossa olisi annettu pitkä ratkaisusana. Muuten vapaat kädet. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten erilaisia ristikot olisivat ja minkä verran niissä olisi yhtäläisyyksiä. Luovutan ehdotuksen vapaasti käytettäväksi tai käyttämättäjättämättömäksi.
31. Eki28.4.2019 klo 14:20
Ison S:n viimeistä ideaa voisi käyttää hyvin monella tavalla. Voisi pyytää myös samalta laatijalta erilaisia versioita tms. Yksi pitkä sana ei sentään merkitse vielä hirveästi.

Tyrvään sanaseppopäivillä (oisko ollut 2005) laatijat tekivät samasta pääkuvasta ja muut saivat seurata sivusta.

Minä pidin täällä yhden tynkäkisan, kun mielestäni yhtä lausetta ei saanut Metron ristikkoon kuin yhdellä tavalla. Ei tullut muita ehdotuksia, ei siis ehkä voinut.

Kyse on siis pitkälti puitteista, että pääsevätkö erot muodostumaan "sopiviksi", väljässä eroista tulee isot ja liian tiukoissa pienet.

Olen laatinut DNA:n mainosristikoita viime vuodesta alkaen ja heillä on kolme pakollista lausetta. En saa mitenkään mahtumaan niitä kuin yhdellä tavalla, joten joka toinen on laadittu samalla pohjalla ja joka toinen peilikuvana. Muut sanat ovat erilaisia, mutta pohja on vielä aika hankala, joten kovaksi kävi homma. Nuo kolme lausetta annetaan mainoksessa valmiina ja muut ruudut pitää ratkoa itse.

Vielä yksi tarinanpoikanen aamupäivältä. Minulla oli ristikossa sana lasikaapit, muta alkueoa ei ihan sopinut. Katsoin, että jakokaapit sopisi varhaiten. Panin haun Kieloseen ????kaappi ja suureksi yllätyksekseni se tarjosi myös sanaa jakokaappi. Se oli ihan oikea sana ja vaikka yritin löytää vielä muuta, se siihen jäi.
32. Eki29.4.2019 klo 21:08
Viimeistä iltaa vierailla laadintamailla. Eilen illalla laadin huomisen uutisristikon. Tänä aamuna katsoin is.fi-sivustoa toivoen, että mitään suurta ei olisi tapahtunut sen jälkeen. Ei ollut.

Yksi hieman erikoinen tapaus sattui laatiessa. Pystyyn tulevia lauseita on yleensä 4-5. Ne sijaitsevat tavallisimmin tasavälein. Tällä kertaa välit osuivat niin, että oikeaan laitaan sopisi vielä yksi lause niin, että symmetria ei rikkoudu. Kuvassa oli Bottas, joten suht helppo siihen oli toinen tuore lause väsätä. Eivät huo oikean laidan lauseet ihan sellaisina pysyneet kuun aluksi ajattelin. Lisäksi löytyi samapohjainen sana vahingossa niistä, joten muutin senkin takia. Siispä kuusi pystylausetta tuli varsin mukavasti.

Vielä toinen laatimus, en kerro kohdetta, koska paljastan yhden sanan. Yleensä käytän ääkkösiä lauseissa runsaastikin. Tällä kertaa kuitenkin valitsin halailevat-sanan. Kuinka ollakaan, kahden rivin päähän siitä oli laadinnan loppupuoliskolla tulossa sana, joka ei ääkkösten takia mitenkään siihen passannut. MUTTA kun vaihdoin lauseeseen syleilevät-sanan, ääkköset osuivat just eikä melkein hyvin.
33. Eki30.4.2019 klo 08:50
Lähtöpäivän aamuna vielä yksi tarina. Aloitin illalla ja päätin aamulla erään viikkolehden aukeaman ristikon. Yritin saada kohdan läpi sanalla opastella, mutta jouduin lisäämään kaksi vihjeruutua, koska en halunnut käyttää sanaa tael. Olin jo tukkinut paikan, kun tuli kumille töitä. Tajusin, että jos verbiksi muuttuu opiskella, taelin hypoteettiselle paikalle sopiikin Karl ja kaikki lokashti kohdallee, siihen kohtaan tuli mukavaa kirjaimistoa: sudet, Dracula, Alec, Saab... Muutenkin ristikkoa silmäillessä huomaan, että harvinaisia kirjaimia on paljon, toki aivan tutuissa sanoissa. En siis kertonut lehden nimeä tai numeroa, mutta ehkä joku tämän tarinan muistaa, kun tuota ratkoo. Tuskin nyt pilasin kenenkään ratkontaa, hoksaaminen tullee jälkikäteen.
34. Eki9.5.2019 klo 22:19
Hieman hassu yhteensattuma, näin ainakin uskon, en muista tietoisesti menneeni tämänvuotisen matkakohteeni viisi vuotta vanhojen kuvieni pariin (olin siis siellä myös 2014), mutta kävelin reilu viikko sitten samoilla paikoilla, mistä Metsälehden ristikon 9/2019 kuva on otettu. Muös numero kympin kuva on sieltä. Otin jopa samasta kohteesta pari uutta kuvaa.

Tänä vuonna laadin kohteessa pääosin samana tai edellisenä päivänä otetuista kuvista. On mukava laatia kuvista tuoreeltaan. Toki on hauskaa myös penkoa vanhoja kuvia ja löytää sieltä käyttämättömiä mutta inspiroisia kuvia.
35. si-tee-raaja17.5.2019 klo 09:04
6968. Mukavia-pieniä-asioita-ketju 3 Eki

Tänään klo 19.40, kun lähdin toimistolta kohti postikeskusta, olin juuri saanut kaikki aikomani työt tehtyä. Yllättävän harvoin näin käy, joten tuli hyvä mieli. Jäin vielä kertaamaan koko päivää.

Aamu oli alkanut Apu Ristikoiden laadinnalla (Mäkelän Markulle) kotona ja ratikassa kohti hierojaa. Hieronta teki todella hyvää. Edellisellä kerralla sattui koko ajan, nyt vain välillä ja pääosa ajasta sujui puoliekstaasissa.

Piipahdin Sanomatalossa ja hain auton kotoa. Karautin kohti postilokeroa, mutta koska kello läheni yhtä, käväisin siinä vieressä myös lounaalla. Laajasta lounasvalikoimasta valitsin toista päivää peräkkäin herkkusienikeiton, joka veden, leivän ja salaatin kanssa oli taas maistuvaista. Markun pieni satsi lähestyi siinä valmistumista.

Toimistolla viimeistelin ensin pari keskeneräistä ulkoasua, joiden deadline oli tänään. Sitten Hesarin miniristikko vähän turhan myöhässä mutta ehtipä kuitenkin. Järjestin vähän tavaroita, sillä uudella toimistolla tuppaavat tavarat leviämään. Onneksi saatioin eilen jääkaappi. Laadin Markun satsin valmiiksi tarkastusta varten. Sitten oli aika alkaa viimeistellä huomenna painoon menevää Krypto Pelikaania. Olin edellisenä iltana laatinut viimeisen aukeaman ja sitä piti korjailla ennen kuntoon tuloa. Samalla korjailin myös löytyneet virheet muusta aineistosta. Sain lopulta koko matskun hyväksynnät, joten tein bmp-tiedostot huomisaamuista taittoa varten. Muistin myös korjata perjantaina piirrettävän Katso-lehden ristikosta tupla-täit. Ikävä kyllä alakulmaan tuli tylsemmät sanat. Panin päivän kirjeet kuntoon, piti ottaa muutama kopiokin niihin. Yhtä valmiiksi oletettua ristikkoa piti etsiskellä ja se paljastuikin tarkastamattomaksi. Se äkkiä tsekkaukseen! Ehdin vielä tehdä miniristikoiden laatimukset viikonlopuksi (illalla kotona vihjeet) ja ottaa tiedot parin tulevan ristikon tilaajien toiveista.

Kaikenlaista muutakin pientä toki tapahtui, mutta sellaisia repaleisiahan useimmat päiväni ovat. Eikä mikään päivä ole samanlainen!
36. Eki29.5.2019 klo 10:35
Tänä aamuna laadin Pelikaanin ristikkoa ja ääkkösöökkösvoittoinen kulma syntyi kivasti, valitettavasti siihen tullut sana etätyö ei käynytkään, koska työ oli jo toisessa sanassa. Kulma oli sen verran mukava, että siirsin sen myöhempään Metroon. Aika harvoin kannattaa käyttää ristikon hylättyä kulmaa muualla, mutta tässä se onnistui ja sain jopa kulman tylsimmän sanan sine muuttumaan sinetiksi, kun jatko oli vapaampi.
37. Jukkis29.5.2019 klo 12:05
"...etätyö ei käynytkään, koska työ oli jo toisessa sanassa".

Tämän takana oleva ristikkosääntö on sieltä pöljemmästä päästä. Oikeastiko joku pahoittaa mielensä, jos samassa ristikossa on vaikka "yötyö" ja "etätyö"?

Vaikka sinänsä on hyvä että on sääntöjä.
38. iso S30.5.2019 klo 14:32
Minä lievästi pahoitan mieleni, tietyin varauksin, kun kerran tuo sääntö on olemassa. Pahoittumisen määrä riippuu jossakin määrin sanoista itsestään, ristikon koosta ja yleisestä laadukkuudesta tai sen puutteesta ja lisäksi siitä, miten lähellä toisiaan nuo sääntöä rikkovat sanat ovat.

Jos pienessä ristikossa on keskenään ristissä naarasatta ja koirasatta, en hurraata huutele. Sääntö on tietysti jonkin verran tulkinnanvarainen. Jos ristikossa on merisaukko ja kaivosaukko, pitää ennen mielensä pahoittamista vakuuttua siitä että kaivossa on saukko eikä kyseessä ole kaivoksen aukko. Vihje toivottavasti antaa osviittaa siitä, kumpaa laatija on tarkoittanut.

Sääntö lienee muodostunut sen kylkiäisenä, että kokonaisten sanojen toistumista on haluttu välttää. Sitten on keksitty tiukentaa otetta ja alettu vaatia, ettei toistoa saa esiintyä yhdyssanojen osinakaan. Mielivaltainen sääntö tietysti, samaan tapaan kuin neljää kirjainta lyhyempien sanojen kieltäminen. Eihän sekään varsinaisesti perustu mihinkään.

Jotkut laatijat suhtautuvat toiston tiukennettuun tulkintaan välinpitämättömämmin kuin jotkut muut ja julkaisijat, mahdollisesti sääntöjä tuntemattomat, eivät korviaan lotkauta.
39. Eki5.8.2019 klo 14:18
Huomista uutisristikkoa - pitkästä aikaa muuten - laatiessa tai oikeastaan paljon sen jälkeen tuli yhtäkkiä mieleen tsekata yhsi ajankohtainen lause. Ihan väärä tietohan siinä oli! Ajattelin että voihan perrr, kun yhtäkkiä tajusin, että muutos onkin yllättävän pieni. Heli oli piirtänyt jo sen kulman, mutta muutaman vihjeen muutoksella selvittiin. Eipä ole tämänkaltaista ihmepelastumista usein tapahtunut. Hurja säkä.

En taida kehdata edes myöhemmin kertoa, mistä sanasta oli kyse.
40. Eki3.9.2019 klo 08:19
Tänäisen uutisristikon laadin jo sunnuntaiaamuna. Tieto Jukka Virtasesta tuli himpun verran liian myöhään. Niinpä Virtasen muistoristikon tein Mäkelän Markun kanssa keskiviikoksi. Saimme siihen Salmisen Teuvon hienon karikatyyrin pääkuvaksi.

Uutisristikossa aloitus yleensä määrittää, jos haluaa ottaa jonkun lisähaasteen itselleen. Nyt näytti siltä, kun alimmat lauseet oli pantu, että kaikki jatkonuolet voisi ristikossa saada samalle pystyriville. Se lopulta onnistuikin eli ristikossa on kahdeksan nuolta täsmälleen samalla kohdalla hieman puolivälin oikealla puolella.

Tänä aamuna uutisia kuunnellessa huomaan, että yksi lause on hieman ajastaan edellä. Sunnuntaiaamuna on vaikea tietää, mikä on todellinen tilanne tiistaina.
41. Eki6.11.2019 klo 13:31
Viikon sisään on kaksi kertaa tullut tilanne, että olen pannut kaksi pitkää pääkuvalausetta ja lähtenyt siltä pohjalta laatimaan. Sitten on huomannut, että tulee sellainen loppu, jonka voisi kääntää kuvasta ja on tullut kolmas lause. Ensimmäinen tapaus oli Katso 46. Toinen on tännekin tuleva Metsälehti 22.
42. Eki8.11.2019 klo 17:08
Tuossa kun käsittelin ristikoita, huomasin kolmannenkin tällaisen tapauksen. Apu Ristikot 12:ssa aikanaan julkaistava ristikko, jossa on kaksi miehen kasvokuvaa, siihen ei alun perun ollut tulossa etunimiä, mutta ne pujahtivat mukaan lisälauseeseen kuin itsestään.
43. Eki5.12.2019 klo 08:14
Tänä aamuna tänne tulleen Metsälehden ristikon pääkuvan otin Itävallassa tänä syksynä. Olin siipan kanssa vaeltamassa vuoristossa ja olimme jo tasamaalla paluumatkalla, kun näimme kuvan tilanteen. Kävelimme jo ohi ja ajattelin, etten kehtaa lähteä pyytämään lupaa kuvalle, kun metelikin oli kova. Käännyin kuitenkin ja näytin miehelle kännykkää. Hän lopetti työn ja jäi kuuntelemaan. Käsimerkein sain hänet ymmärtämään, että haluaisin ottaa kuvan. Hän jatkoi työtä ja minä näppäsin pari fotoa.

Maailma on tosiaan mennyt sellaiseksi, että kameraa ei enää jaksa raahata mukana, kun kännykkä on aina käsillä.
44. Ritu5.12.2019 klo 10:34
Nukkuvat kuin tukit. Paitsi se toinen tukki vasemmalta hyymyilee kuin Naantalin aurinko kameralle.
45. Eki5.12.2019 klo 13:36
Teemme paljon ristikoita ihan varta vasten tiettyyn lehden numeroon. Esim. tässä Reuma-lehden ristikossa 4/2019 saattaa ihmetyttää eräs kuvasta tuleva erisnimi/sana, mutta se on lehden lukeneille selvä asia.
46. Eki16.12.2019 klo 12:13
Tämänpäiväisen IS:n maanantaipehmiksen laadinta sai erikoisen käänteen. Olin jo pitkällä, kun huomaan yhtäkkiä, että kuvasta panemani UUSI KAUPPAKESKUS ei päätykään alareunaan vaan yhden ruudun aiemmin. No se vielä menettelisi, mutta se päättyi siten, että tuo loppuun jäävä vihjeruutu ei millään sopisi mukaan. Niinpä aikani mietittyäni poistin sen kokonaan. Se lähti kuvasta oikealle kääntyen alas. Sitä paikkaa ei ole helppo huomata, mutta jos tiedätte, että se on 14. rivi alhaaltapäin, sen pystyy sijoittamaan ruudukkoon, vaikka matkalla voikin olla vihjeruutuja ym. Kun tuo lähti pois, panin tilalle vasemman reunan pystysanan, jota ei alun perin ollut.
47. Eki23.12.2019 klo 22:56
Eilen taisi ensimmäistä kertaa tulla ristikkoon (Seura 3) erään kansainvälisen suomalaisdekkaristin sukunimi.

Tänään huomasin, että ristikon pääkuva on täsmälleen vuoden vanha.

Kolme pääkuvalausetta sijoitettuani lähdin laadinnasta jatkamaan sijoittamalla oikeaan laitaan kaksi 19-kirjaimista pystysana.

Siinä mukavia haja-ajatelmia.
48. Eki30.12.2019 klo 23:56
Tänään Kotilieden kolmosnumeron ristikkoa laatiessa sattui heti alussa ristikkoon istumaan eräs 15-kirjaiminen sana, jota olin käyttänyt ennenkin, vain reilu vuosi sitten. No kerrankos sitä samaa sanaa käyttää.

Sen kanssa tuli mietintään sana, jonka viimeiset kirjaimet ovat P_K_. Välähti mieleen yksi hauska seitsenkirjaiminen, jota en taatusti ollut ennen käyttänyt ja joka ilokseni löytyi Kielosesta. Olin aika kauan ääkkösten kanssa pulassa, mutta hyvin sanoin se lopulta meni läpi.
49. Matti31.12.2019 klo 00:48
Jaa seppuku?
50. Eki31.12.2019 klo 01:05
No ei tod!
51. iso S31.12.2019 klo 10:21
Seppuku on sellainen härpäke että sitä ei Kielonen tunne. Seppukussa ei ole ongelmia ääkkösten kanssa, mutta muuten moinen ääh-elämys voi tuottaa tuskaa. "Laadintavaiheessa" tekijälle, myöhemmin omaisille.
52. Eki31.12.2019 klo 10:31
Niinpä!
53. Eki5.1.2020 klo 13:14
Niin, iso S, tämän perusteella siis härpäke on "meidän sanamme".

Eilen aamulla lähdin tulemaan Sanomatalon neljännestä kerroksesta, kun huomasin Kansalaistorilla mielenkiintoisen luomuksen. Kävin näpsimässä kuvia ja niitä ihaillessa tuli mieleen, että IS lauantaipehmis 25.1. on laatimatta ja tässähän on hyvä aihe. Pitää tänään mennä ottamaan vielä neljäs kuva eli tulossa on tietyssä mielessä teemaristikko, ainakin kuvitukseltaan. Ristikon olen nyt laatinut ja se tuli juuri sanojen tarkastuksesta jo yllättäen laakista virheettömänä. Näissä isoissa ristikoissa tuppaa aina olemaan yksi tai useampia sanoja tuplasti.
54. Eki12.1.2020 klo 10:41
Laadin Apu Ristikot 3/2020 tavuristikkoa. Sain mukavan kulman, jossa on nelitavuinen pääkuvalauseen toinen sana. Mutta alueelle ei tule yhtään sanaa muualta. Mietin pitkään voiko ajatella, että pääkuvan sana tulee sinne muusta osasta ristikkoa, mutta ei se oikein riitä. Yritin venyttää sanaa askare eteenpäin, mutta ei löytynyt mitään hyvää yhdyssanaa. Hetken mietin askarevaihtoehtoparia, mutta ei.

Yhdessä vaihtoehdossa oli sana NOTA, mutta en pidä sitä hyvänä ristikkosanana.

Lopulta muutin sen lauseen toisen sanan. Se oli AINOASTAAN. Nurkassa olisi ollut sen vieressä TORIKATU ja seuraavana KOREA. Vaakasanat näin AITO, NORIKO, ASKARE ja TAANTUA. Notan kanssa olisi tullut RATAKATU ja REMUS. Läpimenoon olisi tarvittu AIRAMIT. Nyt mitään näistä ei siellä ole.
55. Eki16.1.2020 klo 15:45
Tänään laadin IS:n maanantain Ristikkoextran Julkkista. Pääkuvasta tuli harvinainen kirjain vaakasanan toiseksi kirjaimeksi, sellainen, joka harvoin esiintyy toisena. Kun löysin siihen ihan parhaan vaihtoehdon, siinä oli toinenkin harvinainen aakkonen. Siihen lähdin katsonaan kymmenkirjaimista pystysanaa, johon osuikin eräs kaikille tuttu, ehkä monien kokemakin sana, jossa tosin oli kaksi harvinaista kirjainta lisää. Sekin ihmeen kaupalla istui siihen. Se eka sana sitten piteni vielä mainioksi yhdyssanaksi. Monesta harvinaisesta kirjaimesta huolimatta kohta on melkein pehmiskamaa eli Julkkishan on puolitoistatähtinen ja nämä siihen oikein passeleita ja minulla hyvä mieli, luultavasti ratkojallakin helmikuussa.
56. Eki26.1.2020 klo 12:07
Markku Aro täyttää 70 vuotta ja siksi hän pääsee pian Histikseen. Valikoin mukaan hänen tunnetuimpia hittejään. Muutama pitkä nimi menikin aika kivasti ristikkäin, mutta sitten olisi ollut tilaa lyhyemmille nimille. Ongelma: sellaisia kokonaisuuteen istuvia ei ollut! Tällaisia tapauksia on ollut ennenkin, jää turhaa väljyyttä lauseistoon.
57. Matti3.2.2020 klo 21:02
Eki, 55, joo, ainakin minulle tuli hyvä mieli.
58. Eki22.2.2020 klo 14:51
Aamulla laadin ristikkoa, jonka 4x4-alakulmaa rajoitti lähinnä 12-kirjaiminen sanan loppu -syys (melkein vaati myös ristiin YYS-päätteisen). Ei tuntunut helpolta ja pähkäilin kovasti. Sitten muistin, että Eero Heinäluoma meni naimisiin Ayla-nimisen naisen kanssa. Sillä sain kulman täyteen kohtuullisen hyvillä sanoilla: ESSO, SELVYYS, AYLA ja NATSIT sekä ETUOSAT, SYLI ja EVAT.

Laadin jo eteenpäIn, mutta sitten tuli mieleeni sana ÄYRI. Äyrillä sain myls hyväksyttävät sanat ja päätin lopulta muuttaa ne: ESTI, SELVYYS, ÄYRI, NISSAN sekä pystyyn ETÄISIN, SYLI ja EVÄT.

On kyllä hyvin makuasia, kumpaa kannattaisi käyttää, sillä kummassakin on huonot ja hyvät sanansa. Moni varmaan edelleen valitsisi ekan.
59. iso S23.2.2020 klo 11:46
Varmaankin makuasia, mutta minun makuuni jälkimmäinen on selkeästi parempi, eikä se johdu siitä että syntieni vuoksi ajelen Nissanilla. Esso on Suomessa historiaa, Ayla kovin harvinainen nimi ja natseja ei tarvitse mainostaa jos ei ole pakko. Jälkimmäisessä joukossa ei minulle töki oikeastaan mikään. No, Esti on sekin melko harvinainen etunimi ja superlatiiveja voi kevyesti vältellä, jos se käy helposti hyvillä sanoilla. Joidenkin mielestä jälkimmäinen vaihtoehto on luultavasti parempi jo siksikin, että siinä on niitä ihania ääkkösiä.

Yksi pieni ero jälkimmäisen vaihtoehdon hyväksi löytyy parista EVAT ja EVÄT. Monikolliset sanat ovat jossakin määrin pakkopullaa. Jälkimmäisessä monikollisuus on puolusteltavissa muutenkin kuin laadinnallisilla seikoilla. Useimmissa tapauksissa evät esiintyvät luonnossakin monikossa, Evat useimmiten eivät.

Tarkistaessani huomasin yllätyksekseni, että Ayla (88 naista) on yleisempi etunimi kuin Esti (alle 58 naista ja alle 15 miestä). Tilastointitavasta johtuen Estien yhteismäärän "alle 73" voisi ilmoittaa tarkemminkin: "enintään 67".
60. Jaska23.2.2020 klo 12:15
Nais-Estejä on taulukon mukaan kaikkiaan korkeintaan 57 (43 + korkeintaan 4), miehiä korkeintaan 12. Yhteensä siis enintään 69. Kyseisen tietosuojalain laatijoilla on kyllä ollut kanootissaan huomattava miehistövajaus. Millä tavalla Estien ja muiden yksityisyytttä muka loukkaisi tieto kaimojensa tarkasta lukumäärästä?
61. Eki23.2.2020 klo 12:40
Nyt huomaan ettei se olekaan EVÄT vaan EVÄS.

Tämä kulma on tapauksia "tuleekohan tästä mitään". Siksi olin varsin tyytyväinen ekaan eikä toinen varsinaisesti tuonut tosiaan suurta parannusta jos mitään. Jos sanaston keskilaatu olisi tällainen, ristikko olisi melkeinpä huono. Tämä on onneksi ristikon huonoin alue.

Se loppu -syys on sellainen, ettei mikään muu sana sovi siihen kohtaan ja sehän tämän hankaluuden laukaisi..
62. iso S24.2.2020 klo 11:56
Jyrsin evästäin, totesi nälkäinen kala paremman purtavan puutteessa. Eväs on vielä parempi kuin evät, jos pidetään kiinni siitä että yksikkömuodot ovat parempia ("perusmuotoisempia") kuin monikot.

Jaska on tainnut lukea jotain vaihtoehtoista matematiikaa, kun "43 + korkeintaan 4" on "korkeintaan 57". Naisilla 43 tulee tarkoista luvuista. Sekä naisilla että miehillä on kolmessa aikajaksossa "alle 5", joista kertyy molemmille "enintään 12". Ojalan laskuopin mukaan 43+12=55 eikä 57. Minun laskuoppini taisi tosin olla mallia Kallio - Kannisto - Poukka, mutta se ei kumonnut Ojalan rätinkejä.
63. Jaska24.2.2020 klo 13:43
En ollut päissäni, mutta jokin synapsi meni sijoiltaan päässälaskujeni aikana. Osasyynä oli laskujen tsekkaamatta jättäminen, koska viestini pääasia oli kanootti. Josta siis itsekin putosin. Väitän edelleen tarpeettomaksi yksityissuojan ylisuojeluksi, että voimme vain arvailla Esti-nimisten henkilöiden rekisteröityä lukumäärää kautta aikojen. Veikataan nyt sitten. xy-Estien alle 5 = 1.
64. Eki26.3.2020 klo 16:28
Tänään laadin ristikkoa, jossa kuvasta tuli neljä lausetta, toisiaan risteäviäkin. Aika loppuvaiheessa huomasin, että yhdessä lauseessa keskimmäinen sana on aloittavamassa (verbi muutettu), piti olla aloittamassa. Onnea oli siinä mielessä, että uusi lyhyempi sana istui hyvin, samoin sitä seurannut sana ja tämä muutos jopa ratkaisi lopun hankalat sanarakenteet.
65. HM27.3.2020 klo 11:39
Brigitta Kalpa kertoo uusimmassa Senioriopettaja-lehdessä ristikoiden laadinnasta ja elämästään. Kiitos hänelle myös lehden laadukkaista ristikoista!
66. kari kämäräinen27.3.2020 klo 21:31
Erittäin hyvä ristikko Brigittalta ja minun makuuni, mutta onko liian vaikea ikäriyhmälleen. Ainakin minun äitini haluaa edelleen ratkoa pelkästään todella helppoja ristikoita. Äitini jo tosin lähes 90 vuotias mutta aloitti ratkomisen Seurasta jo Kalpa/Jokikokko aikoina 60-70- luvulla, jolloin itsekin tein ensimmäiset ristikkkotekeleeni äitille ratkottavaksi. Ikää silloin oli minulla 14 vuotta.
67. HM27.3.2020 klo 23:05
Viimeisin ei kyllä helpommasta päästä, mutta helppojakin häneltä kyllä. - Kyllä se niin taitaa olla, että ristikkoharrastus on periytynyt edellisiltä sukupolvilta. Toivottavasti saamme jatkettua ketjua tehokkaasti!
68. Eki22.4.2020 klo 10:40
Aika tavallinen tapaus eilen illalla. Huomaan kesken laadinnan, että minulla on israelaisnainen eikä israelilaisnainen. Noh, yritän saada jatkoa raiteilleen, mutta yksi N-kirjain pakollisena ja pituus vähin vaihtoehdoin ei tunnu onnistuvan. Keksin kuitenkin paremman keinon, muutankin alkua. Se menikin suht helposti, lopusta kyllä katosi nainen, mutta mitään arvokasta valmista ei tarvinnut kumittaa.
69. Eki4.5.2020 klo 21:30
Tämänpäiväisessä keskiksessä olisi ollut tuo israelaisnainen. Etsikääpä, missä!
70. Elva4.5.2020 klo 21:47
Eki, sen täytyy olla alkaen laulajattaresta, en vaan ymmärrä mitä heidän kanssa usein puuhasit :)
71. Tarja4.5.2020 klo 21:47
Keskis on vielä aloittamatta, mutta huvittaa tuo edellisen kommentin ajatus, että nainen katosi, mutta mitään arvokasta ei hävinnyt :D
72. Elva4.5.2020 klo 22:00
Keksinkin paremman vaihtoehdon: alkaen epäreilua-sanasta. Se tekee sanan vaihtamisen huomattavasti helpommaksi.
73. Eki4.5.2020 klo 22:04
Tarjan kommentti nauratti ja ainakin Elva on oikealla suunnalla, oletan että tietää. Liian tarkkaanhan tätä ei oikein voi käsitellä.
74. Eki22.6.2020 klo 09:02
Juhannus oli antoisaa aikaa mökkeilyaktiviteettien kuin myös laadinnan suhteen. Paljonkin olisi tarinoita, jos muistaisi ne...

Yksi pieni tapaus jäi mieleen. Ristikossa oli pientä lasta tarkoittava sana. Se alue joutui remonttiin, kun sain tietää toistosta ja sitä korjatessa huomasin, että yhtä hyvin (ja paremminkin) kohtaan sopii kaksi kirjainta pidempi sana, joka on suosittu lastenlevysarja (moni tästä arvanneekin). Piilokirjainkin katosi, se oli mukavasti valmiiksi oikea. Mietin hetken, olisiko levysarjan nimi joillekin vaikea, mutta kun ei ollut piilokirjaimia, jätin sen siihen hyvin mielin.

Tästä johtui mieleeni, että kyllä vuosikymmenten aikana ovat systeemit parantuneet. Minulla on kaksi hienoa apuria töissä ja toiselle lähetän aina laadinnat saman tien kun ne valmistuvat. Sieltä tulee lista toistoista ym. Konetta on kehitetty kuukausien varrella niin, että se huomaa hankalimmatkin toistot, esim. yöaika ja viimeöinen. Toki sitten aina tilanteen mukaan ne muutetaan, joskus jotain pientä jää, jos ei kerta kaikkiaan muutu. Myös avoristikot tuo kone on oppinut tsekkaamaan. Jouduin jussina korjaamaan yhhtä avoa kolme kertaa ennen kuin oli kunnossa.

Ennen tulin laadintapapereiden kanssa töihin ja niitä vasta alettiin siirtää koneelle ja sen jälkeen tarkastamaan. Nyt kaikki on tarkastettu ja koneella, kun palaan. Aiemmin tarkastus osui vain sanojen alkuihin, kolmen ensimmäisen kirjaimen osalta, joten esim. toisto tuki/tuet ei joutunut haaviin.

Uutisristikko siirtyy perinteisesti nyt kuuden viikon kesätauolle. Olemme Teemun kanssa suunnitelleet kuusi erikoisristikkoa niiden tilalle. Huomenna tulee Teemulta hauska teema, joka jatkuu seuraavalla viikolla. Parin viikon päästä tulevan ristikon aihe pälkähti päähäni eilen aamulla ja nyt se on Helin piirtojonossa. Siitä tuli kesäisen raikas!
75. kp22.6.2020 klo 09:51
Oletan, että tähän voi kirjoittaa muutkin kuin Eki.
1.7.1972 alkoi laadinta joka on jatkunut tähän päivään asti.
8000 erilaista ristkkoa on nähnyt päivänvalon.
76. si-tee-raaja22.6.2020 klo 10:17
11. Eki 12.2.2019 klo 21:03
Julkista yrittämistä 48 vuotta. Kiitos muistuttamisesta. Edelleen nautin tästä hommasta. Tänään tehtiin torstain Iltikseen ylimääräinen muistoristikko. Kiva tilaus. Heli vielä aamulla sen piirtää.

12. Essi 12.2.2019 klo 22:04
46 vuotta

13. Eki 12.2.2019 klo 22:20
Eikö sulla ole 47?

14. Essi 12.2.2019 klo 22:56
Ei vielä

15. Essi 12.2.2019 klo 22:57
Heinäkuussa
77. J22.6.2020 klo 11:07
Minkä ikäisenä kp on aloittanut, kun laadinta on alkanut -72?
78. kp22.6.2020 klo 11:20
20
79. Eki23.6.2020 klo 18:35
IS-viikonlopun pehmiksen 13.6. olin laatinut täysin valmiiksi ja Heli piirtänyt. Se oli jo tsekattavana, kun Liisa totesi, että KURKOTTAUMASSA kuulostaa kyllä erittäin omituiselta. Tottahan se oli, olin tavoitellut sanaa KURKOTTAUTUMASSA. Siinäpä miettimään, meneekö puolet ristikosta uusiksi. Kova mietintä, saisiko sanan keskeltä joten korjattua. En itse ollut ehtinyt äkätä, kun apuri Niko ehdotti KUROTTELEMASSA. Sillä se menikin uskomattoman vähällä vaivalla.

http://sanaristikot.net/kurko.jpg
80. Eki14.8.2020 klo 15:26
Kuvasta voisi luulla, että laatija nukahti, mutta tosiasiassa hän painoi huomaamattaan Z-näppäintä.

http://sanaristikot.net/fotot/nukahtiko.jpg
81. Eki2.11.2020 klo 15:29
Uutisristikon laadinta eilen illalla oli taas mielenkiintoinen operaatio. Lähekkäin sijoitettuihin kolmeen lausepariin tuli hankalia paikkoja, mutta aika hyvin niistä selvisin lopulta. Erään sanan huomasin olevan tuplasti hankalissa paikoissa, joten oikean reunan lauseiden hyvä alku piti purkaa.

Tänään tuli Katson ristikkoon orporuutu. Koneen sen paljastettua meni varmaan 20 minuuttia alareunaa korjatessa. Ä-kirjain alareunassa nelikirjaimisessa sanassa ekana oli paha, mutta sitten se helpottui, kun venytti sanan viisikirjaimiseksi. Viisi kirjainta ja Ä toisena on jo paljon enemmän vaihtoehtoja tarjoava.

Eilen aiemmin luulin olevani aivan loppuosassa yhden IS TV-lehden ristikkoa laatiessa, kunnes huomasin epäselvän reunaviivan kostautuneen. Yksi pääkuvan lauseista loppui ruutua ennen reunaa. sanaa ei pystynyt mitenkään venyttämään, joten lähes koko ristikko meni uusiksi. Pienehkössä ristikossa kolme lausetta ei enää istunut tkeskenään. Sain tehtyä suht samalla lauserakenteella (noh, aika paljon uusiksi viritellen, mutta samantapaiset kolme lausetta) sen uusiksi. Kuva alakulmasta ennen laadinnan uudelleen aloittamista ohessa.

http://sanaristikot.net/loppuu_kesken.jpg
82. iso S3.11.2020 klo 11:22
Epäselviltä reunaviivoilta välttyy kun printtaa Excelillä tai muulla sopivalla välineellä oikean kokoisia pohjia, joissa ei ole ruutuja ristikon ulkopuolella. Tuplasti esiintyvät sanat, orporuudut ja vastaavat ovat sellaisia kiusankappaleita että vain laadinnan laadunnanvalvontaa varten koodattu ohjelma voisi niistä reaaliaikaisesti varoittaa. Inspiraatio vaihtuu perspiraatioksi kun jotain sellaista huomaa valmiiksi luullusta laatimuksesta.
83. Eki26.11.2020 klo 10:14
Kielosen haku ???e???u tuotti kahdeksan sanaa. Valitsin niistä ainakin alkuun selvästi uusimman tulokkaan. Voisi jopa luulla, ettei ole ehtinyt vielä sanakirjaan. Nettiversion päivitys on onneksi nopeampaa kuin painettujen. Ajst ovat muuttuneet.
84. Eki28.11.2020 klo 10:03
Tämän aamun ensimmäisessä laatimuksessa yritti erikoisehko tuplasana olla tuloillaan: ÄIDIT. Toinen 5x5-nurkka asettui niin mukavasti, että oli selvä toisen vielä suht avoimen paikan kohdalta tehdä muutos.

Viikolla muistan yhden tapauksen valmiista ristikosta. Sana NAURAA oli vierekkäisillä pystyriveillä osin vierekkäin. Onneksi oli suht helppo muuttaa, vaikka oli yli kuuden keskiarvoinen ristikko.
85. Eki28.11.2020 klo 10:46
Se toinen ÄIDIT on nyt TÄÄLTÄ.
86. Eki2.12.2020 klo 21:05
Toissa sunnuntaina kello oli vasta puoli viiden maissa iltapäivällä, kun Suomeen alkoi laskeutua jo pimeys ja uutisristikon laadinta autossa vaikeutui. Piti ottaa minitaskulamppu avuksi.

http://sanaristikot.net/uutislaadinta.jpg
87. Eki3.1.2021 klo 09:40
Uutisristikossa pääsisin eteenpäin, jos täällä paljon käytetty aulismi olisi virallinen sana. Autismi ei ilmeisesti sovi. No jatketaan, kyllä se siitä.
88. iso S3.1.2021 klo 12:10
Aulismi ei tosiaan ole saanut virallista siunausta. Kahta kirjainta muuttamalla voisit kokeilla aiemmin runsaassa käytössä ollutta mutta nyt pannassa olevaa sanaa: turismi!
89. Eki3.1.2021 klo 12:21
Oli se toki tuolloin jo vaihtoehtona. Ja jotain siihen tuli, sen näkee tiistaina.
90. Eki11.1.2021 klo 09:47
Turismi tuohon sitten muuten tuli.

Viikon ensimmäisessä laadinnassa oli pääkuvan lauseen sijoituksen takia hankala oikea yläkulma. Kun luulin sen ratkenneen hyvin, onneksi aika pian huomasin mokan. Kuolatä. A:n ja ä:n kanssa oltava tarkkana.
91. Jaska14.1.2021 klo 18:57
Ristikko lehdessä Kirkko ja kaupunki 1/2021 (Vantaa) sisälsi 21-kirjaimisen sanan VAPAAEHTOISTYÖNTEKIJÄ. Epäilemättä ko. julkaisun rekka. Lienee aika korkealla myös Ekin pitkäaikaissanapituustilastossa. jonka kärjessä on ja pysynee SUPERVERISUSIKUUVALOKUVAESIMERKKI (33, PuPe 2/2019).
92. Eki14.1.2021 klo 21:27
Pääsisiköhän top sataan? Kotilieteen ja Apuun mahtuu pystyyn usein 22-kirjaimisia, Seuraan ja Pelikaaniin 24-kirjaimisia. Vaakaan sitten pitempiäkin.

Seuraavaan Kirkkoon ja kaupunkiin tuli 20-kirjaiminen kuvaan liittyvä sana.
93. Jiikoo14.1.2021 klo 22:37
Lainaus: 91. Jaska 14.1.2021 klo 18:57
”Ristikko lehdessä Kirkko ja kaupunki 1/2021 (Vantaa) sisälsi 21-kirjaimisen sanan VAPAAEHTOISTYÖNTEKIJÄ.”

Meille Helsingin Pitäjänmäen srk:n jäsenille kannettiin tuo numero eilen 13.1. ja ratkojakuntamme pehmisspesialisti näkyy siitä ristikon jo täyttäneenkin. Laadinta Erkki Vuokila, toteutus Heli Kärkkäinen. En muista kyseisessä aviisissa ristikoita ennen nähneenikään, lieneekö lehti jäänyt vähäiselle selaamiselle? Tervetulleita toki niin lehti kuin siinä ristikotkin!

Pitääpä pitää seuraavaa numeroa visusti silmällä, jos vaikka pääsisi näkemään tuon Ekin mainitseman 20-kirjaimisenkin!
94. Eki14.1.2021 klo 22:45
Kyllä ne alkoivat jo keväällä koronan rantauduttua.
95. iso S15.1.2021 klo 10:34
Hesarin ristikossa on ollut kauan, kauan sitten seitsemänkymmentäviisiprosenttinen, 34 kirjainta. Vihjeenä oli muistaakseni ympyrä josta kolme neljäsosaa oli mustana. Joskus vajaa on enemmän kuin täysi. Sataprosenttinen on vain 16 kirjainta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *