KESKUSTELUT > KETJUJEN KOOSTEET > SANARISTIKOISTA SANOTTUA - 4

8500. Sanaristikoista sanottua - 4

T.Avis30.6.2015 klo 15:01
Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.

Aiemmin poimittuja sanankäytön kultajyviä ja vähän akanoitakin voi lukea Sanaristikoista sanottua -otsikon alta säikeestä 4067,

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php
?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=4067&alku=0&
t=k1

ja Sanaristikoista sanottua -2 -otsikon alta säikeestä 5170,

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php
?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=5170&alku=15
&t=k1

sekä Sanaristikoista sanottua -3 -otsikon alta säikeestä 6651

-http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=6651&alku=0& t=k1
2. T.Avis30.6.2015 klo 15:03
Då var Snillets kollegieblock fullklottrat och han hade ritat streck härs och tvärs mellan olika fyrkanter och kryddat alltihop med ett sudokukryss och delar av ett korsord.

Catharina Ingelman-Sundberg: Kaffe med rån
3. T.Avis6.7.2015 klo 18:22

She had found an old newspaper and was doing the crossword when Rob came down. He sat next to her on the sofa so he could read over her shoulder.
'Is that the cryptic one, or the quick?' he asked her.
'The quick one. We can do the cryptic if you like. This is last week's paper so I don't suppose anyone would mind.'
'One across. "In favour of very old, good man becoming college head",' Rob read aloud.
They chewed this over in silence. '"In favour of..." Pro?' said Anna.
'OK, what's a college head - provost! Well done!'
'Well, you got the clue,' said Anna.
'Yes, but I wouldn't have done if you hadn't got the first bit,' said Rob, taking the paper. 'Let's do another one.'
They had done a couple more clues when there was a knock on the door. Rob got up from the sofa and Anna was aware of a sense of loss. Doing the crossword together had been fun: cosy yet stimulating.She followed him to the door.

Katie Fforde: Practically perfect
4. T.Avis10.7.2015 klo 17:43
'I suspect that no further proof is needed,' said Drumknott, with his little secretarial smile.
'Although I would, in fairness, point out that Charlotte of the Times is emerging as the most fearsome crossword compiler of all time, and they are a pretty fearsome lot. But her? Initialisms, odds and evens, hidden words, container reverses, and now diagonals. How does she do it?'
[...]
'You don't act drunk!'
'No, but I do act sober quite well, dont you think? And I must confess that this morning's crossword was something of a tussle. Procatalepsis and pleonasm in one day? I had to use dictionary! The woman is a fiend! [...]'

Terry Pratchett: Unseen academicals
5. Rigor Morris13.7.2015 klo 13:02
Herman Kochin uuden romaanisuomennoksen Naapuri jälkipuoliskolla on jakso, jossa jutellaan sanaristikoista noin kolmen sivun verran. Yksi nuorisoporukan henkilöistä Miriam ratkoo ristikkoa, jolloin hänen snobbaileva ikätoverinsa Herman puuttuu pilkallisesti asiaan. Jakso on niin pitkä ettei sitä voi siteerata tässä kokonaan, mutta pari kohtaa kuitenkin.

Herman (jakson alussa): "Sanaristikoita on olemassa, se on fakta jonka kanssa meidän on elettävä. Niin kauan kuin kukaan ei tunne tarvetta ratkoa niitä, niistä ei ole meille vaivaa."

H vähän myöhemmin: "Ei niissä sinänsä mitään vikaa ole, niinhän minä jo sanoin. Mietin vain, mitä tapahtuu sellaisen henkilön päässä, joka miettii synonyymia purjelaivalle. Seitsemän kirjainta. En voi sille mitään, mutta minusta se on pääasiassa ajan tappamista. Ei aikaa tarvitse tappaa, aika on ystävämme. Jos vain opimme kokemaan sen."

Ja lopussa Miriamin kiteytys tilanteesta: "Mielessäni pyörii asioita", Miriam sanoi. "Olen huolissani jostain. Sitten rupean tekemään sanaristikkoa. Jo kymmenen minuuttia myöhemmin ole unohtanut huoleni, sen mitä olin ajatellut. Minä ratkaisen tehtävää. Jotain itseni ulkopuolella. Jotain, mikä ei liity mitenkään itseeni ja omaan rajalliseen ajatusmaailmaani. Tunnin kuluttua ristikko on valmis ja olen unohtanut täysin, mikä minua oli askarruttanut. Voin suositella sitä lämpimästi kaikille."
6. T.Avis14.7.2015 klo 11:38
She finished her cup of tea and set aside the newspaper, with its uncompleted crossword. She had tried, but was not in the mood to pit her wits against the Scotman's compiler, even if the clue If slipped a drink by this apparent Scandinavian, don't touch it! (6,4) had leapt to the eye and resulted in her pencilling in Mickey Finn.

Alexander McCall Smith: The novel habits of happiness
7. T.Avis1.8.2015 klo 14:07
Someone had left a Scotsman on the table. He made a listless start on the Derek Allen crossword. "First Scotsman on the road." Six letters. "Tarmac."
He tried to concentrate on the black-and-white squares, he wasn't very good at crosswords. "Grebe reared in northern Scandinavian city." Six letters. He liked anagrams best. Little rearrangements. "Bergen."
"Jack, say, and little Arthur going to a capital city." Seven letters. "Jakarta." He took his spectacles off and rubbed the bridge of his nose.
"Met horrid accident with lobster dish." Nine letters. "Thermidor."
"Whinge may have upset novelist." Nine letters. "Hemingway."

Kate Atkinson: One good turn [koostettu sivuilta 86-91]
8. Hannu10.8.2015 klo 19:12
"Vaikka Sophie ei ymmärtänyt mitä viesti tarkoitti, hänestä nimenomaan sen käsittämättömyys todisti selvääkin selvemmin, että sanat oli tarkoitettu hänelle. Sophien intohimoinen kiinnostus salakirjoituksia kohtaan ja taito selvittää ne johtuivat ainakin osaksi siitä, että hänet oli kasvattanut Jacques Saunière-mies joka itsekin harrasti kiihkeästi salakirjoituksia, sanaleikkejä ja ongelmatehtäviä. Montako sunnuntaita me vietimmekään ratkaisemalla sanomalehden kryptoja ja sanaristikoita?
Jo kaksitoistavuotiaana Sophie osasi ratkaista Le Monden ristisanatehtävän ilman apua, ja vähitellen isoisä totutti hänet englanninkielisiin sanaristikoihin, matemaattisiin ongelmiin ja kryptotehtäviin. Sophie kävi ahneesti niiden kaikkien kimppuun. Lopulta hän teki intohimostaan ammatin ryhtymällä oikeuspoliisin salakirjoitusasiantuntijaksi."

DAN BROWN: Da Vinci-koodi s. 96-97
9. Antti Skyttä20.8.2015 klo 20:55
"Hän oli muutamia vuosia Valoa nuorempi, ihan käypäsen näköinen mieheksi ja harrasti omissa oloissaan shakkia ja palapelejä, vaikka niiden kokoaminen oli viime aikoina jäänyt vähemmälle, sillä ne eivät enää tuhansista paloistaan huolimatta antaneet riittävästi haasteita. Samoin oli käynyt sanaristikoille. Helppoja hän ei halunnut täyttää, läpikirjoituksessa ei ollut mitään mieltä, ja riittävän vaikeita sattui enää harvoin eteen, mutta kun sattui, hän nautti joka hetkestä."

Tuula Sariola: Kesä loppuu kuolemaan, Gummerus 1999, s. 27
10. Maikki22.8.2015 klo 12:34
"Faber löysi tilaa lattialta ikkunan alta. Junan lähtiessä puuskuttamaan hän poimi poisheitetyn kaksi päivää vanhan sanomalehden, lainasi lyijykynän ja alkoi ratkaista ristisanatehtävää. Hän oli ylpeä taidostaan ratkaista englanninkielisiä ristisanoja: se oli vieraan kielen sujuvan hallinnan kypsyyskoe."

Ken Follett: Neulansilmä
11. Tarja28.8.2015 klo 10:30
Seiväshyppääjä Minna Nikkasen haastattelu Ilta-Sanomien TV-lehdessä 34/15.

"Ennen h-hetkeä hän katsoo vanhoja kisasuorituksia, tekee mielikuvaharjoitteita - ja rustaa ristikoita."

"Arvokisoissa urheilijat joutuvat odottelemaan pitkään ennen kisasuoritusta. Minna tappaa aikaa muiden urheilijoiden kanssa korttipöydässä. Lisäksi hän lukee, katselee elokuvia ja tekee ristikoita.
- En tee ristikoita Suomessa, mutta ulkomaanmatkoilla kyllä. Niihin jää koukkuun, ja aika kuluu huomaamatta."
12. Eki13.9.2015 klo 11:13
Näyttelijä Eriikka Väliahde esitti ohjelmassa Puoli seitsemän torstaina ryhtihaasteen: ”Harrastan enemmän aivobodausta!” Selityksenä hän kertoi: ”Luen kirjoja, olen vähemmän somessa ja sitten myös yritän tehdä ristikoita, tota, ne on vastenmielisiä, mutta se, se, se niin kuin rassaa aivoa semmoisesta kohdasta, mikä on multa varmaan surkastunut, niin se on hyväksi.”
13. Tarja16.9.2015 klo 12:20
"Sunnuntai 2.8. - Muistelin ystäväni Niko Mäkisen alias Niko-Lan kanssa yhteisiä rantalomia, joilla täyttelimme ristikoita."
"Laulaja Anita Hirvonen kuvasi itse viikkonsa."

I-S sunnuntai viikkoliite 8.-9.8.2015
14. Antti Skyttä16.9.2015 klo 19:20
Colin Dexterin luoma komisario Morse lienee yksi innokkaimmista ristikoiden ratkojista rikosten ratkaisijoiden joukossa. Seuraavassa tosin The Timesin ristikon kimpussa ei ole Morse vaan henkilö nimeltään Olivier Maximilian Alexander Browne-Smith.

"Kun juna lähti liikkeelle, hän aukaisi Timesin ristisanasivun ja ryhtyi ratkomaan ristikkoa. Kolme ensimmäistä poikittaisvihjettä eivät herättäneet hänessä minkäänlaisia mielleyhtymiä, mutta neljännen kohdalla hänen hitusen vino suunsa vääntyi jonkinlaiseen hymyn tapaiseen, kun hän katsoi tilanteeseen merkillisen osuvia sanoja: "Ensimmäinen asia, jota Sohon turistit haikailevat (9)." Hän kirjoitti nopeasti "strippari", ja kun ruudukon pysty- ja vaakariveihin alkoi ilmestyä yhä enemmän ja enemmän kirjaimia, tehtävä tuli valmiiksi reilusti ennen junan saapumista Readingiin. Hän toivoi, että vastapäätä istuva nuoripari oli huomannut miten taitavasti hän osasi täyttää ristisanatehtäviä - tai ehkä he olivat ainoastaan panneet merkille rumannäköisen tynkämäisen etusormen, josta puuttui kärkinivel."

Colin Dexter: Kolmannen virstan arvoitus, Otava 2006, ss. 23-24
15. Antti Skyttä17.9.2015 klo 13:20
Palataan vielä uudestaan tuohon Kolmannen virstan arvoitukseen. Nyt juttusilla ovat Morse ja hänen uskollinen apulaisensa Lewis.

Lewis taitteli lehden kokoon. "Olette tainnut tehdä pahan virheen, päällikkö."

"Sinäkö siis touhuat innokkaasti jutun kimpussa?"

"En pelkästään sitä, sir. Olette tehnyt pahan virheen, kuten jo sanoin."

"Mitä joutavia!"

"Yritin tehdä kahvituntiristikkoa valmiiksi ja löysin vihjeen, jossa sanotaan pelkästään 'istukan otto (anagrammi)'."

"'Soittokunta'", Morse keskeytti hänet.

"Sen minä tiedän, sir. Mutta 'Simon Rowbotham' ei ole anagrammi sanoista 'O.M.A. Browne-Smith'!"

"Totta kai on!" Morse kirjoitti oitis kirjaimet paperille ja tarkasteli niitä yksi kerrallaan mutta pysähtyi äkisti.

"Herra Jumala! Oikeassa olet. Siinä on 'e:n' sijasta 'o', eikö olekin?"

Colin Dexter: Kolmannen virstan arvoitus, Otava 2006, s. 159
16. Eki20.9.2015 klo 21:30
Jukka "Jugi" Rasila Voitolla yöhön -ohjelman ensimmäisten haasteiden selvittyä: "Näihinhän vaaditaan oikeesti ihan järjettömästi taitoo. En mä nyt odottanutkaan, että täällä mitään ristikoita ratkotaan..." (Kaikki nauravat.) Elina Kottonen: "Mut ristipistotöitä olis voinu olla!"
17. Eki23.9.2015 klo 12:00
Costello Hautamäki Radio 957:n haastattelussa

( https://www.youtube.com/watch?v=zVE5tIvQ2ZU)

Costello kertoo Vexi Salmesta: ”Se on hienon näköstä, se istuu olohuoneen sohvalla, sillä on A-nelonen edessä ja kuulakärkikynä ja toisessa kädessä on kuppi kahvia ja toisessa kädessä, sillon se poltti vielä röökiä, ja välillä se kahvikuppi menee sivuun ja se kirjottaa säkeistön tosta ja sit sen polttaa vähän aikaa tupakkaa ja sit se kirjottaa seuraavan säkeistön.”

Toimittaja: ”Aika raivostuttavaa oikeestaan, et joku on niin lahjakas jossain.”

Costello jatkaa: ”No, mä oon joskus sanonut, et se näyttää ihan samalta kun joku ratkasis jotain ristisanatehtäviä et jos joku on tehny niitä montakymmentä vuotta ni sil ei kauaa mee kun se jonkun Ilta-Sanomien ristikon ratkasee. ni tos on vähän sama, et sul on muutama pääidea minkä sää teet ja mietit et milläs ne nivoutuis yhteen.”
18. T.Avis7.10.2015 klo 17:03
Läpi testin tietojamme kuulustellaan tavalla, joka on tullut tutuksi monien viikkolehtien ristisanatehtävistä tai tietovisoista. Lehtien suosituilla ajanvietepalstoilla ei tosin ole kyse ÄO:sta, vaan harmittomasta huvista, joka on vakiintunut arkeemme aivojumppana ja purtavina pähkinöinä.

Hans Magnus Enzensberger: Älykkyyden sokkeloissa
19. Eki10.10.2015 klo 02:03
Rillit huurussa tänään: "Se oli Wil Wheaton. Hän voi jo paljon paremmin, hän löysi itsensä TV-oppaan ristisanatehtävästä."
20. Antti Skyttä11.10.2015 klo 18:44
"Pienen ja ahtaan myymälän takahuoneesta alkoi kuulua ääniä; ensin pelkkää pientä kitinää, joka muuttui vähitellen yhtäjaksoiseksi äänekkääksi itkuksi.

Voisi se edes vetää henkeä välillä, Jonna Kaarela huokaisi ja tipautti lyijykynän iltapäivälehden puoliksi täytetylle ristikolle, juuri kun hän oli keksimäisillään, missä sanassa on seitsemän kirjainta, keskellä k ja lopussa a. Tuota menoahan sen keuhkot halkeaa. . ."

Outi Pakkanen: Punainen pallotuoli, s. 31, Otava 2004
21. Kollo14.10.2015 klo 20:07
"Nanna näytti kokoavan mielessään palasia yhteen. Veliä hämmästytti joskus naisen nopeus ja terävyys. Hesarin Auliksen vaikeat ristikotkin hän täytti hampaita harjatessaan tai puhuen puhelimessa samaan aikaan."

Vepe Hänninen: Kylmäverisesti sinun Uusi alku, s. 221, WSOY 2015
22. T.Avis1.11.2015 klo 11:29
We ate the lunch Mrs. Storr had prepared (Tuesday: beef rissoles) and afterward I made coffee, which we took into the conservatory. Ryder snatched the crossword.
"The red rose is no maiden...nine letters. The red rose?"
"Belle Dame," I said.
Startled, he looked up. "Have you been practising?"
I held his gaze, cool and steady. "Not really."
"You must have."
"Worried I'm catching up, darling?"
"No. Absolutely not."
I laughed and, for a moment or two, everything was normal.

Elizabeth Bowen: Everything she thought she wanted
23. huhu1.11.2015 klo 19:37
Arjen yläpuolella

https://www.youtube.com/watch?v=w-MnVwW27hs
24. Tarja3.11.2015 klo 09:21
Murha paratiisissa-sarjan jaksossa 8/8 (kausi 1) murhan uhri ratkoo sanaristikoita, ja sillä on iso merkitys murhan ratkeamiseen. Mutta ei enempää juonen paljastuksia, jos joku vaikka haluaa jakson katsoa. Se on Ylen Areenassa vielä 38 h nähtävissä.
25. Tarja3.11.2015 klo 10:03
[Tarkkasilmäisimmät huomauttanevat, että tähän säikeeseen kerätään sitaatteja, mutta niiden kirjoittaminen paljastaisi juonta liikaa, siksi vain mainitsin ohjelman.]
26. iso S3.11.2015 klo 15:01
[Silmieni tarkkuus on mitä on, mutta juonta sen tarkemmin avaamatta puolustan sanaristikoiden ratkojien kunniaa täsmentämällä, että murhan uhri ei harrastanut sanaristikoita (höyryjä tai kuvaristikoita) vaan sanalaatikoita. Niissähän ei mielestäni ole kysymys ratkomisesta, kun ei ole vihjeitä. Sanat ovat valmiina, ne pitää vain etsiä kirjainviidakosta.]

Villi Pohjola -sarjassa astronautti ja venäläinen laulaja pelasivat shakkia ja suunnilleen koko kylän väki oli yleisönä. Kylän lääkäriä moinen ei jaksanut kiinnostaa. Keskustelu meni jotenkin näin:

Maggie: Kuinka voit ratkoa ristisanaa tällaisessa tilanteessa?

Joel: Onko tämä muka yleisölaji? Mieluummin katselisin lumen sulamista.
27. Tarja3.11.2015 klo 15:11
[Eli pieleen meni taas... Mutta eikö anagrammit tai sanojen lukeminen väärinpäin edes jotenkin ole liitettävissä ristikonratkontaankin? Ainakin vihjeissä niitä löytyy. Hitto, kun en tiedä näiden termien seikkaperäisyyksiä! Aina menee pieleen, vaikka mitä täällä yrittää.]
28. iso S3.11.2015 klo 19:14
[Juu on toki liitettävissä, mutta ei kaikki väärinpäin lukeminen ole ristikonratkontaa. Anagrammitkin ovat vanhempi juttu kuin sanaristikot, joten ennen herra Wynnen keksintöä anagrammeja on ollut vaikea liittää ristikoiden ratkontaan, paitsi jos liittäjä on Nostradamus.

Tuo huomautukseni ei ollut tarkoitettu miksikään näpäytykseksi. Halusin vain tarkentaa tehtävätyyppiä, ettei synny vääriä mielikuvia ja valemuistoja. "Virallisen" tulkinnan mukaan sanalaatikot ovat kyllä ymmärtääkseni (sana)ristikoihin luettavia. Se on oma mielipiteeni että niiden "ratkominen" pitää vähintäänkin panna sitaatteihin. Saahan niitä harrastaa aikuinenkin, onhan aikuisten värityskirjojakin jotka minusta tuntuvat vielä oudommilta. Mutta mitäpä minä ymmärrän, onneksi meitä kaikkia ei ole valettu samalla muotilla.]
29. poikkeava30.11.2015 klo 21:47
"Näin tuhansia värejä, sitten vain kaksi väriä vihreän ja maailman surullisimman harmaan, sanaristikkoja, sanattomia puhekuplia, vihreää vilinää, joka sakeni miljooniksi syvälle haudattujen nuppineulojen kaltaisiksi pisteiksi."

Andrés Caicedo: " Eläköön rumba! "
30. Maikki11.12.2015 klo 22:02
... Sana TRTYAE on hieman tutumpi, koska se tulee usein väärin täytetyn sanaristikon viimeiselle pystyriville, mutta senkään merkitystä kukaan ei ole pystynyt selittämään. ...

Jukka Ukkola pakinassaan Totuus leeppakutingista, SK 49/2015
31. Tarja20.12.2015 klo 12:34
"...Ali ei ole niitä neanderthalin uroita, jotka vaativat vaimoa jäämään kotiin. Joko sinä ratkaisit sanaristikon?"
"En. Tykkäätkö sinä sanaristikoista? Oliko tuo neanderthal-heitto tarkoitettu minulle?..."

"Seurasin kuinka vanhempani silmäilivät uutisotsikot ja siirtyivät sitten suoraan sanaristikkoon; he ratkaisivat sen aina yhdessä aamulla ennen töihin lähtöä."
... "Abi keskittyi taittelemaan lehteä siistiksi neliöksi, niin että sanaristikko ja vihjeet jäivät näkyviin..."

Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä (s. 216, 226)

Lisäksi kirja sisältää useita anagrammeja.
32. T.Avis21.12.2015 klo 10:14
'I've got a nagging nurse, isn't that enough?' Indicating the chair beside his bed, Freddie said, 'Stop faffing around, woman, and help me with the damn crossword. I used to be able to finish it in ten minutes flat.'

Jill Mansell: Making your mind up
33. T.Avis26.12.2015 klo 12:25
Kello oli yli yhdentoista kun ovikello soi. Norah katsoi mieheensä. "Se mies."
Prikaatinkomentaja oli ollut syventynyt The Timesin ristisanatehtävään. Norahin sanat kuultuaan hän teki vaimean torjuvan eleen, aivan kui se vaientaisi kellon.

---

Abel Giluso - Bela Lugosi
"'Draculan' sanominen toi sen mieleeni . Anagrammi, näettehän. On sanaristikoiden tekemisestä sentään jotain hyötyäkin. Muistattehan että Lugosi näytteli Draculaa varsin usein, hänellä oli ne kummalliset silmät, hän oli monissa kauhuelokuvissa."

Julian Symons: Peli
34. Hannu28.12.2015 klo 21:07
Yle Radio 1:ssä tänään käsiteltävä teema oli J.S. Bachin tuotanto ja hänen toisen vaimonsa osallisuus siihen. Puuttumatta siihen, ohjelmaan Kai Ristolan toimittamassa kulttuurilehtikatsauksessa loikattiin sitten Suomeen. Kohdassa 26.07 Ristola aloittaa lehtien kulttuuriset uutiset, jotka ovat koko ohjelman tavoin kuuntelemisen arvoiset ja loppukevennyksenä alkaa 31.46.:

"Kansalliskirjaston vapaakappalekokoelman mukaan Suomessa julkaistavien aikakauslehtinimikkeiden määrä vuonna 2014 oli 4106. Markkinoille tuli peräti 30 uutta aikakauslehteä. Todettakoon, että puolet niistä on erilaisia ristikko- ja soduko- tehtävälehtiä. Olisiko kyseessä suurten ikäluokkien huoli aivotoiminnan rappeutumisesta, jota kuulemma pienellä aivovoimistelulla voi tehokkaasti ehkäistä."

Toimittaja todella sanoi sudokun sodukoksi.

YLE Radio 1 Kultakuume
28.12.2015
klo.15.05-15.55
35. T.Avis4.1.2016 klo 10:11
Päinvastoin kuin isä Ronald Knoxin koulukunnan edustamilla englantilaiskirjailijoilla Masonilla on ennen kaikkea selkeä pahuuden taju, jonka hän osaa myös välittää teksteissään. Hän kykenee värisyttämään lukijaansa. Hänelle murha on todellisuudenmukaisesti julma, väkivaltainen ja kauhistuttava teko (ja se voi saada jopa murhaajankin sairaaksi), ei pelkkä veretön korvike ristisanatehtävälle.

Hugh Greene esipuheessa A.E.W. Masonin dekkariin Villa Rosen murhenäytelmä
36. Maikki16.1.2016 klo 14:04
... Koko oikeidenkäynnin ajan olivat Haighin taskut olleet joka päivä pullollaan päivälehtiä. Kun käsittely alkoi, hän ilmaisi täydellistä piittaamattomuutta vetämällä esiin lehden ja rupeamalla ratkaisemaan sanaristikkoja. ...

Istuuduttuaan hän sitten äänekkäästi taas veti mielenosoituksellisesti lehden esiin, selaili sitä kovasti rapistellen, yrittämättäkään kayttäytyä hillitysti, ja syventyi jälleen sanaristikkoihinsa. Silloin tällöin hän lainasi vartiokonstaapelilta kumia. ...

Tarinassa Kadonneet ruumiit Georg W. Bengtsonin toimittamassa teoksessa Murhaaja liikkeellä
37. T.Avis18.1.2016 klo 10:03
He kohtasivat tavallisesti rautatiesillan toisella puolen, hiljaisella kadulla Grünewaldin läheisyydessä, missä talorykelmiä (tummia ristisanatehtäviä, joista keltainen valo ei ollut täyttänyt vielä kaikkia ruutuja) katkoivat rakentamattomat tontit, keittiöpuutarhat ja hiilikellarit [...]

Vladimir Nabokov: Lahja
38. ++juh9.2.2016 klo 20:12
 http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/iske lmasanoitukset-olivat-ristisanatehtavia-piileville -runoilijoille

Iskelmäsanoitukset olivat ristisanatehtäviä piileville runoilijoille

Sanasepot Saukki, Chrisse Johansson ja Kari Peitsamo keskustelivat vuonna 1979 - -
- - Saukin tiivistyksen mukaan iskelmäteksti on "ristisanatehtävä".

Äänitallenteen kohdassa 6:47:

Chrisse Johansson:
"Toisin sanoen, mulle iskelmä ei oo mikään oman ajatusmaailmani julkistamisen foorumi."

Saukki:
"Eipä se olekaan, koska se on tavallaan ristisanatehtävä. Siinä on juuri laatikko, johon joutuu täyttämään tietyt sanat."
39. T.Avis17.2.2016 klo 13:44
Äiti tiesi. Äiti oli arvannut! Tai ainakin hän oli arvannut osan. Kuinka kauan kestäisi, ennen kuin hän saisi kootuksi koko palapelin niin kuin ne kirotut sanaristikkonsa?

Sarah Waters: Parempaa väkeä
40. Maikki20.2.2016 klo 11:28
Antti Skyttä äänessä juuri nyt radiossa

Suomi-kierros
41. PS21.2.2016 klo 21:12
"Perin yksinkertaista ja suoraviivaista, eikö totta. Aivan niin kuin ristisana-arvoitus, jonka ratkaisemiseen tarvittiin vain kynä."

"Ensimmäisen kuukauden aikana tämä synnynnäinen sanaseppo hankki tehtaallemme kolmenkymmenen prosentin myynnin nousun..."

"Monesti nautin hänen näppärästä sanaleikistään..."

Martti Larni: Kaunis sikopaimen, 1959
42. T.Avis6.3.2016 klo 17:52
- På hösten är man ju mycket inomhus om det blir ruggigt väder. Vi ligger ofta i sängen och löser korsord ihop och våra sängar är 25 år i det här laget.

Meningen med hösten : en novell av Solveig Wiberg ; Allers 42/2015
43. MP15.3.2016 klo 11:51
Äskettäin ristikkoa ratkoessa muistui mieleeni Team Ahma sarjan sotilasmestari-isä, joka ratkoi eräässä kohtaksessa ristikkoa ja totesi, että jokaisessa ristikossa on ATSO ALMILA. Lisäksi hän ihmetteli, kun oli saanut Albanian pääkaupungiksi AIRANAN. Nokkelampi puoliso löysi ratkonnasta virheen ja oikea vastaus saatiin. Sarjan käsikirjoittaja on aivan ilmeisesti ristikkofani :-)
44. T.Avis23.3.2016 klo 16:08
En lukenut enää rikosjuttuja ja Korkeajännitys-sarjoja. Sen sijaan ratkoin intohimoisesti ristisanatehtäviä. Saadessani lehden käteeni tutkin ensitöikseni, oliko siinä ristikko. Jos oli, revin sen talteen. Iltakaudet istuin Karin kanssa Satelliitti-baarissa täyttäen ristikon toisensa jälkeen. Jos joku kohta jäi auki, pengoimme kirjastossa tietosanakirjoja, kunnes keksimme ratkaisun. Kuvaristikot olivat mulle samanlainen intohimo kuin Marjapussi mutsille.
Sirkun kanssa en sentään ratkonut ristisanatehtäviä. Maleksimme kaupungilla ja nojailimme toisiimme puistonpenkeillä.

Torsti Lehtinen: Kun päättyy Pitkäsilta
45. Eki25.3.2016 klo 08:53
Poika äidilleen tv-sarjassa Millerit: "Käytät puhelinta vain sudokuihin ja resepteihin."
46. Jukkis25.3.2016 klo 14:59
Hesari tänään: "Jos uskot, että sanaristikot riittävät pitämään älynystyrät terävinä, elät menneisyydessä. Leppoisa ristikon täyttely ei vaadi aivoilta juuri mitään, ne janoavat enemmän haasteita."

Just. Illalla täyttelin sängyssä tunnin verran leppoisasti uusimman Punaisen Pelikaanin Hakosta. Aivovelttoilun tuloksena ilmestyi ristikkoon neljä uutta sanaa. Nyt on melkein kolmasosa jo tehtynä. Tätä menneisyydessä elävää aivohaasteiden pakoilua pitänee jatkaa jossain välissä.
47. T.Avis17.4.2016 klo 13:41
Lakikorkeudessa kävi niin, että Raimon ruumis peitti auringon ja koko maailma pimeni. "Jaa tulik yä?" kysyi tyhmä-Glädhen, joka teki välillä ristikkoa ja naputteli facebookiin viestejä että jaa missä mää oon, oonko mää täällä, kekä sää oot.

Tuomas Kyrö: Kaksijakoinen Raimo ; teoksessa: Taskunovellit, Karisto Oy, 2013
48. Maikki2.5.2016 klo 14:12
... Oli kuin hän olisi löytänyt avainsanan ristisanatehtävään, avainsanan, joka teki yhtäkkiä jokaisen muun sanan selväksi, Mutta Edward Bryan ei koskaan nähnyt ilmestystään minään niin maailmallisena kuin ristisanatehtävä. ...

Raymond Postgate: Valamiesten tuomio
49. Eki24.5.2016 klo 07:58
Piilosana SM 2014 suojelija kertoo Dylanin 75-vuotisjuhlalevyn yhteydessä Aamu-tv:ssä: "Musta on kiva kääntää laulutekstejä. Mä vertaan sitä sanaristikoiden täyttämiseen, mukavaa puuhaa."
50. JT30.5.2016 klo 12:57
Itse hän istui ratkomassa lehdissä olevia sanaristikoita. Aftenpostenin ristikoita, VG:n miniristikoita, Helge Seipsin laatimia jättiristikoita, jotka julkaistiin Dagbladetissa. Sekä tietenkin Hjemmetissä ilmestyviä ristikoita. Hän oli kuulemma voittanut kahdesti Hjemmetin järjestämän ristikkojen ratkonnan Norjan mestaruuden.

...

- "Pahoittelen, mutta tarvitsisin viisikirjaimista sanaa, jonka vihje on 'saatavaa'. Ensimmäinen kirjain on 'v'."
- "Velka", hän sanoi ja laski katseensa.
- "Niinpä tietenkin. Kiitos." Olin kirjoittavinani sanan ruutuihin.
- "Anteeksi, en häiritse sinua enempää, mutta voisitko auttaa minua keksimään yhdeksänkirjaimisen sanan, jonka vihje on 'pyyntimies'? Ensimmäiset kirjaimet ovat 'k' ja 'a'."
- "Kalastaja", hän sanoi katsettaan nostamatta.
- "Vielä viimeinen sana", sanoin. "'Työkalu', kuusi kirjainta. Alkaa v:llä. Keskellä on 'sa'."

...

- "Ymmärräthän, sanaristikko on palautettava täytettynä viimeistään tänään iltapäivällä. Joudun hoitamaan välissä pari asiaa, mutta tulen takaisin tasan kahden tunnin päästä. Jätän lehden tähän, jotta voit täyttää ristikon loppuun jos keksit oikeat sanat."

Jo Nesbo: Verta lumella II
51. T.Avis4.6.2016 klo 11:21
Yksi tällaisista yhteensattumista liittyy ristisanatehtäviin. Normandian maihinnousua suunniteltaessa vuonna 1944 liittoutuneilla oli salakirjoituksen koodisanoina muun muassa Mulberry, Neptune, Omaha, Overlord ja Utah. On helppo kuvitella maihinnousua valmistelleiden kenraalien tyrmistys, kun he huomasivat että jokainen näistä koodisanoista tuli vastaan Lontoossa ilmestyvän Daily Telegraphin ristisanatehtävissä. Tiesikö ristisanojen laatija hyökkäyksestä? Miten hän muuten olisi voinut valita juuri mämä sanat?
Opettaja Leonard Dawe joutui näkemään paljon vaivaa ennen kuin viranomaiset uskoivat, ettei hän ollut vakooja: koodisanojen ilmaantuminen ristisanatehtäviin oli vain uskomaton sattuma.

Richard Blodgett: Jopas sattui! ; Valitut palat, Joulukuu 1987
52. T.Avis5.6.2016 klo 13:54
Lisää tuosta sattumasta mm.

https://en.wikipedia.org/wiki/D-Day_Daily_Telegrap h_crossword_security_alarm
53. T.Avis6.6.2016 klo 09:48
Yöpöytänäni oli pitkään yksi leveä lankku. Kiinteää ravintoa lukuunottamatta (minulla ei yleensä ole nälkä kun makaan sängyssä) siltä löytyi kaikki välttämätön, niin tarpeellinen kuin turhanpäiväinenkin: pullo kivennäisvettä, juomalasi, kynsisakset (onnettoman tylsät), kokoelma jo mainitun Robert Scipionin ristisanatehtäviä (käytän hyväkseni tilaisuutta lähettääkseni vaatimattoman kommentin: mainitun kokoelman 43. tehtävässä, joka muutoin on erittäin onnistunut, hän on - huomaamattaan - kirjoittanut sanan "néanmois" kahdella m:llä, mikä väistämättä haittaa vaakarivin termiä samalla kohdalla (johon ei nyt voikaan säällisesti kirjoittaa "assomnoir") ja estää ongelman järkevän ratkaisun), paketti paperinenäliinoja, [....] lyijykyniä, kynänteroitin, pyyhekumi (nämä kolme viimeistä artikkelia on tarkoitettu erityisesti edellämainittujen sanaristikoiden ratkaisemiseen), pyöreä kivi joka oli poimittu Dieppen uimarannalta, joitakin muita muistoesineitä ja postin kalenteri.

Georges Perec: Tiloja / Avaruuksia
54. Nix8.6.2016 klo 11:28
Joonas Donskoi, San Jose Sharks, teksti-tv:ssä 8.6.2016 hävityn playoffs ottelun jälkeen:
"Ei pystytty ratkomaan!"
55. T.Avis16.6.2016 klo 11:09
'Tonight was nothing. I tried to dissuade several insistent women and four pimply youths from taking Rapid Reading and failed. I wonder we don't run a course on how to solve The Times crossword puzzle in fifteen minutes flat. It would probably boost their confidence more than beating the track record for Paradise Lost.'

Tom Sharpe: The Wilt Alternative
56. Pirjo23.6.2016 klo 20:57
"Olen muutenkin nuorempana korskeasti julistanut, että en tarvitse mitään ajanvietettä, sillä minulla ei ole koskaan tylsää: sisäinen maailmani on vilkas, teen työtä, jota rakastan ja luen mieluummin vaikeatajuista kirjallisuutta kuin esimerkiksi ratkon jonninjoutavia ristikoita."

Rosa Meriläinen Helsingin Sanomissa
57. T.Avis10.7.2016 klo 15:10
Rupesin lukemaan suurista filosofeista kertovaa kirjaa, jotka on mua joskus kiinnostaneet. En ymmärtänyt enää mitään. Russellia ja Wittgensteinia. Filosofit ei ole yhtä mieltä edes siitä, että ihmisellä on ruumis ja mieli. Tai sielu, henki? Pitänee tyytyä helppoihin sanaristikoihin. Wittgensteinin mukaan me ollaan kielen orjia.

Markku Ropponen: Kuhala ja hautausmaan risteys
58. Eki15.7.2016 klo 15:52
iltasanomat.fi

Arthur Köpcken vuonna 1977 valmistuneen teoksen kerrotaan muistuttavan ristisanatehtävää.
Saksassa poliisi on kuulustellut 91-vuotiasta naista, joka vahingoitti 80 000 euron arvoista taideteosta Nürnbergin Neues-museossa. Telegraphin mukaan vahingoittunut teos on taitelija Arthur Köpcken vuonna 1977 valmistunut ”Reading-work-piece” -niminen työ, joka muistuttaa ristisanatehtävää.

Vierailijaryhmän mukana museossa olleen naisen kerrotaan täyttäneen teoksen ”puuttuvat” sanat kuulakärkikynällä. Telegraphin mukaan teoksen vierellä on teksti, jossa lukee ”Lisää sanat”.

Nainen kertoi poliisille seuranneensa vain ohjeita.

– Rouva kertoi tulkinneensa tekstin kehotukseksi täydentää ristikko, poliisin tiedottaja kertoi.

Poliisin mukaan nainen totesi myös, että jos museo ei halua ihmisten seuraavan taiteilijan ohjeita, siitä pitäisi kertoa selkeästi kyltillä.

Teoksen omistava keräilijä suhtautuu huumorilla

Museon johtajan Eva Krausin mukaan naisen aiheuttamat vahingot eivät kuitenkaan ole pysyviä. Hän kertoo, että ne pystytään todennäköisesti korjaamaan suhteellisen helposti.

– Ymmärrämme toki, että vanha rouva ei halunnut aiheuttaa minkäänlaista vahinkoa. Siitä huolimatta museon oli tehtävä asiasta rikosilmoitus. Myös vakuutussyistä asia oli ilmoitettava poliisille, Kraus kertoi Telegraphille.

Teoksen omistavan yksityiskeräilijän kerrotaan suhtautuneen asiaan huumorilla. Museo aikoo korvata teoksen korjaamisen, jonka arvioidaan maksavan vain muutamia satoja euroja.

Museon mukaan taideteoksen oheen aiotaan lisätä kyltti, joka tekee selväksi vierailijoille, ettei ristisanatehtävää kuulu täyttää.

Muistatko vielä Espanjan Kristus-freskon?

Museoiden kävijät ja henkilökunta ovat tuhonneet aiemminkin taideteoksia epähuomiossa. Yksi tunnetuimmista tapauksista sattui vuonna 2012, kun 81-vuotias nainen yritti restauroida 1800-luvulta peräisin olevan, Jeesusta esittävän freskomaalauksen Espanjan Borjassa sijaitsevassa kirkossa.

Iäkkään rouvan epäonnistunutta restaurointityön tulosta verrattiin tuolloin muun muassa ”vahaliitupiirrokseen hyvin karvaisesta apinasta, jolla on yllään huonosti istuva tunika”.

Tapaus sai kuitenkin odottamattoman käänteen, kun turisteja alkoi virrata kirkkoon katsomaan teosta sen saaman maailmanlaajuisen huomion seurauksena.

Anna Nuutinen
59. ++juh15.7.2016 klo 16:40
Saksalaisessa lehdessä on kuvakin teoksesta:

 http://www.sueddeutsche.de/bayern/nuernberg- rentnerin-fuellt-kreuzwortraetsel-kunstwerk-im-mus eum-aus-1.3078547

 http://media-cdn.sueddeutsche.de/image/sz.1. 3079217/860x860
60. T.Avis18.7.2016 klo 17:43
Hetkisen etsiskeltyäni huomaan kyltin, johon on kirjoitettu ranskalaiseen tapaan vinosti Matkatavarasäilytys, ja suuntaan sitä kohti.
Korkean tiskin takana minua odottaa sanaristikkoa täyttävä, hieman kyyryssä seisova ja siniseen työtakkiin pukeutunut vanhempi herra, joka kynsii otsaansa samalla, kun kirjoittaa ristikkoonsa jotakin ja puhuu itsekseen hieman kimakalla äänellään.
Kuullessani miten vanha herra laskee ääneen, ynnää, kertoo, puhkuu neliöjuurista ja piirtää samalla ilmaan geometrisiä kuvioita, ajattelen ettei paperi hänen kädessään olekaan ristikko, vaan jotakin aivan muuta. Minun on pakko kysyä itseltäni, onko mies peräti ollut suunnittelemassa aseman monimutkaista kattorakennetta, vai puuhaako hän sen uusimista.

Hannu Väisänen: Elohopea
61. Antti Skyttä22.7.2016 klo 12:50
"Onko vielä jotain muuta?"
"Ei tänään."
Mies hymyili muodollisesti ja rupesi jatkamaan ristisanatehtäväänsä. Häneltä puuttui viisikirjaiminen sana, joka tarkoitti vesikäärmettä ja hän oli juuttunut siihen yli puoleksi tunniksi.

Bill Knox: Täyttä ainetta, s. 81
Musta Kissa -sarja n:o 18
Weilin+Göös, Helsinki 1966
62. T.Avis29.7.2016 klo 14:54
- Rouva Russo, Ellery sanoi jäätävästi, - pitkäaikaisen ja epäilemättä intiimin suhteenne perusteella voitte todennäköisesti sanoa, miten monta silinterihattua urhealla Leanderillanne oli?
- Taidatte olla oikea ristisana-arvoitus, nainen kujersi. - Tietääkseni vain yksi. Miten monta mies tarvitsee?

Ellery Queen: Silinterihatun arvoitus
63. Antti Skyttä2.8.2016 klo 16:13
"Eläkkeelle jäämiseensä saakka hän työskenteli ammattileipurina. Hän ei voi vieläkään vastustaa haluaan tehdä leipiä, piiraita, pikkuleipiä ja kakkuja, jotka hän vaihtaa paikallisten kauppiaiden kanssa ruokatavaroihin ja palveluksiin. Hänen viimeisin intohimonsa on laatia ristisanatehtäviä noihin pikku lehtiin, joita voi napata mukaansa valintamyymälän jonossa."

Sue Grafton: F niin kuin Fowler, s. 15
Jännityksen mestarit -sarja n:o 72
Book Studio Oy, Hyvinkää 1993
64. ponkka2.8.2016 klo 18:38
Antti Huttusen ja Reetta Rannan kuvausta retkestään Pyhä-Nattasen huipulle:

"Laella meitä tervehti myös pieni mökki, entinen palovartijan tupa, jonka ikkunassa näkyy himmeä valo. Lautarakenteinen pikkumökki on tunnelmaltaan piskuruinen ja hurmaava. Sen on kuitenkin jo vallannut vanha unelias pariskunta, joka kuuntelee pimeässä tuvassa radiota ja tekee ristisanatehtäviä öljylampun valossa, tulen räiskyessa kaminassa. Näky on liikuttava. Mietimme, josko pari on ajatellut samaa kuin me hetkeä aiemmin, ja he ovat nousseet pyhälle vuorelle näkemään ja kokemaan tämän kaiken vielä kerran, yhdessä."

_http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/08/01/matkapaiv akirja-lemmenjoki-ja-mahtiseidat
65. T.Avis30.8.2016 klo 10:17
Sisällä hän oli aivan toinen ihminen. Sadepäivinä hän istui keinutuolissaan radiota kuuntelemassa ja ratkoi sanaristikoita. Ne olivat tylsiä päiviä, joina ei tapahtunut mitään.

Jukka Laajarinne: Kehys
66. T.Avis3.9.2016 klo 15:27
No one said anything about Alis when Catherine came back. Sarah knew it was pointless to try to get her to talk if she didn't want to. So they settled into their weekend routine, with the newspapers spread all over the kitchen table. They were halfway through the crossword when the doorbell rang.
Rachel glanced up. 'I don't have my shoes on. Will someone else get it?'
'I'm not dressed,' Sarah said. 'Catherine, please?'
As Catherine went to answer the door, Sarah said, 'Do you think she'll be mad?'
Rachel shrugged. 'She owns a matchmaking business. She can't be surprised when she gets a dose of her own medicine. Next clue. Sixteen down. Eight letters, starts with S, ends with E: something unexpected.'

Michele Gorman: Match me if you can
67. amia6.9.2016 klo 17:29
- Ristikoiden täyttäminen pitää kuulemma aivot vireänä, mutta minähän en ole saanut koskaan yhtäkään ristikkoa täyteen.

Näyttelijä Eeva Litmanen Ilta-Sanomien (6.9.2016) haastattelussa "50 vuotta näyttämöllä".
68. T.Avis17.9.2016 klo 19:02
Yksi suosittu tapa pitää muistiaan kunnossa on ristisanatehtävien ratkominen. Itse en ole tätä lajia juuri harrastanut, mutta ihailen vaimoni taitoa ja nopeutta, joilla hän täyttelee minulle ylivoimaisia ristikoita. Tehtävähän ei ole yhtä suoraviivainen kuin jonkin vasemmalta oikealle etenevän kuva-arvoituksen ratkaiseminen vaan moniulotteisempi. Samanaikaisesti on pidettävä silmällä paitsi vaaka- myös pystyrivejä sekä tulkittava niin sanallisten kuin kuvallistenkin vihjeiden merkityksiä. On ratkaistava oikein monta toisiinsa kytkeytyvää asiaa yhtä aikaa, jotta kokonaistulos olisi oikea.

Antti Eskola: Vanhuus
69. Sepeteus26.9.2016 klo 15:39
Olin jo hieman kahden vaiheilla, jäisinkö mökkiin ratkomaan sanaristikkoja, mutta veren veto joelle oli sen verran kova, että pian seisoin täydessä sotisovassa jokirannassa valmiina lähtemään vaikka kuinka isoja lohia väsyttelemään.

Matti Kettunen: Kalavesiltä ja karhumailta (2016)
70. Tarja27.9.2016 klo 08:55
Kirsi Mäkisen kolumni Kouvolan Sanomissa 27.9.2016

"Aivoja pitää huoltaa ja rasittaa, neuvotaan. Mutta miksi muistijumpaksi tarjotaan aina ristisanojen ratkomista? Se kun ei ole koskaan kietonut pauloihinsa eikä tuntunut omalta harrastukselta. Ajaisiko salasanajumppa saman asian?
...
Mutta millä minä sitten jumppaan, kun kymmenet kirjain-numero-erikoismerkkiyhdistelmät muuttuvat mahdottomaksi työmaaksi tai joku salasanojen hallintaohjelma tekee muistamisesta tarpeetonta? Onko pakko opetella rakastamaan ristikoita?"
71. Tarja29.9.2016 klo 13:06
"Saalastista näkyi, että visainen ongelma oli hänelle mieleen. Vuosia ellei vuosikymmeniä sitten surmattu henkilö ei ollut päälle kaatuva murhatutkinta. Se oli pikemminkin kuin vaikea ristisanatehtävä."

Heleena Lönnroth: Ne tapetaan jostei tykätä (2016)
72. Nix30.9.2016 klo 11:53
"Kassaneiti, joka muistutti kooltaan rouva Nordinia, nyökkäsi kassalla. Ostin pari ristikkolehteä. Sitten panin paperikassit autoon ja mietin, kävisinkö vielä apteekissa."

"Kun olin syönyt, istahdin pöydän ääreen ja uppouduin yhteen ristikkolehdistä. En kuitenkaan pystynyt keskittymään."

Henning Mankell: Ruotsalaiset saappaat. (2015)
73. T.Avis1.10.2016 klo 14:51
Ja nyt, kun katselen kotini ikkunasta ulos, katselen kohti Kallavettä, pilvikumpuja horisontissa ja moottorivenelaitureita, joista viimeisetkin venekunnat ovat lähteneet vesille viikonlopun viettoon; kun seisoskelen tässä, yksinäinen mies, valmiina viikonloppuni rutiineihin: pullo olutta, Lauantain toivotut levyt, nakkimunakas ja sanaristikko, niin näen alhaalla rännikadulla Juho Tiihosen seisomassa tyhjällä tontilla, seisomassa ja raapimassa päätään, harppomassa edestakaisin ja puita koputtelemassa, ja samassa tiedän, että vielä en avaakaan hallista ostettua nakkikääröä, kuusi nakkia, parasta laatua, joka lauantai syön kaksi kylmänä, neljä pilkon pannulle ja sekoitetut munat päälle, ripaus suolaa. Mutta nyt en vielä paista munakasta enkä kirjoita ristikkoon vihjeestä "rajuja" sanaa "ankarat" enkä mieti mikä nelikirjaiminen mahtaisi olla "Saksaa" - Saar, Kiel vai Rein.
Katson rannekelloani, hyvää vanhaa uskollista, haaksirikostani selvinnyttä. Ei ristikkoa nyt, oluen juon muualla. Kaksi nakkia voin ottaa paketista ja syödä, jotta jaksan huikomusta tuntematta hiukan kuljeskella. Ja seitsenkirjaiminen "ankarat" tulkoon käyttöön keskustelussa, jonka kohta käyn Juho Tiihosen kanssa, ja ottakoon vain esiin vihjeen "Saksaa", niin tyynesti otan vihjaukset vastaan ja taitavasti kuin vaitelias samurai, seitsemän kirjainta, "jap. soturi", käännän iskun voiman takaisin iskijään.

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä
74. Tarja4.10.2016 klo 13:29
"Miehet innostuivat taalaamaan svenskaa niin kuin harjoitusmielessä. Sitten tehtiin ruotsinkielinen sanaristikko, joka saatiin miltei valmiiksi."

Heleena Lönnroth: Ne tapetaan, jostei tykätä (2016)
75. Sepeteus4.10.2016 klo 19:49
"Ajattelin että ne ovat ehkä vähän kryptisiä", hän sanoo. Tiedän että "kryptinen" tarkoittaa esimerkiksi todella hankalaa sanaristikkoa.

Rosamund Lupton: Hiljaisuuteen kadonneet (2016)
76. kravattimies11.10.2016 klo 00:37
”Paras hetki tieteessä on se, kun tietää saavansa vastauksen mutta ei vielä tiedä, mikä se on. Sen parempaa hetkeä ei voi olla!”

”Se on kuin hyvä sanaristikko, just sopivan vaikea. Tietää, että se kestää tämän viikonlopun mutta että sen pääsee loppuun.”Bengt Holmström, suomalainen nobelisti.

[HS TALOUS 10.10.2016]
77. Tarja12.10.2016 klo 08:55
Anne Pohtamo Kouvolan Sanomien haastattelussa.
"Henkistä virkeyttä taas pitää yllä aivojumppa.
- Se, että lukee paljon ja tekee ristisanatehtäviä tai sudokuja. Kun ikää tulee lisää ja huomaa hidastuvansa ja uupuvansa, kannattaa jumpata sekä aivoja että kroppaa."

KS 12.10.2016
78. Antti Skyttä13.10.2016 klo 09:31
Eräs legendaarisimmista dekkarietsivistä, Nero Wolfe, näyttää myös olevan ristikkoihmisiä. Olisiko hänelle oheiseen perustuen voinut ehdottaa Punaista Pelikaania tai Iltiksen kovista? Tekstissä puhutaan Wolfen sunnuntaipäivän vietosta.

"Suurimman osan päivää hän kuitenkin viettää laiskotellen tuolissa työpöytänsä ääressä ja painiskelee sunnuntain Timesin, erityisesti viikkokatsauksen ja -liitteen kimpussa, koska ristisanatehtävästä ei riitä hänelle vastusta."

Robert Goldsborough: Liian monta alibia
Jännityksen mestarit 75, s. 155
Book Studio Oy, 1993
79. ++juh26.10.2016 klo 20:51
Niels Bohr ja Albert Einstein väittelevät Bohrin kvanttiteorian kummallisuuksista kööpenhaminalaisessa raitiovaunussa vuonna 1920.

Einstein: "Tuossa ei ole järkeä. Minun mielestäni maailma on kuin taiten laadittu ristisanatehtävä."

Prisma: Kvanttifysiikan ihmeitä
 http://areena.yle.fi/1-3071712
[kohdassa 7.34]

Raitiovaunukohtaus perustunee Bohrin haastatteluun, ainakin se alkaa [3.00] hänen kerronnallaan. Vuonna 1920 sanaristikko oli vielä marginaali-ilmiö, joten sanoiko Einstein todella noin jo silloin – tai koskaan.

"I never said half the crap people said I did."
– Albert Einstein
[Sitaatti viittaa tietenkin myös itseensä!]
80. Klenkku31.10.2016 klo 00:36
Tässä ei varsinaisesti sanota mitään, mutta viime perjantain Hesarin ristikon kääntöpuolen sarjakuvasivulla Fingerpori-strippi on ristikkoaiheinen:
_http://www.hs.fi/fingerpori/s1306084460458
81. Tarja6.11.2016 klo 22:47
"Rikosten tekeminen vaati enemmän ajattelutyötä kuin tavallinen elämä, Märtha ajatteli. Se oli paljon tehokkaampaa aivojumppaa kuin sudokutehtävät, ristisanat tai self help -kirjat."

Catharina Ingelman-Sundberg: Ryöstön hetki kullan kallis (2015)
82. T.Avis11.11.2016 klo 17:14
- Kuulehan Kuhala, jos olisin ollut eilen oikeasti kiinnostunut tiedoistasi, olisin saanut sinut kakaisemaan ne, mutta kun en ollut. Enkä ole vieläkään. Mehän tiedämme syyllisen, senhän taisin kertoakin. Ja hän jää kiinni. Minusta sinun on tosiaankin viisainta perääntyä rantatölliisi viisaan lepoon, kuten tavataan sanoa. Osta mennessäsi ristikkolehti, jos kaipaat sisältöä elämään.

Markku Ropponen: Kuhala ja kevään ensi ruumis.
83. iso S23.11.2016 klo 10:36
[Harmittavasti otsikko rajaa SANAristikoihin, joten tämä ei ihan istu aiheeseen.

Ristikon varjossa
TV1 klo 13:30
HS 23.11.2016: päivän elokuvia]
84. T.Avis24.11.2016 klo 18:30
"Vai niin." Cohan yllättyi iloisesti, koska ei ollut odottanut haastattelua ollenkaan kiinnostavaksi. Hän ei enää ollut ikävystynyt vaan sanoi: "Sopii minulle. Aikaa minulla kyllä riittää."
Cohan kävi istumaan toiselle vierastuoleista, veti pikkutakkinsa taskusta esiin sanaristikkolehden ja huvitteli puolisen tuntia, kunnes sisään astui mies, joka näytti elokuvapuvustamon vaatettamalta lakimieheltä.

Donald E. Westlake: Turmion tiellä
85. tapio25.11.2016 klo 14:37
iso S 23.11.2016 klo 10:36
[Harmittavasti otsikko rajaa SANAristikoihin, joten tämä ei ihan istu aiheeseen.]

Leikki sikseen, mutta kai tämä säikimppu koskee myös piilosanatehtäviä ym. ristikkolehdissä olevia sanatehtäviä?
86. iso S25.11.2016 klo 15:57
[Hui säi säi, kuten lapsia pelotellaan kimppuun käymisellä. Ilman leikkiä vastaus on kyllä, mutta vankilan ristikoiden hyväksyminen säikeeseen vaatii ankaraa leikkiä.

Sanaristikko on yleisnimitys joka kattaa kaikki sellaiset sanatehtävät joissa on sanoja ristikkäin. Niiden lisäksi joukkoon hyväksytään armollisesti muun muassa sanakäärmeet, joissa sanat ovat limittäin eivätkä ristissä. Sanaristikoista käytetään tuttavallisesti lyhyempää nimitystä ristikko silloin kun erehtymisen vaaraa ei ole. Jotkut ovat ristikon takana pakosta, jotkut vapaaehtoisesti.]
87. Sepeteus14.12.2016 klo 20:20
Kyllä ajattelin, että vanhuudenhöperyys on taudeista ikävin. Sitä en itselleni haluaisi, kyllä söisin kalaöljyt ja täyttäisin sanaristikoita, jos se niistä on kiinni.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan hiihtokirja
88. Jukkis23.12.2016 klo 12:33
teemu mäki katsoo lauantai-iltaisin kissavideoita / ja jörn donner istuu yksin isossa olohuoneessaan / kun yöllinen kiinnostus hiipuu / ristikkoharrastuksesta tulee avunhuuto

Paperi T: post-alfa
89. Antti Skyttä2.1.2017 klo 18:49
Ristikoilla ja ratkomisella uskotaan olevan vain hyviä vaikutuksia. Mari Jungstedt esittää kuitenkin toisenlaistakin vaikutusta! Tämä teksti on kirjan murhaajan ajatusmaailmasta: "Jotenkin äidillä oli kuitenkin aina kädet täynnä työtä. Hänellä ei koskaan ollut aikaa olla heidän kanssaan. Tai leikkiä. Jos äidille jäi ylimääräistä aikaa, hän ratkoi ristisanatehtäviä. Aina niitä perhanan ristikoita. Joskus hän yritti auttaa äitiä. Istahti tämän viereen ja ehdotti sanoja. Silloin äiti sähähti, että hän pilasi kaiken hauskuuden. Äiti ei halunnut apua. Hän työnsi poikansa syrjään. Niin kuin yleensä." Mari Jungstedt: Kesän kylmyydessä, Otava 2006, s. 142
90. Tarja2.1.2017 klo 23:12
"Jotkut hurahtivat ristisanoihin, sudokuihin, seksiin, viinaan tai uhkapeleihin saadakseen työasiat mielestään. Erja oli valinnut palapelit siksi, että niiden ääressä rauhoittui, mutta saattoi silti antaa alitajunnan järjestellä mieltä vaivaavia asioita." Tuija Lehtinen: Väärä vainaja (2016)
91. Jukkis10.1.2017 klo 12:40
"MO:n avaajat selvittelivät ongelmia hyvin pitkälle keskenään keskustellen, ikään kuin yhteisen ristisanatehtävän kimpussa."

Lehtonen, Liene, Manninen: Sanomansieppaajia ja koodinmurtajia - Suomen radiotiedustelu sodassa.

Selitystä: MO = Päämajan radiopataljoonan moottoroitu radiotiedusteluyksikkö.
92. T.Avis19.1.2017 klo 09:57
Niinpä Glory siirtyi olohuoneen puolelle ja istui mumisevan radion ääreen täyttämään ristisanatehtävää. Onko hyvä että minä olen täällä? hän mietti. Kai se on.
[---]
"Kyllä, isä, minä mietin. Onko tämä lehti tämänpäiväinen?"
"Taitaa olla eilisen", isä sanoi. "Ei niin että sillä olisi juuri merkitystä. Laitoin sen sivuun, koska en saanut ristisanatehtävää ihan valmiiksi."
[---]
Kello oli jo niin paljon, että isä olisi huolestunut jos olisi kuunnellut, mutta hän puhui juuri Jackin kanssa jostain sanaristikkoon liittyvästä pulmasta.
[---]
Hän istui ratkaisemaan ristisanatehtävää. Ennen kuin hän sai sen valmiiksi, Jack tuli alakertaan kirje mukanaan ja lähti postiin.
[---]
Glory kysyi: "Haluatko lehden? Tein jo ristisanatehtävät. Minäkin olen kiitollinen seurasta."

Marilynne Robinson: Kotiin
93. Tarja31.1.2017 klo 08:51
Kouvolan Sanomissa esitellään elokuva All About Steve.
"Sanaristikoita rakastava Mary (Sandra Bullock) saa pakkomielteen uutiskameramies Stevestä (Bradley Cooper)."
94. seurailija2.2.2017 klo 09:28
Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, jotka kulkevat edellä ja saavat jotain aikaan, ja niihin, jotka kulkevat jäljessä ja arvostelevat.

-Seneca
95. Jukkis2.2.2017 klo 09:46
Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, joiden mielestä ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään, ja niihin, joiden mielestä ei.

- joku
96. Matti3.2.2017 klo 22:29
Ihmiset voidaan jakaa kolmeen ryhmään: niihin jotka ymmärtävät matematiikkaa, ja niihin jotka eivät.

-tuntematon
97. ++juh5.2.2017 klo 23:33
Ristisanasuomi

Tuli kirjoittamisen uusi tapa. Syntyi uusi tyyli. Ristisanasuomi. Tyylin teki taitamistaan ylitsevuotava kirjoittamisen taitaja.

Kaikki alkoi siitä, kun kirjoittaja kyllästyi iänikuisiin tavanomaisiin suomalaisiin sanoihin. Ja ilmaisuihin. Se ryhtyi antamaan sanoille uusia merkityksiä. Asioille uusia nimiä.

Lopuksi koko sanoma oli vallan uutta kieltä. Ei vierasta kieltä. Sitä ymmärsi vain se. Vertauksia ja viitteitä, kirjoittajan ajatusmaailmasta tulevia.

Lukija oli itsepäinen. Se yritti päätellä sanojen merkitystä asiayhteyksien perusteella. Sitä varten se riensi lukemaan seuraavan ja sitä seuraavan yksisanaisen lauseen. Mutta ne sisälsivätkin jo kokonaan uusia sanapeitteitä uusista asioista. Oli edetty tehoten. Lopputulos oli kuin ristisanatehtävä.

Aforismityyli on puheena olevan tyylin muunnelma. Siinä keino peittää tarkoituksen. Kirjoittaja rakentaa lauseistaan aforismeja. Ja intoutuu kiemuroihinsa niin, että unohtaa sanottavansa.

Aforismityyli on sisäsiittoinen. Jos sanoja on nimekäs, hänen arkilauseensakin ovat aforismeja. Miten sitten tulla nimekkääksi? Tekemällä aforismeja.

Jouko Rajala

Suomen Kuvalehti 39/1979, sivu 38
98. T.Avis9.2.2017 klo 19:47
Vessantädin pitäisi siivota, ei kirjoittaa. Ihmiset ymmärtävät kyllä, jos ratkon ristisanoja, sana-arvoituksia tai mitä tahansa ruudukkoon piilotettuja sanoja. Samat ihmiset ymmärtävät, että luen silloin tällöin kuvakirjoja, naistenlehtiä, televisio-ohjelmia, mutta se, että kirjoittelisin kloorin tuhoamilla sormillani läppäriin ajatuksiani, menee jo yli ymmärryksen. [...]
Asiakkaat jättävät mieluummin juomarahansa nuorelle naiselle, joka yrittää ratkoa viimeisen muotilehden sudokua kynänsä korkkia imeskellen kuin naiselle, joka tuijottaa hartaasti viimeistä huutoa olevan PC:nsä ruutua.

Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa
99. Antti Skyttä1.3.2017 klo 17:14
"On vain käynyt kuin kuvaristikkoa ratkaistaessa, poliisin kuvan kohdalle tuleekin väkisin "piliisi". On joko hyväksyttävä se "piliisi", yritettävä löytää virhe tai koetettava, sopisiko siihen paremmin "miliisi".
- Kiitos opetuksesta, mutta minä en tee kuvaristikoita, Olle valehteli. Hän ratkoi niitä aina kun tuli tilaisuus."

Paul-Erik Haataja: Nuori, kaunis ja kuollut, Tammi 1984, ss.169 - 170
100. Antti Skyttä1.3.2017 klo 20:26
Palataan vielä uudestaan samaan kirjaan. Otteen Ollella on hurja ratkontanopeus, kun tiedetään, että kyseessä on kaksisivuinen Suurnuotta.

"Olle otti paremman puutteessa hyllystä vanhan Seuran, heitti Niemenkylän vaatteet laiskanlinnasta sängylle ja istuutui lukemaan.Lehden kuvaristikosta oli puolet tehty; käsialasta näki, että täyttäjä oli ollut nainen.Olle vilkaisi osoitelappua takakannessa: Raili Virtanen. Hän kaivoi hajamielisesti kynän taskustaan ja kymmenen minuutin kuluttua ristikossa ei ollut enää mitään tekemistä."

Paul-Erik Haataja: Nuori, kaunis ja kuollut, Tammi 1984, s. 231
101. iso S2.3.2017 klo 10:39
[Onhan se hurja, mutta ei välttämättä mahdoton. Kirja on vuodelta 1984, joten laatija oli luultavasti Jokikokko eikä ristikon vaikeusaste ollut kovin kummoinen. Jos suhteellisen pikaisella silmäyksellä näkee että kuvaristikosta on (edes suhteellisen tarkasti) puolet tehty, on oletettavaa että sanoja ja aukkoja ei ole tasaisen satunnaisesti siellä täällä, vaan esimerkiksi toinen sivuista on lähes täysi ja toisella sivulla on joitakin hajasanoja. Näin ollen ratkottavaksi jää helppotasoinen sivu, jota voi verrata Iltiksen Pehmikseen. Skytän tasoiselle ratkojalle ei tuota tuskaa ratkoa Ilitksen pehmistasoista sivua kymmenessä minuutissa. Olle tuntuu olevan himoratkoja, toisin kuin Skyttä, joka ratkoo 3000 ristikkoa vuodessa eikä vieläkään ole tullut tavaksi...]
102. Maikki7.3.2017 klo 21:16
... Ratkaisetteko muuten ristisanatehtäviä, mr Wormold? Minä teen sitä, ne muistuttavat ihmisiä: niissä pääsee tarkoituksen perille. Voin ratkaista minkä tahansa ristisana-arvoituksen tunnissa, mutta juuston homesienissä olen havainnut erään ilmiön, josta en ikinä pääse lopullisesti perille - vaikka luonnollisesti kuvittelen, että se eräänä päivänä tapahtuu... ...

Graham Greene: Miehemme Havannassa
103. iso S8.3.2017 klo 11:34
Päivän Hesarissa on muistokirjoitus päätoimittaja Esko Aaltosesta (19.7.1922-19.1.2017), joka "toi ristikkolehdet Suomeen" perustamalla ensimmäisen ristikkolehden, Suuri Ristikko Kilpa.

"Ristikoiden harrastajat tarvitsevat haastetta, ja paljon ristikoita ratkoneena Aaltonen ymmärsi heitä. Hän pyysi aktiivisesti lukijoidensa palautetta kehittääkseen lehtiä. Ristikkopiireissä muistetaan vieläkin hyvin ensimmäisten ristikkolehtien tunnus kolme kysymysmerkkiä."
104. TU8.3.2017 klo 16:39
Juuri luin Hesarista nekrologin. Hyvä, että kurkkasin tähän säikeeseen, jossa iso S jo kirjoitti asiasta.
105. T.Avis10.3.2017 klo 18:07
Hän istui pää painuksissa, isä sanoi, ja hänellä oli silmälasit ja ajattelin että hän varmaan ratkoi ristisanatehtävää, tai teki käsitöitä, mitä nyt naiset yleensä tapaavat tehdä odottaessaan.

Peter Sandström: Laudatur
106. Maikki16.3.2017 klo 20:12
Juuri alkamassa YLEradioSuomessa

Pitkänlinjan sanaristikoiden laatija Antti Skytältä syntyy 40 ristikkoa kuukaudessa. Hän kertoo Markus Turuselle, miten ristikko laaditaan. Juontajana Sanna Pirkkalainen
107. Maikki16.3.2017 klo 20:39
Ja tässä linki myöhäisempää kuuntelua varten.

http://areena.yle.fi/1-3989335
108. T.Avis20.3.2017 klo 17:57
Fru Nilsson var en hängiven korsordslösare och frågade alltid sin måttligt roade make om ord varje gång hon körde fast. En natt väcktes fru Nilsson av en gnäggande häst. Hon puffade till sin sovande man och frågade:
- Vad i all sin dar kan få en häst att gnägga mitt i natten?
Han svarade trött:
- Hur många bokstäver?

Hemmets veckotidning 6/2017
109. Hannu20.3.2017 klo 18:56
Mielenkiintoinen tuo Antti Skytän haastattelu ristikoista tuossa Maikin linkissä. Haastattelu kohdassa 11.30 - 32.35 ja mausteena yksi musiikkipläjäys.
110. tapio20.3.2017 klo 19:52
Kuuluvatko sanaristikoiden arvioinnit tänne? Eki otti esille seuraavan:

http://www.rumba.fi/arviot/tuomas-holopaisen-uusin -ja-kenties-pelottomin-projekti-arvioimme-nightwis hin-johtajan-laatiman-sanaristikon/
111. Hannu20.3.2017 klo 21:13
Joopa joo. Alkaa jo riittää tämä tapion palstapoliisimellastus näillä säikeillä. Ei ole mukavaa koettavaa jatkuvat tapion teennäiset esilläolot monissa säikeissä. Toistelee aina niitä alituisia samoja asioita, haukkuu ja moittii, mutta harvoin kehuu, milloin mitäkin millä tuulella nyt sattuu sitten olemaan, ja sitten lupaa korjata tapansa. Mutta ei.

Jos tämä narsisti olisi nytkin vaivautunut kuuntelemaan Maikin linkittämän ohjelman, niin tuollaista kommenttia ei olisi tullut. tapiohan tuli tänne aukomaan päätään tavanomaiseen tapaan tietämättä yhtään mitään itse asiasta, eli tässä tapauksessa radio-ohjelman ristikkokeskustelun sisällöstä. Siinä Skyttä ei arvostellut ristikoita vaan keskusteli toimittajan kanssa ristikoista laatijan ja ratkojan näkökulmasta.
112. tapio20.3.2017 klo 21:19
Kun Hannu näkee minun kirjoittavan jotain, hän ei lue huolellisesti, mitä kirjoitan. Enhän minä mitää Skytästä kirjoittanut vaan kysyin vain, kuuluuko Ekin linkittämä ristikkoarvostelu tähän säikeeseen.
113. Matti20.3.2017 klo 23:24
No nyt tämäkin säie on tapiokontaminoitunut.
114. Miksette21.3.2017 klo 06:05
Vaan jo kopeta vastaamasta ja kommentoimasta tapiolle!
115. tapio21.3.2017 klo 07:41
Minä en tällä säikeellä aiheuttanut ongelmaa, vaan Hannu. Tarkoitukseni oli vain lisätä säikeen aiheeseen liittyvä kommentti, mutta tulin kysyneeksi vain sitä, että kuuluuko se varmasti säikeeseen. Siitä Hannu vain teki totaalisen väärän tulkinnan ja aiheutti kommentista 111. alkaen aivan aiheetonta ja turhaa kirjoittelua - tämäkin olisi ollut ihan turha, kunhan vain Hannu olisi malttanut ajatella, mikä oli kommenttini tarkoitus. Nyt kukaan ei tunnu haluavan vastata aivan yksikertaiseen aiheeseen liittyvään kysymykseen, kuuluvatko jonkun ristikon LEHDISSÄ (verkko- tai paperilehdissä) yksittäistä ristikkoa koskevat arvostelut tälle säikeellä - ajattelin vaan, että pitääkö lehdessä olevan tekstin liittyä vain yleisellä tasolla ristikoihin eikä yksittäisen ristikon arvosteluun. Pahoittelen, etten esittänyt asiaa riittävän selvästi ja sain ainakin 111-115. verran ihan turhaa kirjoittelua.

Toivottavasti kukaan ei enää jatka turhaa kirjoittelua vaan vastaa kysymykseeni. On ikävää, että jouduin tämän kommentin lähettämään - en millään olisi sitä lähettänyt ja tiedän, että tätäkin arvostellaan, mutta olin pakkoraossa kommentin 111. takia.
116. si-tee-raaja21.3.2017 klo 07:51
T.Avis 30.6.2015 klo 15:01

Tähän säikeeseen kerätään sanaristikoita koskevia tai sivuavia sitaatteja painetusta sanasta samoin kuin sähköisestä mediasta.
117. tapio21.3.2017 klo 08:28
Kommentissa 110. viitattu Tuomas Holopaisen ja Johanna Kurkelan ristikon arviointi siten kuuluu tähän säikeeseen. Koska arvostelu on varsin pitkä, laitoin vain linkin, mutta alla pieni ote:

"Kuten me kaikki sanaristikkojen harrastajat tiedämme, vaikean (ja samalla hyvän) ristikon voi rakentaa kahdella eri tavalla. Ilmeisempi niistä on vaatia tekijöitä löytämään vihjeiden perusteilla vaikeita sanoja, afrikkalaisia jokia, tuntemattomia näyttelijöitä, sivistyssanoja, esoteerisiä lyhenteitä tai muuten vain harvinaisia ilmaisuja. Toinen, kiehtovampi strategia on tehdä vihjeistä kimurantteja niin reitti tuikitavalliseen sanaan onkin tavallista ohdakkeisempi ja mutkikkaampi."

Arvostelu on siis kokonaan luettavissa:
http://www.rumba.fi/arviot/tuomas-holopaisen-uusin -ja-kenties-pelottomin-projekti-arvioimme-nightwis hin-johtajan-laatiman-sanaristikon/

Tuohon on ensimmäisen kerran viitatuttu http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9168&a lku=15#985335

Koska ajattelin, että se aiheeltaan liittyy tähän säikeeseen, laitoin siihen liittyvän kommentin tänne, kun kukaan muu ei sitä ollut tehnyt.
118. Ylläpito21.3.2017 klo 08:44
Noin yleisesti ottaen, tapio, mikään erityinen toive ei ole, että asioita pannaan moneen paikkaan. Esimerkiksi omien mielipiteittesi toistaminen metakeskustelussa on yleensä turhaa. Keskity siis rauhassa omaan ratkomiseesi ja ota siitä ilo irti!
119. tapio21.3.2017 klo 12:00
Kommentin 111 idea siinä, että se, joka lukee tätä säiettä, ei välttämättä osallistu kaikkien ristikkolehtien tai yksittäisten ristikoiden säikeet (SK, PuPe, HS, IS-viikonloppu, Iisakin ristikot, Maakuntalehdet jne.), jolloin muulla säikeellä tähän säikeeseen liittyvä kommentti on mielestäni hyvä toistaa tässä säikeessä.

117. mainittuun ristikkoon eka lehtiviittaus on
http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9168#9 82883


http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000005098043 .html
120. Tarja29.3.2017 klo 13:15
"Kukaan ei keksisi alkaa etsiä isoa ryöstösaalista muutaman vanhan eläkeläisen luota Djursholmista. Ei toki: sellaiset ikäloput vanhuksethan istuivat vain ratkomassa ristisanoja."

Catharina Ingelman-Sundberg: Ain laulain ryöstös tee (2017)
121. Jukkis30.3.2017 klo 10:32
Aristoteleen kantapää 29.3.2017: Mies, joka toi piilosanaristikon Suomeen.

Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/1-3970614
122. Eki10.4.2017 klo 14:28
Terve metsä -lehti kirjoittaa ristikostaan:

http://sanaris.fi/tervemetsa.jpg
123. Eki11.4.2017 klo 12:29
Miljoonasade huomioi aiheisensa ristikon.

https://www.facebook.com/Miljoonasadeofficial/
124. Antti Skyttä27.4.2017 klo 11:10
Colin Dexter, komisario Morsen luoja, oli tunnetusti innokas ristikkoihminen. Se näkyy järjestään jokaisessa Morsen tutkimuksista kirjoitetussa kirjassa. Oheiset kaksi näytettä ovat kirjasta Korumme kallis (Otava 1994).

Ensin sivulta 179:
" Lewis meni baaritiskille yksi olutlasi kädessään - miltei tyytyväisenä.
Hänen mentyään Morse käänsi esiin Timesin takasivun ja Lewisin palatessa pari minuuttia myöhemmin hän oli ehtinyt täyttää sanaristikosta koko oikean alakulman.
"Teettekö te sanaristikot aina tuossa järjestyksessä?"
"Häh? Joo, teen! Pyrin aina ratkomaan ongelmia lopusta päin - en koskaan alusta."
"Täytyypä minunkin kokeilla sitä joskus."
"En tiennyt, että sinä ratkot sanaristikoita, Lewis."
"No toki! Eukon kanssa me tavallisesti yritetään tehdä illan pikaristikko Daily Mirrorista."
"Ai jaa!" Morse sanoi, ei kuitenkaan kovin ihastelevaan sävyyn. "No, annas, kun kerron yhden asian. Jos minä ratkon ristikkoa ja uskon jääneeni jumiin -"
"Ettehän te kyllä jää, sir."
"No en. Minähän nyt en jää jumiin - kovinkaan usein. Mutta jos minulle kävisi niin onnettomasti, että tosiaan jäisin pikkuisen jumiin, niin arvaa mitä teen?"
"Sanokaa!"
"Minä lakkaan miettimästä ongelmaa. Ja entäs kun palaan siihen uudestaan? Ei niin minkäänlaisia vaikeuksia."

Toinen otos on sivulta 223:
Morse oli yrittänyt nopean, alkoholittoman lounaan jälkeen eritellä aikaisempaan erehdykseensä vaikuttaneita tekijöitä.
"Täytin kerran ristikon, jonka kaikkiin vihjeisiin löytyi kaksi aivan erilaista ratkaisua. Se oli eräänlainen kaksoismerkitysristikko. Jos vaakarivien ykkösvihjettä ratkoessa luiskahti väärälle aaltopituudelle, niin kaikki sopi yhteen lukuunottamatta yhtä ainoaa pysty- ja vaakariveille yhteistä kirjainta. Loisteliaasti laadittu pähkinä! - tekijänä Observerin Ximenes. Minä tein juuri niin - lähdin liikkeelle väärällä jalalla. Ja samalla lailla tein tässäkin jutussa Downesin suhteen. Arvaa mikä se ykkönen vaakasuoraan oli? Se perhanan puhelu!"
125. Ritu28.4.2017 klo 07:53
Aamulehden Moro-liitteessä on joka torstai kuplakisa, johon lukijat saavat jättää ehdotuksiaan mitä kuviin laitetut henkilöt sanovat. Lehden toimitus valitsee parhaan ja voittajaehdotus on näkyvissä niin painetussa lehdessä kuin netissä Aamulehden sivuilla.
Viime viikolla kuvaan oli laitettu Lauri Lyly ja puhekuplan voittajatekstiksi oli valittu: " Ristikoissa mä oon muute suksi. Tiesitkö sitä?"

http://moro.aamulehti.fi/kuplakisa/
126. Tarja10.5.2017 klo 13:19
(tapahtuu junassa)
"Riisuin nahkatakkini ja kumarruin katsomaan mitä oli matkatavarataskussa edessäni olevan istuimen selkämyksessä. Rypistetty McDonaldsin paperipussi, lautasliina, jossa oli ketsuppia ja sanomalehti, joka oli taiteltu niin että sanaristikko oli päällimmäisenä. Ristikko oli vain puoliksi täytetty, mutta minulla ei ollut kynää. Tarkastelin mustaa poikaa. Luultavasti hänelläkään ei ollut kynää, ja sitä paitsi hän oli tyystin musiikin pauloissa: pitkät ruskeat sormet naputtivat tahtia polviin.
...
Ajatella näitä ihmisiä jotka osaavat suunnitella tekemisensä! Jotka hoksaavat ottaa mukaan oikein kirjan - sen sijaan että syöksyvät viime hetkellä kioskille ostamaan viikkolehden tai - mikä vielä pahempaa - tyytyvät toisen aloittamaan sanaristikkoon!"

Anne Tyler: Oikukas planeetta (1999)
127. T.Avis10.5.2017 klo 18:31
Ihmiset ovat kertoneet minulle, että odottaessaan elintärkeitä uutisia he ovat seisseet avoimen jääkaapin edessä ja syöneet kaikkea näkemäänsä - kylmiä keitettyjä perunoita, chilikastiketta, kulhokaupalla kermavaahtoa. Tai sitten he ovat tehneet maanisesti ristisanatehtäviä. Johonkin on pakko keskittyä - ajatella jotakin muuta - ja se ottaa vallan ja siitä tulee fanaattisen vakavaa.

Alice Munro: Jupiterin kuut
128. Tarja18.5.2017 klo 21:08
Aku Ankka Ekstra 6/2017.
Vaimo ratkoo sanaristikkoa ja kysyy: "Kymmenen vaakaan: saiturin synonyymi."
Mies vastaa: "Roope Ankka. Pah!"
129. Eki11.6.2017 klo 12:02
"Toivottavasti otit ristikoita mukaan."

Pankinjohtaja yöksi holvin vartiovuoroon tulevalle poliisille elokuvassa Shimmer Lake.
130. Eki11.6.2017 klo 19:25
http://www.maaseutumusiikki.fi/pmjj/cd.htm

Miten Lada-kuvauksista päädytään kovikseen?
131. T.Avis13.6.2017 klo 18:44
Pjotr, ääni sanoi huoneen uumenista, ja pakottauduin jatkamaan matkaa, ja kun seisoin hänen sänkynsä luona, näin että hän katsoi minua. Miksi sinä kiroilet, äiti sanoi.
Hän oli maannut valveilla tunnin. Kuunnellut radiota, ratkaissut sanaristikon.

Peter Sandström: Sinulle joka et ole täällä
132. Tarja15.6.2017 klo 22:28
APU 15.6.2017, Keith Armstrong:
"Isäni täyttää tammikuussa 90. Kun soitan hänelle, hän on aina pirteällä päällä. Hän asuu yksin ja pysyy skarppina, kun ratkoo päivittäin kolme ristikkoa."
133. Eki15.6.2017 klo 22:56
Seiskan toimittaja ojensi presidentti Sauli Niinistölle lahjaksi mm. Suomi 100 -aiheisen ristikkokirjan. Näyttäisi kuvan perusteella Kolmioristikoiden opukselta. (Seiska 25/17 s. 12)
134. Antti Skyttä20.6.2017 klo 15:50
Sophie Hannah sai luvan Agatha Christien perikunnalta herättää Hercule Poirotin henkiin. Uusia Poiroteja on julkaistu tähän mennessä kaksi. Ensimmäinen niistä on nimeltään Nimikirjainmurhat (WSOY 2014).

Poirotin jutut muistiin kirjaavana ystävänä on nyt Edward Catchpool, poliisi Scotland Yardista. Hän on selvästi ristikoiden ystävä niin kuin käy ilmi seuraavasta kahdesta katkelmasta.

Ensimmäinen on sivulta 46:

Kun Poirot suoritti kokeilujaan ja päästeli erilaisia huudahduksia, minä tuijotin tulisijoihin ja tuijottelin ulos ikkunoista vältellen ajattelemasta käsiä, joista ei koskaan enää pidettäisi kiinni, ja pohdin ristisanatehtävääni sekä sitä, missä mahdollisesti olin tekemässä virheen. Olin jo muutaman viikon ajan yrittänyt laatia ristisanatehtävää, joka olisi riittävän hyvä lähetettäväksi sanomalehteen, jotta he voisivat arvioida sen julkaisukelpoisuuden, mutta en ollut liiemmin edistynyt.

Toinen otos on sivuilta 95-96:

Jatkoimme kävelyämme.
"Oletko koskaan yrittänyt ratkoa ristisanatehtävää, Poirot? Minä nimittäin... no, tiesitkö, että yritän parhaillani laatia itse ristisanatehtävää?"
"Olisi mahdotonta asua samassa talossa kanssasi ja olla tietämättä, mon ami."
"Niin, aivan. No, olen pannut merkille erään ilmiön, joka tapahtuu, kun yrittää ratkaista avainsanaa. Kiinnostava juttu. Sanotaanpa, että avainsana on 'keittiöväline' ja siinä on seitsemän kirjainta, joista ensimmäinen on K. On helppo ajatella: 'No, sen on oltava "kattila", koska siinä on seitsemän kirjainta ja se alkaa K:lla ja kattila on keittiöväline.' Joten sitä vakuuttaa itselleen, että näin sen on oltava, vaikka oikea vastaus onkin 'kapusta' - seitsemän kirjainta siinäkin ja K:lla alkava keittiöväline. Ymmärrätkö?"
"Tuo esimerkki ei ole kovin hyödyllinen, Catchpool. Kuvaamassasi tilanteessa pitäisin sekä 'kattilaa' että 'kapustaa' yhtä todennäköisenä vaihtoehtona. Vain hölmö harkitsisi vain toista niistä, kun kerran molemmat sopivat tarkoitukseen täydellisesti."
135. T.Avis24.6.2017 klo 10:36
Eikä mikään lintu laula kauniimmin kuin se, jonka vaikeneminen on metsän kokoinen
hiljaisuus. Muurahaisten uni: keko joka kohoaa linnaksi ja kaatuu, kohoaa ja maatuu,
kotitehtävä vailla ratkaisua, ristisana. [...]

Marianna Kurtto: Eksyneitten valtakunta
136. T.Avis30.6.2017 klo 19:59
As it is, she has lived most of her life in a large red-brick Queen Anne house in Hampshire and the only way that you can tell that she is not happy like all the other ladies is that as well as gardening and jam making and local government, she does all the very difficult crossword puzzles very quickly and as well as the travel books and biographies recommended in the Sunday papers she reads sometimes in French and even in German.

More friend than lodger, teoksessa The collected stories of Angus Wilson
137. Maikki20.7.2017 klo 15:27
Toisen kerran, kun hän tuli kahvilan tupakkatiskille, Lucien istui ratkomassa sanaristikkoa ja kysyi katsoen häneen hellästi: "Huijaripaavi, kuusi kirjainta?" Leonie keskittyi puhaltamalla hiussuortuvaansa ja huudahti sitten Borgia! Ja mies sanoi hyvin vakavasti, vähääkään nauramatta: Loistavaa, neiti.

Katherine Pancol: Mimmit 3
138. T.Avis4.8.2017 klo 20:25
Istuttiin olohuoneessa. Vehmaksen katse hakeutui seinille niin kuin täällä aina, huone oli vino kuin viipale. Pikkupöydällä nojatuolin vieressä oli pino aikakauslehtiä. Päällimmäinen työntyi sentin yli pinon: äiti oli ratkonut ristikoita.

Petri Tamminen: Rikosromaani
139. Jukkis10.8.2017 klo 14:16
Belgialainen ristisanaintoilija Henri Blaise julkaisi viime vuonna ilmoituksensa mukaan kaikkien aikojen suurimman sanaristikon, joka käsitti 25 000 ruutua ja 7748 selitystä. Tekijä ilmoitti käyttäneensä ranskankielisen tehtävän laatimiseen kahdeksan vuotta. Hän arvioi, että keskitason ratkaisijalta menisi kolme, neljä kuukautta ristikon täyttämiseen. Tehtävään innostunut tarvitsee tilaa ristikon levittämiseen; se on metrin pituinen ja leveyttä on lähes kaksi metriä. Selitykset on julkaistu 170-sivuisessa kirjassa.

-Valitut Palat helmikuu 1979

Lievä haku löysi sitten tämän:
http://www.recordholders.org/en/list/crossword.htm l
140. T.Avis1.9.2017 klo 18:02
Irma eli 101-vuotiaaksi, Olof 99-vuotiaaksi. Kun Olof kuoli, Irma toteutti monivuotisen aikeensa. Hän kävi läpi Olofin jälkeenjääneet paperit saadakseen vastauksen kysymykseen, joka oli riivannut häntä 60 vuotta. Oliko Olof ollut Irmalle uskoton, kun Irma oli odottanut heidän toista lastaan. Papereista Irma löysi etsimänsä todisteen.
Irma kertoi, että totuus iski kuin hyökyaalto. Musta, paksu, öljymäinen hyökyaalto. Mustasukkaisuus.
Mutta se meni ohi. Olof oli sentään jäänyt Irman luokse. Irma pystyi antamaan anteeksi. Ja eli vielä kaksi vuotta, kunnes nukkui uneen, rinnallaan keskeneräinen sanaristikko.

Henning Mankell: Juoksuhiekka
141. eol1.9.2017 klo 19:07
"Ande [Antero "Ande" Päiväläinen] kuvailee Seijaa [Seija Simola, 1944 - 2017] ihmiseksi, joka ei tyrkyttänyt itseään koskaan mihinkään. Päiväläinen muisteleekin, että Seijaa piti jo 1980-luvulla pyytämällä pyytää keikoille.
- Hänet piti hakea Myyrmäestä, sillä hän istui mieluummin kotona ja teki ristisanatehtäviä, Ande muistelee."

Rita Tainola, Ilta-Sanomat 1.9.2017
142. T.Avis3.9.2017 klo 18:17
De flesta valde att promenera, men Valdus valde simbassängen. Så gott som ensam i badhuset plöjde han längd efter längd i bassängen. Till slut gav han upp, klättrade frustande upp från kaklet och upptäckte att en kvinna hade satt sig intill stolen där han lagt sitt badlakan. Han torkade av sin kropp och sjönk ner i stolen bredvid kvinnan. Hon löste korsord, men sneglade mot honom.
[...]
- Är du bra på korsord? frågade hon efter en stund.
- Sådär.
- Jag har bara ett ord kvar i det här stora krysset, sa hon och visade honom tidningen. Ett enda ord fattas. Ändstation - tre bokstäver. Kan du det? [...]
- Nä, jag kan inte, sa han. Jag har tänkt länge på ordet, ljög han, men kommer inte till något.
Hon reste sig upp, knöt badrocken och började gå. Efter några steg stannade hon, vände om och sa:
- Om du händelsevis kommer på svaret så finns jag på rum nummer sjutton.
[...]
Väl i sängen på sitt rum kände han att han måste på toa. Där satt han tankfull en stund tills en plötsligt tanke for genom hans skalle.
Han flög upp från toalettstolen, vaskade händerna, klädde sig och gick med raska steg till rum nummer sjutton och knackade på.
Hon öppnade efter en stund.
- Är det du? sa hon lite avvaktande och med ängslig ton.
- Jag har det! sa Valdus ivrigt. Ordet i korsord du sökte. Ändstation - tre bokstäver.
Hon sken upp, sträckte ut en hand och drog in honom i rummet och satte en penna i hans hand när de kom fram till den uppslagna tidningen.
- Skriv, sa hon och pekade på de tre tomma rutorna i korsordet.
Valdus skrev TOA.
- Tänk att jag inte kunde komma på det själv. Så enkelt egentligen. Hon skrattade och bad honom sitta ner.

Leif Syrén: Som vågor på ett hav ; Hemmets veckotidning 29/2017)
143. Tarja8.9.2017 klo 21:37
"Kertaakaan aiemmin hänen päähänsä ei ollut pälkähtänyt, että Johanneksella voisi olla meneillään muita seikkailuja. Hän kuvitteli vieraan naisen taloon. Miten nainen asettelisi tavaroitaan vessan peilikaappiin, latoisi tamponirasioitaan, päänsärkypillereitään ja hiussolkiaan kaikkien nähtäväksi, jättäisi jälkeensä puoliksi täytettyjä ristisanatehtäviä ja hellaan sormenjälkiä."

Riina Paasonen: Kaikki minkä menetimme (2017)
144. Jondalar28.9.2017 klo 18:08
Alzheimerin taudin kehittymisen syitä ei vielä valitettavasti tiedetä. Omaa sairastumisriskiään voi onneksi madaltaa.
Koska kyseessä on aivotoimintaan vaikuttava muistisairaus, aivojen aktivoiminen auttaa taudin ehkäisyssä. Toisaalta koulutuksen puute lisää sairastumisriskiä, joten kannattaa harkita kansalaisopiston kursseja tai vaikka ristisanatehtävän täyttämistä kotona. Juuri tällaiset ovat aivoille parasta apua.

Noora Takamäki, Apu-lehti nro 39, 2017
145. O4.10.2017 klo 21:23
"Liza Minnelli, 71, sanoo yhä ajattelevansa äitiä päivittäin. Tytär on aina puhunut äidistään kauniisti.

Kun elämä ja työt veivät heidät erilleen, heillä oli tapana soitella toisilleen iltaisin ja ratkoa yhdessä ristisanatehtäviä."

Ninni Sandelius
EEVA glamour - perilliset, Lokakuu 2017
146. Eki29.10.2017 klo 18:34
Haluatko miljonääriksi -ohjelma eilen.

Yksi kilautettavista: Pekka Joutsi - "liikkuva urheilukatalogi".
147. östen4.11.2017 klo 21:27
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000 05435686.html

Hauska ristikkoaiheinen kuvituskuva ja sen kuvateksti.
148. Jukkis7.11.2017 klo 12:22
Kirpputorilöytö:
http://aijaa.com/L07s6A
149. Jukkis7.11.2017 klo 12:51
Tässä mukin ristikko:
http://aijaa.com/ymKAnZ
150. T.Avis14.11.2017 klo 09:28
Jos muuten joku on sitä mieltä, että suomalaiset ovat juroja ja vaikenevat kaikilla virallisilla kielillään, niin hänen kannattaa tulla Savonlinnaan. Täällä on aina joku kimpussa. Täkäläiset ovat uteliaita ja kohteliaita, mutta eivät kuitenkaan halua tulla osaksi elämääni. He tarvitsevat vain jonkun, joka on kuuntelevinaan. Heille jokainen hetki on ikuisuus, ja he ovat hanakoita tarttumaan siihen juuri silloin, kun olen ateriani päätteeksi aikeissa ryhtyä täyttämään iltapäivälehden sanaristikkoa. Silloin joku heistä istuu lounasruokalassa pöytääni ja rupeaa kyselemään mielipidettäni maailmanpolitiikasta.

Markku Turunen: Vaeltaja
151. Antti Skyttä16.11.2017 klo 12:19
Mari Jungstedtin suurta suosiota saavuttanut komisario Anders Knutas osoittautuu hänkin ristikkoihmiseksi, kuten seuraavasta katkelmasta havaitaan:

"Murhan ratkaiseminen oli kuin sanaristikon tekoa. Ratkaisu oli harvoin heti näkyvissä; sen löytäminen edellytti, että yhtenä päivänä jätti jotkin yksityiskohdat sivuun ja keskittyi toisiin. Kun sitten myöhemmin palasi syrjään jätettyihin seikkoihin, niissä näki äkkiä uuden kuvion. Ristisanoja tehdessäänkin hän ihmetteli välillä jälkeenpäin, miten oli voinut olla jossakin kohdassa niin sokea. Kun saman ongelman näki uudelleen, oli äkkiä päivänselvää, mistä oli kysymys."

Mari Jungstedt: Meren hiljaisuudessa, ss. 156 - 157
Otava 2007
152. T.Avis21.11.2017 klo 19:42
Big Lou prepared foamy milk for Ulysses, and this kept him occupied while Nicola tackled The Scotsman crossword over one of Big Lou's generous lattes.

Alexander McCall Smith: The revolving door of life
153. Pena25.11.2017 klo 00:45
Ville Virtanen sarjassa Kylmäverisesti sinun:

"Ratkotaanko rikoksia, vai selvitetäänkö ristisanoja?"
154. Ritu11.12.2017 klo 09:53
Tänään 11.12. netin Iltalehdessä juttu koskien Sauli Niinistön alkanutta vaalikampanjaa "Niinistön junamatka halki Suomen....."

"Juna kohden Seinäjokea lähtee lauantaiaamuna kello yhdeksän. Niinistö istuu keskellä junavaunua ja tekee iltapäivälehden ristikkoa."
155. Ritu11.12.2017 klo 10:14
Äsken mainitsemaani vielä vähän lisäystä jutun loppupuolelta

"Tampereelta mukaan junaan noussut Niinistön valitsijayhdistyksen puheenjohtaja, Niinistön ystävä ja kokoomuksen entinen kansanedustaja Heikki A. Ollila istuu Niinistöä vastapäätä. He tekevät aikakauslehden piilosanatehtävää, molemmilla oma lehti sylissään.
- Anna mulle se sana, niin saat multa tämän - sitä et kuitenkaan keksi, Niinistö ehdottaa Ollillalle, joka ei suostu vaihtokauppaan."
156. T.Avis29.12.2017 klo 17:24
Jack stared blankly at his crossword. It was the three hundred and forty-fourth consecutive puzzle he had failed to complete. A new personal best.

Jasper Fforde: The big over easy
157. T.Avis4.1.2018 klo 11:18
He unlocked the door and entered the flat. Irene and the boys were in the kitchen, and so he was alone in the hall. He put down his briefcase. There were no papers in it - just his lunchbox and a copy of The Scotsman with its half-finished crossword. He was particularly proud of solving one of the clues that day, 3 across, which had been A Scotsman followed by another Scotsman - in the Middle East. It had come to him suddenly, from some strange part of the subconcious mind that does crosswords. Arabian. Rab and Ian.

Alexander McCall Smith: A time of love and tartan
158. Eki5.1.2018 klo 09:47
Tv-sarjassa Minkä taakseen jättää mies ratkoi ristikkoa, kun vaimo tuli kotiin. Vihje oli "For the evil that men do". Vaimo sanoi heti: "Doth live on after them, se on kuuluisa anagrammi!"

Ymmärrettävästi käännös ei kauheasti selittänyt, piti kelata takaisin ja kuunnella pariin kertaan naisen puheesta.
159. Eki5.1.2018 klo 09:57
Se oli vielä niin, että se on jatkuva anagrammi. Eli suomennos lie "Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää".
160. T.Avis17.1.2018 klo 13:19
"Naiset ratkovat ikävissään ristisanoja. He raahaasivat tietosanakirjan tänne sairaalan kirjastosta. Tiedätkö mitä on jälkeläishuolto? Minä kirjoitin sen muistiin. [...]"

Rein Saluri: Jälkeläishuolto. Teoksessa: Merentakaisia : uusinta virolaista proosaa, 1984.
161. Jukkis17.1.2018 klo 22:11
Tuli juuri telkkarissa Inside No. 9 -sarjassa reipas annos brittiläistä piilosanakulttuuria.

Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4072232
162. Jukkis17.1.2018 klo 22:12
Piti vielä sanomani, että oli suomentajalla aika mahdoton työtehtävä tämä.
163. T.Avis22.1.2018 klo 20:40
Ei suinkaan pöydän alla ole joku piilossa virittämässä johtoja pöydänjalkaan ja lattiaan sitä peittävän linoleumin alta ja maalatun seinän läpi pikkuiseen takahuoneeseen, jonka olemassaolosta - sikäli kuin sitä onkaan - tietävät vain asiaan vihityt. Ehkä takahuoneessa istuu joku ratkaisemassa ristisanaa tai pelaamassa shakkia itseään vastaan, juomassa viinaa tai kaivelemassa nenäänsä, mutta joka silti kuuntelee heitä vierailla ja pelottavilla korvillaan?

Maimu Berg: Pois
164. Eki30.1.2018 klo 12:59
Aamulehti tänään.

Otsikko: "Niinistö ratkoo piilosanoja kilpaa"

Juttu kertoo Pirkko-Liisa Ollilasta.

Puhutaan vuodesta 1987. - Heillä synkkasi heti, kertoo Pirkko-Liisa Ollila ja paljastaa, että Heikki A. Ollila ja Sauli Niinistö ratkovat kilpaa piilosanoja ja soittavat toisilleen, kun saavat tehtävän valmiiksi.

Hänen mukaansa Niinistö rakastaa suomen kieltä. Hän nauttii, kun saa käydä debattia.

- Mieheni ja Niinistö, jos ketkä, rakastavat sanallista sapelinkalistelua.
165. T.Avis31.1.2018 klo 11:01
Hämeen Sanomissa tänään juttu laatija Kimmo Sillankorvasta:
https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/34 4359-hyva-ristikko-elaa-pitkaan-ja-kiinni-ajassa
166. Tarja1.2.2018 klo 14:34
"Tuliko postin mukana mitään kiireellistä?" hän kysyi asettuessaan istumaan sanomalehden eteen, jonka oli aamulla jättänyt auki ristisanatehtävän kohdalta. (s.102)

Alice ryhdistäytyi, otti esiin sanomalehden ristisanatehtävän, jota oli yrittänyt ratkaista aamiaisesta lähtien, ja seurasi samalla välinpitämättömästi sekuntiviisarin kulkua kohti kahtatoista. (s.443)

Kate Morton: Talo järven rannalla (2017)
167. Tarja16.2.2018 klo 22:11
"Voi naisparkaa. Mutta minä satuin kävelemään hänen kanssaan samaa matkaa aamusella, kun sinä teit ristisanaa. Ja me aloimme rupatella." (Alvirah Willylle s. 76)

" Willy, minä olin kävelykannella iltapäivällä, kun sinä jatkoit ristisanatehtävää." (s. 130)

Mary Higgins Clark: Kuolema loistoristeilijällä (2018)
168. Pena18.2.2018 klo 19:18
Tuomas Holopainen toi hyvin esiin Punaisen Pelikaanin Arto Nybergin ohjelmassa. Löytynee Areenasta.
169. Eki22.2.2018 klo 16:07
IS TV-lehti:

Janne Porkka vertaa Onnenpyörä-ohjelmaa ristikoihin, joita suomalaiset täyttävät erityisen mielellään.
- Suomalaiset rakastavat ratkoa ja tehdä tehtäviä, ja kotisohvilla monia haluaa ratkoa tehtävät ennen kilpailijoita, Janne sanoo.
170. Pena22.2.2018 klo 20:46
Karjalainen 21.2.2018:

"Ratkotko sanaristikoita? - Olet ehkä täyttänyt Tuomas Holopaisen ja Johanna Kurkelan tuotoksia
- - -
Musiikin tekemisen ohella Kurkela ja Holopainen innostuivat tekemään sanaristikoita.
–?Sanaristikkohomma tuli meille molemmille takavasemmalta. Olemme kumpikin koko pienen ikämme ratkoneet sanaristikoita. Jossain vaiheessa meillä iski into tehdä omiakin ristikoita.
Parinkymmenen harjoitelman jälkeen Holopainen ja Kurkela uskaltautuivat lähettämään kokeilumielessä ristikkonsa tunnetuimmalle suomalaiselle sanaristikoiden laatijalle Erkki Vuokilalle kiitoksena tämän mainioista ristikoista.
Vuokilalta tuli pariskunnalle aika pian vastaus kehujen kera. Kiteeläisten ristikko kelpasi ristikkogurulle ihan julkaistavaksi saakka.
–?Siitä lähtien olemme Johannan kanssa olleet vakiotekijöitä Punainen pelikaani -ristikkolehdessä, Holopainen toteaa."
171. Tarja23.2.2018 klo 09:53
" Otsikossa mainittu toinen pettymys oli sielussa säästössä. Se oli sattunut silloin kun Sepon postilaatikkoon oli tullut oikea paketti väärällä nimellä ja oikealla osoitteella. Sepon oli pitänyt punnita tarkkaan, loukkaantuisiko asiasta vai antaisiko asian olla ja nauttisi saamastaan paketista. Mutta miten Seppo olisi voinut nauttia paketista, joka oli tullut eri ihmisen nimellä? Viikkokaudet paketin saapumisen jälkeen Sepon piti pelätä, josko tämä Teppo Kiekkola tuleekin kadulla vastaan ja vaatii omaansa. Tuo henkilö, joka oli samaan aikaan ja samasta liikkeestä tilannut saman kirjan (Suuri Ristikkosanakirja) Sepon osoitteella. Seppo ei ollut riskinottaja. Seppo eli matalalla profiililla seuraavat viikot ja kuihdutti nautintonsa uudesta tietokirjasta. Tällaisesta Sepon pitäisi kirjoittaa yleisönosastolle, omalla nimellä tietenkin. Seppo Seponpoika Timo Miekk´oja."

Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin (2018)
172. Ritu27.2.2018 klo 23:33
Ilta-Sanomien Plus-liite 24.2.2018

Juttu: "Muistihäiriöihin voi vaikuttaa itse"

"Geriatrian professori Miia Kivipelto on maailman johtava muistisairauksien tutkija. Hän vakuuttaa, että muistisairauden riskiä voi alentaa elämäntapavalinnoillaan jopa kolmanneksella.
.......
Pelkkä television tuijottelu ei saa Kivipellolta kannustusta. Muistia voi treenata vaikka ristisanatehtävien avulla, mutta parasta haastetta aivoille on uuden kielen opiskelu."
173. T.Avis28.2.2018 klo 10:31
Kahdeltatoista sunnuntaina 18. joulukuuta hän ei ollut vielä noussut sängystä mutta oli ratkaissut puolet Svenska Dagbladetin perjantain sanaristikosta ja nukahtanut uudestaan kolme kertaa. (s. 34)

Minun ajatuksillani on erilainen rakenne tähän aikaan vuorokaudesta, Karl-Erik Hermansson ajatteli hiukan yllättyneenä, eikä osannut muuta kuin jäädä vuoteenlaidalle istumaan ja katselemaan Örebron linnaa esittävää taulua, jonka hän oli voittanut ristisanakilpailussa 1977. (s. 116)

Håkan Nesser: Sukujuhlat
174. Tarja4.3.2018 klo 12:31
"Muuttomiehet veivät sisäsuuntaan koivupuista sängynpäätyä ja jalkalamppua, jossa oli iso varjostin ja raskas kivijalka. Se taisi olla lukulamppu nojatuolin viereen. Olikohan uusi asuja lukumiehiä tai -naisia? Teki ehkä ristikoita, tai jos opiskelija niin läksyjä."

Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin (2018)
175. T.Avis5.3.2018 klo 09:41
Eivät vartijat menneitä vuosikymmeniä harmittele, sillä vankilassa oli paljon hyvääkin. Hämeenlinnan keskus- ja lääninvankilaa pidettiin hyvänä paikkana, jossa oli järjestys kohdallaan. Ville Myllymäki muistaa hyvin pitkiltä tuntuneet työvuorot, joiden aikana tuli täytetyksi sanaristikko jos toinenkin. Koskaan ei tiennyt mitä seuraavaksi tapahtuu.

Hämeen Sanomat 4.3.2018
176. Eki7.3.2018 klo 07:31
Australialaisen Netflix-sarjan Wanted (Etsintäkuulutettu) ekan kauden neljännen jakson alussa toinen etsintäkuulutetuista naisista alkaa puhua toiselle autossa. En saa millään siitä irti, mikä vihje tuossa on puheena, mutta "käännös" on seuraava.

Ne eivät ole niin vaikeita, kunhan joku näyttää, miten ne tehdään. Pitää tietää temput. Äitini oli ristisanahullu. Teimme piilosanoja yhdessä joka lauantaiaamu. En vieläkään osaa perjantaisia. Ne ovat liki mahdottomia... Tämä ei ole liian vaikea. Vihje on "mikä puu, sumu upposi siihen". Sana on siis upotettu tähän... joskus pitää lukea takaperin. "Puu" on "uup" ja sen perään...

Tästä mennään muihin tilanteisiin ja asia jää ainakin toistaiseksi.
177. Jukkis7.3.2018 klo 09:21
Engl.kielisestä tekstityksestä:

"So the clue is 'Gold king and almost everything of the ear'. So I think it's going to mean 'of the ear', and...".
(Välissä selitys lakkaa kuulumasta, huulitalukutaito olisi tarpeen.)
"...a-u-r, then almost everything should be 'all' as in everything minus the final L...."

Mikähän lienee vastaussana? Kirjainten määrä ei tiedossa. Mutta "aural" tuosta kai tulee. En kyllä keksi, mistä tuo r tulee, sanasta 'king' kai, mutta miksi?
178. ++juh7.3.2018 klo 13:12
R = Rex
179. Eki7.3.2018 klo 13:15
Just samaa tuossa tutkin. Sillä se tulee.
180. Jukkis7.3.2018 klo 13:27
Juu, tietysti. Mutta onkohan tuossa suomennoksessa ihan oikea piilosanavihje ajatuksena?
181. Eki7.3.2018 klo 13:44
Hyvä yritys siinä on, mutta ei se vihjeeksi tuollaisenaan kelpaisi.
182. PS15.3.2018 klo 17:25
"Lääkäri hieroi leukaansa, kuin ristisanatehtävien harrastaja, joka koettaa keksiä sokeritautiin kuolleen Ranskan kuningattaren nimeä,..." (s. 118)

Yves Beauchemin: Katti (1985)
183. Antti Skyttä21.3.2018 klo 13:15
Paul-Erik Haataja on kirjoittanut 12 mainiota dekkaria/poliisiromaania. Useimmissa on päähenkilönä komisario Armas Tammelin poliisitiiminsä kanssa. Kirjat tapahtuvat Helsingissä.

Seuraava otos löytyy Haatajan neljännestä kirjasta (Olle ja Pitkävuoma ovat mainitun poliisitiimin jäseniä):

"Olle palasi ulos, ylitti kadun ja kiipesi kalliolle koirapuiston viereen. Hän etsi suojaisan kolon, riisui takkinsa, otti taskusta nuhjuisen ristikkolehden ja alkoi täyttää sitä.
Pitkävuoman tullessa puoli yhdeksältä vuoroonsa oli Olle jo ratkaissut kaksi aukeaman kokoista, keskivaikeaa ristisanatehtävää.
Se olikin postauksesta toistaiseksi ainoa tulos."

Paul-Erik Haataja: Häkkilinnut, Tammi 1988, s. 170
184. Maikki22.3.2018 klo 15:37
... Istukaa siihen ruokapöydän ääreen, täällä keittiössä on kotoisampaa. Istun olohuoneessa vain silloin kun katson telkkaria. Muutoin istun enimmäkseen tuossa.
Hän osoitti kulunutta puista ruokapöytää, jolla lojui kasoittain ristisanalehtiä. Hän keräsi ne nopeasti pinoon ja siirsi ikkunalaudalle.
Pientä aivojumppaa. Täytän syyskuussa yhdeksänkymmentäkaksi, joten aivoja pitää haastaa, muuten dementoituu ennen kuin ehtii sanoa... äh, en muista.

Camilla Läckberg: Noita
185. amia25.3.2018 klo 16:16
John le Carrén romaanissa Peilisota yksi henkilöistä on vakoiluorganisaation pikkupomo Haldane, joka ratkoo alinomaa ristisanatehtäviä. Pari kollegaa ihmettelee hänen puuhiaan näin:

Samassa hänen huomionsa kiinnittyi lehteen. Se oli avaamaton. Ainoastaan ristisanatehtävä oli ratkaistu ja marginaaliin sen viereen merkitty muutamia yhdeksänkirjaimisen sanan vaihtoehtoja. Hän näytti sitä hämmästyneenä Averylle.
"Kapteeni ei lue sitä ollenkaan", hän sanoi. "Hän on ainoastaan ratkaissut tehtävän."

John le Carré: Peilisota (The Looking-Glass War), suom. Antti Salomaa, Weilin+Göös 1965, s. 189
186. Eki1.4.2018 klo 16:31
Uutisvuoto:

Kyllä tämä on faktaa, yli 90-vuotiaat ovat Suomen nopeimmin kasvava ikäryhmä, ainakin jos uskomme Iltalehteä, jonka mukaan ikäryhmän kasvuvauhti on Euroopan nopein. 70-luvulla yli yhdeksänkymppisiä oli vain nelisentuhatta. Nyt heitä on noin viisikymmentätuhatta ja ennuste vuodelle 2065 on peräti 190 000. Uutisvuodon sijoittajatyöryhmä huomauttaakin, että kuumin kasvuala ei enää olekaan mobiilipelit vaan sanaristikkoteollisuus.
187. Eki7.4.2018 klo 21:47
Perusteellinen Tuomas Holopaisen haastattelu täälläkin:
https://yle.fi/uutiset/3-10138864

Myös PuPe mainitaan taas.
188. T.Avis18.4.2018 klo 19:10
Keskellä pöytää on sanomalehti, katson päivämäärää, lehti on yli kaksi kuukautta vanha, ristisanatehtävät on puoliksi täytetty, mustekynä on yhä lehden vieressä.
[...]
Keittiönpöydällä on muistikirjani ja isän ristisanoja varten varaama kynä. Otan kynän ja kirjoitan ensimmäisen lauseen, se tulee tuntemattomasta paikasta.

Riitta Jalonen: Kirkkaus
189. ++juh18.4.2018 klo 23:20
Nyt ei lukija ole enää nimikielellekään vihainen, sillä lukija tuntee samaa tyytyväisyyttä kuin jokainen meistä tuntee ratkaistuaan tyydyttävästi tirkistyskuvan tai kuva-arvoituksen (ristisana-arvoituksia, sen parempi, ei kukaan viitsi enää ratkaista).

Tiitus, Helsingin Sanomat 29.9.1928
190. Jukkis19.4.2018 klo 09:15
- Entäs tämä, Kolja?
- No?
- Tällainen, "Darwinin termi elämän jatkuvalle ja peruuttamattomalle kehitykselle". Yksi, kaksi, kolme.... yhdeksän kirjainta.
- Vapaa pudotus vitusta hautaan.
- Ettäs kehtaat. Aina noita armeijajuttuja.
- Se kehtaa, jolla ei ole hävettävää.
- Niinhän se on. Evo-luu-tio. Se sopii.

Leviathan, ohj. Andrei Zvjagintsev, 2014
191. Tarja19.4.2018 klo 14:26
Uusimmassa Apu-lehdessä on kahden aukeaman juttu ristikoiden laatija Erkki Vuokilasta!
193. T.Avis22.4.2018 klo 11:51
Sormet ja poskipäät pakkasen kohmettamina astuimme sisään ravintolaan ja istuuduimme toisiamme vastapäätä loosiin, jossa oli kiiltävät punaiset sohvat. Meillä oli sen verran rahaa, että pystyimme tilaamaan pienen annoksen tattaripannukakkuja. Ravintolaan saapui varhaisjakelun mukana muutama sanomalehti, ja ratkoimme ristikon samaan aikaan kun lämmittelimme käsiämme kahvikupin ympärillä.
[...]
Me nauramme. Me luemme. Minä tiskaan astiat ja karhumies leipoo leipää. Aina aamuisin ratkomme päivän ristikon.

Joni Rodgers: Muukalainen, joka muutti elämäni; Valitut Palat, lokakuu 2013
194. Antti Skyttä26.4.2018 klo 12:39
Simon Brett on loistava dekkarikirjailija. Hänellä on hyvin laaja tuotanto, mutta jostain syystä vain yksi hänen kirjansa on suomennettu, Sapo-sarjan numero 369: Varsin tasokas vainaja (WSOY 1993).

Eräät Brettin dekkarit tapahtuvat kuvitteelisessa Fetheringin kaupungissa Länsi-Sussexissa. Näiden kirjojen amatöörisalapoliiseina toimii kaksi naista, joista toinen, Carole Seddon, on erittäin innokas The Timesin ristisanojen ratkoja. Kirjassa Guns in the Gallery Carole pohtii lähteiden käytön merkitystä ratkomiselle:

"How much more civilized (than Google) it was to consult her shelf of reference books when there was something she needed to check for The Times crossword. Everything she needed was there between hard covers. References to things she couldn´t find in those volumes didn´t deserve to be in any self-respecting crossword."

Mutta nykyaika tulee vastaan perinteisellekin ratkojalle:

"Crole even - and this was something she would not have admitted under torture - used an online crossword dictionary to solve stubbornly intransigent clues in The Times crossword. You just had to fill in the letters yo had got, put in full stops for the missing letters and, within seconds, all the words that fitted the sequence would appear. Using the device went against the very spirit of cruciverbalism, but then again it was seductively convenient."

Simon Brett: Guns in the Gallery, Severn House Publishers Ltd 2011, ss. 37 - 38
195. Antti Skyttä3.5.2018 klo 15:28
Palataan vielä tuohon edelliseen. Seuraavassa kappaleessa em. Carole miettii ratkontaa jonkun toisen läsnäollessa. Mainittu Jude on hänen amatöörisalapoliisiystävänsä. Carole Seddon ei näytä kannattavan kimpparatkontaa.

"Once she´d read all The Times´s news and features she addressed her mind to the crossword, but felt awkward doing it with someone she knew beside her. Carole Seddon was very anal about her crossword solving, and the knowledge that even as close a friend as Jude was present put her off. The fact that her neighbour was totally uninterested in the clues or her answers did not fully remove the feeling that she was under surveillance. As a result, her concentration suffered and she was slow to make the necessary verbal connections."
196. Ritu4.5.2018 klo 08:59
Aamulehden Moro-liitteen 3.5.2018 vitsipalstalla oli seuraava:
Voice of Finlandin juontaja Heikki Paasonen teki ristisanatehtäviä olohuoneessa. Hän puhui tai lähes huusi itsekseen kovaan ääneen, jolloin tyttöystävä tuli kysymään, että miksi moinen meteli.
- Koska ääni ratkaisee, Heikki vastasi.
197. si-tee-raaja8.5.2018 klo 10:00
https://yle.fi/uutiset/3-9727384
198. Jukkis8.6.2018 klo 16:03
Vuoden nerokkaimpiin kappaleisiin lukeutuu eittämättä ristisana-ajattelua ja Migosin tavulaskenta-räppäystä yhdistävä Varaani, jossa on sanoituksellisia oveluuksia enemmän kuin suomiräpissä keskimäärin kuukaudessa edes havaitsee. En osaa lainkaan päättää, mikä huipuista on suosikkini. Ehkä ”Karpon vanha niittirotsi, karboniitti / Stöö kyllästyny satanisti, nyt riitti”. Soundi on kuin kauhuelokuvasta, jutut sanaristikosta. Tällaiselle älykköräpille pitäisi olla enemmänkin tilausta.
----------
DJ Kridlokkin Varaani-biisin analyysiä Rumbassa. Ja tosiaan, suuri osa laineista on aika lailla muotoa vihje---ratkaisu.
199. KJ9.6.2018 klo 16:49
https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000005713347 .html

"–?Lucky on monin tavoin kuin Harry: myös Harry harrasti joka päivä joogaa, teki sanaristikoita, katsoi paljon tv-visailuja, poltti paljon savukkeita ja joi bloody mary -drinkkejä."

Elokuvan "Lycky" ohjaaja John Carroll Lynch. elokuvan nimikkohahmosta.
200. Ritu11.6.2018 klo 08:48
Sunnuntaina 10.6. Iltalehden sivuilla oli ralliautoilija Jari-Matti Latvalan avopuolison Maisa Torpan haastattelu. Tässä pätkä siitä:

" Kaikki luulevat, että meidän arki on tosi fancyä, mutta oikeasti teemme kaikkea urpoa. Niin kuin ratkomme ristikoita ja seuraamme pihan linnunpönttöön muuttaneen linnun puuhia, Maisa nauraa."
201. T.Avis16.6.2018 klo 11:02
- Eräänä päivänä me lähdimme hakemaan porkkanannaatteja Cherbourgin halleilta. Naatteja hänen marsulleen...Kaikki neljä, Prévert, Trauner, isäni ja minä. Se oli talvella. Oli lunta...
- Eikö Cherbourgiin ole vähän pitkä matka mennä parin naatin takia? kysyi Morgane nostaen nenänsä sanaristikoistaan.

Claudie Gallay: Tyrskyt
202. T.Avis20.6.2018 klo 11:29
Sartre avaa Le Monden ja ryhtyy ratkomaan sanaristikkoa. (Hän on lähes sokea, joten Françoise Sagan lukee hänelle vihjeet.)

Laurent Binet: Kuka murhasi Roland Barthesin?
203. Heljä-Maija20.6.2018 klo 15:32
Kauniille ja rohkeille ei enää viitsinyt suuttua. Se ja keittiöstä kuuluva Metsäradio oli sopivaa taustakohinaa Ilta-Sanomien pikkuristikon täyttelylle. Kun ristikko valmistui, alkoi Megavisa.

Eero Pasanen: Kunnes tuli Kononen
204. T.Avis26.6.2018 klo 17:10
Hän valutti vettä rättiin ja pyyhki tahrat lattialta. Sitten hän tuijotti lattian sanaristikkokaakelia. Hän pohti johtolankoja ja vihjeitä vain osittain tietoisena siitä että antoi samalla kauan pidätellyn pissan valua pönttöön.

Michael Chabon: Kuunkajo
205. Antti Skyttä9.7.2018 klo 12:24
Kapteeni Leo Rainio on nimimerkki, jota käyttivät yhdessä Armas J. Pulla ja Mika Waltari. Seuraava otos on peräisin kirjasta, joka ensimmäisen kerran julkaistiin vuonna 1932. Katkelma lienee ihan ensimmäisiä, joissa kuvataan näinkin yksityiskohtaisesti ristikoiden ratkomista.

"Kuule, ajatteletko sinä koskaan mitään, oletko koskaan pyrkinyt ratkaisemaan elämän ja olemassaolon syvällisiä..."
"En. Mutta juuri koetan ratkaista tätä ristisana-arvoitusta. Mikä on se, jossa on viisi kirjainta, ensimmäinen "n" ja viimeinen "i", ja jota lehmät syövät ja ruotsalaiset kadehtivat?"
Piukkanen huokaisi syvään.
"Sinun tasosi on lyseon kolmasluokkalaisen!"
"Hm... jota lehmät syövät ja lyseolaiset kadehtivat ... äh, ruotsalaiset kadehtivat ... Ahaa! Nurmi! Sopii! Ja sitten tässä on sana, jossa on neljä kirjainta ja joka on ´viekas eläin, joka asuu haisevissa pesissä´. Tjah, mikäs se olisi?"
Piukkanen katsoi synkeästi ystäväänsä, mutta se ei millään lailla vaikuttanut Kihoon.
"Nelikirjaiminen viekas eläin", mutisi hän otsaansa rypistellen ja kynäänsä pureskellen. "Asuu haisevissa pesissä ... Maltas ... "s" ja sitten "i" ja sitten - ahaa, s-i-k-a!Sopii!
Piukkanen käänsi korituoliaan niin, että hän joutui selin Kihoon. Kiho ei sitä huomannut. Hän mietti toista viisikirjaimista sanaa, joka merkitsi puissa elävää eläintä ja jonka toinen kirjain oli "p". Tämä sana - ja koko arvoituksen loppukin - jäi häneltä kuitenkin ikuisesti ratkaisematta, sillä muuan väikohtaus sotki kaiken.

Kapteeni Leo Rainio: Älkää ampuko pianistia, Gummerus 1961, ss. 7-8
206. Tarja17.7.2018 klo 21:14
"Olet antanut minulle myös uutta ajattelemisen aihetta. En todellakaan ole koskaan miettinyt kulttuuria ja sen menetystä ihan tuolla tavalla kuin sinä kuvailit, eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun sinä olet keikauttanut ajatukseni nurin niskoin. Taidat tehdä hyvää pölyttyneille aivoilleni, parempaa kuin ristisanatehtävät."

- Eowyn Ivey: Maailman kirkkaalle laidalle, 2017
207. T.Avis18.7.2018 klo 12:31
"Ajatelkaa miten hyvä uutinen tämä on." Bamfordin silmät tuikkivat riemusta. "Teillä on edesä vielä kuusikymmentäkahdeksan ihanaa aviovuotta!"
M-
Mitä?
Hymyni ikään kuin jähmettyy. Tuntuu kuin ilma sakenisi. Enole varma pystynkö hengittämään kunnolla.
Kuusikymmentäkahdeksan?
Sanoiko hän juuri...
Vielä kuusikymmentäkahdeksan aviovuotta? Danin kanssa.
Siis kyllähän minä Dania rakastan ja niin edelleen mutta...
Vielä kuusikymmentäkahdeksan vuotta?
"Toivottavasti teillä riittää sanaristikkoja täytettäviksi!" Lääkäri hörähtää hilpeästi. "Kannattaa ehkä panna keskustelunaiheita säästöön. Vaikka onhan aina telkkari!"

Sophie Kinsella: Yllätä minut
208. T.Avis19.7.2018 klo 11:51
It was Saturday. The boys were off at a sporting fixture, or so they said. John was beside some reservoir, with a fishing rod, a packet of sandwiches and a book of crossword puzzles.

Penelope Lively: Making it up
209. Eki21.7.2018 klo 09:02
"Ristisanat aiheuttavat päänsärkyä, jakolaskut pierettävät, mutten ole yhtä tyhmä kuin seuraavat ääliöt."

Joel McHale Show'n toisen kauden aloitusjakso Netflixillä.
210. T.Avis29.7.2018 klo 12:01
Henry täyttää hyvällä kuulakärkikynällään lehden sanaristikon. Istun sen ajan hänen polvellaan. Autan häntä pitelemällä kynää ja klikkailemalla kuulakärkeä sisään ja ulos, niin ettei se laiskistu vihjeen pohtimisen aikana. Asetun mielelläni lähelle ihmistä, joka ajattelee, liimaudun hänen keskittyneisyytensä lämpimään, hyrisevään, tahmeaan kenttään.

Hilary Mantel: Vain varjo häälyväinen
211. T.Avis30.7.2018 klo 13:36
Bordet där Eleonora brukade sitta på kvällen, med glasögonen på näsan, bitandes på en avskavd gul blyertspenna, grubblandes på ett särskilt svårt ord i korsordet framför henne.

Slagbordet, novell av Kicki Fredin; Allers 15-16/2017
212. ++juh31.7.2018 klo 13:27
(Trump:) "I’ll stop calling you 'the enemy of the people' when you start printing crossword puzzles that I can solve!"

Brendan Loperin pilapiirros New Yorker -lehdessä 30.7.2018
https://www.newyorker.com/cartoons/daily-cartoon/m onday-july-30th-nytimes-crossword-enemy
213. Ari19.8.2018 klo 19:03
"Ratkoin ristikkoja kylppärissä"
Raija Oranen, Kodin kuvalehti 14/19.7.2018. S.90.
214. Tarja27.8.2018 klo 22:21
Pertti Jarlan Fingerpori Juhlakunnossa -sarjakuvakirjan (2017) yhdessä tarinassa on metrotyömaalla bajamaja, jonka vieressä tyyppi huutelee: "Jätä se ristikkolehti sitten sinne, mäkin voisin käydä."
215. T.Avis30.8.2018 klo 10:52
Antikvariaatin omistaja Penelope Peacefull, hyvin kaunis nainen jota olin ihaillut jo vuosia, istui joka-aamuiseen tapaansa paperien ja kirjojen peittämän kirjoituspöytänsä ääressä hieman sivuttain ja ratkoi vasemmalla kädellä Telegraphin takasivulla olevaa sanaristikkoa.

One way to live cheaply and without tears, hän sitten kysyi yhtäkkiä ja naputti kuulakynänsä kärjellä taitellun sanomalehden piilosanaa, mutta juuri kun aioin tunnustaa että minun oli aina ollut mahdoton tajuta kieroja englantilaisristikoita, hän jo ehättikin sanomaan: Oh, it's rent free! ja raapusti nopeasti kahdeksan kirjainta ristikon viimeisiin tyhjiin ruutuihin.

W.G. Sebald: Austerlitz ; s.164, ss.165-166
216. Jukkis30.8.2018 klo 12:10
"...kahdeksan kirjainta ristikon viimeisiin tyhjiin ruutuihin".

Outo ristikko, kun risteävistä sanoista ei ole tullut yhtäkään kirjainta.
217. Eki3.9.2018 klo 17:13
Keittiömaailman radiomainos jotenkin näin.

Toinen ratkoo: Joki, kuusi kirjainta, alkaa T:llä.
Toinen: Tonava.
Ratkoja: Huoleton, 15 kirjainta, E toisena.
Toinen: Keittiöremontti.
Ratkoja: Ei kun huoleton.
Toinen: Niin niin, jos tilaat Keittiömaailmalta remontin, niin voit huoleti keskittyä vaikka sanaristikoihin.
218. T.Avis16.9.2018 klo 13:21
Nukun huonosti. Sänkyyn mennessäni otan diapamin. Teen muutaman ristikon. En ole aikoihin lukenut yhtään kirjaa, en pysty keskittymään. En muista yhtään, mitä juuri luin. Nukahdan, mutta kohta herään kimnakkaan ääneen, joka kuuluu päässäni kipeänä pimahduksena ja olen sekunnissa täysin virkeä.
Mistä se ääni oikein tulee? Olen nukkunut vasta tunnin ja uni karkasi. Nousen ja menen jääkaapille. Iso juustopala suuhun ja vielä pieni kaveriksi. Menen takaisin sänkyyn ja otan taas ristikon.

Anneli Suusaari: Ei sinne yllä myrskysää
219. Eki16.9.2018 klo 13:29
Järviradiossa tietokilpailu, johon kuulijat ovat lähettäneet kysymyksiä.

"Missä maassa toimi aikoinaan STASI?"

"Sanaristikoistakin tuttu!" lisäsi juontaja.
220. T.Avis1.10.2018 klo 11:49
Käyn aina perjantaisin Marks & Spencerillä, sillä se on oiva päätös viikolle. Syön taukohuoneessa, luen sanomalehden alusta loppuun ja täytän sitten sanaristikot. Valitsen aina Daily Telegraphin, mutta en siksi, että se miellyttäisi minua enemmän kuin muut julkaisut, vaan siksi, että siinä on parhaat piilosanat. En puhu kenenkään kanssa. Kun olen hakenut lounaspaketin, lukenut lehden ja täyttänyt molemmat ristikot, ruokatunti on melkein lopussa.
(ss. 12-13)

Telegraphin päivän ristikon oli laatinut Elgar, jonka vihjeet ovat aina selviä ja hyviä. Naputtelin hampaitani kynällä ja yritin keksiä, mikä kaksitoistakirjaiminen sana sopisi ristikkoon pystysuoraan, kun Raymond harppoi taukohuoneeseen ja keskeytti mietteeni. Hän katsoi lehteä olkani yli.
"Jaaha, sitä täytetään sanaristikkoa", hän sanoi. "En ole ikinä tajunnut, mikä niissä viehättää. Kunnon tietokonepeli peittoaa ne mennen tullen. Call of Duty -"
(s. 30)

Totesin pettymyksekseni, ettei ainoassakaan ostamistani lehdistä ollut ristisanatehtäviä. Yhteen niistä sisältyi kyllä kirjainsokkelo, josta piti etsiä saippuasarjojen tähtien nimiä, mutta se olisi loukannut seitsenvuotiaankin älyllistä kapasiteettia.
(ss. 41-42)

Olin lukenut sanomalehden, täyttänyt kaikki sen sanaristikot ja ratkaissut kaikki sen pähkinät.
(s. 104)
Myyjä oli maininnut pelit ja sovellukset. Olin kysynyt, voisinko täyttää puhelimella sanaristikoita, mutta hänen vastauksensa oli ollut suuri pettymys.
(s. 137)

Tiskattuani asetuin lukemaan kirjaa ananaksista. Se oli yllättävän mielenkiintoinen. Pyrin lukemaan mahdollisimman laajalti monista syistä, eikä halu rikastuttaa sanavarastoani ristikoita silmällä pitäen ole niistä vähäisin.
(s. 152)

Pudistin päätäni ja aioin laskea lehden takaisin penkille, mutta samassa silmääni osui pieni kaupallinen tiedote. Siinä luki "Rata", ja nimen vieressä oli kuva kiskoilla kiitävästä luotijunasta. Huomioni kiinnittyi siihen, koska edellispäiväisessä ristikossa yksitoista vaakasuoraan oli ollut juuri luotijuna, Shinkansen. Vastaavat pienet yhteensattumat voivat maustaa elämää pikantisti.
(s. 158)

Olin ollut By Designissa yhdeksän vuotta, ja olin ollut ensimmäistä kertaa lounaalla seuralaisen kanssa ja jättänyt päivän sanaristikon täyttämättä. Merkillistä kyllä ristikko ei vaivannut minua lainkaan. Ehkä täyttäisin sen illalla. Ehkä vain pistäisin sanomalehden keräyslaatikkoon ja sillä hyvä.
(s. 213)

"Ystävät voi valita..." Raymond kohotti tuoppiaan minun suuntaani.
"Mutta sukulaisia ei!" vastasin ilahtuneena, koska pystyin täydentämään sanonnan. Tehtävä ei ollut vaativuudeltaan piilosanan vaan perusristikon tasoa, mutta silti.
(s. 220)

En ollut kyennyt rentoutumaan enkä keskittymään mihinkään koko sunnuntaina. Jos mielialani olisi ollut sanaristikon vihje, ratkaisu olisi ollut "huolestunut".
(s. 233)

Olin tietenkin punninnut tarjousta joutilaina tuokioina edellisten päivien mittaan. Olin etsinyt turhaan osviittaa ja opastusta, kunnes oli tullut perjantai ja päivän ristikkoon oli pitänyt keksiä 13-kirjaiminen sana, josta annettiin seuraava vihje: ylöspäin suuntaava. Olin pitänyt sitä rohkaisevana enteenä.
(s. 237)

Raymond saapui useita kertoja vierailulle ilmoittamatta tulostaan etukäteen. Hän sanoi joka käynnillään halunneensa tuoda minulle elintarvikkeita tai saneensa Bobilta tehtäväkseen välittää minulle viestejä, mutta todellisuudessa hän varmisti, etten ollut surmannut itseäni. Jos minun pitäisi laatia sanaristikkoa varten ytimekäs vihje, joka kuvailisi hänen käytöstään, se olisi "tutkimattoman vastakohta".
(s. 319)

Minua viehättivät eläimet ja sanaristikot, ja vielä hiljattain votka oli lähellä sydäntäni.
(s. 327)


Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää
221. T.Avis1.10.2018 klo 11:51
Täytin neljä mustaa jätesäkkiä roskilla: vahoilla sanaristikoilla, kuivuneilla kuulakärkikynillä ja minulle vuosien varrella kertyneillä rumilla pikkuesineillä.
(s.355)

Kumarruin ottamaan lehtitelineestä Telegraphin, sillä halusin malttamattomasti päästä taas täyttämään sanaristikkoa.
(s. 360)

Selasin lehden siltä varalta, että siinä olisi edes kutakuinkin laatuunkäyvä sanaristikko, ja katseeni kiinnittyi otsikkoon, joka oli sivulla yhdeksän.
(s. 370)

Yritin keksiä, mitä Raymondin kasvot kuvastivat. Toisinaan minun on vaikea tulkita muiden ilmeitä. Piilosanat ovat paljon helpompia pähkinöitä.
(s. 379)


Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää
222. Lisbeth2.10.2018 klo 13:30
Missä oopperassa sopraano ratkoo ristikkoa työpöytänsä ääressä?
223. reyo2.10.2018 klo 15:02
Tämä säie vastaa kymmentä huonoa romaania
224. Eki2.10.2018 klo 15:31
"Hän tekee samat ristikot ja lukee samat kirjat yhä uudestaan"

Tämä oli muistaakseni tv-sarjassa Blacklist, kun mies eli vuotta 1989 eikä muistanut tuoreempia tekemisiään lainkaan. Nainen antoi vihjeen ja mies vastasi aina EPOOKKI.
225. Tarja5.10.2018 klo 09:42
Tekstiviesti Kouvolan Sanomien Napakat-palstalla:
"Olen innokas ristikoiden ratkoja. Minulle tulee useita lehtiä, lisäksi ostan. Nyt olen huomannut, että lähes samoja tehtäviä on useissa lehdissä. Nyt lopetan tilaamisen."
226. Kaapo5.10.2018 klo 11:04
" lähes samoja tehtäviä on useissa lehdissä"

Ohhoh!
227. Pena18.10.2018 klo 08:00
Teksti avaimenperässä:

"Jos meidän vaari ei tiedä sitä, sitä ei tarvita ristikoissa."
228. si-tee-raaja19.10.2018 klo 18:58
iltalehti.fi 15.08.2018 klo 7:27

Suomalainen ristikkolehti käytti vihjeenä rasistista n-sanaa - Lehti julkaistu tänä vuonna: ”Eihän nykyään käytetä enää sitä sanaa”

Kyseessä on kustantajan mukaan ristikko, joka on laadittu 20-30 vuotta sitten. Jos sana olisi huomattu ennen uudelleenjulkaisua, se olisi muutettu.

Ykkös-ristikot ilmestyi markkinoille tänä vuonna.

Ristikoiden ystävät ovat joutuneet hieraisemaan silmiään tänä vuonna markkinoille tulleen Ykkös-ristikot-lehden ensimmäisen numeron kohdalla. Lehden toiseksi viimeisellä sivulla on nimittäin ristikko, jonka yksi vihjesanoista kuuluu neekereitä.

Kyseistä sanaa on pidetty Suomessakin rasistisena viimeistään 1990-luvulta saakka.

Ykkös-ristikoita kustantaa kahdeksaa muutakin ristikkolehteä julkaiseva Kysymysmerkki Ristikot Oy. Kustantaja Jukka Keltto kertoo Iltalehdelle, että kyseessä on ristikon laatijan käyttämä ilmaus ja että ristikko on tullut heille "varmaan joskus 20-30 vuotta sitten".

- Eihän nykyään käytetä enää sitä sanaa. Kyllähän se ihan selvä asia on, 50 vuotta ristikoita kustantanut Keltto sanoo.

Keltto kertoo, että hänellä on noin 30 000-40 000 ristikkoa, joista hän valitsee lehtiin menevät ristikot. Määrä riittää noin 20 vuodeksi.

74-vuotias Keltto tekee kustannustyötä yksin.

- Kaikki muut ovat kuolleet, hän sanoo.

Koska ristikoiden ja julkaistavien lehtien määrä on suuri, hänellä ei ole aikaa eikä resursseja tarkastaa kaikkia ristikoihin tulevia sanoja tai että ovatko niiden vastaukset varmasti oikein. Keltto kertoo kuulevansa vasta nyt, että ristikkoon on päätynyt rasistinen ilmaus.

- Eihän tällaisia enää laatijat laita eikä tällaisia rasistisia ilmaisuja käytetä. Enkä minä ole mikään rasisti, Keltto painottaa.

Jos Keltto olisi huomannut sanan, hän olisi luonnollisesti muuttanut sitä ennen julkaisua kuvanmuokkausohjelmalla. Oikea sana kyseiseen vihjeeseen on ibot, joka on pääasiassa Nigeriassa elävä etninen ryhmä.

Sukuelimet piiloon

Keltto kertoo, että eräällä ristikoiden laatijalla on ollut tapana piirtää vihjekuvaksi miehen sukuelimiä. Nämä vihjekuvat Keltto sensuroi pois myös uudelleenjulkaistavista ristikoista.

- Muutkin kustantajat ostavat meitä julkaisuoikeuksia ja he ovat tuoneet esiin, että täällä on tällaisia, Keltto sanoo.

Myös mahdolliset virheet pyritään korjaamaan, jos niitä havaitaan. Yksi tällainen on ollut vihjesana, johon vastaus olisi Akaa. Vanhoissa ristikoissa vihjesanana on käytetty entistä kuntaa, sillä Akaa-niminen kunta oli aikanaan olemassa vuoteen 1946 saakka. Se kuitenkin syntyi kuntaliitosten myötä uudelleen vuonna 2007, joten Keltto on ottanut vihjeestä entinen-sanan pois.

SAMPPA RAUTIO
229. Tarja20.10.2018 klo 13:49
KS sarjakuvasivu tänään. Viivi ja Wagner. Wagner ratkoo ristikkoa ja Viivi lukee lehteä.

Wagner: Aku? Viisi kirjainta.
Viivi: Ankka.
Wagner: Ei sovi. Se loppuu ä:hän.
Viivi: Syrjä.
Wagner: Hyvä. Sitten seuraava.
Viivi: Kumpi sitä ristikkoa oikein tekee, sinä vai minä?
230. Niilo Pielinen20.10.2018 klo 15:06
Lainaus: 228. si-tee-raaja 19.10.2018 klo 18:58
" ... 50 vuotta ristikoita kustantanut ... Keltto kertoo, että hänellä on noin 30 000-40 000 ristikkoa, joista hän valitsee lehtiin menevät ristikot. Määrä riittää noin 20 vuodeksi. ..."

OFF TOPIC.
Törkeetä toimintaa. Eivätkä ostajat ilmeisesti tajua kusetusta lainkaan. Ei ihme, että kehnojen halpisristikoiden tarjonta on suurta! Vaatikaa parempaa!
231. Auri29.10.2018 klo 11:22
Leppäkerpun murhe

Leppäkerppu ol täyttäny ristikost yhren kulma iha vääri.
Mistän paikka ei lähteny ratkema.

Olas ol oikke ja oona ja nata ja taara
mutko eläkevakuutusyhtiön sai sopima
tul paheest pyhe
ja hyveest puhe
ja nurinast rämemaja
lumikolan kuva al luk windusikkunaliina.

VR:n asiaksleht ol pilal
et tämmöst voi ikä ihmiste ilmoil jättä
kaik näke et joku iha viti o istun junas.

~Heli Laaksonen ~ (Runokirjassaan SULAVOI)
232. Ritu30.10.2018 klo 12:21
Ympäri Suomen myyntipisteisiin tulevassa Lehtipisteuutiset 7/2018 oli kuvia lehtiä ostaneista asiakkaista ja pieni juttu alla, miksi kyseistä lehteä osti.

Tässä yhden espoolaisasiakkaan kommentti:
"Ostin tänään Punainen pelikaani -ristikkolehden. Tämä on tarpeeksi vaikea, ja siksi pidän siitä. Ostan tämän lehden aina kun se ilmestyy. Ostan aina myös uuden Iisakin ristikot. Väliaikoina sitten täyttelen helpompia ristikoita. Ristikoiden täyttäminen on mukavaa iltapuuhaa. Sen jälkeen maistuu hyvin uni. Toivoisin, että vaikeita ristikoita olisi valikoimissa enemmän. Toivoisin myös, että myynnissä olisi nuoremmille suunnattuja ristikoita. Ja uskon, että pienemmätkin lapset nauttisivat ristikoiden täyttämisestä, jos heille sellaisia olisi."
233. T.Avis12.11.2018 klo 19:54
Minulla oli ystävä Jura, hän oli rakastanut minua jo koulussa mutta ei ollut koskaan tunnustanut minulle rakkauttaan. Minä olen isokokoinen, pitkä, ja hän on pieni, minua paljon lyhyempi. Hän paimensi lehmiä ja luki kirjoja. Tiesi kaikenlaisia tarinoita, täytti nopeasti ristisanatehtäviä.

Toiset miehet juovat, mutta hän lukee. Jura on haaveilija...mietiskelijä luonnoltaan...Lena ylpeilee siitä, että Jura ratkaisee ristisanatehtäviä salamannopeasti.

Svetlana Aleksijevitš: Neuvostoihmisen loppu, s. 649 ja s. 653
234. T.Avis13.11.2018 klo 19:58
Ennen vanhaan, isäni ja äitini lapsuudessa, Virossa oli ilmestynyt ristisanalehti nimeltä "Aivovoimistelu" (Ajude Gümnastika). En tiedä, ehkä sellainen on Virossa vieläkin.

Jaak Jõerüüt: Viron lähettiläänä Suomessa ja muissa maissa
235. T.Avis2.12.2018 klo 10:49
"Ja, jag antar att det inte är lönt att föreslå en person i din ställning att lägga pussel. Hur skulle det vara med korsord? Jag kunde skaffa dig en hel bok med sådana, om du ville."
"Gud förbjude."
"Du kunde hitta på några själv, förstås. Jag har hört att det ska vara roligare än att lösa dem."
"Kanske det. Men en uppslagsbok väger flera kilo. Dessutom har jag alltid avskytt att slå upp saker."

Josephine Tey: En gammal skandal
236. Ritu6.12.2018 klo 19:30
Itsenäisyyspäivän vastaanotolla linnan juhlissa mainittu sanaristikot selostajan toimesta. Mainitsi Sauli Niinistönkin olevan innokas sanaristikoiden ratkoja, kun kättelyvuorossa oli Erkki Vuokila vaimonsa kera!
237. T.Avis9.12.2018 klo 12:42
Oidermaa oli kunagi olnud õpetaja, aga praegu teenis ta elatist sellega, et koostas ajalehtedele ja ajakirjadele ristsõnu.
[...]
"Homme hommikul pean ühe kurjavaimu ristsõna valmis joonistama", ütles Oidermaa. "Mitu päeva juba helistavad ja nõuavad. Küll on tüütud".
"Aga kas sa ei saaks neile saata mõnda vana?" pakkus Gunnar. "Kes see ikka mäletab, kas niisugune ristsõna on juba kord ilmunud või ei ole?"
"Loomulikult ei mäleta", ütles Oidermaa. "Ma saadan neile pidevalt vanu. Aga vahel peab ikka mõne uue ka tegema, muidu võib lõpuks vahele jääda".
"Nojah, aga homme võid sa ju siiski veel mõne vana saata".
"Võib-olla tõesti", lõi Oidermaa käega.
[...]
"Väga huvitav!" imestas Oidermaa. "Järgmine kord panen ristsõnasse küsimuse: "Taevane mootorratas?" ja vastus on luud. Kuule, Gunnar, mul on sinu pärast mure. Sa tead neid nõiaasju liiga hästi. Ega sa ole olnud vahekorras Saatanaga?"
[...]
"Mis kell on?" küsis Veiko.
"Mis ta on, pool üheksa. Minul läheb varakult uni ära, ma olen juba seitsmest üleval, tegin juba kaks ristsõna valmis. Gunnar veel magab, tema magab alati kaua[...].
[...]
Hommikul kell üheksa hakkas köögilaual vedelev Gunnari mobiiltelefon ootamatult helisema.
"Tule võta toru!" karjus Oidermaa, kes sealsamas kõrval ristsõnu koostas. Tal läks uni ikka varakult ära ja hommikuti oli hea tööd teha, Gunnar ei tulnud segama.
[...]
"Mis me nüüd teeme?" küsis samal ajal Oidermaa. Pikk päev oli ees ja ristsõnadega ei viitsinud täna enam tegeleda.

Andrus Kivirähk: Maailma otsas
238. iso S9.12.2018 klo 17:29
Paikoitellen melkein ymmärrettävä ja ymmärtämättä jäänyttä edellistä paikoitellen huvittavampi Google-käännös edellisestä:

Oidermaa ollut koskaan ollut opettaja, mutta nyt hän elätti voidakseen tuottaa aikakauslehtiä ja sanomalehtiä ja ristisanatehtäviä.
[...]
"Huomenna aamulla minun on tehtävä ristisanatehtävä yhdelle pahalle", Oidermaa sanoi. "Monet päivät soittavat ja kutsuvat. Se on ärsyttävää."
"Etkö voi lähettää vanhoja?" Gunnar tarjosi. "Kuka vielä muistaa, onko tällainen sanaristikko jo ilmestynyt vai ei?"
"Tietenkään en muista," sanoi Oidermaa. "Lähetän heille jatkuvasti vanhoja. Mutta on myös muutamia vielä tehdä, muuten saatat päätyä saada kiinni."
"No, mutta huomenna voit vielä lähettää vanhoja".
"Ehkä todella", Oidermaa luotiin kädellään.
[...]
"Erittäin mielenkiintoinen!" Oidermaa ihmetteli. "Ensi kerralla laittaa ristsõnasse kysymys:" Taivaallinen moottoripyörä? "Ja vastaus luut. Hei, Gunnar, olen huolestunut takiasi. Tiedät nämä kieroa asiat liian hyvin. Sinulla ei ole yhdynnässä paholaisen?"
[...]
"Kuinka kauan?" kysyi Veiko.
"Mitä hän on puoli yhdeksän. Minä menen nukkumaan aikaisin pois, olen jo seitsemän parhaan, tein kaksi ristikon jo tehty. Gunnar vielä nukkumassa, hän aina nukkuu pitkään [...].
[...]
Aamulla kello yhdeksän keittiön pöydällä alkoi soida yhtäkkiä arvottomia Gunnar matkapuhelin.
"Ota putki!" Oidermaa huusi, joka teki ristisanatehtäviä sen vieressä. Hän silti meni nukkumaan aikaisin aamulla ja tehdä hyvää työtä tehtiin, Gunnar ei seurustella.
[...]
"Mitä me nyt teemme?" kysyi Oidermaa samaan aikaan. Pitkä päivä oli edessään, ja nykyisten ristisanatehtävien kanssa ei ollut mitään vaivaa mennä eteenpäin.

Andrus Kivirähk: Maailman loppu
239. T.Avis9.12.2018 klo 18:55
[Oliko tuo nyt pakko laittaa? Romaania ei ole käännetty suomeksi enkä ole mikään suomentaja, mutta tässä on nyt tekstin sisältö jotenkuten suomennettuna]


Oidermaa oli aikanaan ollut opettaja mutta nykyään hän tienasi elantonsa laatimalla sanoma- ja aikakauslehdille ristisanatehtäviä.

"Huomenaamulla minun pitää piirtää valmiiksi yksi perhanan ristisanatehtävä", Oidermaa sanoi. "Ovat jo päiväkaupalla soitelleet ja vaatineet. Kyllä ovat riesa".
"Mutta etkö voisi lähettää niille jonkin vanhan?" Gunnar ehdotti. "Kuka sitä muistaa, onko sellainen ristikko jo kerran ilmestynyt vai ei?"
"Ei tietenkään muista", Oidermaa sanoi. "Minä lähetän niille jatkuvasti vanhoja. Mutta välillä täytyy silti tehdä joku uusikin, muuten voi lopulta jäädä kiinni".
"No joo, mutta huomennahan voit silti lähettää jonkin vanhan".
"Ehkä tosiaan", Oidermaa huitaisi kädellään.

"Hyvin kiintoisaa", Oidermaa ihaili. "Ensi kerralla panen ristikkoon vihjeeksi "Taivaallinen moottoripyörä" ja vastaus on luuta. Kuule Gunnar, olen huolissani sinusta. Tunnet nämä noitajutut liian hyvin. Et kai ole ollut yhteydessä Saatanan kanssa?"

"Mitä kello on?" Veiko kysyi.
"Mitäkö on, puoli yhdeksän. Minä herään aikaisin, olen jo seitsemästä lähtien ollut ylhäällä, tein jo kaksi ristisanatehtävää valmiiksi. Gunnar nukkuu vielä, hän nukkuu aina pitkään".

Aamulla kello 9 keittiön pöydällä lojuva Gunnarin kännykkä alkoi yllätten soida.
"Tule ottamaan luuri!" huusi Oidermaa, joka siinä vieressä laati ristisanatehtäviä. Hän heräsi aina aikaisin ja aamuisin oli hyvä työskennellä, Gunnar ei tullut häiritsemään.

"Mitäs me nyt teemme?" Oidermaa kysyi. Pitkä päivä oli edessä eikä ristisanatehtävien kimpussa viitsinyt tänään enää puuhailla.
240. iso S10.12.2018 klo 11:30
[Ei ollut pakko, ihan vapaaehtoisesti laitoin, kahdesta syystä. Minä luen sujuvasti viroa, mutta ymmärrys jää ylen vähäiseksi. Kaltaisiani on luultavasti muitakin, joten suomalaisella nettipalstalla ei liene paha juttu jos kommunikoidaan suomeksi. Google-kääntäjä on kääntävinään monista kielistä suomeksi, myös virosta. Ellei käännettävä teksti ole erittäin yksinkertaista, tulos vaihtelee säälittävän ja naurettavan välillä. Hyvällä tahdolla Googlenkin kääntämästä tekstistä saa kuitenkin paremman käsityksen kuin itselleen täysin tuntemattomalla kielellä kirjoitetusta alkuperäisestä. Valitettavasti tuo käsitys on joskus väärä, mutta se on toinen juttu.

Vihje kääntäjän käyttöön: jos ymmärtää kohtuullisen hyvin englantia, kannattaa kääntää mieluummin englanniksi kuin suomeksi. Tulos on yleensä selvästi laadukkaampaa. Tässä tapauksessa Googlen englanninnos on kuitenkin jokseenkin yhtä harhainen kuin suomennos.

Vaatimattomuus kaunistaa: Google väittää olevansa kääntäjä mutta on vain vääntäjä; T. Avis kiistää olevansa kääntäjä vaikka hoitaakin homman mallikkaasti. Epäselväksi jäi vain taivaallinen moottoripyörä => luuta. Ilmeisesti suora käännös ei toimi. Tai sitten, noitajutuista päätellen, viitataan siihen että noidat lentävä luudalla. Istuma-asento muistuttaa moottoripyörällä ajamista, mutta moottoria noidankaan luudassa ei ole. Taikavoima sitä lennättää.]
241. Ritu10.12.2018 klo 12:38
Tuli muuten luettua viron kieltä enemmän kuin koko elämäni aikana yhteensä. Jotain kerrassaan hauskaa siinä oli, kun kuitenkin ymmärsi sanan sieltä ja toisen täältä.

Ehkä mä kokeilen joskus tuosta tekstistä lainattua : "tegin juba kaks ristsõna valmis".
242. Eki23.12.2018 klo 19:10
Tuija Pehkosen tekemässä Tuomas Holopaisen haastattelussa mainitaan ristikot 29 ja 50 minuutin kohdalla.

https://areena.yle.fi/1-50024856?autoplay=true
243. Tarja10.1.2019 klo 15:36
"Kalle katseli tyytyväisenä Ollia, joka teki ristisanatehtävää ja alkoi olla entisellään mitä tuli ruhjeisiin." (s.125)

"Kalle katseli Ollia ymmällään. Tämä naurahti ja sanoi ison pyörän pyörineen ja ratkaisun löytyneen. Snövit tarkoitti sadun Lumikkia. Yhä parani, Kalle ajatteli. Ehkä se oli ollut naisesta käytetty lempinimi.
- Ristikkomies tietää, Olli sanoi." (s.128)

Tuija Lehtinen: Viesti menneisyydestä, 2017
244. Ritu12.1.2019 klo 11:40
Eilisessä Ilta-Sanomissa sarjakuvissa kuukauden kotimaisissa Ville Sainion Normi Perhe:
Kuvissa henkilö istuu pyörätuolissa.

- En voi käydä reisipakarajumpassa
- En voi Zumbata, en bodypumpata
- Mutta aivojumpata voin!
Uusin sudokulehti, kiitos (Tyyppi kioskin edessä)
246. Eki15.1.2019 klo 19:12
Mainittu jo Uusia lauluja -säikeessä.
247. Tarja22.1.2019 klo 19:53
Netti-IS 22.1.2019 otsikolla "Vihdissä mitattiin kipakat -33 astetta":

"85-vuotias Pertti Laakso on puolestaan nousemassa autoon lippalakki päässä. Lakkivalinta näyttää varsin vaatimattomalta, mutta osoittautuu harkituksi ratkaisuksi.
- Tässä lippiksessä saa korvat peittoon. Meillä oli kotona aamulla 29 astetta pakkasta. Kyllä siinä huomaa, että pitää vähän varoa. Pitäisi vain olla kotona lämmittelemässä ja ratkomassa ristisanoja."
248. Ritu24.1.2019 klo 08:30
IS:n nettisivuilla tänään juttu Maria Veitolan Yökylässä -ohjelman jaksosta, jossa hän on Jorma Uotisen vieraana.

Haastattelussa on pätkä, jossa Uotisen entinen puoliso Helena Lindgrenkin on mukana.

"Lindgren myös paljastaa, että Uotisella on tapana puhua pälättää tuntikaupalla puhelimessa kaveriensa kanssa. Tästä Uotinen innostuu.

–?Minulla on yksi kaveri, jolla ei ole lainkaan nettiä. Kun hän ratkoo ristisanoja, hän soittaa minulle ja minä googlaan vastauksia hänen avukseen, mies juttelee."
249. pelaaja25.1.2019 klo 18:50
Pätkelmä Oulun poliisilaitoksen tiedotteesta Facebookissa 25.1.2019:

"Tilikkupeittotyömaa tai ristikkokirija völijyyn lupa-asiointiin - siis jos ilman ajanvarausta on liikkeellä."
250. Tarja30.1.2019 klo 22:53
Niksi-Pirkka (Pirkka 1-2/2019):
"Saat lisähaastetta liian helpon ristikon ratkomiseen, kun aloitat yhdestä kulmasta ja etenet järjestyksessä kohti vastakkaista kulmaa."
251. T.Avis9.2.2019 klo 15:45
Semud, te kõik teate, et ma olen loomult rahulik inimene. Teinekord ootan päev otsa asjatult klienti, tukun autos, lahendan ristsõnu ja lähen õhtul leplikult koju.

Andrus Kivirähk: Millest kõneleb vana taksojuht kuupaistel

[Saman tien suomenkielinen tulkinta, jottei IsoS:n tarvitse.

Kaverit, te kaikki tiedätte, että minä olen luonteeltani rauhallinen ihminen. Toisinaan odotan koko päivän turhaan asiakasta, torkun autossa, ratkon sanaristikoita ja lähden illalla siivosti kotiin.

Andrus: Kivirähk: Mistä puhelee vanha taksikuski kuutamolla]
252. Antti Skyttä16.2.2019 klo 12:13
Colin Dexter, Morsen luoja, oli innokas ristikoiden harrastaja. Se näkyy myös hänen teksteissään. Seuraavassa katkelmassa hän jättää, varmaankin tarkoituksella, vastaussanan näyttämättä. Näin lukija saa myös hetkeksi asettua ratkojan asemaan. Morse on sairaalassa toipumassa.

"Walter Algernon Greenaway oli yrittänyt ratkoa vähäisellä menestyksellä The Oxford Timesin sanaristikkoa. Hänellä oli lahjoja siihen vain vähän tai ei lainkaan, mutta puuha oli aina kiehtonut häntä, ja nähtyään edellisenä päivänä Morsen täyttävän ristikon osapuilleen kymmenessä minuutissa hän tunsi suurta kateutta. Morse oli juuri asettunut takaisin sänkyynsä kun Greenaway (ystävien kesken odotetusti "Waggie", kuten myöhemmin ilmeni) huusi hänelle:
"Te ratkotte aika hyvin sanaristikoita -"
"No jotenkin."
"Tiedättekö mitään kriketistä?"
"En paljon. Mikä vihje?"
"´Bradmanin kuuluisa ankka´"
"Montako kirjainta?"
"Kuusi. Näin Bradmanin pelaavan Ovalin kentällä 1948. Teki ankan eli nolla pistettä."
"Minusta ei pitäisi nyt miettiä niin paljon krikettiä", Morse sanoi. "Miettikääpä Walt Disneytä."
Greenaway nuolaisi kynänsä kärkeä ja mietti Walt Disneytä, tuloksetta.
"Kuka on tämänviikkoisen ristikon laatija?" Morse kysyi.
"´Quijote´-niminen kaveri."
Morse hymyili. Mikä sattuma? "Mikäs hänen etunimensä oli?"
"Ahaa! Jo välähti!" "Waggie" sanoi täyttäen hyvillään vaakarivien ensimmäisen sanan ruudut.

Colin Dexter: Neidonmurha, Otava 1995, s. 130
253. Eki17.2.2019 klo 11:59
Eilen The Wall -visailussa.

Mikä seuraavista on suomalainen hissejä valmistava yritys?

a) Laite b) Otis c) Värkki d) Kone

"Olen minä ristikoita ratkonut ja siellä tuo Otis on paljon ollut. Konekin taitaa olla hissialalla. Nyt tuli paha, mitähän sanoisin. Sanotaan b."

Oliko tämä nyt Otisia viljelleiden laatijoiden syytä? Kone jäänyt liian vähälle Otisiin verrattuna?
254. Antti Skyttä17.2.2019 klo 13:30
Palaan tuohon yllä olevaan viestiin 252. Siinä kirjoitan, että Colin Dexter jättää vastaussanan antamatta. No, kuten kunnon arvoitustentekijä tekee, Dexter antaa tuon sanan kirjansa Epilogi -luvussa:

"Hän osti lehtikojusta The Timesin ja The Oxford Timesin, löysi paikan junan takapäästä ja sai The Timesin ristisanatehtävän ratkaistuksi Didcotin kohdalla. Yhtä vihjettä lukuunottamatta. Pikainen vilkaisu uskolliseen Chambersiin olisi ratkaissut oitis pulman, mutta kirja ei ollut mukana, ja kuten aina häntä ärsytti se ettei hän pystynyt tekemään jotakin asiaa viimeisen päälle valmiiksi. Hän kirjoitti tyhjiin ruutuihin kiireesti pari väärää kirjainta (siltä varalta että joku kanssamatkustajista odotti tilaisuutta saada ihailla häntä) ja luki sitten yleisönosaston ja kuolinilmoitukset. Readingissä hän ryhtyi täyttämään The Oxford Timesin ristikkoa. Laatijan nimi oli "Quijote" ja Morse hymyili itsekseen muistaessaan kuinka "Waggie" Greenaway oli lopulta ratkaissut saman laatijan antaman vihjeen "Bradmanin suosikkiankka (6)" ja kirjoittanut vaakarivien ensimmäiseen kohtaan DONALD. Tällä kertaa ei löytynyt mitään aivan yhtä hupaisaa - mutta oikein mukava pähkinä se oli silti. Valmis kahdessatoista minuutissa. Ei hassumpaa!

Colin Dexter: Neidonmurha, Otava 1995, ss. 220-221
255. Ritu17.2.2019 klo 21:42
Sydän-Hämeen Lehti 6.2.2019

Nimimerkki Mymmeli oli kirjoittanut lehteen pitkän mielipidekirjoituksen Luopioisten (nyk. kuuluu Pälkäneeseen) alueen kehittämisestä.

Kirjoitus oli otsikoitu: Mummon murinat - Älynystyröiden hierontaa ja aivotuontiakin

Juttu alkaa:" Emme saa Luopioisten kaltaisessa entisessä pitäjässäkään ajatella niin, ettei meistä ole mihinkään. Oikein virkisti vanhankin aivoja, kun kuuli alullaan olevasta hankkeesta Kehittyvät Kukkian kylät. Mitähän kaikkea uutta ja ainutlaatuista sen tiimoilta syntyy?"
.........

Kirjoituksen loppu: "Ehkä jatkossa voi esittää ideoita itse kukin. No niitähän meillä riittää. Tuli mummolle mieleen, ettei meidän vanhojenkaan kannattaisi tuhlata säkenöivää älyämme, laajaa tietämystä ja vilkasta mielikuvitusta ristikoitten ratkomiseen. Mennään mukaan uusiin toimintoihin. Se voisi tehdä hyvää. Projekteille ja meille."
256. Tarja22.2.2019 klo 00:02
Tämän viikon Apu-lehdessä (n:o 08/2019) on aukeaman juttu piirtäjä Markku Mäkelästä.