KESKUSTELUT > RISTIKOT > TAPION RISTIKKOARVOSTELUT

9263. Tapion ristikkoarvostelut

Tapio19.5.2017 klo 13:31
Minun arviointini ristikoista on koettu ärsyttäväksi. Tehdäänpä sitten niin, että kaikki arvioinnit ratkaisemistani SK, PuPe ja IS viikonloppu ristikoista siirrän tähän säikeeseen. Käsittelen em. säikeissä vain itselleni epäselviksi jääneet kohdat. Mikäli jokin käsittely vaikuttaa venyvän liian pitkäksi, siirrän loppukäsittelyn tähän säikeeseen.

Omaan tai muiden persoonaan liittyvään käsittelyyn en tässä säikeessä osallistu – ainakin tarkoituksena on. Tästä syystä 9195. Siionin Lähetyslehti 3/2017 (= tapion metakeskusteluryhmä) ( http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9195 ) on jatkossa tarpeeton enkä enää sielläkään aio osallistua itse kunkin persoonaan liittyvään kommentointiin.

Sydämellisesti tervetuloa tähän säikeeseen keskustelemaan asiallisesti ristikoista.

Toivotan sydämellisesti tervetulleeksi tähän säikeeseen myös kaikki ne, jotka haluavat minua haukkua, ivailla, heittää ironisia kommentteja tms. muulla tavoin haluavat käyttäytyä epäasiallisuus. Kaikkinainen epäasiallisuus on niin pitkälle sallittua kun vain ylläpito sen hyväksyy.
2. Tapio19.5.2017 klo 13:35
Yksi ristikon ratkaisuun liittyvä kysymys on tähdityksen onnistuneisuus. Laskin yhden IS-viikonloppu säikeessä ne kommentit, jotka liittyivät vaikeusasteen arviointiin. Vaikeusastetta käsiteltiin yli puolessa kommenteista. Joskus mukana oli myös yleisluonnehdinta. Sen säikeen tärkein keskustelunaihe oli kuitenkin se, oliko laatijan antama arvio tähdityksestä oikein. Muissa säikeissä vaikeusasteen arviointi ei ole niin keskeisessä osassa.
3. Tapio19.5.2017 klo 13:39
Olen aiheuttanut mielipahaa, mutta voisin tehdä vapaaehtoistyönä

http://www.sanaristikot.net/anatomia/?p1=IS150530

kaltaisen analyysin (sillä erolla, että Antti Skytän analyysin http://www.sanaristikot.net/anatomia/?p1=IS170429 tavoin vaaka- ja pystyvihjeet on laitettu erikseen).

Jonkun tosin pitäisi sitä täydentää, sillä ainakin kaksi vihjettä jää mitä todennäköisimmin ymmärtämättä. Se pitää myös käydä lävitse mahdollisten virheiden varalta. Täydennykset/korjaukset voisi tehdä esim. Juha N. vapaaehtoistyönä.
4. Tarja19.5.2017 klo 13:50
Jos minä arvioin IS:n ristikoissa vaikeusastetta, se ei tarkoita, että kritisoisin laatijan arviota. Lähinnä arvio on kanssaratkojille joko kannustuksena, että jos tuokin on sen ratkonut, niin ehkäpä minäkin, tai sympatian osoituksena, että jos joku on ristikon kokenut vaikeaksi, niin samoin olen minäkin. Oman ratkomisen vaikeus ei voi mitenkään olla täsmälleen sama kuin laatijan arvio, koska siihen, miten vaikeaksi kokee ratkomisen, vaikuttaa oma yleistieto, kokemus, vihjeiden tyyppi ja moni muu asia. Omissa arvioissani ei siis missään tapauksessa ole kyse mistään tähdityksen onnistumisen arvioinnista, vaan puhtaasti subjektiivisesta kokemuksesta ja sen kokemuksen jakamisesta muiden ratkojien kanssa. Valmiiksi annettu vaikeusaste on vain viitteellinen.
5. Tapio19.5.2017 klo 14:16
Ok. Iisakin ristikoissa ratkoja saa halutessaan arvioida ristikon ja kun lähettää vastauksen, laatija saa halutessaan palautteen. Julkinen tai lehden mukana tullut palaute on kyllä siinä mielessä hyvä asia, että laatijat voivat yrittää saada laajemmalle porukalle vaikeusastearvioinnin osumaan kohdalleen. Viitteelliseksi se tosin jää, siinä nimimerkki Tarja on aivan oikeassa.

9230. Punainen Pelikaani 3/2017 ( http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9230 )
Myös PuPe 3/2017 oli melko runsaasti vaikeusastearviointia ja kirjoitan tähän muutaman kommentin, jota en . Viitamäen ja Holopaisen ristikot saivat sitä eniten. Itsekin laitoin sinne kommentin ja oli samaa mieltä kuin valtaosa muista ratkojista.

Hannu Salokankaalle haluaisin sanoa sen, että kaksitähtisiä voisi ehkä hieman helpottaa (tosi kivoja ne kyllä ovat) ja kolmosia vaikeuttaa, jotta vaikeustaso vastaisi paremmin annettua tähditystä. Nyt 2 on n. 2+ ja 3 tähteä 2,5-3- väliltä. Melkein kaikki ristikot mahtuisivat 2 1/2 arvioinnille. Tämä kokemus on minulla 13 PuPe:n pohjalta ja tilanne on ollut kaikissa lehdissä ihan sama. Sinänsä olen iloinen, että Hannu 2 on hieman haastavampi kuin muiden saman tähdityksen omaavien ristikoiden.

Harto Hakosen ristikoissa alkuun pääsy on usein, kuten myös tälläkin kertaa, todella nihkeätä. Mutta kun pääsee alkuun, ristikko ei useinkaan enää loppuvaiheessa tarjoa haastetta. Viitamäen ristikossa tilanne oli toinen. Alkuun pääsi helpommin, mutta ristikko on loppuun asti haastava eikä se päästänyt missään vaiheessa ratkojaa helpolla.

PuPe 3/2017 oli laadulta hyvä, lähes täydellinen. Virheiksi luokiteltavia asioita oli vain kaksi eli vähemmän kuin edellisillä kerralla. Olen tästä ilahtunut. :)
6. Tapio19.5.2017 klo 14:47
" ja kirjoitan tähän muutaman kommentin, jota en ." jäi kesken, kun ajatus meni jo seuraavaan asiaan

lauseen loppu sellaisena kuin se oli ajatuksissani, mutta jäi kokonaan kirjoittamatta (sellaista sattuu; yksi muukin virhe jäi):

"ja kirjoitan tähän muutaman kommentin, jota en halua juuri nyt laittaa em. säikeeseen."

SK 17 ja 19 piilosanat.

Jos ajatellaan verbaliikkaa, arvostan korkealle Ekin ja P. Oskalan. Muutama yleisarvio SK-piiliksistä

Verbaliikka:

1-2. P. Oskala ja Eki
3-4. Antti Parkkinen ja Jari Keränen

Tekninen virheettömyys:

1. Eki
2. Antti Parkkinen
3. Jari Keränen
4. Pertti Oskala

Toivottavasti Juha Neitola ainakin eläkkeelle jäätyään alkaa laatimaan piiliksiä, sillä sekä verbaliikan että teknisen virheettömyyden suhteen Juhan piilikset olisivat huippuluokkaa. Toivottavasti Juha ei siis jäisi eläkkeelle mahdollisimman nuorena - tosin vähän itsekäs pyyntö.
7. Tapio19.5.2017 klo 16:49
SK 17 loppukommentit ovat

http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9242#9 91651
ja
http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9195#9 91715

jälkimmäinen eri säikeessä, jotta kukaan SK 17/2017 säikeen lukija ei ärsyyntyisi.

SK 19 puuttuva kommentti on
http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9195#9 91653

Siihen liittyy http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9173#9 90176

"Satakunnan Kansa 30.4.2017 oikein hauska vapputunnelmainen piilosana Oskalta"

Toivottavasti nyt ollaan paremmalla päälle ja ylläpidon toive

"Tämä sivusto saisi palata kaikille mukavampaan kuosiin!..." voisi toteutua siten, että voin kirjoittaa.

Kenenkään ei nyt tarvitse välittää minun arvioinneistani, jos ei halua ja se toteuttaa esim.

"272. TäyttelijäLainaa13.5.2017 klo 08:54
Olisiko sellainen valinnan tarjoaminen mahdollista, että voisi piilottaa haluamansa nimimerkin viestit säikeestä tai vaikka kaikista säikeistä?" ( http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9101#9 91157 )

En toivo edes sitä, että tähän säikeeseen laittamiani kommentteja kommentoidaan. Toivon vain sitä, että kun osallistun ratkojana johonkin keskusteluun, minun mielipiteistäni kiinnostunut voisi ne lukea tästä säikeestä.

Mitä voisin tehdä, on joskus laittaa viittaus tämän säikeen tiettyyn kohtaan, josta näkemykseni voisi käydä lukemasta.
8. :)19.5.2017 klo 20:09
Vihdoinkin Tapiolla oma kanava .
9. Tapio20.5.2017 klo 16:39
Ihan vaan tiedoksi, että 9264. SK 20 / 2017 ( http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9264#9 91818 )

"
6. PrLainaa20.5.2017 klo 13:41
O, no niinpä tietenkin. Eikä oikeastaan ollut erikoisen vaikea, mutta kun aloin hakea ihan eri sanaluokasta en enää havainnut tuota. Hauska juttu sinänsä.
"

Oli kyllä minulle ISO lisävinkkiä keksiä idea - aukeni heti tuon luettuani nimittäin. En olisi halunnut tässä vaiheessa saada noin isoa apuvinkkiä.

Joutsin tehtävä on kyllä todella kivan tuntuinen - vaikeusasteen oikeellisuuteen en ota kantaa.
10. kyllästynyt21.5.2017 klo 10:11
Etkö, Tapio, todellakaan pysty ymmärtämään selvää suomen kieltä ja sitä, että useimmat meistä eivät viitsi edes lukea näitä asiasta toiseen hyppeleviä liirumlaarumeitasi? Useimmat meistä eivät kaipaa näitä sinun syvämietteisiä analyysejasi ja aion vastedeskin jättää lukematta joka viestin, jossa sinun nimesi esiintyy.
11. rauha maassa21.5.2017 klo 11:25
Haitanneeko tuo, jos täällä on yksi ketju yksinpuhelua varten, eihän sitä tarvitse seurata jos ei kiinnosta (ja harvaa kai kiinnostaa). Täällä on kaikenlaisia otsikkoja kuten Rakkikoirat ketjuun, Kissaketju, Yhdyssanat ketjuun, Mikä kirja, Akava-ketju, Lukujono jne. jne. jne. Minulle pitäisi maksaa, että rupeaisin niitä seuraamaan, mutta en silti ole vaatimassa niitä poistettavaksi. Kaiken kaikkiaan lienee hyvä asia, että Tapion viisaudet ohjautuvat nyt yhteen osoitteeseen eivätkä leviä sinne tänne.
12. Rampe21.5.2017 klo 11:43
kyllästynyt, eikö riitä että vastedes(kin?) jätät Tapion viestit lukematta?
Miksi ne häiritsevät jos et ole niitä lukenut etkä lue?
13. Tapio21.5.2017 klo 13:49
Kun nyt minun (lyhyitä tai venähtäneitä) arviointejani ei ole itse säikeessä, pitäisi olla helppoa ohittaa.

9. Se olisi ollut asiallista laittaa itse säikeeseenkin, mutta jätin pois, ettei ärsyttäisi ketään siinä säikeessä. Apuvinkki ei spoilannut itse ratkaisun löytämistä, mutta tarkoituksena oli, että kun saan koko tehtävän ratkaistua, palaan asiaan ja mietin kohtaa paremmin. Jatkomietinnän kyllä apuvinkki hieman spolasi - nyt jäi selvittämättä, olisinko hoksannut idean ilman apuvinkkiä. No itsekin olen vastaavia spoilauksia tehnyt eikä tämänkertainen spoilaus ollut varmaan tahallinen.

Yhdessä IS-viikonloppusäikeessä Rampe asiallisesti huomautti liiallisesta vinkkien antamisesta. Toivottavasti IS-säikeissä ja Iisakin ristikot -säikeissä joku aina huomauttaa asiattomista apuvinkeistä.
14. Tapio21.5.2017 klo 14:20
Tuli nyt osallistuttua yleisluonteiseen uuteen ristikkokeskusteluun ( http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9269 ), koska siinä sivuun ohjaus olisi tuntunut tosi hassulta. Yksittäisen ristikon arvioinnit aion pitää tässä säikeessä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *