KESKUSTELUT > RISTIKOT > KIMPPARATKONTAA

5306. Kimpparatkontaa

pösilö22.1.2010 klo 09:50
Meillä on vaimon kanssa tapana ratkoa ristikoita yhdessä, tiukan paikan tullen vaihdamme lehtiä ja kyselemme neuvoja toisiltamme. Vaimo on ihan suvereeni hahmottamaan ratkaisusanan parin kirjaimen perusteella, oma vahvuuteni on johtaa ratkaisu vihjeestä.
Eilen sattui hauska tapaus: Vaimo kysyi, mikä on Hawaijinpeippo, itse taas arvuuttelin ratkaisua nelikirjaimiseen k-alkuiseen sanaan, jonka vihjeenä oli siivekkäitä. Tarkastettiin asia Vuokilan kirjasta - sana sopi molemmille!
2. Zepe20.2.2018 klo 06:24
Otsikon mukaisesta aiheesta kyselen: onko olemassa aktiivisia kimpparatkontaan keskittyviä ryhmittymiä (joko fyysisen läsnäolon kera tai sähköisellä tavalla viestitellen)? Vapaamuotoisempaa keskustelupiiriä siis esim. ratkonnan alla oleviin palkintoristikoihin liittyen, sillä vihjeiden julkinen ruotiminen ei ole tällä saitilla sallittua. Toiveena olisi myös piirin kesken mahdollisimman suorat vastaukset mietityttäviin vihjeisiin, ja mahdollisen oivalluksen syntyminen sitten itsellä jälkijunassa tai jatkokeskustelujen myötä (toki myös keskustelevampi vihjeen pohdinta on mahdollista, mutta oma tyylini on antaa ja ottaa vastaan mahdollisimman suora ja yksiselitteinen sisältö).

Itse voisin joskus uppoutua esimerkiksi ratkonnan alla oleviin IS-koviksiin (ja niiden säikeilläkin hehkutettuihin herkullisiin vihjeisiin), mutta säännöllinen lehtien ostelu ratkaisujen tarkastusta varten on viime aikoina ollut hankalaa, koska lehden muita sisältöjä ei tule luettua ja lehtipinot vain kasaantuvat toistensa päälle: toki myös kaikkea muutakin elämässä on.

Toki myös muut vanhempien lehtien ristikkovihjeet voisivat olla mahdollisten piiriläisten kesken ruodinnan kohteina. Toki myös tämän saitin kautta voisi kysellä selityksiä vanhempiin tehtäviin, mutta jatkuva kysely ei kaikkia käyttäjiä miellytä, ja vastakommentointi voi tällöin mennä turhan kärjekkääksi ja yleistä ilmapiiriä heikentäväksi.
3. Jiikoo20.2.2018 klo 10:21
Meillä otetaan HS-Metro kaupan ilmaisjakelutelineestä kahtena kappaleena ja ratkotaan sen pikku pikaristikko kilpaa. Olen vaimolleni monesti hävinnytkin.

Jos tulee viikonvaihteen IS ostetuksi, otan oikeudekseni tehdä siitä piiliksen ja yrittää tehdä koviksen (joskus harvoin onnistuenkin – yhden satasen olen jopa tienannutkin). Vaimo tyytyy mielellään pehmikseen eikä sitä pitkään ratkokaan.

HS:n ristikoihin (pe + kk-liite) ei vaimoni koske, ne jäävät yksinoikeudekseni. Sama koskee SK:n piiliksiä ja ristikoita.

Meillä siis valikoivaa, eriytynyttä kimpparatkontaa. Lähipiiristä tiedän tapauksen, jossa SK päätyy WC-tiloihin ja puolisot ratkovat sen tehtäviä vuoron perään istunnoilla ollessaan.

Tuosta nimimerkin pösilö mainitsemasta lintulajista: kielenhuollon mukaan kai pitäisi puhua havaijinpeiposta, vaikka lähes kaikkien ruokapaikkojen listoilla tyrkytetään hawaijinleikettä. Saariryhmä-osavaltio on suomeksi Havaiji ja englanniksi Hawaii; puolivakiintuneessa arkisuomessa se näyttää siis olevan niiden yhdistelmä Hawaiji.
4. Ritu20.2.2018 klo 10:56
Tsekkasin menneistä lähettämistäni sähköposteista, että viime vuonna maaliskuussa eli reilu vuosi sitten käännyin ristikkoakatemian puoleen lähettämällä meiliä Skytän Antille aiheesta, josta Zepe tuolla ylempänä kyselee.

Välillä kun täällä lueskelee kommentteja, että kovis on jo ratkottuna, vaikka se on hädin tuskin ehtinyt ilmestyä, niin itselle tullut tunne, että olenkohan vetänyt kohdaltani jonkun kehityksen käsijarrun päälle.
Ristikkoakatemian ratkojakurssit kiinnosti/kiinnostaa, mutta vuorotyöläisellä ei ole vapaat säntillisesti jonain viikonpäivänä, joka mahdollistaisi asian. Siks Antin puoleen käännyin ja kysyin, onko sieltä suunnilta näköpiirissä jotain kimpparatkontamahdollisuutta netissä.
Vastauksen sain ja Antti totesi tuolloin, ettei toistaseks sellainen ajatus ole missään saanut tuulta purjeisiinsa.
Mutta tokihan tämäkin saitti on ollut aivan verraton apu. Tosin aika ajoin kynnys tänne kirjoittamiselle ollut korkea, kun kommenttikenttään kirjoitetun jälkeen ei tulekaan painettua lähetä, vaan sormi ajautuukin pyyhkimään koko tekstin pois.
Mutta nyt tyydyn siihen, että harjoitus tekee mestarin ja tuo hieno ristikon anatomiapuoli hoitaa kouluttajan virkaa.
5. iso S20.2.2018 klo 11:03
Fyysistä läsnäoloa haluava voisi liittyä Sanaseppoihin ja alkaa käydä lähimmän paikalliskerhon kokouksissa. Jäsenmaksu ei ole suuri ja sillä saa 4 lehteä vuodessa. Sosiaaliselle ihmiselle lienee kiva tavata samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä. Olen antanut itseni ymmärtää että yleisen turinan lisäksi kokouksissa käydään läpi kinkkisiseksi osoittautuneita kohtia uusissa ja vanhoissa ristikoissa.

Mielestäni ei ole mitään estettä ruotia vanhoja tehtäviä täällä, kunhan se tapahtuu ns. hyviä tapoja noudattaen. Itse ainakin suhtautuisin siihen samoin kuin Skytän ja muutaman muun koviksistaan julkaisemaan Ristikon anatomiaan: erittäin positiivisesti. Ruodinta voisi tapahtua ristikon omassa säikeessä, jos sellainen on, tai erityisesti tarkoitusta varten perustetussa säikeessä. Sellainenkin on jo, mutta se on tavallaan yhden henkilön ikioma hiekkalaatikko. Erillinen säie voisi olla parempi: sitä ei tarvitsisi räksyttäjien lukea. Otsikon aiheessa pysyvät keskittyisivät ongelmien selvittelyyn eikä yleisiin asioihin, kuten ristikon omassa säikeessä sopii tehdä.

Hyviin tapoihin kuuluisi selkeä ratkonta-ajan kunnioittaminen. Palkintoristikoissa sopiva karenssi voisi olla esimerkiksi viikko viimeisestä palautuspäivästä ja muissa kuin palkintotehtävissä vaikkapa kuukausi julkaisupäivästä. Näin vietäisiin mielensäpahoittajilta osa aseista: Selvästikään ruotijat eivät silloin ole liikkeellä palkintorahojen toivossa eivätkä halua pilata muiden mahdollisuutta omaan oivaltamiseen, kunhan tuo muiden yrittäminen tapahtuu kohtuullisessa ajassa. Jos joillakin on joku vanha ristikko odottamassa aikaa parempaa ja siksi menee oman ratkonnan ilo pilalle niin sille ei voi mitään. Aina ei voi olla kaikille mieliksi.

Jos ei ole heti tivaamassa vastauksia niin on oletettavaa että on oikeasta ongelmasta kysymys. Asiaa on mietitty ja se on jäänyt vaivaamaan, kun ei ole kovasta päänraapimisesta huolimatta keksinyt. Silloin on luultavaa että sama asia rassaa muitakin ja sen selvittäminen opettaa jotain yhdelle jos toisellekin. Jos joku siitä vetää pahantuulenhatun päähänsä niin kaikki tulevat onnelliseksi! Jotkut eivät näes ole tyytyväisiä jos ei ole mitään mistä valittaa.

Kannattaa myös rajata kysyttävien kohtien määrä enintään muutamaan kohtaan per kerta/ristikko. Yhdenkin sanan saaminen saattaa laukaista ketjureaktion ja koko avoinna oleva osuus ratkeaa, kun on varma lähtökohta josta voi vyöryttää. Jos kysyy samasta ristikosta 10-20 sanaa niin silloin on haukannut omiin kykyihin nähden liian sitkeän palan. Parempi kerätä kokemusta ja osaamista pykälää helpommilla ristikoilla (ja silti yrittää näitä itselle ylivaikeita). Kukaan ei ole mestari syntyessään.

Yksi lievä ongelma tuossa jälkijunassa tapahtuvassa ruotimisessa on: muilla ei välttämättä ole lehteä tallessa eikä ongelmakohta muistissa. Siksi kannattaa vähintäänkin kertoa vihje täsämälleen siinä muodossa kuin se on lehdessä ja lisäksi ehdottomasti ratkaisusanan pituus. SIlloin ristikkoa näkemättömilläkin on mahdollisuus osallistua parviälyyn. Mahdolliset poikittaisista sanoista saadut poikittaiset kirjaimetkin auttavat, tyyliin AU-T-V-T.

Muuten, jos lehtiä pinoutuu pelkästään sen vuoksi että odottelee ratkaisun julkaisemista, niin pinoa pienentää oleellisesti se että repäisee ristikon talteen ja heittää muun osan lehdestä paperinkeräykseen.
6. iso S20.2.2018 klo 11:26
No niin, kimpparatkotaan tuo koolla alkava Havaijin lintu. Vuokilan kirjassa on hakusanana Hawaiji, mutta ei Hawaijinpeippoa. Iivi on kirjan mukaan punainen vaatelintu ja Wikipedian mukaan se kuuluu havaijinpeippoihin. Se on nelikirjaiminen, mutta alkukirjain ei ole k.

Äskettäin julkaistussa uudistetussa linnunnimien listassa on useita havaijin-alkuisia lintuja, mutta ei havaijinpeippoa. Iivi on, tieteellinen nimi Vestiaria coccinea. Suvulle nimistö anna suomenkielistä nimeä, vaikka monet muut suvut on suomennettu. simerkiksi jos lajittelen nimet (11161 kappaletta) aakkosjärjestykseen, lähinnä Vestiariaa löytyvä sukunimi on Vidua (lesket).
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *