KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 22.-23.3.2014

7900. IS-viikonloppu 22.-23.3.2014

Eki21.3.2014 klo 12:41
Huomenna koviksessa skytismejä ja muita mukavuuksia, tietenkin aidon Antin kehitteleminä.
2. Eki22.3.2014 klo 09:44
Skytän edellisessä koviksessa oli puhe- (tai huuto)kupla, jossa luki: KOVIS! Tänään tulee jatkoa, kuka arvaa näkemättä, mitä?
3. TJV22.3.2014 klo 09:50
Lehti hankittuna, mutta ei vielä luettuna. Jos vastaus on 5 tai 8, saattaisin arvata.
4. Eki22.3.2014 klo 10:28
En ymmärrä ehdotusta.
5. TJV22.3.2014 klo 11:13
Rsitikon nähtyäni en itsekään ymmärtäisi. Kysymyksesi kun ilmeisesti viittaa muuhun kuin yhteen vastaussanaan. En muuten muistanut sitä edellistä ristikkoa.
6. Jaska22.3.2014 klo 11:35
Siihen sopisi monimielinen RATKO!
7. Eki22.3.2014 klo 12:21
Juu, sopii siihen vaikka mitä. Uudessa ristikossa pääkuvan kuplassa on PEHMIS!
8. Emma22.3.2014 klo 15:20
On aikoihin eletty: lehdessä kolmipalloinen PEHMIS! (Ratkonta vasta puolivälissä.)
9. kari kämäräinen22.3.2014 klo 17:20
Pistipä Antti pahan pehmiksen!
10. Emma22.3.2014 klo 19:14
Valmis! Aikaa meni tuo viisi tuntia, taukoineen. Melkein meinasi välillä ottaa hermoon, mutta siten taas joku kirjain loksahti ruutuunsa ja fiilis kohentui.
Ihan hienot on lauseetkin, eli eivät ihan niin umpikieroja, kuin kaikki muu.

Taashan sitä piti ruveta ärrällä juoksemaan vl-IS:n takia, mutta tällä kerralla sai kyllä ristikkoa koko rahalla! (Vaikka eihän sitä tiedä, vaikka lottokin osuisi!)
11. Marco Poloinen23.3.2014 klo 01:12
Julumetun hienon ristikon oli parivaljakko värkännyt. Tosin parin piirroksen hahmotus ei oikein ottanut onnistuakseen, mutta paino(ja kopio-)tekniikalla lienee ollut osuutensa asiaan.

Kun sanasto oli vähintäänkin etukäteisodotusten mukainen ja vihjeityksessä sopivasti tuoreita elementtejä, niin passasipa otaltaa. Googlen varaan ei kenenkään kannata laskea, parin sanan apu on minimaalinen. Yksin lukien neljän kyssärin verran jäi ruutujentäytön jälkeistä yhteyspohdintaa, mutta kaikk' on "hoidettu kotiin!"

Aikaa meni useampi tunti, mutta ajoittaisesta tökkimisestä huolimatta en kokenut ajanmenoa "tuhrautumiseksi".

Kiitos elämyksestä!

[Melkein itkua väänsin, kun arvelin koko homman jäävän digilehtimuutosten vuoksi väliin. Aiempien asiantuntijoiden kommenteista huolimatta päätin illan tiiheessä kuitenkin kokeilla tulostusta, ja yllättävän helposti homma hoitui ilman välikommervenkkeja suoraan sivulta. Ruutukoko tietysti on pienehkö, koska sivu tulostuu kokonaan aiemman maalatun osan sijasta. Isontelin kyllä ristikon sitten kopioimalla A4-kokoiseksi. Näyttäisi siltä, että muutoksesta selviää kuitenkin säikähdyksellä...]
12. Joutilas23.3.2014 klo 08:03
Pehmis kovis kalkkis liris.Kyllähän piti näitä pähkinöitä narskutella. Yksi jäi vielä käsiin pyörimään,kun en ymmärrä,että mistä se siihen tipahti. Pannaan hautumaan,jos se vaikka kypsyisi. Kyllä oli viihdettä koko rahan edestä. TATTIS!
13. kari kämäräinen23.3.2014 klo 08:13
marco p: ristikon saa tulostettua suoraan sivultakin samassa koossa kuin alkuperäisessä ristikossakin. Ei tarvitse koko sivua tulostaa..
14. Marco Poloinen23.3.2014 klo 11:06
Kiitti Kari, täytyy tutkailla!
15. kari kämäräinen23.3.2014 klo 12:49
Marco P: Tässä vielä erittäin selkeät (!!!) ohjeet:

Aukaise lehti luettavaksi. Etusivu tulee näkyviin.

Klikkaa tulosta-painiketta sivun alareunassa. Näytölle ilmestyy kaikki lehden sivut. Klikkaa etusivu pois tulostettavien joukosta ja klikkaa kovisristikkosivu vihreäksi.

Klikkaa näytön yläreunassa olevaa Tulosta sivut painiketta. Näytölle tulee valitsemasi kovisristikkosivu. Skaalaa/siirrä alareunan palkin minus/plusnäppäimillä ristikko koko näytön kokoiseksi.

Paina alapalkin tulostusnäppäintä. Valitse vaakatulostussuunta (myös oman tulostimen ominaisuuksissa). Klikkaa Lisää vaihtoehtoja-tekstiä. Valitse Nykyinen näkymä. Esikatselunäytöstä näet, mitä tulostetaan. Sitten vain tulostat ristikon. Helppoa kuin heinänteko!
16. Emma23.3.2014 klo 13:01
Täytyy taas tunnustaa, että tuo minun "valmis" ratkaisuni ei sitten ollutkaan ihan valmis, vaan vaati muutaman kirjaimen osalta hieman säätöä... ja kaverin apua.
17. Marco Poloinen23.3.2014 klo 13:22
[Kiitos Kari, nuo vikakappaleen konstit jäi tumpelolta vielä kokeilematta. Vaikkei sivuoriginaalin taittelu ja 141% kopiointi ole iso homma sekään, kuluu ainakin vähemmän paperia...]
18. Vara_Eko24.3.2014 klo 19:50
Puhutaanko tässä osiossa Skytän ristikosta? En löytänyt yhtään kommenttia mistään vihjeestä.
Täyteen tuli kuitenkin vaikka alussa näytti siltä,että ei tule mitään.
19. Emma24.3.2014 klo 21:17
Vara_Eko:
Skytänpä juuri, niinkuin Eki alussa ilmoittaa.

Näissä koviksissa ei ole suotavaakaan puhua yksittäisistä vihjeistä ennen kuin vastausaika on loppunut. Eli ensi lauantaina aletaan vihjeiden puinti, siihen asti vain "fiilistellään". Jokainen siis saa täyttämisrauhan.

Ihan samalta tuntui itsestänikin, että ei tule mitään. Siitähän se vaan kirjain kerrallaan ratkesi, ja hyvältä tuntuu, kun tuli valmista!
20. Jussi vain25.3.2014 klo 22:52
Hienon ristikon Skyttä on taas laatinut. 1/4 osa vielä hakusassa, mutta yleensä aukenee hyvin nukutun yön jälkeen. Ahaa- elämyksiä riittää. Skytän vihjeet ovat ihan omaa luokkaansa.
21. Vara_Eko26.3.2014 klo 11:07
Jaa,no näitä on sitten jokseenkin turha lukea ennen kuin viikko on kulunut.
Jos ilmoittaisin,että joku vihje oli hankala tai en ymmärtänyt ratkaisusanaa,niin tuskin siitä kukaan hyötyisi omassa ratkonnassaan.
22. Taatar26.3.2014 klo 11:59
Samaa mieltä, että vihjeet omaa luokkaansa. Ratkaisun jälkeenkin 'aivan omaa luokkaansa'.
23. Emma26.3.2014 klo 15:20
Samaa mieltä Vara_Ekon kanssa siitä, että ratkonta-aikana tämä säie on kokolailla turha(uttava).

Jos minä saisin määrätä, tämä voitaisiin avata vasta seuraavana lauantaina! Silloin kukaan ei vahingossakaan tulisi vihjanneeksi mitään.
24. pelaaja26.3.2014 klo 17:47
Eri mieltä. Minusta ainakin on ollut mukava lukea noita fiilistelyjä pitkin viikkoa. Varsinkin nykyisin, kun pallotus ja tekijät mainitaan kättelyssä eli voi säännöstellä omia lukaisuhetkiään ratkonnan edistymisestä ja mielialalunttaushalusta riippuen. Vahingonlaukauksethan ovat tosi harvinaisia.
Valitettavasti omat ratkontamahdollisuuteni muuttuivat IS:n tulonhankkimistempun (?) johdosta liian satunnaisiksi = olemattomiksi. Voin sitten vaan kateellisena edes lukea, miten muilla menee. Se se vasta onkin turhaa ja turhauttavaa :-(
Mutta ei se mittää. Kevät koittaa.
25. VL29.3.2014 klo 11:47
Ristikon anatomiaa odotellessa kysyisin paria epäselväksi jäänyttä kohtaa. Vasempaan laitaan tuli kuvavihjeeseen ratkaisuksi "savu", mutta en erottanut kuvasta savua. Onkohan ratkaisu oikein?. Mikä on selitys vihjeelle URPO AIEMMIN. Sään ennustamisestako tässä on kysymys? ----SI-vihjeen ratkaisu oli ilmeisesti "pusa"?
26. Juha N29.3.2014 klo 12:30
URPO AIEMMIN -> ETANA viitannee ANA-vaimoon. Urpo oli Anan kanssa kimpassa: Urpo & Ana. Vihjeen muoto antaa kuitenkin ymmärtää, että viitattaisiin ex-vaimoon. Tosiasiassa Ana oli Urpon neljäs ja viimeiseksi jäänyt vaimo, joka jäi leskeksi Urpon kuoltua? Ana ei siis ole Urpon ex-vaimo, vaikka Ana voikin käyttää Urposta määritettä ex-mies.

SAVU = talous, ruokakunta. Siinä ja siinä kylässä on niin ja niin monta savua. Minun silmiini Helin kuva tosin näyttää enemmän vapaa-ajan asunnolta kuin vakituisesti asutulta, mutta kaipa tuollaisiakin koteja on jokitörmillä olemassa.

PUSATA = tehdä, laatia, rakentaa, puuhata. Tunnetuista aiemmin eläineistä Pusa-sukunimisistä henkilöistä Eeno kansanedusti, Timo kirjaili ja Unto taidemaalaili. Kukin heistä siis pusasi yhtä ja toista. Edelleen elävistä henkilöistä muusikko Ville ja urheiluvalmentaja Heikki pusaavat edelleen, joten heihin ei vihjeessä viitattane.
27. Jaska29.3.2014 klo 12:43
Pitkään pinnisteltyäni päädyin perustellusti pitämään "pehmistä" pikkasen pallotustaan pahempanakin.

Kahdessa ja puolessa tunnissa ristikosta oli näet täyttynyt noin puolet. Tasaisella vauhdinjaolla se ennakoi pahisrajan neljä tuntia selvää ylitystä. Kuinka ollakaan, siinä vaiheessa juolahti mieleen langettaa yönmusta epäilyksen varjo atomin ja pehmikseksi mielletyn ylle. Kuinka saatoinkaan Skytän moista mielikuvaa synnytyttää. Muutoksen myötä kuva-arvoituksen peltikin sai järkeen käyvän jatkon.

Sen jälkeen raavitutti kotvan korvaa suvinen savipelto ennenkuin nurkka laukesi luooilla ja aseosalla (hmmm...) kohdalleen. SAVU on siis myös asuintalosta käytetty vanha termi. Täytyykin antaa Kärkkäiselle (vai Skyttäkö ohjeisti) tuhdisti pojoja vuoden tähän saakka ovelimmasta harhautuksesta. Jos mökin piipusta olisi tullut savua, siitä olisi vain tullut helppo kolmas vaihtoehto suven ja saven lisäksi. Kataluus korostui IVALOn ja AVENAn helppoudella. Kun VU-alkuinen sana vaikutti hyvin epätodennäköiseltä, jäi luonnolliseksi vaihtoehdoksi harmaa SAVI.

Runsaan kolmen tunnin ratkonta-aika olisi ollut minulle keskimääräistä nopeampi Skytän selätysaika, mutta olikohan ristikko täyteydestään huolimatta ratkottu oikein. Pehmis oli siis kehitelty, mutta hetkinen. miten vihje liittyy HELIin - Kärkkäiseenkö? Ei keksi. Siis studeeraamaan kaikki tunnetut Helit Wikiksestä. Aika rientää, ei tulosta. Siis sen täytyykin olla HETI. Mutta millä konstilla. Kello käy... ahaa, onhan se muutakin kuin rikki. Tämähän olisi pitänyt honata... just niin!

Asia siis klaari, vai jäikö mitään. Niin tosiaan, se ETANA. Ei tule mitään. Pitäisikö taakse poistua. Neljä tuntia tulee justiinsa täyteen, mutta aivot etanoivat... Hätäratkaisu viime sekunniulla: nykyään autoilija urpottaa edessään matavaa? Ei ole henk.koht. kokemusta.

Haastavan, mutta palkitsevan knoppailun lisäksi ristikon ansioita täydentää keskipituuden valiorajan roima ylitys: 6,32. Aseosa tulkittakoon nyt vain kauneuspilkuksi, etenkin kun en näe sille helppoa entrausta. Täyskymppi.
28. Jaska29.3.2014 klo 12:45
Mulla oli myös Juha N:n tulkinta etanasta ehdolla. Hylkäsin sen kuitenkin mielestäni liian keinotekoisena.
29. VL29.3.2014 klo 14:11
Kiitos perusteellisista vastauksista. Savu oli sikäli hankala, että arvelin sen vanhan merkityksen liittyvän lähinnä kiinteistöjen verotukseen, en itse rakennuksiin.
30. Ylläpito30.3.2014 klo 16:08
Tsekatkaahan Ristikon anatomia! Kiitos taas Antille!
31. Jaska30.3.2014 klo 16:16
Tehty työtä käskystä. Tuli tommonen déjà-vu tuntemus.
32. Lars30.3.2014 klo 16:29
Eli siellä on kahteen kertaan tammikuun anatomia!
33. Ylläpito30.3.2014 klo 16:35
Totta töriset! Korjataan.
34. Jaska30.3.2014 klo 17:35
Korjauksen arvioitu kesto?
35. Ylläpito30.3.2014 klo 17:42
Ei olla saatu fyysiseltä tekijältä vastausta. Hän hoiti urakkansa ja ehkä liukeni joksikin aikaa?
36. Ylläpito30.3.2014 klo 19:24
Liukenija palasi ja korjasi.
37. HM31.3.2014 klo 06:59
Kiitokset Ristikon anatomiasta! Tämänkertaisen täyskolmosen ratkaisin rinta rottingilla sentään noin puoliväliin, kunnes tuli täysi stoppi.
Yhden pitkän pohdinnan aiheutti mielestäni väärä tavutus sanassa LIITTO-UTUA. Kävin läpi kaikkia mahdollisia liittoja ja sumuja, kun olin noin ovelan harhautuksen huomannut! :)
38. Wilde31.3.2014 klo 12:16
Mulla vähän sama kuin HM:llä. Yläosa takkusi kaikkein eniten vastaan. Ja lopulta se tötterö oli juuri se, jota melkein heti siihen ajattelin. S(N)ADISTI olin välillä jopa köysissä, mutta onneksi ne solmut aukeni.
Tämä oli kyllä mun kovisurani (heh) pahin pläjäys. Opettelua riittää vielä pitkästi näiden laatijoiden ajatusmaailman löytämiseen.
39. Jaska31.3.2014 klo 12:52
Ei yllättäen Juha N psyykkasi Urpon ennen oikein. Käypänen vihje JAANAlle olisi siis sama URPO ENNEN. Ja jos Urpo ei olisi edemennyt, kelpaisi hän sellaisenaan:)
40. Jussi31.3.2014 klo 13:06
Entäs tuo PELOTTAVASSA TUOLISSA ISTUVA?
41. Marco Poloinen31.3.2014 klo 13:26
Ennen vanhaan laulettiin tuon 'pelottavan tuolin' sijaintipaikasta että "Tiedän paikan kamalan, koulun hammashoitolan. Siellä hampaat kiskotaan, ikenetkin revitään!"
42. Jussi31.3.2014 klo 13:29
Niinpä niin, lähdin miettimään tuota turhan monimutkaisesti. Kiitos Marco!
43. Taatar4.4.2014 klo 18:35
Olenpa ylpeä teistä suomalaiset että ymmärsitte skytismin. Taas kerran minun luulemani mielikuvitusrikkauteni sai pahahkon kolauksen. Skitsouteni ei näemmä ole ollenkaan riittävä. Silti kiitos Skytälle aivopierun tuottamisesta, näillä mennään.
44. Tapio12.6.2017 klo 16:09
Nostan tämän säikeen vielä ylös siksi, että tässä suurin piirtein yhtä paljon aikaa kuin Pupe 3/2017 Antti Viitamäen ristikko. Oli pohtimista ja muutaman vihjeen logiikka piti katsoa anatomiasta. Ymmärrän kyllä IS-viikonloppuristikoiden ratkojia. Tosin kun on (lähinnä vain) sivusta seurannut, vaikeus vaihtelee kovastikin. Helpoimmillaan alittanut PuPe:n 2 1/2, mutta pahimmillaan ihan verrattavissa PuPe:n haastaviin ristikoihin. Hienoja ristikoita Sanaris tekee IS:ään, ei käy kiistäminen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *