KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > YHDYS SANOJA

9890. Yhdys sanoja

Eki26.11.2018 klo 14:30
Pelikaanin nimikin uhkaa mennä lokaan, kun se voidaan sotkea yhdyssanavirheisiin.

http://sanaristikot.net/pelicanrouge.jpg

Tässä säikeessä voitaisiin muutenkin purkaa tuntoja yhdys sana virheiden yleisyys pulmista.
2. pelaaja26.11.2018 klo 19:25
Enpä muista törmänneeni ristikoissa yhdys sana virheisiin. Siviili elämässä sitäkin enemmän. Satunnaiset kirjoitus virheet eivät vie yö unia. Usein vain haistaa, että kyseessä on silkka välin pitämättömyys tai jopa oikeasti osaamattomuus. No kun se kännykkä ei muka osaa eikä älyä vaan kirjoittaa mitäsattuu. Älyäähän se. Se niin sanottu puhelinhan on valta osalla kirjoittajista luultavimmin nyky päivinä äly puhelin!
Seuraan tiiviisti paria luonto kuva ryhmää ja moni kuva onkin jäänyt osaltani tykkäämättömäksi eris kummallisen ja sen takia harhaan johtavan otsikon takia. Ja vielä kun sellaisen otsikon perässä on vaikka päivä määrä 26.11-18.
3. Ritu26.11.2018 klo 19:50
Minulla itselläni on ollut kahdenlaisia tunteita yhdyssanoihin liittyen.
Sitä pientä sisäistä kielipoliisia ärsyttää, tai ennemminkin hämmästyttää ja kummastuttaa, ettei osata kirjoittaa yhteen jotain ihan tavallista yhdyssanaa kuten vaikkapa limsapullo.
Satunnaiset, inhimmilliset näppisvirheet ovat luku sinänsä. Meille kaikille niitä sattuu silloin tällöin.

Sitten toisinaan se tunneskaala käykin aivan eri suunnassa. Ei tiedä, että ärsyttääkö enemmän ne yhdyssanavirheet vai niistä jatkuvasti huomauttelijat
4. Ritu26.11.2018 klo 20:06
Lisään vielä tuohon edelliseen kommenttiini, että tuo koski siis etupäässä netissä käytäviä keskusteluja ja tekstejä.

Painetussa tekstissä ärsytys kohdentuu nimenomaan erilleen kirjoitettuihin yhdyssanoihin.
Ja varsinkin jos tekstin pitäisi olla ihan asiateksti, niin siinähän jo kirjoittajan uskottavuus horjuu lukijan silmissä, olipa teksti sitten luettavissa printattuna tai netissä.

Mutta onko yhdyssanavirheet yleisempiä kuin ennen, siihen on vaikea vastata. Tekstiä tulee joka paikasta niin paljon tuutin täydeltä, että saako se vääristämään omaa mielikuvaa niiden yleisyydestä verrattuna aikaisempaan?
5. Eki27.11.2018 klo 10:41
Kyllä minä toisaalta hieman säälin niitä, joilla ei ole luontaista yhdyssananaavistamisaistia. Useimpien ihmisten ei ole tarvinnut sitä opetella vaan se tulee luonnostaan. Tämä koskee tietenkin lähinnä yksinkertaisia kaksiosaisia yhdyssanoja. Onko yhdyssanan aavistamisaisti yksi vai kaksi sanaa, se on jo kunnon kinan aihe.
6. Ari27.11.2018 klo 10:57
Luulenpa, että osaltaan yhdyssanojen erilleenkirjoittamisen syynä on se, että käytetään mobiililaitteen ennakoivaa tekstinsyöttöä joka ei tunne yhteenkirjoitettuja sanoja. Siinä lienee syynä joko käyttäjän osaamattomuus säätää laitettaan, tai laiskuus kirjoittaa sanoja kirjain kirjaimelta alusta loppuun.
7. Ari27.11.2018 klo 11:32
Lisäisinpä vielä että vaikka käyttäisikin ennakoivaa tekstinsyöttöä, syy ei ole laitteessa tai ohjelmistossa, vaan käyttäjä voisi poistaa syntyneen välin yhdyssanasta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *