KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > LEHDISTÄ LUETTUA HUBAA

5071. Lehdistä luettua hubaa

Ritu12.9.2009 klo 17:27
Kesän mittaan huomasin monessa lehdessä vertauksia mitä erilaisimmissa yhteyksissä, joissa toisena vertailukohteena oli Pihtiputaan mummo. Tuolla ristikkopuolellakin olen mielestäni useammankin kerran lukenut, että helpot ristikot pitää laatia niin, että Pihtiputaan mummokin ne ymmärtää.
Tarkoitus oli ottaa ne lehdistä ylös, mutta johonkin ne vain hukkuivat.
Tähän säikeeseen saapi kirjoitella, mitä kivvaa ne lehdet muutoinkin kirjoittelevat.

Menneellä viikolla Aamulehdessä oli LIIKENNEPÄHKINÖISSÄ purtavana kolme kysymystä:

1) Kummassa reunassa tietä jalankulkijan on kuljettava?

2)Saako Auto ajaa suojatien yli, jos jalankulkija on ostamussa suojatielle?

3)Pitääkö pihasta tulevan jalankulkijan väistää tiellä kulkevaa jalankulkijaa?

Tässä vastaukset:

1) Tien vasemmassa reunassa.

2) Ei. Auton pitää pysähtyä suojatien eteen, mutta kaikki autoilijat eivät noudata sääntöä.

3) Jalankulkijoilla ei ole väistämissääntöä. Heidän on syytä välttää törmäämistä.

Samaisen viikon Aamulehti otsikoi : HIRMUMYRSKY TOI TAIWANIIN UUDEN PÄÄMINISTERIN

Taiwanin hallitus eroaa elokuun myrskytuhojen takia......
2. T.Avis29.9.2009 klo 08:37
Eilinen Hämeen Sanomat ihastelee eläkeikäisen Jörn Donnerin aktiivisuutta alalla jos toisellakin. 76-vuotias Jörkkahan olisi voinut viettää eläkepäiviä jo vuosikaudet.
"Jos hän olisi valtionyhtiön johtaja, hän olisi ehtinyt verkkaistakin tahtia hakata eläkepäiviensä ratoksi kesämökillä saunapuita monta kuutiokilometriä ja saunoakin ne klapit vielä."

Verkkaista tahtia? Yksi kuutiokilometrihän on 1000000000 kuutiometriä...20 vuotta eläkkeellä tarkoittaisi, että vuodessa syntyisi yli 50 miljoonaa mottia klapeja...entä millainen sauna ja millainen kiuas niiden polttamiseen tarvittaisiinkaan...
3. Matti29.9.2009 klo 12:39
Maakaasun määrän yksikkö energiabisneksessä on kilokuutiometri. Alussa sen meinasi sotkea kuutiokilometriin. Tuli tavaraa miljoonakertainen määrä.
4. Jaska29.9.2009 klo 14:43
Matti, tarkoittaako kilokuutiometri, että kuutiometri maakaasua painaa yhden kilon? Missä tilassa? Siellä maan sisälläkö? Olisi siinä tapauksessa kevyempää kuin ilma maanpinnassa. Näinkö on?
5. Hakro29.9.2009 klo 15:31
Kyllä näin on, maakaasu on kevyempää kuin ilma. Tämän vuoksi mm. Neste tutki mahdollisuutta korvata nestekaasu (LPG) maakaasulla (LNG) venekäytössä, jolloin mahdollinen vuotokaasu olisi haihtunut ulos eikä kertynyt pilssiin. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska maakaasu olisi vaatinyt huomattavasti suuremman paineen ja sen vuoksi järeämmät (ja kalliimmat) painepullot.
6. Jukkis29.9.2009 klo 17:49
Mutta eikö nyt kuitenkin kilokuutiometri tarkoita tuhatta kuutiometriä?
7. Matti29.9.2009 klo 20:08
Noin olen ymmärtänyt asian kuin Jukkiskin. Mutta jossakin ihan järkevässä paineessa kuutiometri metaania painaa kilon. Ilma painaa normiolosuhteissa 1,29 kg/m3.
8. Kravattimies28.10.2009 klo 10:41
SHONKY AWARDS

Kuluttajan vahtikoira Choice-lehti on jakanut tämän vuotiset Shonky*-palkinnot.

* shonky (australian slangia) epäilyttävää tai huonoa laatua oleva

Palkintoja jaettiin tänä vuonna kahdeksan kappaletta. Tässä joitakin niistä.

Tiffany-yhtiön monitoimikone, joka ei pystynyt raastamaan juustoa vaan rikkoontui kolmessa itsenäisessä testissä.

Qantas-lentoyhtiön huimaavan korkea lisämaksu luottokortin käytöstä kotimaan lennoilla.

L'Oreal-kosmetiikkajätin hoitoaineessa oleva Nutrileum ei auta yhtään mitään. Pienellä präntillä kerrottiin mihin oli verrattu. - Kuulostaa hienolta, radiossa naurettiin aineelle, josta muut eivät tiedä mitään! - Eikä ollut verrattu omenia omeniin!

Uncle Tobyn aamiaismuropakkaus oli pienentynyt ja hintaa laskettu 6 %, mutta 100g muroja maksoi 10 % enemmän.

Kahdelle nestemäiselle kanaliemelle annettiin jaettu sitruunanmuotoinen Shonky, koska niissä ei ollut kanaa lainkaan vaan makuainetta, joka oli tehty samanlaisesta nautakarjajauheesta kuin niitä paljon halvemmissa tuotteissa.

Choice-lehden edustaja sanoi, ettei hän odota hengitystään pidätellen yhtiöiden tulevan hakemaan palkintoja. - Eivät ne tule. Kukaan ei ole ylpeä näistä.

Viime vuonna Australian Kananmunayhtiö sai Shonky-palkinnon, koska laidunkanalat saivat pitää 14 kanaa neliömetriä kohti, kun tavallisessa kanalassa määrä oli vain neljä enemmän. Yhtiön mukaan 30 kg/m2 sääntö merkitsee 12 teuraspainoista lintua eikä 14. Muita vuoden takaisia olivat Citibankin luottokortti, joka rankaisi asiakkaita, jotka maksoivat laskunsa kokonaan joka kuukausi, ja votkapohjainen alkolimu, joka oli naamioituna suklaapirtelöksi.

Toissa vuonna hasselpähkinälevite Nutella sai Shonkyn harhaanjohtavasta mainonnasta.

- Tietenkin se on enimmäkseen vihannesöljyä ja sokeria ja noin 13 % hasselpähkinöitä. Ei siinä mitään, mutta väite, että sillä on matala GI-arvo... Onhan sillä, mutta niin on myös suklaakakulla ja sokerikuorrutuksella etkä antaisi niitä lapsellesi aamiaiseksi, Choice-lehden edustaja sanoi.
9. Ritu1.1.2010 klo 11:08
Paikallislehdessämme oli juttu, joka alkoi näin:

Kaupungin tyhjästä lukitusta varastohallista Oriveden Neuletieltä varastettiin mönkijä ja kevytperäkärry 18. -20.12.

Tosi taitavia taikurirosvoja ovat olleet, kun osaavat tyhjästäkin jotain nyhjästä. Haltsaispa taidon ja löytäis omasta tyhjästä lompakosta vaikkapa muutaman suurikokoisen setelin.
10. Jaska7.1.2010 klo 20:11
Iltalehden hubailupalstalta (tänään Katriina Mäkelä) luettua:

"Washingtonin osavaltion Kelson kaupungin poliisien mukaan amerikkalaismies ampui jousen naapuritaloon murtautuneen miehen takapuoleen ja sai voron jäämään kiltisti odottamaan poliiseja."

Raukka jätkä minun mielestäni, olisihan ollut reilumpaa sännätä pakoon jousi perseestä sojottaen ja tarjota hubaa koko kulmakunnalle!
11. iso S9.1.2010 klo 18:09
Tyypillinen (hätä)päissään kirjoitettu uutinen! Vähänkin asiaa mietittyään jää miettimään paljon lisää. Millähän amerikkalaismies mahtoi sen jousen ampua? Nuolella, tussarilla, Barrichellon formulalla kohti elollista massaa?
12. Jukkis9.1.2010 klo 21:01
Tämän päivän Hesarin mukaan (eli siis ei välttämättä todellisuudessa) Nokian Kallasvuo on sanonut, että "yhtiön halvimpiin puhelimiin kuuluvan 1600-mallin hinta on pudonnut peräti 300 prosenttia viiden vuoden kuluessa".
13. Marco Poloinen23.1.2010 klo 11:50
YLE.fi 4.11.09 (perustuu The New York Timesin artikkeliin) mm:

"Irakissa käytössä oleva pomminetsintälaite on radiopuhelimen kokoinen ja siihen kuuluu kääntyvä teleskooppiantenni. Laitteita on käytössä ainakin 1 500 ja maan sisäministeriö on käyttänyt niiden ostamiseen noin 85 miljoonaa euroa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön laboratorioissa on testattu laitetta ja niille ei ole saatu yhtään parempaa toimintatulosta kuin satunnaisotanta tuottaa. Lehden haastattelemat upseerit toteavat, että laite on yhtä luotettava kuin kaivonkatsojien taikavarpu.

Laitteen valmistaja on brittiläinen ATSC-yhtiö. ATSC lupaa ADE 651-laitteelle hurjat ominaisuudet. Laitteen sanotaan löytävän aseet ja ammukset jopa kilometrin etäisyydeltä, maan tai veden alta ja seinien takaa. Lentokoneissa olevien aseiden sanotaan paljastuvan jopa viiden kilometrin korkeudesta.

ADE 651:n kyvyt eivät rajoitu mainoksen mukaan vain aseisiin. Yhtiö lupaa sen havaitsevan myös salakuljetetun norsunluun, huumeet ja ihmisruumiit.

Pommietsimessä ei ole virranlähdettä, vaan sen käyttäjän on käveltävä ennen käyttöä hetken aikaan ladatakseen laitteen. Tämän jälkeen käyttäjän on pysähdyttävä, jotta laite ei häiriinny liiasta ruumiinlämmöstä ja sydämenlyönneistä."

Muistelen joskus lukeneeni jonkun ko. nurkkakunnan kauppiaan haastattelun, jossa hän kertoi tyhmän pettämisen kaupanteossa olevan uskonnonkin mukaan sallittua. Miten liene sitten, jos pettäjä on vääräuskoinen.

Laitte(id)en ohi on tuotu mm. 2 tonnin erä itsemurharäjähteitä, joilla hajotettiin kerralla kolme rakennusta ja tapettiin 155 ihmistä.

Tänään on uutisoitu kyseistä härsvärkkiä valmistaneen ja myyneen brittifirman toimitusjohtajan pidätyksestä.
14. Marco Poloinen23.1.2010 klo 11:53
Tarkennuksena edelliseen, että kyseessä on nimenomaan irakilaisten hankkima ja käyttämä (ja lujasti luottama) sydeemi.
15. T.Avis24.9.2010 klo 10:02

Hämeen Sanomat 23.9.2010
Biohuumassa metsät valjastetaan risutaloudelle -otsikon ja Metsästäjät tuhoavat -alaotsikon alta:

Suomalaiset miehet pitävät metsissä liian suuren määrän hirviä, jotka tärväävät puiden taimenet.

Männyn taimen, josta hirvi on syönyt latvan, saattaa korjautua vuosien mittaan tukkipuun näköiseksi. Siitä ei kuitenkaan tule myyntikelpoista sahatavaraa.
16. Kravattimies27.9.2010 klo 05:59
Kertoo KAIKKI etukäteen?


Beckham kiiruhtaa todistamaan, että hänen avioliittonsa Victorian kanssa on vahvempi kuin koskaan.

Hän on luvannut viettää vaimonsa kanssa romanttisen ja rauhallisen viikonlopun salaisessa lomapaikassa Napa-laaksossa.
17. Kaapo Jupina27.9.2010 klo 14:41
Työelämän kehittämisen erikoislehti Telma tänään:

"Kauppakorkeakoulussa eettisyyden opetus ei ole vielä isossa roolissa, mutta opiskelijoita se ei haittaa".
18. Ritu14.12.2010 klo 21:10
Täällä oli tänään paikallislehdessä seuraava otsikko:

NUKAHDUSKO VEI RISTIKKOKUSKIN OJAAN?

Hetken siinä ehdin otsikon luettuani miettiä, että oliko joku ajaessaan ratkonut ristikkoa.
Kyse oli täysperävaunullisesta rekasta, jolla oli lastinaan kattoristikoita.
19. Ritu14.1.2011 klo 07:47
Pihtiputaan mummo in memoriam!

Ainakin jos on uskominen eilistä Aamulehteä. Aamulehti kirjoitti: Lehtien toimituksissa tunnetaan hyvin "Pihtiputaan mummo", jolle jutut kirjoitettiin. Mummu oli mielikuva yksinkertaisesta lukijasta. Toimittajan piti kirjoittaa niin, että tämä mummokin ymmärtäisi. Nyt mummoa ei enää ole, vaan hänet on korvannut mallilukija.

Ja jottei asiasta jäisi epäselvää, niin Aamulehti jatkaa: Yhteiskuntatieteiden maisteri Merja Helle hahmottelee mallilukijaa lauantaina Tampereen yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan.

Ristikkopuolella laaditaan tästä eteenpäin malliratkojille?
Tsiisus näitä aikoja, mallilukija ihan karmea nimitys!
20. Jukkis14.1.2011 klo 08:48
Että tähän saakkako ristikkopuolella on laadittu Pihtiputaan ratkojamummolle?

Länsiväylä-lehdessä 12.1. oli uutinen otsikolla "Joulukuusi syttyi tuleen omakotitalossa". Juttu loppui näin: "Joulukuusessa oli oikeita palavia kynttilöitä. Pelastuslaitoksen tiedossa ei ollut, miksi tulipalo pääsi syttymään."

Varmaan nyt sitten käydään tutkinnassa läpi eri mahdollisuuksia syttymissyystä:
- Iskikö kuuseen salama?
- Oliko asunnon jossain sähkölaitteessa oikosulku, josta lensi kipinöitä kuuseen?
- Oliko kuusi sähköhellan päällä, jolloin päälle unohtunut ylikuumentunut levy sytytti kuusen?
- Oliko perheen teini mennyt salaa kuusen alle tupakalle ja tumpannut huolimattomasti?

Kyllähän tuossa tutkittavaa riittää.
21. Matti14.1.2011 klo 09:35
Jukkis, arvelen, että huoneessa olevan laavalampun ionisuihku oli alkanut vuorovaikuttaa nyt jo kuiviin havuihin, ja sytyttänyt kuusen.
22. Jukkis14.1.2011 klo 10:04
Tuo on yksi varteenotettava mahdollisuus.

Vielä tuli mieleen tämä:
- Kuusenjalasta oli unohtunut kasteluvesi, jolloin kuusi oli päässyt niin kuivaksi, että ohi kulkevan kissan synnyttämä staattinen sähkö sytytti kuusen.
23. Matias-Myyrä24.1.2011 klo 13:33
Luin tänään lehdestä, ettei nykyinen opetusministeri Henna Virkkunen ole edes ylioppilas.
Onhan meillä ollut myös liikenneministerinä Kauko Hjerppe, jolla ei ollut ajokorttia ja puolustusministerinä Ellu Rehn, joka ei ole käynyt inttiä.
Muistatteko muita vastaavia tapauksia?
24. suki24.1.2011 klo 16:10
Ihminenhän on viisaimmillaan päästyään ylioppilaaksi, liikenneymmärrys on suurimmillaan insinööriajon juuri läpäisseillä ja maanpuolustusosaaminen on huipussaan armeijasta kotiutuneilla.

Muita vastaavia, hmm.... kelpaako
- miesgynekologi (tai naisurologi)
- lapseton tai mieskätilö
- lapseton lastenhoitaja
- selväjärkinen psykologi
- terve lääkäri
25. PS26.1.2011 klo 13:40
Ilmoitus tämän päivän Maaseudun Tulevaisuudessa:
"Viikonloppu-Kirppis Humppilan Kimppa-Kirppiksellä 1.-2.2.2011 klo 12-17."
(tapahtuu siis Kanta-Hämeessä)
26. T.Avis16.3.2011 klo 08:31
Hämeen Sanomat tänään:

Pakkasten takia paljon hylsyjä katsastuksesta

Kova talvi jätti jälkensä monen auton iskunvaimentimiin.
[...] tilastoista käy ilmi, että iskunvaimenninvikojen takia hylättiin selvästi enemmän autoja vuonna 2010 kuin vuonna 2009.
Vähiten hylsyyn johtaneita vikoja huomattiin japanilaisissa autoissa. Perää tilastossa pitivät ranskalaiset mallit.
27. Jukkis16.3.2011 klo 10:58
Jäi ymmärtämättä tuon katsastusuutisen ns. pointti. Siis se, mitä sellaista siinä on, että se ansaitsee tähän säikeeseen tulla laitetuksi.
28. Jaska16.3.2011 klo 12:06
Hylsy merkityksessä hylkääminen ei taida kuulua asiatyyliin?
29. iso S24.3.2011 klo 16:53
Kovin usein on lehtijutuissa sellainen sanajärjestys että väärinkäsitys on mahdollinen tai suorastaan väistämätön. Esimerkiksi maanantain Iltiksessä kerrottiin, että "kolme Yhdysvaltain tutkassa näkymätöntä B-2-konetta pudotti 40 pommia Libyan ilmavoimien lentokentille."

Noita koneita valmistettiin vain 21. Syyksi mainittiin kallis hinta. Minusta todellisemmalta syyltä vaikuttaa Iltiksen paljastama suunnitteluvirhe: koneet eivät näy omissa tutkissa, mutta ilmeisesti näkyvät vastapuolen tutkissa. Sotahommissa tuollainen on hengelle hupaa. Tarkoituksenahan ei ole kuolla isänmaan puolesta, vaan antaa vihollisen tehdä niin.

Mielenkiintoinen sivujuonne on se, miksi koneissa ei ollut samanlainen pommilasti tai miksi kaikkia pommeja ei pudotettu. 40 pommia ei jakaudu tasan 3 koneelle. Mihin on kadonnut tutkiva journalismi? Tarkkaavaisen toimittajan olisi pitänyt huomata tämä ja ottaa selvää!
30. Jaska24.3.2011 klo 17:58
Mahd. 120 pommia pudotettiin. Mutta miksei kerrottu kuinka monelle kentälle ja kuinka monta pommia per kenttä. Pommien paino ja räjähdysaineen osuus siitä jäin niin ikään hämärän, etten sanoisi sysipimeiden Libyan yön & Gaddafin pään peittoon.
31. Kravattimies25.3.2011 klo 05:10
Koneita oli yhteensä 22: kolme omissa tutkissa näkymätöntä ja 19 näkyvää :) Pommien yhteismäärä oli 40.

Three US B-2 stealth bombers and 19 planes have dropped 40 bombs on a major Libyan airfield in an attempt to destroy much of the Libyan Air Force.
32. sanoittaja25.3.2011 klo 07:08
Tiedähäntä onko tässä mitään hubaa, eikä taida muutenkaan osua otsikkoon, mutta eilisistä TV-uutisista kerrottiin jotakuinkin:JAPANIN MAANJÄRISTYS TUNTUI HANOISSA ASTI.
Kyllä varmaan niin.
33. sanoittaja25.3.2011 klo 07:15
Sen verran tarkastin, ettei kysessä ollutkaan Japanin maanjäristys. Hanoissa se silti tuntui.
34. pelaaja2.4.2011 klo 17:09
Elisanetin uutisotsikko tänään: "Kapinallisten kerrotaan kuolleen ilmaiskussa" (Libyassa)
35. Matti2.4.2011 klo 19:22
IL tiesi kertoa, että Amerikoissa autoilija sai sakot, kun nosteli ajon aikana puntteja. Mikä rike se nyt muka on, jos polvien kohdalta vetää housunpuntteja ylös.

Paitsi että autoilija olikin bodari.
36. Matti4.4.2011 klo 19:57
TV:ssä mainos: "Michelin Energy Saver -rengas säästää bensaa jopa 90 litraa." Eikö missään ole lakia joka säästäisi meidät tällaiselta hölynpölyltä. (Kun kiertää maailman, bensaa kuluu 3000 litraa, ja Misukoilla 90 litraa vähemmän - vai?)
37. Kravattimies12.5.2011 klo 00:47
Taloussanomat:

Saksalaiselta Lufthansa-lentoyhtiöltä erittäin edullisia lippuja ostaneet saavat pitää matkalippunsa. Osa matkustajista pulitti maksastaan verojen ja polttoainekulujen lisäksi hieman yli euron. Asiasta kertoo Kaleva
38. Kravattimies13.5.2011 klo 03:28
IS:

Tänään hiihtodopingoikeudenkännissä kuultavana oleva Kari-Pekka Kyrö on luovuttanut syyttäjälle uutta todistusainestoa.
39. Kravattimies16.5.2011 klo 02:04
Stara hakee toimittajaa ja harjoittelijaa...

Juttu verkkolehdestä:


Ihanaa Leijonat Ihanaa, tämä on ihanaaaa!!!

Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!!

Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!!

Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!!

Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!! Suomi on uusi maailmanmestari!!!!!!

Torilla tavataan.
40. Kravattimies6.9.2011 klo 03:15
Kaleva:

Tupakan myynti ja ostaminen muuttuu vuodenvaihteessa aiempaa monimutkaisemmaksi. Ensi vuonna tupakkatuotteita ei saa enää pitää esillä kaupoissa ja kioskeissa, vaan ostaja joutuu pyytämään tupakat myyjältä.

Osuuskauppa Arinassa tupakoiden piilottaminen on jo aloitettu. "Osassa myymälöitä on jo muutostyöt tehty, osassa parhaillaan menossa. Kaikissa ollaan vähintään lain vaatimassa aikataulussa", sanoo ketjujohtaja Tapani Kärkkäinen.

[Lukiessani ketjujohtajasta tuli ketjupolttaja!!!]
41. Matias-Myyrä7.9.2011 klo 20:19
Tämän päivän Savon Sanomat kirjoittaa, että "Italialla on velkaa 1,9 triljoonaa euroa". Kun Italiassa on reilut 60 miljoonaa asukasta, niin tuo tarkoittaisi, että jokaista italiaanoa kohti velkaa on yli 31 miljardia euroa!

Teksti on varmaankin käännetty englanninkielisestä uutisesta. "Trillion" on käännetty triljoonaksi, kun se pitäisi kääntää biljoonaksi.
(http://fi.wikipedia.org/wiki/Suurten_lukujen_nime t)

Jos Italialla on velkaa yhteensä 1,9 biljoonaa, se tekee kullekin pizzanpaistajalle reilut 31 tuhatta euroa. Se on jo jotenkin järjellä käsitettävä määrä.
42. Jukkis15.9.2011 klo 08:45
Hesarissa kerrotaan, että VR:n verkkokauppa menee klo 22.30 kiinni yöksi. Perusteluksi sille, että aukioloaikaa ei kannata jatkaa, VR:ltä kerrotaan, että myynti verkkokaupassa on tällä hetkellä yöllä niin vähäistä, että eihän sitä kauppaa kannata yöllä auki pitää.
43. matts15.9.2011 klo 09:28
...sen sijaan verkkoja kannattaa pitää yöllä levällään eli auki kun tulee sikana ahventa!
44. Jukkis15.9.2011 klo 09:58
... ja sitten voi miettiä, että kuinka hyvin verkkojen myynti edes kuuluu VR:n toimenkuvaan.
45. T.Avis15.9.2011 klo 12:16
Hämeenlinnan kaupunkiuutiset kertoi eilen, että seurakunnan kuorot ottavat uusia laulajia. Valita voi kahdeksasta aikuisten kuorosta, joista yksi on:

Nuotinvierellä-kuoro niille, jotka haluaisivat mutta eivät jostain syystä ole uskaltaneet laulaa parittomilla viikoilla keskiviikkoisin klo 18.30 Hämeenlinnan kirkossa.
46. matts15.9.2011 klo 13:08
... harmin paikka, mäkin haluaisin mutta ehdottomasti vain parillisilla viikoilla...
47. Marco Poloinen15.9.2011 klo 13:37
matts,
ehkä sinun kannattaisi valittaa syrjinnästä ja vaatia, että pitää olla kuoro niillekin,
jotka haluaisivat mutta eivät jostain syystä ole uskaltaneet laulaa parillisilla viikoilla keskiviikkoisin klo 18.30 Hämeenlinnan kirkossa.

Ihan ääneen hymyilytti tuo T.Aviksen lainaus! :-D
48. Pena30.9.2011 klo 22:54
Iltalehden Kuka veikkaa oikein 29.9.2011:

"Arthur Wynne jäi historiaan keksimällä 1) pelikortit X) biljardin 2) ristisanatehtävät"
49. Wexi30.9.2011 klo 22:58
Taisipa olla eilen, kun kaverini tavaili paikallisessa paikallista, hekotellen:
- Hyvinkäälle riittäisi Riihimäen kokoinen Prisma.

Pitäis piisata.
50. Kravattimies21.10.2011 klo 13:45
James Valentinen pakina tämän päivän The Australian -sanomalehdessä on otsikoitu

Ojentakaa minulle sanaristikko, elän 700-vuotiaaksi

(Huom. tässä suomennoksessa on vain osa)

Mitä kauemmin elän sitä vakuuttunemmaksi olen tullut siitä, että olen kuolematon. Enkä vain minä. Me kaikki.

Kun synnyin vuonna 1969, keskivertomiehen elämänpituus oli vain 66 vuotta.

Saatuaan kultakellon 65-vuotiaana hänellä oli ihanat kaksitoista kuukautta aikaa nauttia eläkepäivistään ennen kuin hän sai sydänkohtauksen sisäänhengitettyään tupakansavua.

Oli se toki paremmin kuin 1930-luvulla, jolloin olisin kuollut 58-vuotiaana "on the job". Tässä "on the job" tarkoittaa kirjaimellisesti "työn äärellä" eikä sitä mitä Benny Hill on sillä tarkoittanut.

Nykyään miehet ja naiset Australiassa elävät keskimäärin 81,5-vuotiaiksi. Tätä vauhtia, kun olen 81,5-vuotias, elinajanodote on jo yli sata vuotta.

Kun täytän sata vuotta ja kuningas William hakee osoitettani lähettääkseen minulle onnittelut, elinajanodote on jo 110 vuotta.

Ja niin edelleen ad infinitum. Kai en koskaan saavuta elinajanodotetta.

Tiedemiehet väittävät jo keksineensä ihmepillerin, jonka avulla voi elää 150-vuotiaaksi. Noin vuosikymmenen päästä tuotetta voi ostaa kaupasta.

Kutsun teidät omiin 150-vuotisjuhliini vuonna 2111. Siihen mennessä elinajanodote on jo 700 vuotta.

Niinpä sanonkin, että ottakaa rauhallisesti koko ikääntymisasia. Sitä ei tapahdu.

Pääasiallisin ongelma on mitä tehdä seuraavat 700 vuotta.

Se on paljon ristisanatehtäviä. That's a lot of crosswords.
51. Hakro22.10.2011 klo 02:46
>> Tiedemiehet väittävät jo keksineensä ihmepillerin, jonka avulla voi elää 150-vuotiaaksi. Noin vuosikymmenen päästä tuotetta voi ostaa kaupasta. <<

Tämä tuote on myynnissä jo nyt. Sitä voi tilata minulta. Tuotteella on myös täysi takuu: Jos kuolet ennen kuin täytät 150 vuotta, saat rahasi takaisin.
52. Wexi22.10.2011 klo 03:05
[>> Tiedemiehet väittävät jo keksineensä ihmepillerin, jonka avulla voi elää 150-vuotiaaksi. Noin vuosikymmenen päästä tuotetta voi ostaa kaupasta. <<

Tämä tuote on myynnissä jo nyt. Sitä voi tilata minulta. Tuotteella on myös täysi takuu: Jos kuolet ennen kuin täytät 150 vuotta, saat rahasi takaisin.]

Hakro puhuu asiaa. Ostin pari liuskaa (oudon sinisiä) edulliseen hintaan.
Kun takuuehdot olivat täyttyneet, kävin noutamassa rahat.
Lutkun ollessa "pilliotteessa", hän pään nyökkäyksellä osoitti myöntyvänsä maksumenettelyyn:-)

[Vapaasti lainaten Londonia; Martin Eden, muistaakseni]
53. Ritu24.10.2011 klo 19:04
Netin Iltalehden verkkojulkaisussa oli juttua seuraavanlaisesta naisiin kohdistuvasta tutkimuksesta

"2000 aikuisella tehty tilaustutkimus paljasti joka viidennen brittinaisen uskovan esimerkiksi "miesflunssan" olevan oikea sairaus. Kyseisen "taudin" kerrotaan aiheuttavan heikentynyttä oloa, lamaantunutta sohvalla makoilua ja urheilun katsomista televisiosta."

Tuli mieleen että onkohan tuo tauti sitten miehillä kroonista laatua tai vallan synnynnäinen sairaus.
54. T.Avis2.11.2011 klo 08:28
Viime torstain Ilta-Sanomissa palstalla Kysy vielä jotain:
kysyttiin:
"Kuinka paljon oli Suomen työllisyysaste syyskuussa Tilastokeskuksen mukaan?"
ja vastattiin:
"6,9 prosenttia"

Tosi pienellä porukalla hommat nykyisin hoidellaan. Jaakko Juteini runoili aikoinaan: "eipä riennä riemuksemme leipä miesten maatessa". Eipä leivällä enää niin väliksi olekaan, kun kaikki kumminkin ovat karppaamassa.
55. Matti2.11.2011 klo 22:53
Tällaisnen kiertää mm. Gacebookissa:

Jollei haudasta oteta yhteyttä, hautaa
hoidetaan 25 vuotta veloituksetta.
(Turkulainen 28.8.)

Väkivalta parisuhteessa on asia, jonka eteen kannattaa tehdä töitä.
... ... ... (Vantaan Sanomat 22.9.)

Mies löi liikuntarajoitteista miestä pankkiautomaatilla.
(Otsikko Koti-Kajaanissa 15.1.)

Rattijuoppo kaahasi sataa poliisia karkuun.
(Otsikko Warkauden Lehdessä 31.3.)

Olutrekka ojaan Iissä. Alkoholilla ei ollut osuutta turmassa.
(Helsingin Sanomat 4.5.)

Linja-autossa oli yli 50 ihmistä. Mukana oli myös kolme opettajaa.
(Helsingin Sanomat 14.4.)

Eliel Saarisen tien tunneli on kaikkiaan yli puoli kilometriä pitkä.
Umpitunnelissa kuljetaan 350 metrin matka.
(Helsingin Sanomat 12.10.)

Oravan löytyminen ei vielä tarkoita sitä, että niitä pesisi lähistöllä.
Se tarkoittaa vain, että kuollut yksilö on liikuskellut alueella.
(Savon Sanomat 2.7.)

Hakijaryntäys Espoon hautausmaille.
(Otsikko Espoon seurakuntasanomat Essessä 11.3.)

Ne, jotka ovat päivittäin jutelleet vainajan kanssa, selviävät
tablettilääkityksellä.
(Savon Sanomat 7.1.)

Malmin hautausmaan liikenne yksisuuntainen.
(Ilmoitus Helsingin Sanomissa 24.12.)

Vuodepotilaan syöminen voi olla hankalaa.
(Otsikko Sydän-Satakunnassa 8.12)

Etelä-Karjalan ensimmäinen krematorio tuotantokäyttöön.
(Otsikko Etelä-Saimaassa 15.5.)

Mika Lahti kaatoi keilat naisia paremmin.
(Otsikko Helsingin Sanomissa 10.1.)

Työkaverinsa rintoja kähminyt sai jättikorvauksen.
(Otsikko Ilta-Sanomien lööpissä 5.2.)

Kauppiaan sydän on lihatiskillä.
(Otsikko Kauppalehdessä 23.2.)

Huonokuuloisten maailmankongressissa huippupuhujia.
(Kuulonhuoltoliiton tiedotteen otsikko 13.5.)

Eurot näytettiin etukäteen vain sokeille.
(Otsikko Aamulehdessä 31.12.)

Eläkeläiset tekevät puista lentokonetta mielisairaalan vintillä (Otsikko
Helsingin Sanomissa 18.6.)

Oppilaiden tasapuolinen kohtelu epäkohta peruskoulussa ja lukiossa.
(Otsikko Itäväylässä 24.6)

Äkillinen tulva vaikeutti autojen kulkua Vammalan Kävelykadulla.
(Tyrvään Sanomat 5.8.)

Kokenut metsästäjä ei huomannut vaimoaan ampuessaan tiheässä taimikossa
riekkoa.
(Ilta-Sanomat 24.9.)

Lahdessa kuollut ampui poliiseja.
(Otsikko Pohjalaisessa 4.8.)

Liian pienissä liiveissä rinnat pursuavat kupin reunan yli ja liukuvat
ylöspäin selässä.
(Iltalehti Online 18.9.)

Myydään 2 langatonta lankapuhelinta.
(Ilmoitus Helsingin Sanomissa )

Hän on joutunut mielisairaalaan, koska tappoi 12-vuotiaan äitinsä ja tämän
rakastajan.
(Kansan Uutiset 27.3.)

Ikaalisten Ampujat panostaa nuoriin.
(Otsikko Pohjois-Satakunnassa 16.6.)

Sairaankuljettajan arkeen kuuluu väkivallalla uhkaaminen eri muodoissaan.
(Pohjolan Sanomat 19.11.)

Kymmenen hevosen emäntä myös ravaa itse, ja onpa voittanut Suomen
mestaruudenkin.
(Itä-Häme 8.3.)

Alkosta halutaan piristystä Pöytyän liike-elämään.
(Otsikko Auranmaan Viikkolehdessä 3.9.)

Miehet ovat tavallisen näköisiä nuoria miehiä. Havainnoista voi ilmoittaa
lähimmälle poliisille.
(Helsingin Sanomat vankikarkureista )

Ps. Myydään miesten nahkatakki kokoa 52. Hirveä.
56. Matias-Myyrä8.2.2012 klo 11:44
Iltalehmä: "Salon Mäenalassa sattui 29. tammikuuta metsästysonnettomuus, jonka seurauksena yksi jahtiporukan jäsenistä jouduttiin toimittamaan sairaalaan kriittisessä tilassa."

Mä en ala! Kuka on keksinyt tuommoisen paikannimen?
57. Eki8.2.2012 klo 11:52
Matiaksen kaupunginosa Kuopiossa on tästä eteenpäin Säetala.
58. T.Avis15.2.2012 klo 11:52
Punaisen pelikaanin 2/2012 kannessa luvataan:

Päätösaukeamalla revittävät Eki ja Heli!

-Loistavaa. Kerrankin ratkoja saa kunnolla purkaa turhautumistaan suoraan tekijöihin.
59. Kravattimies16.2.2012 klo 07:31
Aamulehti oli saanut Itellan toimittamana kaksi postikorttia.

Vanhojen ihmisten käsialalla oli kirjoitettu osoitteet. Ne olivat melko tarkkaan oikein kopioitu netistä.

Ensimmäisessä kortissa luki:

W W W
Aamulehti fi /
Tampere

Toisessa kortissa ei ollut edes paikkakuntaa:

W W W Aamulehti fi /
Opinnot


***

Ymmärrän, että opinnot ovat vielä alussa. Ensimmäinen vaihe on jo takana: nimittäin tietokoneen pelko.
60. Jukkis16.2.2012 klo 09:33
Päivän Hesarissa on otsikko:

Selvitysmies: Viron yritysverot Suomeen

Kannattaakohan tuollaisesta kaappaussuunnitelmasta näin julkisesti lehdissä revitellä? Virossa saattavat ruveta kehittelemään jotain vastatoimenpiteitä. Ja eikö kannattaisi saman tien jonkun isomman maan veroja himoita jotta saataisiin kunnon potti taloutemme vajetta paikkaamaan? Tai ehkä Viron kanssa vaan harjoitellaan, seuraavaksi sitten vaikka Ruotsin yritysverot Suomeen, niin johan alkaa tuntua.
61. T.Avis16.2.2012 klo 09:37
Pohjois-Satakunta 7.2.2012 Kyrösjärven jään laadusta:

...pyyhkäisee jalallaan lumikerrosta jään pinnalla: vettä! Puhtaan, valkoisen lumen alta paljastuu muutaman sentin kerros sohjoa, vaikka koko maa on kärvistellyt 2030 asteen pakkasissa viime päivät.
62. Pena20.2.2012 klo 13:47
IS etusivulla:

"Voita ristikoista 1500 euroa!"

Mitähän, jos yksi ja sama ihminen oikeasti voittaisi kaikki tehtävät? Ei varmasti tulisi sanomista!
63. Ritu20.2.2012 klo 19:48
No varmasti tulisi Pena sanomista. Minä jos voittaisin niin sanoisin kyllä topakasti että kerrankin oikea ihminen voitti! ;)
64. Pena20.2.2012 klo 20:47
Joskus on Iisakin ristikosta sattunut samalle henkilölle kaksi voittoa (nimi kaksi kertaa saman lehden voittajaluettelossa). Seuraavan lehden pääkirjoituksessa (taas) selitetään arvontasysteemiä ja vakuutellaan että kyllä kaikki on mennyt sääntöjen mukaan, niinkuin onkin.

Lehdestä luettua hubaa tämäkin!
65. ässä20.2.2012 klo 21:57
Tällä(kään) viikolla ei kukaan voita 1500 euroa, koska ainakin pokeristikon laadinta on sen verran hyvin epäonnistunut, että se on mahdoton ratkoa. Eikä ole muuten ensimmäinen kerta! Onneksi mieltäni rauhoittaa se, että Toni on palannut kehiin!!!
66. Pena21.2.2012 klo 17:31
Pahoittelevat ja oikaisevat tänään. Alarivin vihjeet vasemmalta oikealle:

kolmoset-pari-kolmoset-kolmoset-kunkkuhai
67. Kravattimies26.2.2012 klo 05:56
Lehdessä tänään

-----------------------------------

ILTA=SANOMAT Viikonlopun lehdessä

-----------------------------------

Pääosapysti on hurmurin haaveena

Nappaako
George
Glooney
Oscarin?

-----------------------------------

- Kaikki Vickanin ja Danielin pikku-Estellestä
- IS tutki kansan tuntoja: Pelkäätkö Venäjää?
- Hurja olympialauantai - 60 vuotta sitten

-----------------------------------

"George Glooney ei varmasti nappaa pystiä"
uskoo nimimerkki: Kirjoitusvireh.
68. Aksu4.3.2012 klo 12:29
HS lauantaina 3.3.2012:

"Monista lähdöistä kertovat näyttävät saappaat ja leirihatut Töölön-kodin tilavassa eteisessä".

Millaisilla leireillä Aira Samulin mahtaa käydäkään!
69. T.Avis29.3.2012 klo 09:03
Hämeen Sanomissa 19.3.2012 oli uutinen:
Ravintolailta päättyi riitaan ja pahoinpitelyyn

Jutussa kerrotaan mm.:
Pahoinpidellyt nainen ja mies kuljetettiin sairaalaan.
Tekijöiksi epäillään kahta reilua parikymppistä miestä. Poliisi tutkii asiaa pahoinpitelynä ja törkeänä pahoinpitelynä.


Onneksi ei ole tullut vastaan noin reiluja kavereita.
70. Jaska11.4.2012 klo 11:04
Tänään TV1 esittää Matti Kassilan elokuvan Punainen viiva. Arto Pajukallion resensuunin alku Helsingin Sanomissa:

Putkinotkon ja Ryysyrannan Joosepin jälkeen oli Roland af Hällströmin tarkoitus työstää elokuvatulkinta kolmannestakin Ilamri Kiannon romaanista.
71. Matti11.4.2012 klo 14:08
Pitikö olla Joel Kianto, vai miten se nyt meni.
72. HT11.4.2012 klo 15:23
Hesari saitillaan:

"Paikallisessa Phuket Wan verkkolehdessä kerrotaan että tsunamiaalto saapuisi 17.40 paikallista aikaa eli puoli 13.40 Suomen aikaa."
73. Jaska11.4.2012 klo 16:34
Matti, piti olla Ilmari - siis minun tekstissäni. Saivarreltakoon lisäksi, että se Kiannon kolmas romaani oli Ryysyrannan Jooseppi.
74. Maikki11.4.2012 klo 17:24
YLE Turku uutisoi netissä

Tulevaisuuden vauvat näkevät päivänvalon vain Turussa

Synnytykset keskitetään vain Turkuun? Eikö muualla Suomessa enää synnytetä.
75. Hakro19.4.2012 klo 17:35
MTV3:n F1-sivustolla Felipe Massa ynnäilee nollatilannettaan:

"Minun 11 voitostani kahdeksan on tullut kolmelta radalta: kolme Istanbulista, kaksi Interlagosista ja sama määrä täältä Sakhirista."

Siis 3 + 2 + 2 = 8.
76. Kravattimies20.4.2012 klo 04:40
[Käännösvirhe ihan selvästi. Ei syytetä Felipe Massaa.

Tässä alkuperäisellä kielellä.

Das minhas 11 vitórias, nada menos do que sete delas aconteceram em três circuitos: três em Istambul, duas em Interlagos e o mesmo úmero aqui em Sakhir. Essas pistas são muito diferentes umas das outras, então eu não posso dizer que há algum tipo de razão técnica por trás destas estatísticas", admitiu Massa.

Huom. sete = seitsemän, joten alku kuuluu näin:

Yhdestätoista voitostani peräti seitsemän ...

3 + 2 + 2 = 7.]
77. Jukkis20.4.2012 klo 10:19
Tänännä Metro-lehdessä oli kysymys: "Mikä taivaankappale aiheuttaa suurimman osan vuorovesi-ilmiöstä?"

Pohdittavaksi: Onko tarjottu vastaus "Kuu" oikein?
78. Matti20.4.2012 klo 10:46
No pohditaan. Kyllähän Aurinko vuorovesi-ilmiön saa aikaan ilman Kuutakin, mutta Kuu (kai?) sitä voimistaa kovin. Ja nyt katsomaan Wikistä.
79. Jukkis20.4.2012 klo 10:51
No minusta oikea vastaus on "Maa". Paitsi että jää spekuloitavaksi, onko Maa taivaankappale. Onhan se sitä ainakin Kuusta katsottuna.
80. Matias-Myyrä20.4.2012 klo 11:12
Kyllä maa on taivaankappale. Jos maa tempaistaisiin aurinkoa kiertämästä jonnekin galaksien väliseen avaruuteen kauas tähdistä, ei olisi vuorovesi-ilmiötä, vaikka ei otettaisi edes huomioon sitä, että kaikki vesi jäätyisi. Siis ei maa itsessään aiheuta vuorovettä. Kuu aiheuttaa kaksi kolmasosaa ja aurinko kolmasosan vuorovesi-ilmiöstä.
81. Jukkis20.4.2012 klo 11:56
Nyt sitten pitää makustella sitä, mitä tarkoittaa sana "aiheuttaa". Jos Maata ei olisi, niin ei Kuu aiheuttaisi minkäänlaista vuorovesi-ilmiötä. Kyllä Maa olemassaolollaan silloin on tärkein ilmiön aiheuttaja. Kuu toiseksi tärkein.
82. Wexi20.4.2012 klo 12:05
Höh. Jos ei olisi maata, niin ei olisi kuutakaan. Kuuhan on kiertolainen.
83. Jaska20.4.2012 klo 12:42
Jos ei olisi maata? Oletetaan, että maata ei olisi, mutta oletetaan lisäksi, että olisi riittävästi kaasua. Siis että Maa (Tellus) koostuisi pelkästä kaasusta. Jupiterin olemassaolosta voimme päätellä, että myös Kuu (meidän kuumme) voisi kiertää kaasuplaneettaa. Sikstoiseks Kuu voisi kiertää aurinkoa ilman Maatakin. Kiertäväthän asteroiditkin vapaina kuin taivaan.. hmm asteroidit.
84. Wexi20.4.2012 klo 13:22
Oletetaan, että Telluksella ei olisi kiinteää kuorta, vaippaa, vaan "kaasuplaneettojen" tavoin koostuisi lähes pelkästään kaasuista ja nestemäisistä aineista.
Kaipa se edelleen olisi "Tellus", saivartelematta sillä, kuka sen mahdollisesti nimeäisi, tai voisiko "maan" etäisyydellä auringosta sijaita "kaasujättiläisiä".
Tottahan kuu voisi kiertää aurinkoa, tai jotain muutakin tähteä, mutta silloin se olisikin ...hmm asteroidi tai ...hmm planeetta.

Mutta jos nyt pysytään maan kamaralla, niin antaa sen kuun möllöttää siellä "radallaan", vaikuttaa vuorovesiin, unihäiriöihin, aktivoida ihmissusia jne.

Ja uskotaan nyt kerralla, että se on Cheddaria, väitti Jotuni mitä hyvänsä.
85. iso S21.4.2012 klo 15:06
Jos joku ampuu Jukkista päähän (toivottavasti ei), niin mikä tai kuka aiheuttaa Jukkiksen kuoleman? Ampuja, luoti vai Jukkis? Jukkiksen logiikalla oma vika, koska Jukkista ei voisi ampua ellei Jukkista olisi.

Jos Maa koostuisi Jaskan kuvitelman mukaisesti pelkästä kaasusta, ei aurinko, kuu eikä Maa voisi aiheuttaa vuorovesi-ilmiötä, koska vettä ei olisi. Aurinko, kuu ja ehkä jopa Jukkis voisivat aiheuttaa vuorokaasuilmiön, jos hän olisi olemassa eikä häntä olisi ammuttu päähän (toivottavasti ei).
86. Jukkis21.4.2012 klo 17:56
Iso S ei nyt osu. Kysymys ei ollut: "Mikä taivaankappale aiheuttaa vuoroveden?" Kysymys oli: "Mikä taivaankappale aiheuttaa suurimman osan vuorovesi-ilmiöstä?" Se taivaankappale on ilman muuta Maa. Jos Maata ei olisi, niin ei olisi vuorovesi-ilmiötä. Jos Maapallolla ei olisi ollenkaan vettä, ei olisi vuorovesi-ilmiötä. Jos Kuuta ei olisi, olisi silti Auringon aiheuttaman vuorovesi-ilmiö. Siis jos Maapallolla olisi vettä. Jota sillä on.
87. Kuti nuppiin21.4.2012 klo 19:35
"Iso S ei nyt osu"
Näin on, ja vaikka osuisi, niin mitä välii. Äijä on täällä häirinnyt keskusteluja vuosien ajan.
88. pelaaja23.4.2012 klo 09:15
IL kertoo nettiversiossaan, että eilisessä F1-kisassa Bahrainissa "Lotus ajoi erinomaisen kilpailun saaden molemmat autonsa palkintokorokkeelle."
89. arvid23.4.2012 klo 12:20
Tapahtui jo vuosia sitten. Poliisiuutinen paikallislehdessä: autoradio varastettu; radion merkki: Owners manual.
90. Matti24.4.2012 klo 13:00
Teksti TV:ssä oli pysähdyttävä otsikko: Olkiluoto 3 uhkaa myöhästyä. Hyvä että ovatten siellä YLEssä ajan hermolla.
91. Jaska24.4.2012 klo 14:05
Ei mitenkään säväyttävä otsikko. Olkiluoto 3 on siis projekti, joka on vaarassa eli uhkaa myöhästyä. Toisin olisi ollut nykykieleen lähtemättömästi lonkeroitunut "meinaa." Minä kuitenkin säpsähdän aina nähdessäni sen asiatekstissä.
92. Matti24.4.2012 klo 14:18
Mun pointti oli, että kun se on jo nyt vuosikausia myöhässä - sen piti valmistua joskus 2009 - niin miten niin se nyt uhkaa myöhästyä.
93. Eki28.4.2012 klo 20:35
Eikö saisi enää vaalia lähimmäisiään, tehdäänkö sekin rikolliseksi? HS 25.4. otsikoi:

KRP KIINNOSTUI VAALITUISTA

IS viikonlopun kannessa:

NIINISTÖ JA HAUKIO: EI ESTELLEN RISTIÄISIIN?
94. Kravattimies2.5.2012 klo 02:18
[Kaleva]

Tyhjillään olleeseen taloon oli päästy samalla tavoin kuin naapuritaloon eli vääntämällä lukko hajalle oven ja karmin välistä.

Ovi oli murrettu siitäkin huolimatta, että oveen oli jätetty mittarinlukijalle viesti, että pannuhuoneen kautta pääsee sisälle.[Varas oli unohtanut pokat kotiin?]
95. RA2.5.2012 klo 09:58
[Vai olisiko kyseessä ammattiylpeys? Kunnon konna murtovaras ei kerta kaikkiaan suostu "vain" kävelemään sisään.]
96. iso S4.5.2012 klo 17:09
[Jospa asialla oli se lehdistä tuttu reilu nelikymppinen mies. Vakuutus ei korvaa jos ei ole murtojälkiä, joten reilu varas ei jätä asunnon omistajalle kiusausta tehdä niitä itse.]
97. Kravattimies5.5.2012 klo 01:18
[Hyviä kommentteja edelliset! Itsestään selvästä sanaleikistä oli tietenkin kysymys eikä sitä haluttu paljastaa.]
98. Jukkis29.5.2012 klo 21:31
Iltasanomat: "Nuoresta iästä huolimatta Tuuli on harrastanut musiikkia ja esiintymistä koko ikänsä."

Nerokkaasti sanottu. Ilmeisesti siis jos vaikka 70-vuotias on harrastanut musiikkia ja esiintymistä koko ikänsä (mm. ikävuodet 0 - 13, ja niiden lisäksi ikävuodet 14-70), niin eipä siinä mitään, mutta jos 13-vuotias on niin tehnyt (ikävuodet 0 - 13), niin siinä on jotain erityistä.
99. Matti29.5.2012 klo 23:06
Jukkis :-)
100. Jukkis30.5.2012 klo 10:10
Päivän Metro-lehti vie asioiden havainnollistamisen ihan uusiin sfääreihin kertoessaan hollantilaisesta "superbussista":

"Superbussi on 15 metriä pitkä, eli kaksi kertaa niin pitkä kuin aikuinen tappajavalas."

Hienoa että tuollainen vaikeasti miellettävä asia kuin "15 metriä" tuodaan tällä tavalla ikään kuin ihmisten arjen tasolle.

Lisäksi bussin kerrotaan painavan enemmän kuin Tyrannosaurus Rex.

Bussiin mahtuvien matkustajien määrää (23) ei huomata havainnollistaa, mutta lukemaahan voisi selventää vaikka että:

Tarvittaisiin siis 93 superbussia täyttämään Seinäjoen pesäpallostadionin katetut istumapaikat. Jos nuo superbussit pinottaisiin päällekkäin pituussuunnassa, syntyisi pystysuuntainen superbussijono, jonka korkeus olisi sama kuin jos ladottaisiin päällekkäin 100 euron seteleitä määrä, joka vastaa Suomen valtionvelan kasvua ajassa, joka kuluu kaiken sen MP3-formaatissa tallennetun musiikin kuuntelemiseen, joka mahtuu 64 GB:n muistilla varustettuun soittimeen aika huonolla äänenlaadulla.
101. -30.5.2012 klo 11:43
Tappajavalas on iänikuinen käännösvirhe, englannin killer whale tarkoittaa miekkavalasta.

Hirmulisko oli Tyrannosaurus rex, ei Tyrannosaurus Rex.
102. Jukkis30.5.2012 klo 23:25
Iltasanomien lööppi lupasi tänään että lehdestä löytyy "100 paikan sää". Höh, vain sadan. Paljonko Suomessa on paikkoja? Mulla on autossakin 5 paikkaa. Ja tuossa pihalla on vaikka kuinka monta paikkaa. Puhumattakaan jos lähtee pihasta pois.

Jos otetaan Suomesta 100 paikkaa, niin ne on keskimäärin 72 km päässä toisistaan. Tosi hyvä tuuri pitää olla, että sattuu olemaan sellaisessa paikassa, jonka sää kerrotaan lehdessä. Jää vaikka kuinka monta paikkaa, joiden säätä ei kerrota.

Sopiva paikkojen väli tuolla Iltasanomien sääluettelossa voisi olla esim. 10 metriä, silloin on jokaisen helppo siirtyä sellaiseen paikkaan, jonka sään näkee lehdestä.

Lööppiin pitää vaan varata vähän isompi tila, tai sitten käyttää vähän pienempiä kirjaimia: "5 miljardin paikan sää".
103. pelaaja31.5.2012 klo 17:04
IL (netti) otsikoi 29.5.: "Hyvinkään ampuja poimi murha-aseet avaimella vanhempiensa asekaapista."

Poimi avaimella? Uskokoon ken tahtoo.
104. arvid5.6.2012 klo 09:50
Tämänpäiväisen Turun Sanomien pääkirjoitukseen on liitetty Ville Niinistön kuva. Kuvateksti alkaa näin: "Ympäristöministeri Sauli Niinistöllä on haasteellinen työ turvata.........................
105. Jukkis5.6.2012 klo 21:22
Iltasanomien nettisivulla otsikon "Luetuimmat Hyvä olo" alla on tällaisia hyvän olon uutisia:

Rysän päältä kiinni: "Mieheni harrasti seksiä ystäväni kanssa"
Katala petos perhepiirissä: Aloin seurustella anoppini kanssa
Rokottamatonta uhkaa parantumaton sairaus - Näin estät punkkia puremasta
Tilaa 8 kebabia kerralla - tältä näyttää Britannian lihavin teini
Rekan reitti altisti kuskin auringolle 28 vuotta - huonosti kävi
106. RA5.6.2012 klo 21:59
Ehe. Tuohan on vain täälläkin sanaristikot.netissä yleistynyt ja monen kannattama tyyli. Kyllä sitä pitää saada kirjoittaa mitä vain minne vain. Eläköön rajaton vapaus!
107. Jaska5.6.2012 klo 23:46
Pyh, kirjoittaminen on ihan lällistä. Tosi-tv on päivän sana. Irstaat anopit ja heidän himokkaat vävynsä BB-talossa onkin hyvä idea. Luovutan sen vapaasti tuottajien käyttöön.
108. Kravattimies6.6.2012 klo 04:11
Mitä luulet tanskalaisten pitävän tästä?


IKEA on antanut

- ruotsalaiset nimet olohuoneen huonekaluille

- norjalaiset nimet makuuhuoneeseen

- tanskalaiset nimet vessaan


Tuskin tanskalaiset siitä punastuvat, mutta ruotsalaisen huonekalujätin jotkut skandinaaviset tuotenimet saavat thaita puhuvan nuoren myyjättären punastumaan.

Esimerkiksi Redalen-sänky tarkoittaa - Amerikan malliin - etenemistä kolmannelle pesälle seurustelukaverin kanssa.

Jättebra-kasviruukun nimi puolestaan kuulostaa thaiksi karskilta seksiä tarkoittavalta termiltä.


Oli näitä ennenkin.


Vuosia sitten brittiläinen elintarvikealan yritys käytti valtavasti rahaa uuden currykastikkeen lanseeraukseen ja mitä se sai siitä palkakseen?

- Vihaisia soittoja punjabin kielisiltä!

- Aivan oikein! Tuotteen nimi Bundh kuulostaa punjabin kielellä sanalta takapuoli.1920-luvulla Coca-Colaa myyneet kiinalaiskauppiaat kirjoittivat tuotteen nimen kotitekoisiin plakaatteihin. Merkkiyhdistelmän saattoi ymmärtää rumalla tavalla.Kiinassa Microsoftin hakukone Bing kuulosti jollakin murteella pannukakulta ennen pientä muutosta kiinalaiseen kirjoitusasuun. Nyt se tarkoittaa (muistaakseni) iloista löytämistä.
109. Kravattimies6.6.2012 klo 08:24
Osakemarkkinat "itkivät" huijaten Kiinan sensuuria

Tiananmenin verilöyly tapahtui kesäkuun 4. päivänä 1989. Tapahtuman vuosipäivänä tämän viikon maanantaina Kiinan poliisi oli tarkkana. Keskusteluissa sensuroitiin kaikki mahdollinen millä luultiin olevan hiukankaan yhteyttä kyseiseen päivään, sellaiset kuin "sinä päivänä", "muistatko", "kynttilä", "aukio", "verilöyly" ja paljon muita sanoja.

Myöhään iltapäivällä kun sensuurin luultiin toimineen likipitäen täydellisesti ja viranomaiset alkoivat tuntea helpottuneisuutta, tapahtui jotakin ihmeellistä, täysin odottamatonta.

Shanghain pörssi sulkeutui ja sen antama lukema oli juuri sama kuin verilöylyn päivämäärä! Äkkiä kaikkialle ilmestyi juuri tuo kielletty päivämäärä. Se tuntui vilkkuvan joka ruudulla.

Muutamassa hetkessä sensuuri kielsi ison joukon uusia sanoja, kuten "pörssi" ja "osakemarkkinat". Jopa sana "tänään" kiellettiin tavallisilta ihmisiltä.

Kiinassa Twitteriä vastaavan Weibon käyttäjiltä kiellettiin jopa kiinalainen pisteen-merkki, koska sitä alettiin käyttää merkityksessä "tankki".


Shanghai Composite Index of shares ended Monady 64.89 points lower.

Siinä on kesäkuun neljäs vuonna kasi-ysi.

Lähde: The Australian
110. Kravattimies10.6.2012 klo 02:25
Apteekista voi ostaa merivettä nenävaivoihin.

Merivesi helpottaa nenän tukkoisuuteen, räkäisyyteen ja nuhaan.

Litrasta hyperiä saa pulittaa 352 euroa, kun taas litra normaalia maksaa 73 euroa.

Merivesi on peräisin Saint-Malon rannikon vesistä.
111. Herääminen13.6.2012 klo 08:10
Hesari netissä eilen:

"Nadal juhli eilen mestaruuttaan Richard Millen arvokello kädessään. Herätessään aamulla huoneestaan pariisilaisessa hotellissa kello oli kuitenkin kadonnut."
112. Jaska13.6.2012 klo 12:47
Nykytoimittajien tavallinen moka. Eivät hallitse lauseenvastikkeita.
113. Matias-Myyrä16.6.2012 klo 14:47
Iltalehmän nettisivuilla taas ammattitoimittaja asialla.
Toisesta uutisesta löysin tiedon, että kävelty pituus oli 550 metriä. Lisänä useita kirjoitusvirheitä. Montako bongaat?

Uskomaton temppu - Strapetsitaiteilija käveli yli Niagaran putouksen

Nik Wallenda teki sen, mitä monet strapetsitaitelijat voivat vain haaveilla. Hän nimittäin ylitti Niagaran putouksen kävelemällä 5 cm paksuisella köydellä 46 metriä pituisen matkan yli sumuisen putouksen. Nik Wallenda kuuluu kuuluisaan strapetsipereeseen.

(http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/2012061608150 516_v0.shtml)
114. Mäkis-Tartti16.6.2012 klo 15:30
Tuossa on nähdäkseni kaksi yleiskuvan rikkovaa mokaa: sankarin nimi ja Niagara on vahingossa kirjoitettu OIKEIN. Muuten menee siististi, jämäkästi ja johdonmukaisesti päin helvettiä.
115. iso S17.6.2012 klo 12:36
Tulee mieleen vanha vitsi joka on välillä yhdistetty Pikku-Kalleen, välillä armeijan oppituntiin:

- Mikä eläin on tässä kuvassa?
- Kaneli.
- Ei se ole kaneli vaan kameli, eikä se sitä paitsi ole kameli vaan kirahvi!

Lentäminen tuntuisi äkkiseltään liittyvän trapetsitaiteilijoiden toimialaan, mutta Wallendat ovat nuorallakävelijöitä. Nik ei siis sortunut ammattinsa ulkopuoliseen huimailuun. Lentäviksi porukkaa alettiin nimittää 1940-luvulla kun he putosivat vaijerilta "niin sulokkaasti kuin olisivat lentäneet". Yksikään ei edes loukkaantunut. Putouskorkeudesta ei ainakaan tässä jutussa ole tietoa:

_http://en.wikipedia.org/wiki/The_Flying_Wallendas

Nik ei olisi voinutkaan pudota, koska televisioyhtiön vaatimuksesta hänellä oli vyöstä kävelyvaijeriin kulkeva turvavaijeri.

1800-luvulla Charles Blondin teki vastaavan tempun hieman lyhyemmällä vaijerilla eikä suoraan putouksen yläpuolella, vaan suunnilleen nykyisen Rainbow-sillan kohdalla, useita kertoja ja vaihtelun vuoksi erilaisina muunnelmina: "blindfolded, in a sack, trundling a wheelbarrow, on stilts, carrying a man (his manager, Harry Colcord) on his back, sitting down midway while he cooked and ate an omelet and standing on a chair with only one chair leg on the rope." Ei ollut telkkarin setiä määräilemässä kun ranskis oli hääräilemässä.

_http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Blondin
116. Matias-Myyrä18.6.2012 klo 10:02
Tämän päivän Savon Sanomissa:
"Fantasiakirjallisuus ja tiekonepelit yhdessä ovat hyvä englannin alusta."

Onkohan noissa peleissä siis katujyriä, tiehöyliä, lakaisukoneita...
117. Kravattimies4.7.2012 klo 05:00
Naiset julkaisevat Facebookissa kuvia ystävistään ilman meikkiä. Ilta-Sanomien mukaan kaksi kolmesta tunnusti olleensa ravoissaan...No, ei ihme!
118. Kravattimies8.7.2012 klo 09:27
Iltalehti netissä nyt sunnuntaina (ensimmäisenä uutisena)
Ennuste sunnuntaille: Rankkasateita ja ukkosta!
Vettä jopa 15 ml tunnissa!Tuota vauhtia keskiviikkon mennessä on satanut litra!
119. Matias-Myyrä13.7.2012 klo 12:01
Savon Sanomat 11.7.2012 s. 4:
(K) Tuula Tujula Airam Electriciltä, saako energiansäästölamppuja käyttää saunassa?
(V) Saa, mutta sitä ei suositella. Koska energiansäästölamppu ei tuota lämpöä, hyötysuhde on sellainen, että on turha laittaa sitä saunaan.
...
(K) Missä muualla energiasäästölamppuja ei kannata käyttää?
(V) Tietenkin ulkona, koska siellä täytyy olla suljetut valaisimet. Ja vessat ja kylpyhuoneet, joissa vain käydään, koska energiansäästölamppu vaatii pitkän syttymisajan. Voi olla, että kun käy vessassa, lamppu ei ehdi syttyäkään.

--------------------

Että mitä? En minä ole ennenkään saunaa lämmittänyt lampulla!!!
Vai mitä tuo "asiantuntija" tarkoitti sillä hyötysuhteella?

Vuodesta 1992 lähtien olen käyttänyt ulkona oveni vieressä olevassa valaisimessa vain energiansäästölamppuja, eikä ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Kovimmilla pakkasilla (>25 astetta pakkasta) lamppu palaa himmeästi, mutta syttyy kuitenkin aina.
Onko Airamin lampuissa tosiaan pitkä syttymisaika? Minä käytän vain Osramin lamppuja, jotka syttyvät heti ilman viivettä.
120. Marco Poloinen13.7.2012 klo 12:58
Huuli pyöreänä lueskelin minäkin ko. "asiantuntijan" vastauksia. Olisko kesälomalaiset jättäneet keskusneidin yksin firmaa edustamaan...
121. Matias-Myyrä19.7.2012 klo 22:10
Katsokaapa tämän jutun kuvaa ja lukekaa juttu.
Ei taida kyseisellä toimittajalla olla kovin kummoisia tietoja ihmisen anatomiasta.

[http://www.iltalehti.fi/muoti/201207190200843_mu. shtml]
122. Matias-Myyrä19.7.2012 klo 22:16
Jahah! Tekstiä onkin jo käyty hieman korjailemassa sen jälkeen kun luin sen eka kerran.
123. Matias-Myyrä19.7.2012 klo 22:23
Siis alunperin tekstistä sai sen käsityksen, että toimittajan mielestä nuo sormet ovat vasemman käden sormia ja kuvassa näkyvän vasemman olkavarren ja ranteen välistä on poistettu kuvankäsittelyllä kyynärvarsi.

Valitettavasti en ehtinyt saada alkuperäistä tekstiä talteen.
124. RA19.7.2012 klo 22:29
Radiosta kuultua hubaa:
- eilen toimittaja puhui viisiaikaisesta nykyottelusta
- tänään toimittaja puhui kantarilleistä
125. Ari24.7.2012 klo 20:12
MikroPC-uutiskirjeessä:
"7-tuumaisen Android-laitteen halvempaa 16 gigatavun mallia ei tällä hetkellä pääse tilaamaan Googlen Play -verkkokaupan kautta. Kauppa myy yhä 8 gigatavun mallia ja lupaa sille toimituksen 3-5 päivässä Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. "

Siis, 16 Gigainen halvempi kuin 8-gigainen malli?
126. Aksu26.7.2012 klo 13:56
"Jätevesi paljasti: Suomessa eniten metamfetamiinin käyttäjiä
Kotimaa | Turun Sanomat 09:00
Päivitetty 10:21

Huumeiden jätevesijäämien perusteella Suomessa käytetään enemmän metamfetamiinia kuin muissa Euroopan maissa. Mukana vertailussa oli 19 kaupunkia. Asukaslukuun suhteutetut metamfetamiinin jäämät olivat koko otannan korkeimmat Helsingissä. Toiseksi korkeimmat pitoisuudet määritettiin Turussa. Esimerkiksi Tukholman vastaavat määrät ovat noin 30 kertaa matalampia."

Kuulin saman uutisen radiosta, ja jäin oikeasti ihmettelemään, paljonko on 30 kertaa matalampi. Tarkoittaako se sitä, että Tukholman luku on vain noin 3,33 %? Jos niin on, käytetäänkö Tukholmassa mahdollisesti muunlaisia huumeita, joita tässä tutkimuksessa ei selvitetty?
127. Kravattimies1.8.2012 klo 04:11
Viisi vuotta ensimmäisen kosketusnäyttö-iPhonen julkaisun jälkeen Applen legendaarinen suunnittelija Sir Jonathan Ive kertoo ensimmäisten mallikappaleiden ongelmista:

- Alussa ensimmäisten mallikappaleiden kanssa oli ongelmia. Kun panin puhelimen korvalle, korva valitsi numeron.
128. pelaaja1.8.2012 klo 09:15
Juna ja käärme voivat lehtitietojen mukaan hyvin.

Iltalehti (netissä) eilen:
"Juna törmäsi iäkkääseen naiseen - selvisi"
Ja tänään:
"AL: Käärme puri 2-vuotiasta - odotti tunteja ensiavussa"
129. RA2.8.2012 klo 17:52
Ilmoitus Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 1.8.:

Hattulan kotikirkko
ti 7.8. klo 19.00
Jeesus Kaikkiriittävä Vahvuus Kaikkeen
Rauno Helppi
130. Aksu6.8.2012 klo 15:52
Ilta-Sanomat tänään:
"Suomi on kaikkien aikojen mitalikärki. Väkilukuun suhteutettuna Suomi on kesäolympialaisten kaikkien aikojen mitalirohmu.
... Listassa on ilmoitettu maa, mitalien määrä, väkiluku ja mitalia/asukas."

Ihmettelin hieman ilmoitettuja lukuja ja vilkaisin alkuperäiseen tietolähteeseen, josta maita löytyy enemmänkin. Sielläpä onkin viimeinen luku MITALI/VÄKILUKU! Kyllä se on tärkeää, mitä verrataan ja mihin.
131. Aksu6.8.2012 klo 15:55
No, pahkeinen!
Kirjoitinpa väärin, kun piti tietysti olla
VÄKILUKU/MITALI!
132. Funny6.8.2012 klo 16:45
Kuten huomasit, Aksu, virheen tekeminen käy sinultakin helposti, miksei siis toimittajiltakin. Mutta ero taitaa olla siinä, että toimittaja ei edes jälkeenpäin tajua virhettään!
133. Aksu6.8.2012 klo 17:24
Funny,
ihan totta, helposti syntyy virhe miultakin. Ja uskallan tunnustaa toisenkin virheen: nettisivusto oli Iltalehden eikä Ilta-Sanomien, vaikka eihän miulla ollut edes kiire kirjoittaa kuten oikeilla toimittajilla! Palasin vielä asiaan, kun kerran kommentoit.
134. pelaaja11.8.2012 klo 18:22
IS 11.08.2012
4-vuotias kuoli hevosenpotkuun

Jutusta löytyy tällainen selvitys: "Hevosella on Kurikan mukaan sokea piste takanaan, eikä se näe kunnolla taakseen, jos pää on edessä."
135. Kravattimies14.8.2012 klo 02:02
Otsikko Kalevassa:

Leipomosta kavaltaneelle vaaditaan pitkää kakkua
136. Hakro21.8.2012 klo 00:04
Yleensä ohitan HS:n urheilusivut nopeasti, mutta tänään tulin lukaisseeksi pätkän tekstiä, jossa sanottiin näin:

"Mika Kallion moottoripyörä kulki hyvin - - - MM-osakilpailussa. Valkeakoskinen sijoittui neljänneksi, mikä on miehen toiseksi paras saavutus kauden sarjassa."

Jäin ihmettelemään:

- Miksei Mika Kallion sijoitusta kerrottu?
- Miksei Vakeakoskisen etunimeä mainittu?
- Jos tämä oli miehen toiseksi paras saavutus, ovatko kaikki muut kärkisijat menneet naisille?

Onko persoonapronominien käyttö ehdottomasti kielletty urheilusivuilla? Onko henkilön nimen toistaminen sopimatonta, vaikka se olisi tekstin selvyyden vuoksi tarpeen?

Tästälähin ohitan urheilusivut entistä nopeammin.
137. Matti28.8.2012 klo 20:21
TV/radio

Mixu Paatelainen: Meillä on paljon hyviä, positiivisia asioita. Mikä on tietysti hyvä asia ja positiivinen asia.
138. Jaska28.8.2012 klo 21:47
Mixu oli sangen positiivisella päällä myös HS:ssa tänään:
"Kun pelaajat saavat onnistumisia seuroissaan, se on hyvä asia myös maajoukkueen kannalta."

Minä saan puolestani säännöllisesti onnistumisia HS: urheilusivijen ymmärtämisessä. Myös Kallion sijoitus valkeni vaivatta. Olen ilmeisesti monilahjakkuus, koska saan päivittäin onnistumisia myös ristikon täyttämisessä. Tosin saan siinä usein myös epäonnistumisia.
139. Jaska28.8.2012 klo 21:50
Päntiönään saan epäonnistumisia mtös oikeinkirjoituksessa.
140. RA28.8.2012 klo 21:57
Radiosta. Haastattelu koulun pihalla.

Toimittaja: Mikäs on koulussa kivointa?
Lapset: Se kun on kaikkee kivaa!!
Toimittaja: Mikä on tyhmintä?
Lapset: Semmoset niinku tyhmät jutut!
141. T.Avis13.9.2012 klo 13:36
Hämeen Sanomien kulttuurisivulla tänään:

Sofi Oksanen on tullut tunnetuksi paitsi ulkonäkönsä, myös erityisesti kommunismipropagandan arvostelijana.
142. Matias-Myyrä24.9.2012 klo 12:18
Todella yllättävä tieto: "Iranissa yliopisto-opiskelijoista yli 60 prosenttia on naisia". Itse olisin veikannut muutamaa prosenttia.

[http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012092416114068 _ul.shtml]
143. Matias-Myyrä29.9.2012 klo 11:26
Savon Sanomat kirjoittaa tänään Kuopion Kaupunginteatterin remontista:
"Teatteritalo on purettu betoniseksi luurangoksi. Betonia, metalleja, puuta, tiiliä, sähköjohtoja, sekajätettä työmaalta on lähtenyt parisataa lavallista.
- Yksi lavallinen betonia painaa noin kymmentuhatta tonnia."

Aeka isoja lavoja käättäävät!
144. iso S29.9.2012 klo 17:20
Hesarin Nyt-liitteessä varoitellaan Amazonin sademetsissä käytettävän tajunnanlaajentajan vaikutuksista:

"Ayahuascan käyttäminen voi myös aiheuttaa tilan, jossa ihmisen leposyke nousee yli sataan lyöntiin sekunnissa. Silloin on suuri vaara saada sydänkohtaus."

Pulssi siis yli 6000! Mahtaako sellaiseen vipellykseen päästä edes kammiovärinässä? Ei ainakaan Wikipedian mukaan: "Kammiovärinä on sydämen rytmihäiriö, jossa sydämen kammiot värisevät 300– 500 kertaa minuutissa."
145. iso S8.10.2012 klo 18:44
hubaa lehdistä tai nettilehdestä; netti-Iltis kommentoi huomista Red Bullin sponsoroimaa ennätysyritystä, jossa Felix Baumgartner yrittää hypätä laskuvarjolla ennätyksellisestä 36 kilometrin korkeudesta.

"Pienikin virhe laskeutumisessa saattaa johtaa tajuttomuuden menettämiseen."

Eipä kai kukaan selvin päin ja tajuissaan tuollaista menisi tekemäänkään.

Aiheesta kiinnostuneet voivat googlata Joseph "Joe" Kittingerin. Ei mikään turha veikko, vaan tämän projektin neuvonantajaksi mies paikallaan: hänen nimissään on voimassaoleva ennätys, 31300 m vuodelta 1960. Hänelle kävi päinvastoin kuin Felixille pelätään käyvän, nimittäin menetti tajuntansa ensimmäisessä harjoitushypyssä 23300 metristä.

Projektin kotisivut videopätkineen löytää vaikkapa avainsanoilla
Red Bull Baumgartner
146. Jukkis8.10.2012 klo 19:59
Jännittävää. Näköjään huomenna klo 15 pitäis heliumpallon lähteä ylöspäin. Ja vajaan kolmen tunnin päästä hyppy. Kaikki livenä netissä.

Nyt jää vaan epäselväksi, minkä kokoinen se pallo oikeasti on, kun pinta-alan ja tilavuuden yksikköinä on käytetty eekkereitä ja kuutiojalkoja. Kaikkihan tietävät, että niiden oikeat yksiköt on jalkapallokenttä ja olympialuokan uima-allas.
147. Matti8.10.2012 klo 21:04
Neliöarsina ja aami olisivat jo selvempiä.
148. Jukkis8.10.2012 klo 22:00
Jep. Pallon materiaalin pinta-ala on noin 0,32 neliökiloarsinaa ja sen tilavuus on noin 5,4 mega-aamia.
149. Matti8.10.2012 klo 23:41
Jee!
150. iso S9.10.2012 klo 16:36
Eipä punaisen härän aikataulu pitänyt. Kutosella pyörivän tekstin mukaan tuuli on siirtänyt starttia ja lähtö on aikaisintaan klo 17 eli noin puolen tunnin kuluttua juomajätti antaa siivet (tai sitten ei). Varsinainen hyppy voisi siis toteutua noin klo 20, koska nousun lasketaan kestävän 3 tuntia. Tässä odotellessa tietoa meinaamisen aikomuksista:

Baumgartnerin ja hänen tiiminsä tavoitteena on tehdä viisi uutta maailmanennätystä.

1. Ensimmäinen ihminen, joka rikkoo äänivallin ilman mekaanisia apuvälineitä.
2. Korkein hyppykorkeus: 120 000 jalkaa eli 36,6 kilometriä.
3. Korkein miehitetty kaasupallolento. Nykyisen ennätyksen 31,3 kilometriä teki Joe Kittinger vuonna 1960.
4. Pisin vapaa pudotus: 5 minuuttia 35 sekuntia. Kittingerin ennätys on 4 minuuttia 36 sekuntia.
5. Kaikkien aikojen suurin miehitetty kaasupallo: läpimitta 130 metriä.

Baumgartnerin yritystä voi seurata livenä hänen tukiryhmänsä omalta verkkosivulta (ja ehkä kanava Kutoselta). Linkki verkkosivulle löytyy netti-Iltiksen uutisesta.
151. iso S9.10.2012 klo 16:44
Jaha. Raahustin nettisivulle (www.redbullstratos.com/live/) ja siellä kerrottiin, että lähtö on aikaisintaan 17:30 GMT ja seuraava tilannepäivitys tulee 15:30 GMT. Kesä-, normaali- ja lehmänkellonajan hämäämänä en ole varma mitä tuo on suomeksi, mutta lisäisin varovaisesti noihin aikoihin pari tuntia. Siitä olen melko varma että että noiden aikojen väli on noin kaksi tuntia paikallista aikaa!
152. RA9.10.2012 klo 21:43
Tänään julkistettiin fysiikan Nobel-palkinnon saajat, amerikkalainen ja ranskalainen. (Kuulin tämän vain radiosta (Radio Suomi) ja nimet menivät ohi... enkä nyt viitsi kuuklata.)

Palkintouutisen yhteydessä sanottiin, että näiden tutkijoiden saavutusten ansiosta voidaan tehdä mm. "sata kertaa tarkempia kelloja kuin aikaisemmin".

Mitäköhän tuo tarkoittaa?
153. Matias-Myyrä9.10.2012 klo 21:49
RA! Jos sinun kellosi edistää sekunnin vuorokaudessa ja minun kelloni jätättää sadasosasekunnin samassa ajassa, niin minun kelloni on sata kertaa tarkempi. Nuo äijät ovat siis keksineet jotakin, jolla aikaisemmin maailman parhaan kellon virhe saadaan sadasosaan entisestä.
154. RA9.10.2012 klo 21:56
Missä suuruusluokassa maailman parhaiden kellojen virhe on tähän asti ollut?
155. Jukkis9.10.2012 klo 21:57
Kun nyt tarkimmat kellot heittää suunnilleen sekunnin 100 miljoonassa vuodessa, niin jatkossa sitten paremmalla kellolla tulee heittoa sekunti 10 miljardissa vuodessa.
156. Jukkis9.10.2012 klo 21:57
Oho. En mä noin nopea ollut. Sattumalta aloin vastata kysymykseen jo ennen sen esittämistä.
157. Hakro9.10.2012 klo 22:02
Minun kelloni on vielä tarkempi. Kaksi kertaa vuorokaudessa se on täsmälleen oikeassa ajassa, virhettä ei ole sekunnin miljoonasosaakaan.
158. Matti9.10.2012 klo 23:02
Se siis seisoo?!
159. Hakro9.10.2012 klo 23:27
Niin seisoo. Sekin.
160. Kravattimies10.10.2012 klo 02:52
Fysiikan Nobel-palkinnon saivat ranskalainen Serge Haroche ja amerikkalainen David J. Wineland. He lähestyivät samaa ongelmaa päinvastaisista suunnista. Tässä lisää.

_http://www.reuters.com/article/2012/10/09/us-nobe l-physics-idUSBRE8980DZ20121009

Both scientists work in the field of quantum optics, studying the fundamental interactions between light and matter. The Nobel committee said they used opposite approaches to the same problem: Wineland uses light particles - or photons - to measure and control particles of matter - electrons - while Haroche uses electrons to control and measure photons.

In one of the strange properties of quantum mechanics, tiny particles act as if they are simultaneously in two locations, based on the likelihood that they would be found at either, known as a "superposition."

It was long thought that it would be impossible to demonstrate this in a lab. But Wineland's "parlour trick" was to hit an atom with laser light, which according to quantum theory had a 50 percent chance of moving it, and observe the atom at two different locations, 80 billionths of a meter apart.

In a normal computer, a switch must either be on or off. A quantum computer would work with switches that, like the particles in Wineland's experiment, behaved as if they were in more than one position at the same time.

An example is a computer trying to work out the shortest route around town for a travelling salesman. A traditional computer might try every possible route and then choose the shortest. A quantum computer could do the calculation in one step, as if the salesman travelled each route simultaneously.
161. iso S14.10.2012 klo 15:32
Baumgartner on pukenut painepuvun. Starttiaikaa siirrettiin taas puoli tuntia myöhäisemmäksi. Oletettuun lähtöön nyt aikaa vähän yli 2 tuntia.
162. iso S14.10.2012 klo 20:02
Korkeus nyt 25.5 km, nousunopeus vaihtelee, enimmäkseen 3-4 m/s. Hyppyyn aikaa tällä vauhdilla noin tunti ja vartti.
163. iso S14.10.2012 klo 20:24
32 km, yli Kittingerin ennätyskorkeuden. Näyttäisi ehtivän hyppykorkeuteen jo ennen yhdeksää.
164. Jukkis14.10.2012 klo 21:19
Alas tuli. Olipa jännää.
165. Matias-Myyrä15.10.2012 klo 10:54
Iltalehden nettiversion viiden luetuimman uutisen joukkoon kuuluu mm. nämä 2 uutista:

"Totta se on: Näin poltat 200 kaloria 2,5 minuutissa"
Mikä ihme tuo muka on. Minä poltan noin 1000 kaloria minuutissa vain istumalla tässä tietokoneen ääressä.

"Viisi ruokaa, joita ei kannattaisi ikinä syödä"
Uutisessa viidentenä ruokana on "Pakasteateriat"
Minä syön pakasteaterian lähes joka päivä. Useimmiten itsevalmistetun. En ymmärrä miksi pakasteaterioita pitäisi välttää. Se on erittäin hyvä säilöntäkeino, jossa ei tarvita säilöntäaineita. Jutussa höpistään jotain rasvasta ja suolasta. Miten se liittyy pakasteaterioiden huonouteen?
166. Hakro15.10.2012 klo 22:41
Ehkä jossain lehdessäkin mutta ainakin Yleisradiossa raportoitiin Foxconnin Kiinan-tehtaista:

"Ylitöitä teetetään reilusti yli suositusten."

Onhan se upeaa, että työnantaja toimii noin reilusti!

Vai onko niin, että sanan reilu / reilusti merkitys on totaalisen hämärtynyt nykyisessä kielenkäytössä?
167. Jukkis15.10.2012 klo 23:35
Siis mitä ihmettä? Ei ole hämärtynyt, vaan selvästikin pysynyt aika lailla ennallaan sanan "reilusti" merkitys samana kuin se on ennenkin ollut. Tuossakin sitä käytetään ihan asiallisesti.
168. Hakro15.10.2012 klo 23:59
"Reilu" on "rehellinen, rehti, kunnollinen, kelpo, vilpitön, avoin". Se ei ole "paljon, yli, enemmän kuin". (mm. Nykysuomen sanakirja)
169. Hakro16.10.2012 klo 00:09
Vielä lisäselvityksenä: Kyseisessä uutisessa kerrottiin, että ylitöitä teetetään kohtuuttoman paljon (työaika jopa 80 tuntia viikossa) ja hyvin pienellä palkanlisällä.

Toimiiko työnantaja tässä mielestäsi reilusti, Jukkis?
170. Marco Poloinen16.10.2012 klo 00:15
"Reilu" on myös RUNSAS tai SELVÄ. Samaa tarkoittavana em. teksti voisi siis kuulua "Ylitöitä teetetään runsaasti yli suositusten" tai "... selvästi yli suositusten."
171. Hakro16.10.2012 klo 00:30
MP, milloin olet viimeksi nähnyt sanat "runsaasti" ja "selvästi" tässä merkityksessä? Nämä sanat on unohdettu kokonaan. Kaikki on nyt vain reilua, vaikka se olisi epäreiluakin.

Ainakin minun mielestäni reilu-sanan käyttöä pitäisi välttää sellaisissa yhteyksissä, joissa sen kaksoismerkitys voi aiheuttaa outoja tulkintoja. "Runsas" ja "selvä" ovat kuitenkin toissijaisia merkityksiä.

Merkitys "selvä" joutuu erityisen kyseenalaiseksi, kun lukee uutista: "Reilu 50-vuotias mieskuljettaja puhalsi poliisin alkometriin 2.7 promillea ..."
172. Mäkis-Tartti16.10.2012 klo 00:43
[Huomattavasti selvintä ja reiluinta olisi kai sanoa, että "ylitöitä teetetään reippaasti yli suositusten". - Tai hetkinen, ööh, tota...]
173. Marco Poloinen16.10.2012 klo 00:53
Juu, se välttäminen tai välttämättömyys on tässä tapauksessa puhdas mielipidekysymys. 'Runsas' ja 'selvä' ovat sanakirjan(kin) mukaan 'reilu'-sanan merkityksiä, olkoot minkäsijaisia hyvänsä. Mm. Savossa 'reilusti'-sanaa käytetään reilusti enemmän kuin vastineitaan juuri Ylen raportin tapaisessa tarkoituksessa.
174. Hakro16.10.2012 klo 01:05
Tietenkin se on mielipidekysymys, MP. Niin ovat kaikki muutkin tämän ketjun huba-poiminnot.
175. Jukkis16.10.2012 klo 12:34
Vastauksia:

Hakro: "Toimiiko työnantaja tässä mielestäsi reilusti, Jukkis?"

Vastaan: Ei toimi reilusti teettäessään ylitöitä reilusti yli suositusten.

Hakro: "MP, milloin olet viimeksi nähnyt sanat "runsaasti" ja "selvästi" tässä merkityksessä? Nämä sanat on unohdettu kokonaan."

Vaikka kysymys oli osoitettu MP:lle, vastaan: Viisi sekuntia sitten.

Googlailua:
"runsaasti yli": 8 790
"selvästi yli": 58 200
"reippaasti yli": 84 500
"paljon yli": 61 600
"reilusti yli": 346 000

Ei ole unohdettu vaihtoehtoisia tapoja ilmaista sama asia.

Se, että ei tykkää "reilusti" sanan käytöstä tässä merkityksessä, on tietysti mielipidekysymys. Mutta sen väittäminen, että "reilusti"-sanan käyttö näin on väärin, ei ole mielipide, vaan epätosi väittämä.
176. Jukkis16.10.2012 klo 12:34
Ai niin, minun äidinkielellä tuo on että "reiruhun".
177. Matti16.10.2012 klo 15:52
Mutta onhan meillä käytettävissä ilmaisurikas, selkeä ja yksikäsitteinen nykykieli: ylitöitä teetetään ****sti yli suositusten.
178. Jukkis16.10.2012 klo 16:39
Googlailua:
"****sti yli": 2390

Paitsi että
"****sti yli": 4400
179. Hakro17.10.2012 klo 00:04
>> Googlailua:
"runsaasti yli": 8 790
"selvästi yli": 58 200
"reippaasti yli": 84 500
"paljon yli": 61 600
"reilusti yli": 346 000

Ei ole unohdettu vaihtoehtoisia tapoja ilmaista sama asia. <<

Google ei tietenkään todista, mikä on oikein, vaan mitä yleisimmin käytetään. (vrt. "miljoonat kärpäset eivät voi olla väärässä")

Jos "reilusti yli" esiintyy useammin kuin kaikki muut vaihtoehdot yhteensä, voidaan sanoa, että vaihtoehdot on unohdettu.

Toiseksi yleisin vaihtoehto tässä on "reippaasti yli". Jos ajattelet sanan "reipas" merkitystä, miten se sopii tähän? Yhtä huonosti kuin "reilu".

Lisää googlailua:
"reilu 60-vuotias" 590 osumaa
"reilu 50-vuotias" 3540 osumaa
"reilu 40-vuotias" 1390 osumaa
"reilu 30-vuotias" 3650 osumaa
"reilu 20-vuotias" 6130 osumaa

Eikä yhdessäkään tapauksessa ollut kyse siitä, että ko. henkilö olisi reilu, vaan että hänen ikänsä ylitti kyseisen rajan.

>> Ei toimi reilusti teettäessään ylitöitä reilusti yli suositusten.<<

Eikö itsestäsi kuulosta naurettavalta käyttää samassa lauseessa samaa sanaa kahdessa aivan eri merkityksessä (muuten kuin vitsin vuoksi)?

Ainakin minä sanoisin mieluummin, että "työnantaja ei toimi reilusti teettäessään ylitöitä epäreilusti paljon yli suositusten".
180. Jukkis17.10.2012 klo 12:23
Ei se nyt noin vaikeaa voi olla ymmärtää, että samalla sanalla voi olla eri merkityksiä. Sanan "reilusti" kohdalla jo näköjään ymmärsit. Kyllä varmaan vaikkapa tuo "reippaasti":kin siitä vielä avautuu kun vähän pohdiskelet.
181. iso S22.10.2012 klo 16:59
Iltiksen viikkoliitteessä annettiin reilu annosteluohje: "Lääkärin määräyksellä pieniä annoksia aspiriinia (noin 100 grammaa päivässä) voi käyttää verenkiertolääkkeenä."

Toivottavasti kaikki malttavat odottaa sitä lääkärin määräystä.
182. Matias-Myyrä26.10.2012 klo 11:54
Huomaatteko jotain hassua tässä kuvassa, joka liittyy Turussakin satanutta lunta koskevaan juttuun.

[http://static.iltalehti.fi/uutiset/turku_lunta2_2 510TL_uu.jpg]
183. Wexi26.10.2012 klo 12:07
Ensilumen enkelit työn alla,
184. Matias-Myyrä26.10.2012 klo 12:19
En tarkoita enkeleitä, ne kuuluvat kuvaan, mutta jostakin asiasta huomasin, että kuvaa on käsitelty.
185. +26.10.2012 klo 12:24
Oikeanpuoleiset ajourat päättyvät sangen erikoisesti.
186. Wexi26.10.2012 klo 12:24
Jalankulkijoiden ja autolijoiden jäljet ovat lystkkäästi törmäyskurssilla. Jälkien mukaan autojen reititys on kohden "tolppaa".
187. Matias-Myyrä26.10.2012 klo 12:28
Aivan! Kuvasta on selvästi leikattu pala pois keskeltä!
188. Matias-Myyrä27.10.2012 klo 10:44
Tämän päivän Mullikassa (Savon Sanomat) on juttua D-vitamiinista. Siinä Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen sanoo: "Olemme suositelleet, etteivät apteekit toistaiseksi myisi Itä-Suomen yliopiston tutkittujen listalla olevia tuotteita, joissa on alle 80 prosenttia D-vitamiinia."

Minä voin vannoa ja vakuuttaa, että kaikissa myytävissä D-vitamiinitableteissa on vähemmän kuin 80 prosenttia D-vitamiinia. Jos tabletissa olisi vaikka 5 mikrogrammaa D-vitamiinia ja se olisi tabletin painosta yli 80 prosenttia, pitäisi tablettia etsiä purkista mikroskoopilla tai ainakin suurennuslasilla. Milligrammakin on pirun pieni paino ja mikrogramma on siitä tuhannesosa.
189. Jukkis27.10.2012 klo 12:03
Näkemättä olen aika varma että samassa jutussa (ehkäpä peräti E. Kostiaisen lausunnossa) on aiemmin käsitelty samaa asiaa käyttäen "alle 80 prosenttia luvatusta määrästä" -tyyppistä ilmausta. Tuota tarkennusta ei sitten vaan ole joka kerta toistettu.
190. Matias-Myyrä27.10.2012 klo 12:36
Tuo 80 prosenttia on mainittu jutussa kahdesti, molemmilla kerroilla väärin, nimittäin juuri tuo lainaamani lause on kopsattu myös kuvatekstiin. Toimittaja on vain lyhennellyt Kostiaisen lausuntoa väärästä paikasta.

Pari päivää aikaisemmin Savon Sanomissa oli asia kerrottu ihan oikein:
"Suomen Apteekkariliitto kehottaa apteekkeja poistamaan D-vitamiinivalmisteita myynnistä. Liitto kehottaa poistamaan kaikki ne valmisteet, jotka sisälsivät D-vitamiinia alle 80 prosenttia luvatusta määrästä Itä-Suomen yliopiston tekemässä tutkimuksessa.

Apteekkariliiton mukaan valmisteet olisivat poissa myynnistä toistaiseksi, kunnes liitto saa tarkemmat selvitykset asiasta. Liitto pyysi tänään selvityksiä niiden D-vitamiinituotteiden valmistajilta tai markkinoijilta, joiden valmisteet eivät täyttäneet tutkimuksessa Eviran suositusta eli ne sisälsivät D-vitamiinia vähemmän kuin 80 prosenttia ilmoitetusta määrästä. Selvityspyynnöt koskevat niitä valmistajia tai markkinoijia, joiden tuotteet oli ostettu apteekista.

Apteekkariliitto kertoo suhtautuvansa hyvin vakavasti väitteisiin pitoisuuksien puutteellisuudesta.

- Meille on ehdottoman tärkeää, että myös meille toimitettavat vitamiiniravintolisät ovat sitä mitä luvataan, sanoo liiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Apteekkien myynnistä vitamiinikaupan osuus on liiton mukaan muutama prosentti."
191. iso S27.10.2012 klo 18:36
IS korjaa netissä lipsauksiaan.

Julkaistu: 26.10.2012 14:33, päivitetty: 26.10.2012 15:50

Nyt: 67-vuotias Linda Hunt on pieni, sisukas näyttelijä, joka on koko ikänsä kärsinyt koostaan.

Ennen korjausta: 67-vuotias Linda Hunt on pini, mutta piskuinen...

Lindan elämänkumppaniksi mainitaan Karen Klein, jonka sukunimi ("pieni") sopisi paremmin Lindalle itselleen: 145 cm. Kuvasta päätellen Karen ei hänkään ole mannekiinimittainen, vaan tavallisehko noin 165-senttinen.

Lyhytkasvuisten yhdistyksen kotisivujen mukaan "Maailman väestöjen keskipituuksissa on huomattavia eroja. Siksi kansainvälistä määritelmää lyhytkasvuisuudesta ei ole. Käytännössä lyhytkasvuisena pidetään aikuista naista ja miestä, jos hänen pituutensa on alle 140 cm." Linda on siis lyhytkasvuisten vinkkelistä sellainen hujoppi ettei yhdistykseen olisi asiaa varsinaiseksi jäseneksi. Kaikki on suhteellista!
192. Matias-Myyrä1.11.2012 klo 18:18
Iltalehti panee taas parastaan!

"Tuksu alakuloisena: Keikkoja ei ole kuin ennen

Johanna Tukiainen teki vuonna 2011 ahkerasti keikkaa ja tienasi mukavat 48 082 000 euroa."

[http://www.iltalehti.fi/viihde/2012110116276729_v i.shtml]
193. Matias-Myyrä2.11.2012 klo 10:10
Lukemaa on näköjään "hieman" korjattu. Siellä lukee nyt "...tienasi yli 48 000 euroa."
194. Marco Poloinen15.11.2012 klo 14:18
IS-nettiuutiset/päivän uutiskuvat/kuvateksti tänään:

"Vuosittain ryhmä intialaisia Nihang Sikhejä kerääntyy perinteiseen tapahtumaan, jossa kunnioitetaan esi-isiä ja esitellään taistelu- sekä ratsastustaitoja. Perinteisiin asuihin kuten ylisuuriin turbiineihin pukeutuminen kuuluu asiaan."

[http://is12.snstatic.fi/img/658/1288516710274.jpg ]
195. Hakro15.11.2012 klo 21:09
HS tänään etusivun uutisessa:

"Israelia ja Gazaa hallitsevan palestiinalaisjärjestö Hamasin välit kiristyivät äärimmilleen keskiviikkoyönä."

Minä kun luulin, että Israel olisi tässä kähinässä jotenkin niskan päällä, mutta nyt vissiin Hamas hallitsee paitsi Gazaa myös Israelia.
196. Matias-Myyrä17.11.2012 klo 19:54
Iltalehden mukaan Jesse Kaikurannan Syksyn Sävelessä esittämä kappale on: Järjestön rakkaus.
Onkohan se AKAVA, MTK vai SAK?

[http://www.iltalehti.fi/popstars/2012111716339742 _ps.shtml]

Oikeastihan se on Järjetön rakkaus
197. Matias-Myyrä17.11.2012 klo 20:23
Aikaisemminhan Syksyn Sävelessä on diskattu kappaleita, jos ne on esitetty julkisesti ennen kilpailua. Tuo Jessen kappale on soinut radiokanavilla niin, että melkein siihen on jo kyllästynyt. Lyön kahvipaketista vetoa kenen kanssa tahansa, että se voittaa kisan juuri tuon ennakkomainonnan vuoksi.
198. Matias-Myyrä17.11.2012 klo 22:59
Joo, olisitte hävinneet, jos olisitte hyväksyneet vetoni.
Minun mielestäni noin 5 kappaletta oli parempia kuin Jessen laulu, mutta arvasin, että tuon ennakkoesitysten määrän perusteella Jesse voittaa. Yön kappaleen olin ehkä kuullut kerran aikaisemmin, Jessen kappaleen noin 10 kertaa, muita en kertaakaan.
199. Matti20.11.2012 klo 20:19
"Hornetin tietokone temppuili", kirjoittaa Ilta-Sanomat, ja lehti jatkaa: "Ilmavoimien Hornet-hävittäjä sai eilen illalla kello 21 maissa tietokonehäiriön." No hyvä ettei saanut ilmassa, ajattelin. Mutta juttua lukiessa selviää, että juuri ilmassa se sen kuitenkin sai.
200. Funny20.11.2012 klo 22:36
Iltalehdessä kerrottiin, mikä näyttää olevan Talvivaaran vaikeuksien syynä. Sillä seudulla on satanut poikkeuksellisen paljon, sadetta on tullut tänä vuonna yli 800 litraa, eli reilut neljä kylpyammeellista. Viime vuonna kuulemma satoi vain kolme ammeellista.
201. Matias-Myyrä22.11.2012 klo 11:24
Hauskasti tällä hetkellä Iltalehden nettisivujen ulkomaan uutisten kaksi viimeisintä otsikkoa:

Pohjois-Korealta kova uhkaus: "Koko saari meren pohjaan"
Saari katosi Tyynellämerellä - tutkijat ihmeissään

Jutuissa ei kuitenkaan ole kyse samasta saaresta.
202. Matias-Myyrä23.11.2012 klo 13:32
Iltalehdessä ja Ilta-Sanomissa on sanasta sanaan sama STT:n uutinen:

"Tulli on löytänyt testeissään useita koruja, jotka sisältävä huomattavasti sallittua enemmän kadmiumia.

Laittomia koruja on tullut erityisesti Kiinasta, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Koruissa on ollut kadmiumia jopa 90 prosenttia, kun suurin sallittu pitoisuus on vain 0,01 prosenttia. Uusi asetus tuli voimaan viime vuonna. Kadmium ja sen yhdisteet voivat aiheuttaa ihmiselle syöpää.
STT"

Onkohan todella löytynyt lähes pelkästä kadmiumista tehtyjä koruja? Siis 9000-kertainen määrä sallittuun verrattuna. Vai onko kuitenkin 90 prosenttia enemmän kuin sallittu?
203. pelaaja23.11.2012 klo 14:33
"Ruokaa jonottavat yhtä lailla lapsiperheet ja koulutetut".

Noin väittää otsikossaan IL ainakin nettiversiossaan tänään. Koulutetuillako siis ei ole lapsia ja päinvastoin??
204. ?23.11.2012 klo 14:39
"... ja päinvastoin??"
Kysytkö siis, että "lapsillako ei ole koulutettuja"?
205. pelaaja23.11.2012 klo 14:46
"Mieluummin ihan miten vaan"
206. arvid2.12.2012 klo 16:24
Tänään Hesarissa juttu Kaisa Mäkäräisestä otsikolla MÄKÄRÄINEN POTKI KÄPYJÄ METSÄSSÄ. Jutussa sitten kerrotaan mm. seuraavaa: " Tänään ohjelmassa on takaa-ajo. Siitä KÄMÄRÄINEN hakee onnistunutta ammuntaa".
-ei onnistunut Kaisalta ampuminen, ja Hesarin oikoluennassakin epäonnistuttiin.
207. Matti2.12.2012 klo 16:33
Kysyisi neuvoa Mansikilta.
208. qwertsu2.12.2012 klo 17:18
Vitsiksi luokiteltuko arvid ja Matti?
209. T. Avis11.12.2012 klo 15:21
ess.fi:

Kanta-Hämeessä puolittain toteutuivat väärin lauletun joululaulun sanat: Joulupuu on varastettu, poliisi on ovella.

Näin kertoo komisario Ilkka Iivari, joka toteaa vorojen anastaneen viikonloppuna Hämeenlinnan Hämeensaaresta kuusenmyyjän yhden kuusen. Iivari julkisti myös 50 euron myyntihintaisen puun tuntomerkit.

- Vihreä, kartionmuotoinen, noin parin metrin pituinen, neulaset vielä tallessa
210. RA14.12.2012 klo 16:55
Useissakin tiedotusvälineissä uutisoitu:

Lentokoneen matkustamoon ei saa viedä mitään nesteitä. "Kätevä nyrkkisääntö on aineen levittyvyys: Jos tuotetta voi levittää veitsellä, se on nestettä."

- Siksi muun muassa riisipuuro, porkkana- ja lanttulaatikko, perunasose, marmeladit, konvehdit, voi ja margariini ovat nestettä ja ne on pakattava ruumaan meneviin matkatavaroihin.

Ilmeisesti joulutortun voisi ottaa matkustamoon, jos se on paistettu tarpeeksi kypsäksi? Vai voisikohan? Kun se luumuhillo olisi kuitenkin 'nestettä'.
211. Matti15.12.2012 klo 12:20
Taas on vuoden turhake valittu. Ajattelin, että selkeä voittaja olisi ollut angry bird -krääsä, mutta voittoon ylsikin patterikäyttöinen saippua-automaatti.
212. Eki22.12.2012 klo 13:57
No tämä on kyllä IS:n nettisivulta:

"Ashton Kutcher jätti avioerohakemuksen - Vihdoin!"

Hienoa, että suomalaiskansallinen vihta on päässyt näin tärkeään rooliin seurapiirisutinoissa.
213. Matias-Myyrä23.12.2012 klo 10:31
Kuvateksti Savon Sanomissa tänään:
"Parruskoulua on kiittäminen luku- ja laskutaudosta"

Ketähän on kiittäminen kirjoitustaidosta?
214. Matias-Myyrä29.12.2012 klo 15:08
Mikä se Syyrian pääkaupunki oikein on?
- Tämän päivän Savon Sanomat väittää, että se on Beirut
- Iltalehti väittää, että se on Damascus

Itse olen luullut, että se on Damaskos.
215. Kravattimies2.1.2013 klo 03:01

Lottovoitto syntyä mihin maahan?

The Economist kertoo sisaryhtiönsä tutkimuksesta:

Vuonna 1988 ykkösenä oli Yhdysvallat. Sveitsi oli 13:s. Sijan 18 jakoivat Suomi, Australia ja Uusi Seelanti. Neuvostoliitto oli 21. ja Tanska hävisi sille ollen 24:s.

Nyt vuonna 2013 ykkösenä on Sveitsi. Australia on kakkosena, Uusi Seelanti on seitsemäs, Suomi yhdestoista. Yhdysvallat on 16:s. Venäjä on sijalla 72.

Pikkuseikoista valittava löytää tutkimuksesta reikiä enemmän kuin on sveitsiläisessä emmentaljuustossa!
216. Wexi2.1.2013 klo 05:03
Hobittibuumi on ilmeinen syy Uuden-Seelannin vetovoimaan. Australia nyt sattuu olemaan siinä kupeessa:-)
217. RA2.1.2013 klo 23:26
Viime viikkoina on ollut juttua pari vuotta vanhasta kääretortusta, joka vaikuttaa edelleen syömäkelpoiselta. Taiisi Tuomas Enbuske moista testatakin.

Leipähyllyä siivotessa huomasin, että kuivien näkkärien ja hapankorppujen sekaan oli eksynyt yksi reikäleipäpussi. Pussinsulkijassa oli päiväys 021012. Ei hometta, eikä muitakaan ulkoisia muutoksia, näytti kuin juuri kaupasta haetulta.
218. Eki2.1.2013 klo 23:41
Pelkokertoimessa tarjottiin sata vuotta vanhaa munatotia.
219. Hakro2.1.2013 klo 23:41
Joku Hesarin toimittaja pari vuotta sitten ihmetteli, miksei Fazerin paahtoleipä homehdu: "Mitähän säilöntäaineita siinä mahtaa olla!"

Eipä ollut toimittaja vaivautunut lukemaan leipäpussin tuoteselostetta. Siitänäkyy, että säilöntäaineita ei ole käytetty. Ja kilpailijat pitävät varmasti huolen siitä,ettei tuoteselosteisiin eksy vääriä tietoja.

Puhdas leipä ei homehdu. Muovipussiin pakattu leipä on hiukan ongelmallisempi, koska kukaan ei tiedä, millaisia itiöitä siinä muovipussissa on.

PS.
Kääretorttua en söisi tuoreenakaan, edes rahasta. Paitsi ehkä isosta rahasta.
220. Hakro2.1.2013 klo 23:49
>> Pelkokertoimessa tarjottiin sata vuotta vanhaa munatotia. <<

Japanissa käydessäni maistoin kananmunaa, jota oli kypsytetty ymmärtääkseni joitakin viikkoja tuliperäisen maan lämmössä. Ainoa erikoisuus siinä oli melkein musta keltuainen. Maku ei ollut juuri kummoinenkaan.

Kananmunaa olen syönyt varsin monessa muodossa, mutta mikään minua ei ole niin oksettanut kuin nämä amerikkaiset Pelkokerroin- yms. ohjelmat.
221. Matias-Myyrä2.1.2013 klo 23:50
Minä löysin tänään kaapista ikivanhoja aineita:
- Löylyterva-puteli, ainakin 20 v. vanha
- naamarasva, käyt. ennen 1/2008
- Teps-ikkunanpesuaine ehkä 30 v. vanha
- vanhoja shampoita ja hoitoaineita, joita olen vierasvaralla pitänyt, vaikka ei mulla koskaan käy vieraita.
jne...

Pari kuukautta sitten löysin keittiön kaapista siirappipurkin, jossa oli parasta ennen 2004.
Tarttis vissiin vähän useammin siivota kaappeja?
222. Hakro3.1.2013 klo 00:05
>> Tarttis vissiin vähän useammin siivota kaappeja? <<

Ei välttämättä tartte. Ei kaikki aineet vanhene. Oikeastaan hyvin harvat vanhenee.

Minulla on kaapissani merisuolapussi, jossa on "viimeinen käyttöpäivä" vuodelle 2015. Miksi hitossa?

Puhdas suola ei vanhene tuhannessa vuodessakaan, mutta meidän tiukkapipoinen holhousjärjestelmämme sallii käyttöajaksi enintään viisi vuotta.
223. Matias-Myyrä3.1.2013 klo 00:09
Kuivat sokerit ja suolat säilyvät käyttökelpoisina lähes ikuisesti, mutta siirappi haisi jo semmoiselle, että se piti heittää pois.
224. Hakro3.1.2013 klo 01:01
Aivan niin, MM.

Eiköhän perinteiseen maalaisjärkeen voi edelleen luottaa, vaikkei määräyksiä lateleva virkamies siihen luotakaan.
225. Marco Poloinen4.1.2013 klo 20:14
"Metsänhoitotyömaalla kaadetaan puita sekä monitoimikoneella että miestyönä. Lisäksi puita kuljetetaan maastossa metsätraktorilla.
Työn aikana koneiden ja metsureiden liikkuminen on turvallisuussyistä ehdottomasti kielletty."

(Savon Sanomat 3.1. Puijon ja Puijonlaakson maisema- ja harvennushakkuista kertovassa jutussaan.)
226. qwertsu4.1.2013 klo 21:19
Että mitä Marco?
227. Hakro4.1.2013 klo 22:04
Etkö ymmärtänyt. qwertsu?
228. Aksu4.1.2013 klo 22:17
Poimittu juuri Iltalehden nettisivuilta:

"Viikonlopun lukuelämys
Kannavampi bisnes
Sikatilalliset ryhtyvät minkkitarhureiksi"
229. Hakro4.1.2013 klo 23:05
En todellakaan voi käsittää, miksi tämän palstan osallistujat, joiden pitäisi olla kiinnostuneita kielestä, viitsivät edes vilkaista sellaista skeidaa kuin IS:n ja IL:n nettisivut ovat – sekä kielellisesti että sisällöllisesti.
230. RA5.1.2013 klo 15:31
Minusta moniruokaisuus ja laidasta laitaan lukeminen, katselu ja kuuntelu on erinomainen keino kehittää OMAA verbaalisuutta ja ajattelua.
231. Hakro5.1.2013 klo 16:08
Minusta taas se huonompi laita kannattaa jättää lukematta, katselematta ja kuuntelematta. Oman kielipohjan pitää olla äärettömän vahva, ettei sieltä saisi tartuntaa.
232. qwertsu5.1.2013 klo 16:46
Hakro, mitä on skeida? Olin aikoinani töissä ja projekissa joka oli nimeltään SCADA
233. Hakro5.1.2013 klo 17:10
Qwertsu, katso suomennos vaikkapa urbaanisanakirjasta.
234. qwertsu5.1.2013 klo 17:24
Niin. Menit ansaan, jonka viritin.
235. Hakro5.1.2013 klo 17:28
Taisit itse mennä omaan ansaasi.
236. Jukkis5.1.2013 klo 19:03
"Oman kielipohjan pitää olla äärettömän vahva, ettei sieltä saisi tartuntaa."

No mistä sinä olet tuon "ääretön"-tartunnan saanut?
237. Hakro5.1.2013 klo 19:15
Tartunnan olen varmaankin saanut Nykysuomen sanakirjasta:

Ääretön – paikan, ajan yms. rajoituksista riippumaton.

Äärettömän (adv.) tavattoman, suunnattoman, mahdottoman. Ä:tömän suuri, rikas, kaunis, ylpeä, viisas, rakastunut.
238. Wexi5.1.2013 klo 19:21
Miten ei ole tarttunutkaan hyppysiini Nykästä. Olisin edellisenkin oivaltanut lunttimatta.
239. Jukkis5.1.2013 klo 22:56
Kappas vaan, Nykänen tosiaan raportoi kielenkäytön tällaisen hölmöyden. No, se jolla on riittävän vahva kielipohja, ymmärtää, että jos Nykäsessä sanotaan jotain sanaa joskus käytettävän jossain merkityksessä, niin se ei tarkoita, että sitä sanaa sitten pitäisi ihan välttämättä käyttää siinä merkityksessä yhtään koskaan jos parempiakin sanoja on saatavilla.
240. Aksu5.1.2013 klo 23:11
Älä huoli suotta, Hakro!
Miulla on oiva kielipohja. Huonot esimerkit eivät tartu minuun, vaan ne lähinnä "pistävät" silmään, kuten äskeinen TUSKIMPA ristikkopuolen säikeellä!
241. Funny5.1.2013 klo 23:18
Juu, täällä pitääkin heti laittaa oikaisu perään, jos huomaa kirjoittaneensa väärin, ennen kuin joku ehtii siihen tarttua. Missään muualla ei pieniin kirjoitusvirheisiin kukaan takerru.
242. Eki6.1.2013 klo 10:03
Hienoa, että meidän sivustomme on jossakin suhteessa ykkönen.

Jos ei sanota kenellekään nyt henkilökohtaisesti, niin minun korvaani riipii tällä hetkellä Iholla-sarjan mainoslause: "Viisi erilaista naista kuvaavat elämäänsä puolen vuoden ajan."
243. matts6.1.2013 klo 10:21
Son paree sit, ettei filmi katkee välillä!
244. pelaaja7.1.2013 klo 14:30
IL netissä tänään: "Taloudellisissa vaikeuksissa kärvistelevä Pamela Anderson suunnittelee terapeutin paikkeille menemistä."

Auttaakohan jo sekin?
245. Hakro10.1.2013 klo 01:10
Motkotin juuri ketjussa "Kaunis suomemme kieli" laistaa-verbin virheellisestä käytöstä HS 9.1. uutisessa, joka oli otsikoitu "Depardieu laisti oikeudenkäynnistä Pariisissa".

Se oli huonoa kielitaitoa. Sen sijaan varsinaista hubaa oli samassa uutisessa lause: "Hänen syytetään kaatuneen humalassa skootterillaan Pariisissa."

Toisin sanoen, jos kyseinen näyttelijä olisi pysynyt pystyssä skootterillaan, häntä ei olisi syytetty, oli kännissä tai ei. Mutta pahus että meni kaatumaan!
246. iso S13.1.2013 klo 11:50
Päivän Hesarissa kerrotaan, että Mona-Lisa otti ensimmäisen voittonsa hiihdon maailmancupissa. Tällä voitolla oli tietty merkitys, mutta jutun lopussa asia hämärtyy:

"Äitiyslomansa aikana Malvalehto harjoitteli ja esiintyi laajasti julkisuudessa voittaessaan Ylen televisioiman kapellimestarikilpailun Maestron.

Voitollaan Malvalehto varmisti käytännössä paikkansa MM-sprintissä, joka hiihdetään perinteisellä eli hänelle paremmin sopivalla hiihtotavalla."

Ihanko totta? Ennen on MM-edustajat valittu hiihtomenestyksen perusteella, mutta nykyään on merkittävämpää kelkapellimestarin kyvyt!
247. iso S13.1.2013 klo 15:46
Ihan omaa hubaa tuo kelka... vanha virhe, korjasin tekstiä enkä lukenut mitä sormet saivat aikaan.
248. Hakro20.1.2013 klo 23:22
HS Nyt-liitteen (18.–24.1.) takasivulla Ikean mainoksessa: "Vetävät verhot keräävät katseita".

Minä onneton olen epätoivoisesti yrittänyt tilkitä ikkunaa, josta vetää sietämättömästi. Enkä ole tajunnut, että emäntä oli mennyt ostamaan meille Ikean vetävät verhot.

Täytyy mennä Ikeaan kysymään, miten ne verhot saisi vetämättömiksi.
249. Matias-Myyrä21.1.2013 klo 14:36
Iltalehden netissä:
"Tuuli- ja teollisuusvaihdevalmistaja Moventas lomauttaa koko Suomen henkilöstönsä 2-12 viikoksi."

Minulle jäi jutusta epäselväksi valmistaako firma tuulta vai tuulivaihteita.
250. iso S29.1.2013 klo 16:30
Sunnuntain Hesarin mukaan Perhossa ymmärretään sudentappajia. Perhossa ilmeisesti myös uskotaan että Suomi on sarvikuonojen (tai norsujen) maa. Näin voi päätellä maanviljelijä Kanasen aivoituksista: "Meillä on monesti kesällä elikot lähteneet haasta jotain pakoon, eikä se ole koira, kissa tai hirvi vaan jokin isompi eläin."

Sitä ei tarina kerro, miten susien ampuminen talvella estää hirveä isompia eläimiä pelottelemasta elikoita kesällä.
251. Hakro1.2.2013 klo 01:56
Eilisestä HS:sta:

Talviunilta herännyt karhu hyökkäsi metsästäjän kimppuun aiheuttaen vammoja päähän ja jalkaan. Toinen mies, jolla oli ase jänisten metsästystä varten, ampui karhun kuoliaaksi.

Poliisi tutkii tapausta metsästysrikoksena. Miehillä oli vain pienriistan metsästysoikeus.

Ja pirulauta, menivät ampumaan 160-kiloisen karhun pienriistan metsästysluvalla!

- - -

Samasta lehdestä lievä kömmähdys:

"- - - hän auttaa itseään säästämättä ihmisiä, joilla ei ole mitään mahdollisuutta maksaa takaisin."

Saattaa tulla mieleen, että hän auttaa vain itseään eikä säästä ihmisiä, joilla - - -
252. Matias-Myyrä5.2.2013 klo 10:07
Nyt on menossa sanomalehtiviikko ja vissiin sen vuoksi Savon Sanomien näköislehtikin on luettavissa ilmaiseksi. [http://www.savonsanomat.fi/nakoislehti/]
Sieltä vaan etsimään hubaa.
253. Matias-Myyrä6.2.2013 klo 23:00
Taas Iltalehti rääkkää suomen kieltä:

"Sen koommin suden jälkiä on pihalta löytynyt jo kolmena aamuna perättäin."

"Suden on jättänyt jälkiään pihalle jo kolmen yönä peräkkäin."
254. Hakro6.2.2013 klo 23:28
HS:ssa 4.2. _Ville Sauri_ kirjoitti Eläintarhanajoista 1963, miten ruotsalainen "Örjän Attenberg" (oikeasti Örjan Atterberg) sai surmansa. Myös tapahtumien kulku oli täysin väärin selostettu. HS julkaisi oikaisun 5.4. noteeraamatta kuitenkaan nimen kahta kirjoitusvirhettä.

Molemmat asiat olisi ollut helppo tarkistaa jopa netistä.

Samassa jutussa sama toimittaja kirjoitti: "Meritie Tallinnaan oli _katki_ kaksi vuosikymmentä..."

Miten tämäntasoinen tekstinkyhääjä pääsee kirjoittamaan maan suurimpaan sanomalehteen? Eikö kukaan oikolue?

Ehdotan, että tästä lähtien tähän ketjuun lähetettyihin sitaatteihin liitetään aina myös kirjoittajan nimi. Ei siis "Iltalehti kirjoittaa" vaan "Iltalehdessä NN kirjoittaa".

Ehkä sitten kalikka kalahtaisi oikeaan koiraan.
255. Matias-Myyrä6.2.2013 klo 23:35
Tuon Iltalehden jutun kirjoittaja oli Kalle Jokinen.
Hyvin usein kyseisen lehden artikkeleissa on kirjoittajana vain "IL".
256. Hakro6.2.2013 klo 23:44
Hyvä, MM. Tästä se alkaa!

Vielä parempi, jos vaivautuu lähettämään linkin kyseiselle toimittajalle.
257. Jaska6.2.2013 klo 23:45
Virheiden määrä sanomalehdissä moninkertaistui tietokoneaikaan siirryttäessä ja oikolukijoiden ammattikunnan kadotessa. Toimittajat tarkastavat itse tekstinsä, jos ehtivät tai viitsivät. Huolellisuuskaan ei auta tiedon puutteeseen. Surkuhupaisa esimerkki viikon takaa Ilta-Sanomista "Humbrey Bogart." Naistoimittajan nimeä en muista - eikä ole tarviskaan.
258. Matias-Myyrä6.2.2013 klo 23:52
Jos toimittaja ei tiedä, että "sen koommin" voi olla vain kielteisissä yhteyksissä, niin ei auta vaikka hän itse lukisi tekstinsä huolellisesti kymmeneen kertaan.
259. Hakro6.2.2013 klo 23:57
MM: Saattaisi auttaa, jos toimittaja lukisi kommentit tältä foorumilta.

Toimittaja joko oppisi tai ymmärtäisi vaihtaa alaa.
260. arvid7.2.2013 klo 00:11
Eräässä eläkeläisille suunnatussa aikakauslehdessä (ei ET-lehti) kerrottiin äskettäin suomalaisesta naisesta joka oli ollut aikanaan naimissa kuuluisan elokuvatähden Gregory Bec: in kanssa (Gregory Peck). Bec mainittiin vielä usemapaan kertaan. Tuli mieleen tuosta Jaska jutusta.
261. Hakro7.2.2013 klo 00:25
Mielestäni naurettavinta näissä nimikömmähdyksissä on se, että sellaisia nimiä kuin...

- Örjän Attenberg
- Humbrey Bogart
- Gregory Bec
- jne.

... ei oikeasti voi olla olemassakaan, jos kirjoittaja vähänkin tuntee eri maiden/kielten nimistöä.
262. Matias-Myyrä7.2.2013 klo 06:43
Eilen illalla mainitsemani nimimerkki IL kirjoittaa tänä aamuna Etelämantereen alta löytyneestä elämästä:

"20-henkinen tutkimusryhmä onnistui puhkaisemaan reiän 50 neliömetrin kokoiseen ja 800 metriä jäänpinnan alapuolella sijaitsevaan järveen tammikuun lopulla."

Voiko tuommoista rapakkoa edes järveksi sanoa. Sehän on vain kaksi kolmasosaa asuntoni pinta-alasta.
263. Matias-Myyrä7.2.2013 klo 06:51
Niin ja se jäi vielä sanomatta, että ei kai se elämä ole Etelämantereen alla, jos se on jään alla Etelämantereella.
264. Jukkis7.2.2013 klo 13:17
"Meritie Tallinnaan oli _katki_ kaksi vuosikymmentä..."

Miksi tuo on jotenkin erityisen huonosti sanottu? Poikkaista -> poikki, katkaista -> katki. Teitä ja reittejä nimenomaan katkaistaan. Vai löytyykö jostakin lähde, jossa kerrotaan esim., että venäläiset poikkaisivat Napoleonin huoltoreitit?
265. Funny7.2.2013 klo 14:02
Suomen kieli on paikoin konstikasta. Kun jotain katkaistaan, se katkeaa, mutta ei kuulu sanoa, että se meni katki. Kun jotain poikkaistaan, voidaan sanoa, että se meni poikki, mutta ei sanota, että se poikkesi. Samoin, jos särjetään jotain, se särkyy, mutta ei mene särki. Vai miten?
266. RA7.2.2013 klo 14:20
Kuinka niin ei kuulu sanoa? Eikös se mennyt katki... ja ole katki, kunnes avataan tai korjataan.

Pesonen: katki poikki

(katki-sanalla on myös muita merkityksiä, kuten esim. naatti, väsähtänyt, väsynyt, rikki, tukossa)
267. Matias-Myyrä7.2.2013 klo 14:23
Kielonen: katki murt. poikki. Lyödä katki.

Minun savolaistyyppinen tuohesta tehty kielikorvani hyväksyisi katki-sanan.
268. Funny7.2.2013 klo 14:29
Juu, saahan nykyisin käyttää muotoa 'alkaa tekemään', joten kaipa se katki on nykyisin hyväksyttävää suomea. Mutta turhapa täällä sitten muihinkaan pikkuseikkoihin on takertua, pian ne kuitenkin ovat normaalia kielenkäyttöä..
269. RA7.2.2013 klo 14:54
Sanakirjat antavat sanoille merkityksiä ja synonyymejä, eivätkä yleensä ota kantaa, mikä on 'hyvää' tai 'huonoa' suomea.

Kun sana on sanakirjassa, hyväksyttävää suomea se sana silloin eittämättä on, sanoipa oma korva mitä tahansa. Esim. Pesonen on parikymmentä vuotta vanha, josta voi päätellä, että 'katki' on ollut hyväksyttävää suomea jo 90-luvulla, ei siis kerro nykyisestä kielenkäytöstä.

- Joskus sanakirjassa on sanan perässä merkintä 'paremmin' ja sitten on annettu suositeltavampi sana tai ilmaus. Tässä katki-kohdassa on annettu vain sana poikki.
270. Funny7.2.2013 klo 15:18
Minun Pesosessani lukee katki kans. poikki.

Mutta varmaan sitten ei kannata protestoida, jos lehdessä kaytetään sanaa meinata (äskettäin on näkynyt parikin kertaa). Sehän on mitä käyttökelpoisin sana, jolle on välillä vaikea löytää kunnollista vastinetta..
271. Jukkis7.2.2013 klo 15:27
Se, että joku ilmaus on nykykielessä päätynyt olemaan ikäänkuin "oikein" ja joku toinen sitten "vähemmän oikein" on usein ihan jonkun sattumanvaraisen ja mielivaltaisen prosessin tulos. Mitään erityistä perustetta sille, että "poikki" olisi parempi sana kuin "katki" ei ole. Siksi ei ole kovin järkevää alkaa jakamaan (huom! väärä verbin taivutus! hälytys!) potkuja toimittajalle, joka ehkä murretaustansa takia pitää luontevana jotain sellaista sanomistapaa, joka jollekin toiselle ei erilaisen murretaustan tms. takia niin luontevalta tunnu.

Minun kielikorvaan kyllä "poikki" kuulostaa paremmalta kuin "katki". Olen samaa mieltä kun Funny 7.2.2013 klo 14:02.
272. RA7.2.2013 klo 15:34
Kielenkäytön ja sanavalintojen TYYLIä voi aina moittia ja vastustaa. Mutta olisi väärin väittää VÄÄRÄksi tyyliä, joka ei vain satu miellyttämään omaa kielellistä makua.
273. turutar7.2.2013 klo 17:26
Minun kielellistä makuani ei miellytä nykyään kovin yleinen tyyli käyttää asioista ja esineistä pronominia 'joku' (p.o. 'jokin'), josta on esimerkkejä tässäkin säikeessä.
274. Jukkis7.2.2013 klo 18:15
Minun edellisessä viestissä lienee tuosta esimerkki. Tämä joku/jokin -juttu on tosi hyvä esimerkki murretaustan vaikutuksesta. Ei tullut mieleenkään kirjoittaa tuonne viestiin "jokin". Nyt se kyllä tulee mieleen, on se varmaan kirjakielen kieliopin mukaan oikeampi. Mutta jos tuollainen ei miellytä, niin se on kyllä eniten ongelma sille, jota se ei miellytä. Esim. minulle "väärän" sanan käyttäjänä asia ei ole minkäänlainen ongelma.
275. Hakro7.2.2013 klo 18:48
Nykänen:
joku - - a. henkilöistä - - b. harv. eläimistä, esineistä t. asioista (tav. jokin).

"Joku" asioista ja esineistä ei siis ole huonompi kuin "jokin" eikä edes murteellinen, se on vain harvinaisempi. Tai ainakin oli Nykäsen aikaan.

Eikä se ole mikään uusi ilmiö vaan esiintyy mm. J. Ahon ja F. E. Sillanpään teksteissä.
276. iso S7.2.2013 klo 19:31
että sellaisia nimiä kuin...
Gregory Bec
... ei oikeasti voi olla olemassakaan

Vai voiko sittenkin? Hakusanoilla surname Bec saa vahvoja viitteitä siitä että sukunimi Bec ei ole mielikuvitusolento, joten etunimi Gregory voi olla jollakin heistä. Toden totta:
_http://names.whitepages.com/Gregory/Bec
väittää että "1 person in the U.S. has this name" ja tuo persoona löytyy Kaliforniasta.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa ja saattaa yllättyä, vaikka vähän tuntisikin monien maiden nimistöä.
277. iso S7.2.2013 klo 19:39
Netti-Iltiksen otsikko: Merirosvot vapauttivat kaapatun tankkerin Atlantilla

Nytpä he ovatkin tehneet varsinaisen takinkäännön. Ennen merirosvot kaappasivat aluksia, nyt vapauttavat. En uskaltanut lukea juttua, pelkäsin että kaappaajiksi paljastuvat turvallisuusjoukkojen urheat miehet!
278. Hakro7.2.2013 klo 20:13
Tuo Bec-niminen henkilö on varmaankin muuttanut sinne Kaliforniaan Ranskasta, jossa tämä sukunimi on lähes 3000 ihmisellä. Mutta ranskassa bec tarkoittaakin nokkaa, kärsää ja suuta, joten on luontevaa, että se voi esiintyä myös nimenä. Sen sijaan englantilainen sana bec ei ole. Gregory taas ei ole raskalainen etunimi (vaikka on tietysti mahdollista, että jollekin Bec-suvun lapselle on annettu englantilainen etunimi).

Ainakin minä alkaisin heti epäillä kirjoitusvirhettä, jos näkisin maininnan Gregory Bec -nimisestä amerikkalaisesta näyttelijästä, ja tarkistaisin asian. Tuo toimittaja ei ollut sitä tehnyt.
279. arvid7.2.2013 klo 20:18
Tämän pitäisi kuuluu toimittajan yleistietämykseen ilman tarkistamistakin:
Wikipedia: "Gregory Peck oli naimisissa 1942–1954 suomalaissukuisen Greta Kukkosen kanssa, ja häntä kutsuttiinkin lempinimellä "suomalaisten vävypoika". Peck vieraili Suomessa tammikuussa 1953. Pariskunta sai kolme poikaa: Jonathan, Stephen ja Carey"..................
280. Funny7.2.2013 klo 21:57
Miten ihmeessä joku voi tietää, millaisia nimiä ei oikeasti voi olla olemassakaan. Ei tarvitse kuin vähän selata esimerkiksi Helsingin puhelinluetteloa, kun löytää monta varsin erikoista nimeä:
Aaden, Aaen, Aahos, Aajanen, Aakala, Aakio, Aakko...
281. Hakro7.2.2013 klo 22:14
"Aaden, Aaen, Aahos, Aajanen, Aakala, Aakio, Aakko..."

Jos yksikin näistä nimistä esiintyisi amerikkalaisen näyttelijän, ranskalaisen poliitikon tai italialaisen mafioson nimenä, ainakin minun epäilykseni heräisivät.
282. Funny7.2.2013 klo 22:52
Tuo äskeinen luetteloni oli ihan alusta. On siellä sitten vaikkapa Faarah, Faberge, Fabert, Facius, Fadillioglu, Fadini, Fadjukoff, Faehnie, Faeste, Fahlur, Fahmy, Fajardo, Fakher, Falevitch, Falzon, Famba-Madikonda, Fang Xiaoli...Vastaavasti Amerikassa on vaikka millaisia nimiä, joista emme ole koskaan kuulleet.
283. Hakro7.2.2013 klo 23:19
Tietenkin kaikissa maissa (varsinkin nykyisin) on kaikenlaisia nimiä. Silti – vanhana lehtimiehenä – tarkistaisin nimen oikeinkirjoituksen aina, kun se tuntuu vähänkin epäilyttävältä.

Mielestäni on noloa kirjoittaa nimet väärin. Varsinkin oma nimensä, kuten esimerkiksi musiikkiyhtye Popeda (pro Pobeda).
284. Wexi7.2.2013 klo 23:34
[Tuosta aihetta taisimme hiukan sivuta (ja sivusimmekin) jo ainakin kerran ilmoittaessasi närkästyksesi Popedan nimen kirjoitusasusta:

Lähettäjä: [Hakro] 28.1.2011 klo 22:17:
[Eki: "Veikkaisin kuitenkin, että nimeen on haluttu Pop-alku ja siksi tehty muutos."

Jos halutaan napata pop-alkuinen nimi automaailmasta, tarjolla olisi ollut mm. Pope, Popp, Pope-Toledo, Poppy Car ja vielä muutamia muitakin. En usko tähän selitykseen.

Muistan myös lukeneeni, että joku yhtyeen jäsen kertoi nimen olevan venäjää ja tarkoittavan "voittoa", mainitsematta mitään tahallisesta väärinkirjoituksesta.

Olen edelleen sitä mieltä, että Popeda-yhtyeen nimi on kielitaidon puutetta (ja tuotokset soittotaidon puutetta).]

Tuohon otin hyvin maltillisesti kantaa:

Lähettäjä: Wexi 29.1.2011 klo 01:02:
[Aivan pakko hiukan puolustaa Popedan poikia. Bändihän syntyi ns. uuden aallon nosteessa, kuten esim. Eput, Pelle Miljoona, ja monet muut.
Bändin musa perustuu pitkälle Stones-pohjaiselle (Rollarit) rytmi-bluesille, konstailemattomalle sellaiselle (ainoita bändejä Suomessa jotka kykenevät siihen millään tavalla).
Ja sitähän pojat ovat tahkonneet ansiokkaasti pikkasta vaille perusteellisen pitkään.
Costello Hautamäki on itse sanonut omaavansa juuri riittävän soittotaidon, että Peppone kulkee. Ja kyllähän se nyt vaan kulkeekin.

Olen joskus nähnyt dokkarin (vuosia, vuosia sitten), jossa oli maininta myös bändin nimestä. Pojat olivat hyvin tietoisia ko. itäauton oikeasta kirjoitusasusta.]

Tuohon malliin se taisi mennä. Pitänee tarkistaa.
285. Funny7.2.2013 klo 23:35
Olen käsittänyt, että Popeda on tahallaan kirjoitettu "väärin", samoin kuin Hurriganes. Se on kyllä tyhmää, koska kaikille ei voi mennä selittämään, että virhe on tahallinen. Aivan kuten erään kaljaterassin nimi oli Beach Bub ja on laulaja nimeltä Bablo.

Mutta suomalaisille tuollaiset menevät täydestä. Sen hienompi nimi, mitä enemmän vieraita konsonantteja. Sentähden ne Bec ja Humbrey kuulostavat aidoilta. Luulenpa, että vain pieni osa lukijoista huomasi niissä mitään vikaa.

Nykyisillä nuorilla lehtimiehillä ei taida olla aikaa taikka kiinnostusta tarkistella oikeinkirjoituksia taikka paljon muitakaan seikkoja. Niin paljon virheitä ja suoranaista pötyä näkee. Siinä on se vika, että lukijan on joskus vaikea luottaa sellaiseenkaan juttuun, jossa hän ei huomaa virheitä.
286. Hakro7.2.2013 klo 23:59
Jos yhtyeen jäsen kertoo haastattelijalle, että "Popeda on venäjää ja tarkoittaa voittoa", on aihetta epäillä virheen tahallisuutta.

En enää muista, mistä tämän joskus luin, mutta jokseenkin sanatarkasti näin se meni.

Kielitaidottomat poikaparat vain jälkeenpäin selittivät, että virhe oli tahallinen. Uskoo ken tahtoo, minä en.

Veikkaisin että myös Hurriganes-nimen alkuperä on syntynyt samaa rataa. Ainut puolustus on se, että amerikkalaisittain äännettynä "hurricanes" kuulostaa olevan lähempänä hurriganes kuin hurrikanes.
287. Wexi8.2.2013 klo 00:01
Hohhoijaa. Mä nostan kädet pystyyn.
288. arvid8.2.2013 klo 00:02
Vuosia sitten olin kuukauden töissä Kanadan Calgaryssa. Kun palasin sieltä, luin Kauppalehdestä erään jutun, jossa toimittaja oli kirjoittanut kaupungin nimen muotoon Galgary. Kyllä pisti silmään. Toisaalta tuskin kovin moni suomalainen olisi siihen kiinnittänyt huomiota.
289. Jukkis8.2.2013 klo 08:16
Funny: "Mutta suomalaisille tuollaiset menevät täydestä. Sen hienompi nimi, mitä enemmän vieraita konsonantteja."

Just. Sen takia Popeda, ei Pobeda. Ja Hurriganes, ei Hurricanes. Koska vieraat konsonantit lisääntyy. Eikun...

Logiikka täällä juhlii.

Varmaan Englannissa jatkuvasti hirveä hulabaloo Led Zeppelinistä ja Def Leppardista.
290. Funny8.2.2013 klo 12:38
Juu, Popeda voisikin olla Bobeda. Monien suomalaisten on vaikea lausua samassa sanassa pehmeää ja kovaa konsonanttia. Pobeda on varmaan yhtä vaikea sana kun olympialaiset. Niinpä meillä puhutaan (ja myös kirjoitetaan) Galgarysta, Budabestistä, GB-kisoista ynnä muusta.

Yhtyeiden nimiä ei oikeastaan kannattaisi sotkea tähän juttuun ollenkaan, nehän voivat olla mitä vain. Vaikkapa Mötley Crüe. Mitähän kieltä se on ja miten se lausutaan?
291. Kaapo8.2.2013 klo 17:44
Otsikko ja ensimmäinen virke Kauppaleden jutusta:

Wozniak: Apple jäänyt kilpailijoista jälkeen

Applen perustaja Steve Wozniak yllättää sanomalla, että kilpailijat ovat kuroneet Applen etumatkaa kiinni.
292. RA8.2.2013 klo 18:04
Tuosta tuli mieleen vanha juttu - ei tarkka, enemmänkin ideana: Oli menossa arvokisat. Joku norjalainen johti, suomalaishiihtajä oli toinen. Selostaja: Jarin pitäisi nyt viimeistään seuraavalla kierroksella pystyä puolittamaan raon kaventuminen. ... Myöhemmin todettiin, että tuo tehtävä oli jo ajatuksena niin vaikea, ettei Jari siihen kyennyt.
293. iso S8.2.2013 klo 23:30
Hakro, olen kanssasi aivan samaa mieltä siitä että nuoremmankin toimittajanplantun soisi tuntevan Gregory Peckin nimen. Ei siksi että hän on ollut suomalaisen kanssa naimisissa, vaan siksi että hän nyt vaan sattuu olemaan jotakuinkin kuuluisa näyttelijä. Siinä mielessä ei edes pelkkää historiaa että hänen elokuviaan näkee silloin tällöin edelleen telkkaristakin.

Tartuin vain löyhään sanaan enkä edes koko lauseen ("Sellaisia nimiä ... ei oikeasti voi olla olemassakaan, jos kirjoittaja vähänkin tuntee eri maiden/kielten nimistöä" logiikan ontumiseen. On varomatonta mennä väittämään että jotain nimeä ei VOI olla olemassa, jos sekä etunimi että sukunimi ovat erikseen mahdollisia. Tässä tapauksessa väite lisäksi kumoutui, koska osoittautui että moinen nimi oikeasti on olemassa.

Logiikan ontumisella tarkoitan sitä että nimen mahdollisuuteen ei vaikuta mitään se, tunteeko kirjoittaja vähän, paljon vai ei ollenkaan eri maiden/kielten nimistöä. Nimen olemassaolosta voi olla satavarma vasta sitten kun tuntee kaikki eri maiden/kielten nimet, siis etunimen ja sukunimen kaikki yhdistelmät. Silloinkin voi puhua vakaumuksen syvällä rintaäänellä vain nykyhetkestä. Mikään ei takaa etteikö jossakin maassa joku vaihda sukunimekseen X:ää (nimi muutettu) ja anna lapselleen etunimeksi Y (samoin muutettu).

Tämä nyt on vain tätä venkoilua. Itse asiasta olemme samaa mieltä: toimittajan nolo moka.
294. Matti9.2.2013 klo 21:20
Tämän päivän Ilta-Sanomat: "Espoolainen N.N. on yksi 4000 naisesta, jotka sairastuvat vuosittain rintasyöpään."

Kovan onnen naisia, ei kai voi muuta sanoa.
295. pelaaja9.2.2013 klo 21:39
IL eilen ('kirjoittajan' nimi IL):
"Voice of Finlandin viimeisen osakisan vakuuttavin oli 48-vuotias rocktunnelmoija Jone Ullakko, 48."

Varmasti 48-vuotias?
296. Wexi10.2.2013 klo 00:56
Tämä on telkkarista kuultua. Iltapäivällä oli joku luonto-ohjelma (mitä en varsinaisesti seurannut), josta "tarttui korvaani": "...kääriäisen munat ovat aikapommi..."
Ei asiayhteydessään varmaankaan virheellinen ilmaisu, mutta höröttelin sille aikani.

Ps. Taisi olla isona populaationa haitallinen kuusipuille.
297. Hakro11.2.2013 klo 23:05
Kääriäisestä tuli mieleen:

Joitakin vuosikymmeniä sitten olin Stockan ruokaosastolla etsimässä jotain, en enää muista mitä. Lähettyvillä oli rouvashenkilö, joka samoin etsi jotain, mutta tapasikin yllättäen toisen rouvan, tuttavansa, jolta kysyi:

- Oletko nähnyt niitä viiriäisen munia?

Toinen rouva hiukan tuohtuneena:

- En tietenkään! Enhän minä tunne koko miestä!
298. Jaska13.2.2013 klo 16:45
Nemi (sarjakuva) tänään Ilta-Sanomissa:

Niin äiditkin sanovat äitienpäivästä, mutta oikeasti ne pettyvät sikana jolleivät saa tulppaaneja! Jos MINÄ saan lapsia, haluan violetteja.
299. Matias-Myyrä15.2.2013 klo 17:21
Samantapaiset nimet annettu kahdelle keväällä Kuopiossa avattavalle paikalle:

S(ala)ca(va)la

[http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/kuopion -torin-uusi-ravintola-on-salacavala/1296390]
[http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/kuopion -uusi-elokuvateatteri-scala-avataan-17-toukokuuta/ 1298603]
300. Matias-Myyrä15.2.2013 klo 17:25
Ja noista suluissa olevista osista näköjään muodostuu Alava, joka on Kuopion vanha lastensairaala.
301. a.viisi17.2.2013 klo 10:42
Lapin Kansassa 16.2-13:
Torniolaaksoon muuttanutta suomalaisvenäläistä susiparia odottaa pakkosiirto. Uudeksi kotipaikaksi kaavaillaan Keski-Ruotsia.
302. RA17.2.2013 klo 11:20
Niin monella tapaa vapaamieliseksi kun tämä maa onkin muuttunut, niin jossakin on näköjään raja. "Vammaisia, alkoholisteja... mitä tahansa naapuriini, mutta ei sentään suomalaisvenäläistä susiparia!"
303. Marco Poloinen19.2.2013 klo 14:34
Tällä kertaa ei lehdistä, vaan YLEn Nettiuutisista luettu uutinen Ministeri Päivi Räsäsen ja Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasosen "aborttinokittelusta". Viimeinen kappale:

"Grahn-Laasosen muistuttaa, että Suomessa lääkärien ja hoitajien on mahdollista olla hakeutumatta tehtäviin, joissa ei tarvitse olla tekemisissä aborttien kanssa."

- Suomi on todella mahdollisuuksien maa!
304. Marco Poloinen19.2.2013 klo 14:37
[Alamaisuuksissani (ja ajatuksissani) tulin aloittaneeksi tittelit virheellisesti isolla alkukirjaimella]
305. Matias-Myyrä20.2.2013 klo 06:32
Iltalehden nimimerkki IL kirjoittaa Oscar-patsaista:

"Patsaat olivat alunperin kullattua, kiinteää pronssia. Sittemmin metalli on korvannut pronssin."
306. Hakro20.2.2013 klo 12:27
HS tänään 20.2.2013:

"Pistorius on pidätettynä murhasta epäiltynä. Pistorius puhkesi tiistaina kyyneliin kuunnellessaan syyttäjän kertomaa. Sen jälkeen Pistorius rikkoi kylpyhuoneen oven ja kantoi Steenkampin alakertaan."
307. Matias-Myyrä20.2.2013 klo 13:48
Tuohon Oscar-patsaan materiaalia koskevaan uutiseen on näköjään tullut korjaus:

"Sittemmin britanniumseos on korvannut pronssin."
308. Matias-Myyrä20.2.2013 klo 18:22
Kalori vai kilokalori? Iltalehden toimittaja IL ei osaa päättää kumpi on oikein ja käyttää varmuuden vuoksi niitä vuorotellen:

"Miltä 200 kaloria näyttää lautasella?

Keskiviikko 20.2.2013 klo 13.25

Kun näkee, kuinka paljon kasviksia saa syödä 200 kilokalorin edestä verrattuna esimerkiksi karkkiin, saattaa miettiä suupalojaan kahdesti.

Vihanneksia saa syödä jo melkoisen kasan, jotta 200 kaloria tulee täyteen. (COLOURBOX.COM)

Verkkosivusto Wise Geek -kokosi kuvavertailun siitä, miltä 200 kilokaloria näyttää lautasella.

Kymmenet kuvat vihanneksista, leivästä, rasvasta, lihasta ja herkuista selvittävät hyvin sitä, että joskus pienikin määrä herkkua voi sisältää runsaasti energiaa, kun taas esimerkiksi porkkanoita saa rouskutalla hyvän tovin, jotta 200 kaloria tulee täyteen.

Aikuisen ihmisen tyypillinen päivittäinen energiantarve on noin 2 000 - 3 000 kilokaloria.

Tiesitkö sinä, kuinka monesta nallekarkista tulee 200 kaloria täyteen?"
309. pelaaja28.2.2013 klo 16:06
IL nettiversiossaan tänään: "Heikki Kovalaisella ei ole tällä hetkellä sopimusta yhdenkään F1-tallin kanssa."

=>Varmasti olisikin käytännössä vaikeaa valita, minkä sopimuskumppanin kuljettajana milloinkin ajaisi, jos sopimuksia olisi useita.

(Erään uuden mahdollisuuden Heikille kyllä povaa ruotsalainen F1-bloggaaja Blomqvist. Siinä samassa jutussa Blomqvistin nimeksi mainitaan 2 kertaa Blombqvist.)
310. pelaaja28.2.2013 klo 16:37
(Katumus: mahdollisesti 'yhdenkään' voi olla synonyymi sanalle 'minkään' tai 'kenenkään'? Yhtään<>mitään. Vedetään edellisen kommentin päälle kruksi.))
311. Kravattimies1.3.2013 klo 04:06
ERITYSKILPI?

Ilta-Sanomien lukija bongasi Dublinissa, Irlannissa "kotoisan" rekisterikilven.

- Kilvessä komeilevat numerot ja kirjaimet: V111TTU.

Mikäli ykköset tulkitsee i-kirjaimiksi, on kyseessä venytetty versio supisuomalaisesta kirosanasta.

Tiedossa ei ole, onko kyseessä koti-ikävää potevan suomalaisen tilaama erityskilpi vai sattumanvarainen "normilaatta".
312. -7.3.2013 klo 11:49
Omituista taivuttamatta jättämistä Iltalehdessä. Nämä on kahdesta eri jutusta.

"30-vuotias naisen epäillään syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen."

"Häntä epäillään laiton uhkauksesta, lievä petoksesta sekä järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta."
313. Wexi25.3.2013 klo 21:28
Näkyy Ykkösellä menevän parhaillaan "Satuhäät". Urheiluruudun loputtua alkoi ko. ohjelma, ja korvani tarttui alkumusiikkiin, missä Boney M:n oloinen stemma (niillähän stemmaa aika hyvin, vaikka en mikään fani olekaan).
Joka tapauksessa aivan selvällä suomen kielellä kuului:
...Malaikaa, Nakupelle Malaikaa...

Löytyyhän niiltä kyseinen "Malaika".

Malaika, nakupenda Malaika.
Malaika, nakupenda Malaika.
Nami nifanyeje, kijana mwenzio,
Nashindwa na mali sina, we...

Taitaa olla swahilia.
314. Marco Poloinen26.3.2013 klo 13:40
Tässä ei ole varsinaisesti mitään "hubaa", onpahan vain muistutus sanojen monimerkityksellisyydestä. Eero Lehti myytyään Lehtiyhtymän Keskisuomalainen-konsernille:

"Tunnelmat ovat haikeat, ja jos ikää olisi kymmenen vuotta vähemmän, olisin jatkanut kustantajana. Nyt olen tyytyväinen, että vastaan tuli ostaja, joka on kehittämisen tiellä, Lehti sanoo tiedotteessaan."
315. Marco Poloinen26.3.2013 klo 13:43
Lehden (Lehtien, vaimokin omistajana) firman nimi kokonaisuudessaan on Suomen Lehtiyhtymä.
316. Marco Poloinen26.3.2013 klo 13:55
Tässä ei ole edes monimerkityksellisyyttä, ihmisluontoa enemmänkin. YLE.fi vaihto-oppilasongelmista:

"Humanistisen ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden koordinaattori Timo Sorvoja kertoo, että vieraaseen kulttuuriin lähteminen jännittää silti useimpia. Joskus niin paljon, että koko vaihto jää lopulta haaveeksi.

- Huomattiin, että opiskelijat hiukan ennen vaihtoon lähtöä jollakin pienellä tekosyyllä peruivat sen vaihdon. Yleisin oli sellainen että kissalle ei yllättäen löytynytkään hoitopaikkaa, Sorvoja kertoo."
317. Marco Poloinen27.3.2013 klo 10:08
YLE.fi:n eksaktiutta tänään:

"Nousevat talousmahdit eli Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka ovat päässeet sopuun monista uuden kehityspankin perustamista hidastaneista erimielisyyksistä. Niin kutsuttujen BRICS-maiden johtajat ovat parhaillaan koolla rannikkokaupunki Durbanissa Etelä-Afrikassa.

Edistyksestä huolimatta uusi kehityspankki on toiminnassa todennäköisesti aikaisintaan vuosien päästä."
318. Matias-Myyrä8.4.2013 klo 10:46
Savon Sanomien TV-kriitikko Marko Ahonen kirjoittaa tänään Viidakon tähtöset -sarjasta:
"... Luoteis-Thaimaan viidakoihin lähtee kymmenen kisailijaa, mutta vain 18 tissiparia. Mukana on nyt nimittäin myös yksi mies..."

Lehmiäkö sinne lähetetään?
319. iso S8.4.2013 klo 19:36
Jos siinä on ynnätty erikseen luomu- ja silikoniosuus.

Päivän Iltis puolestaan otsikoi ihmeteosta: tajuton kaappasi ambulanssin!
320. Hakro25.4.2013 klo 21:26
HS ruokatorstai tänään: Parsa-sushiriisipallerot. Valmistusohjeen jälkeen esitellään ruokajuoma:

"Poikkeuksellisen herkullinen Junmai-sake on todella tyylikäs vaihtoehto tälle sushille."

Siis jos ei huvita syödä parsaa ja riisiä, HS:n mielestä todella tyylikäs vaihtoehto sille on kietaista huiviinsa pullollinen riisiviiniä (23,80 euroa).
321. iso S30.4.2013 klo 16:57
Jo on aikoihin eletty! Tuusulassa toimii huoltoasema jossa ei myydä polttoaineita, ja tämäntyyppisten asemien määrän oletetaan lisääntyvän.

Jo pitkään on ollut niin että huoltoasemilta ei saa huoltoa, mutta bensaa sentään ovat myyneet. Nyt sekin loppuu kannattavampaa bisnestä häiritsemästä.
322. Kaapo30.4.2013 klo 23:22
Iltasanomat kirjoittaa ufon nähneistä lentäjistä:

"Tutkassa ei kuitenkaan näkynyt kohdetta, jota lentäjät kuvailivat sinisen ja keltaisen väriseksi ja palloa isommaksi. Lennonjohdon mukaan tutkassa ei itse asiassa näkynyt mitään epätavallista."

_http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288561632 210.html

Niin, vitsi on siinä, että miten suuri on "palloa isompi"?
323. Jukkis23.5.2013 klo 17:55
Tiede-lehti 5/2013 kauhistelee elintarvikkeiden tuhlausta: "Pelkästään Euroopassa pilaantuu 29 tonnia maitotuotteita vuodessa".

Tuostahan tulee peräti 40 milligrammaa per ihminen per vuosi. Eli 0.04 millilitraa per ihminen per vuosi. Eli yhtä ihmistä kohden litra 25000 vuodessa. Ei kovin pahaa tuhlausta tämä.
324. iso S24.5.2013 klo 19:52
Kyllä maitoa riittää tuhlattavaksi, jos on enemmänkin sellaisia maidontuottajia kuin Purholan maitotila. Päivän Hesarin Nyt-liitteessä maitoyrittäjä kertoo (toimittajan suosiollisella avustuksella, oletan): "Reilusta sadasta lehmästä heruu reilu 3000 tonnia per päivä."

Aika reiluja lehmiä ovatkin, saavat varmaan mahtisonnitkin tuntemaan itsensä pieniksi. Jos mekin olemme reiluja ja oletamme että "reilu sata" on 150, niin kukin lehmä tuottaa 2 tonnia maitoa per päivä. Jos ollaan vielä reilumpia ja oletetaan että lehmät lypsetään kahdesti päivässä, se on tonni per lypsy. Jos ollaan uskomattoman reiluja ja oletetaan että juuri ennen lypsyä lehmän elopainosta on neljäsosa maitoa, se tarkoittaa että naudan kokonaispaino ennen lypsyä on 4000 kiloa.

Minusta tuntuu että yrittäjä Puttosta on huijattu. Hänelle on myyty norsuja.
325. pelaaja31.5.2013 klo 17:31
IL:stä (netissä) luettua tänään:
"Uuno Turhapuroissa ja Suomen Kansallisteatterissa näytellyt Yrjö Parjanne kuoli eilen torstaina. Näyttelijä Yrjö Parjanne on kuollut. 83-vuotias näyttelijä menehtyi eilen torstaina Herttoniemen sairaalassa."

Tuo teksti on lehdessä juuri tuolla tavalla yhtenä pötkönä. Aika varmaa siis on, että ko. henkilö ei enää elä.
326. Kravattimies5.6.2013 klo 06:53
IS (netissä)

BIKINIASUINEN MIRANDA KERR IHASTUTTI
URDHVA DHANURASANALLA

(Tätä piti tutkia!!! Klik.)

Australialainen malli Miranda Kerr hurmaa kauneuden lisäksi notkeudellaan.

Todistukseksi notkeudestaan Kerr jakoi Instagram-palvelussa itsestään ihastuttavan kuvan jossa hän joogaa bikineissä upealla kaarella.

Liike tunnetaan joogassa siltana eli urdhva dhanurasanana.

30-vuotias malli kertoo joogaamisen pitävän hänet kunnossa.
327. iso S13.6.2013 klo 16:34
Eläinten luokittelu on taas mennyt uusiksi. Hesarin kuukausiliitteessä on arvokkaita opetuksia jakava artikkeli "Matkailu ahdistaa". Sieltä löytyy tällainen "totuus":

Yhden arvion mukaan krokotiilit tappavat Afrikassa enemmän ihmisiä kuin mitkään muut nisäkkäät.
328. Matias-Myyrä13.6.2013 klo 16:53
Oman arvioni mukaan eräs nisäkäs tappaa Afrikassa ihmisiä kuitenkin enemmän kuin krokotiili.
329. Jukkis13.6.2013 klo 18:03
Tarkoitat varmaankin malariasääskeä?
330. Matias-Myyrä13.6.2013 klo 18:09
No, jos kroko on nisäkäs, niin miksei sääskikin. Onhan se tavallaan "imeväinen". :)
331. Jaska13.6.2013 klo 20:48
Oikeiden nisäkkäiden kärjessä on kuulemma virtahepo.
332. Matias-Myyrä13.6.2013 klo 21:08
Kyllähän nisäkkäistä tietenkin ihminen on tappanut eniten afrikkalaisia.
333. Matias-Myyrä17.6.2013 klo 17:09
Ilta-Lehden nettilehti / Riikka Sorsa:

"Syypää Juri Gagarinin kuolemaan selvisi viimein
...
- Kahden koneen on täytynyt olla 50 kilometrin etäisyydellä toisistaan.
Käytimme tietokonetta selvittääksemme kehityskaaren. Suihkukone voi vaipua syvään syöksykierteeseen, jos raskaampi lentokone ohittaa sen liian läheltä ja kääntää sen ympäri aiheuttamallaan jälkitilanteella."

Onpa ollut tosi lähellä.
334. ämmä20.6.2013 klo 23:29
Minna Lindgren Hesarissa 26.5.

Sanana Kani on mielenkiintoinen. Se on tilastollisesti suomen kielen todennäköisin sana, sillä kielessämme sanat keskimäärin alkavat k:lla, päättyvät i:hin ja sisältävät neljä kirjainta.
335. iso S21.6.2013 klo 11:04
[Perustelut kuiulostavat puutteellisilta. Toinen ja kolmas kirjain jäävät perustelematta. Miksei yhtä hyvin noilla perusteilla koti? Sekin epäilemättä vaikuttaa tulokseen,missä vaiheessa karsintaa tehdään. Lasketaanko ensin yleisin sanan pituus ja näistä yleisin alku- ja loppukirjain vai päinvastoin? Lasketaanko jonkin sanaston kaikki sanat samanarvoisina mukaan vai painotetaanko sanojen yleisyyttä jonkin tietyn aineiston perusteella?

Aikoinaan poimimassani wikisanastossa on 30515 sanaa ja näistä nelikirjaimisia on 795. Nelikirjaimisissa yleisin alkukirjain on K (86), 2. kirjain A (151), 3. kirjai K (87) ja 4. kirjain A (169). Tällä perusteella todennäköisin sana olisi kaka. Tulee paha maku suuhun jos arvailee mikä olisi todennäköisin viisikirjaiminen! Kaka on kuitenkin ulkomainen elukka, joka tuskin tulee vastaan Suomen luonnossa, joten tyydytään toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon: kala. L häviää K:ll kolmantena kirjaimena vain niukasti, 87-80.

Tässä vielä jakauma (kirjain ja sen lkm:t 1.-4. kirjaimena):
A: 75, 151, 15, 169
B: 1, 1, 3, 0
C: 1, 1, 0, 0
D: 7, 5, 18, 0
E: 22, 85, 16, 69
F: 5, 2, 1, 1
G: 6, 1, 2, 0
H: 40, 23, 43, 1
I: 25, 99, 31, 137
J: 27, 2, 32, 0
K: 86, 13, 87, 2
L: 40, 39, 80, 3
M: 38, 8, 62, 1
N: 33, 16, 47, 23
O: 39, 75, 14, 118
P: 63, 7, 49, 2
Q: 0, 0, 0, 0
R: 43, 25, 78, 4
S: 80, 20, 64, 44
T: 58, 11, 75, 7
U: 30, 102, 15, 97
V: 46, 2, 44, 0
W: 0, 0, 0, 1
X: 0, 0, 0, 0
Y: 12, 30, 2, 35
Z: 2, 0, 2, 1
Å: 0, 0, 0, 0
Ä: 15, 59, 13, 63
Ö: 1, 18, 2, 17]
336. iso S21.6.2013 klo 20:15
Entistä hubampaa, ainakin jos sanoja ei ole painotettu esiintymistiheyden mukaan (ja samalla muutettu perusmuotoon). Samaisen wikisanaston perusteella sanojen pituuden mukainen jakauma on 20-kirjaimisiin asti:

3: 172 kpl
4: 795 kpl
5: 2267 kpl
6: 2697 kpl
7: 3354 kpl
8: 3985 kpl
9: 4312 kpl
10: 3505 kpl
11: 2705 kpl
12: 1983 kpl
13: 1559 kpl
14: 1107 kpl
15: 782 kpl
16: 426 kpl
17: 349 kpl
18: 199 kpl
19: 129 kpl
20: 70 kpl

Tuon mukaan yleisin sananpituus on 9 kirjainta ja 15-kirjaimiset ovat jokseenkin yhtä yleisiä kuin 4-kirjaimiset.
337. iso S21.6.2013 klo 20:28
Jos nyt diskaan 3-kirjaimiset ja "nelikirjaimistan" kaikki sanat ottamalla 2 ensimmäistä ja 2 viimeistä, saan jakaumaksi
A: 2043, 6390, 1862, 8447
B: 352, 52, 27, 0
C: 39, 2, 7, 2
D: 316, 204, 497, 2
E: 586, 3097, 3715, 1175
F: 332, 39, 23, 1
G: 253, 37, 74, 4
H: 1975, 484, 275, 4
I: 563, 3908, 1643, 4875
J: 724, 89, 1158, 0
K: 3901, 377, 2201, 9
L: 1859, 1407, 2906, 30
M: 1615, 464, 993, 15
N: 964, 560, 1027, 4316
O: 1383, 2654, 575, 2081
P: 2704, 465, 538, 3
Q: 3, 0, 0, 0
R: 1421, 839, 1283, 65
S: 2878, 603, 1068, 3584
T: 2284, 295, 4465, 322
U: 401, 3927, 2981, 1397
V: 2190, 138, 776, 0
W: 1, 0, 1, 1
X: 5, 2, 0, 0
Y: 901, 1427, 1226, 408
Z: 10, 8, 5, 2
Å: 1, 0, 0, 0
Ä: 522, 2404, 862, 3176
Ö: 117, 466, 155, 424
-: 0, 5, 0, 0

Sijainnin mukaan yleisimmät kirjaimet ovat K (3901), A (6390), T (4465) ja A (8447) ja tällä perusteella tyypillisin sana olisi Kata. I (4875) häviää viimeisenä kirjaimena selvästi A:lle, vaikka onkin hyvänä kakkosena. N (483) ei ole lähelläkään päästä yleisimmäksi toiseksi viimeiseksi kirjaimeksi. Sen edellä on T, E, U, L, K, A, I, R, Y, J ja S.
338. Jukkis21.6.2013 klo 20:30
Mitä tuo viimenen rivi
-: 0, 5, 0, 0
tarkoittaa?
339. iso S21.6.2013 klo 20:47
Tuolla tavalla sijaintikohtaisesti kirjainten yleisyyttä laskemalla unohdetaan että kaikki kirjaimet eivät seuraa yhtä todennäköisesti kaikkia kirjaimia. Jos nyt vihoviimeisenä temppuna muodostetaan kaikki edellä esitetyllä tavalla syntyvät nelikirjaimiset sanat ja lasketaan, mitkä näistä ovat yleisimpiä, saadaan hyvin epätodellinen kärkijoukko:

KAEN: 115
VAUS: 104
KAUS: 81
KATA: 72
KUEN: 72
KOEN: 70
SAEN: 69
VAAA: 69
VAEN: 67
HAEN: 64

Wikisanasto ei tunne yhtäkään näistä. Edellisen osion voittaja kata on lievästi outo puute. Taivutettu muoto "haen" ei tietenkään sanastoon kuulu. Jos katsotaan vain sanaston tuntemia, kymmenen kärki on

TAUS: 59
KOTI: 55
KALA: 48
YLEN: 45
PATA: 43
ALUS: 41
VATI: 40
KARI: 37
RATA: 34
VAJA: 34

Poloinen kani (11) löytyy tunnettujen sanojen listalta vasta jaetulta sijalta 84. Ristikoiden yleisin sana, taas, löytyy vasta jaetulta sijalta 101.

Älkää uskoko kaikkea mitä lehdessä on, edes juhannuksena.

Hyvää kokkoiltaa. Älkää polttako itseänne, älkää hukkuko älkääkä yrittäkö lausua liian pitkiä sanoja jos juhannusjuomat ovat vaikuttaneet kielen hallintaan.
340. Matias-Myyrä23.6.2013 klo 19:24
Iltalehti netissä loistaa taas otsikoinnillaan:

"15 ihmestä kuollut juhannuksen vietossa - joukossa vain yksi nainen"

Aika paljon on ihmeksiä kuollut, valitettavasti!
341. Matias-Myyrä25.6.2013 klo 10:23
Uskokaa tai älkää, mutta:

"Oulu painii täysin omassa sarjassaan. Siellä tilastojen valossa rippikoulun käy 102 prosenttia."

[http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/suosit uin-tapa-kayda-rippikoulu-on-yha-leiri/1345186]
342. anni26.6.2013 klo 13:05
Ostin tänään iltapäivälehdet ja tämmöistä niistä mm. löytyi:

Iltalehti 26.6 kirjoittaa: "Rattijuoppo törmäsi poikaan" (Kemissä) ja jutusta selviää, että rattijuoppo törmäsi pyörällä liikkuneeseen 12-vuotiaaseen poikaan.

Iltasanomat kertoo 26.6. puolestaan, että "Rattijuoppo ajoi lapsen yli" ja juttu Kemissä tapahtuneesta alkaa: "Humalassa ajanut mies ajoi 12-vuotiaan tytön yli.."

Yhteistä kuitenkin löytyi: 0.55 promillen humala, varastettu auto ja ajokortitta ajo. Poliisi sai ajajan kiinni takaa-ajon jälkeen.
343. Funny26.6.2013 klo 21:36
Maikkarin nettisivulla on otsikko: "Agentsin Esa Pulliainen laittoi studion uusiksi".
Mikäs juttu tämä on? ihmettelin minä, ja varmaan moni muukin. Monet muusikothan ovat panneet hotellihuoneita ynnä muuta 'uusiksi', mutta tuskin Pulliainen. Jutussa sitten ohimennen mainitaan, että studiota on paranneltu, mutta jutun varsinainen aihe oli kuitenkin vähän muuta, eli Pulliaisen seuraava levytysprojekti. Mutta siitä ei olisi ehkä saatu kovin vetävää otsikkoa.

Otsikothan yritetään aina tehdä mahdollisimman monia kiinnostaviksi. Iltiksen kannessa oli jokin aika sitten: "Kari Tapion julkaisematon laulu löytyi 91-vuotiaan kirjahyllystä". Jutusta kävi selville, että tämä 91-vuotias oli kappaleen säveltäjä Erik Lindström. Ilmeisesti ajateltiin, että nykypäivänä hänen nimensä ei ole monelle tuttu, ja ennen kaikkea haluttiin saada dramaattisempi otsikko. Totuushan oli tässäkin otsikkoa arkisempi, samoin kuin tuossa Pulliaisen jutussakin.
344. iso S27.6.2013 klo 12:27
Nyt tuli loppu urheilijoiden jättipalkoille, jos netti_Iltikseen on uskomista:

Julkaistu: 27.6.2013 11:44

Jarmo Kekäläisen johtama Columbus Blue Jackets solmi tärkeän jatkosopimuksen. Hyökkääjä Artem Anisimov solmi kolmen vuoden ja 9,85 dollarin arvoisen jatkosopimuksen.
345. Matias-Myyrä4.7.2013 klo 12:20
Takamusta näkyi, mutta takamustaa ei kuitenkaan näkynyt.

[http://www.iltalehti.fi/viihde/2013070417225990_v i.shtml]
346. arvid4.7.2013 klo 12:40
Lehdissä tänään: "Linja-auton renkaan alle jäänyt nainen loukkaantui vakavasti Kangasalalla keskiviikkoiltana".
Eräs serkkuni, jonka kotipaikka on Kangasala muistuttaa aika ajoin, ettei hän työskentele kangasalalla, vaikka asuukin Kangasalla. Vaikka kieliopillisesti edellinen onkin oikea adessiivimuoto, niin jälkimmäinen lienee vakiintunut ainakin puhekieleen. Mitenkähän esim. tamperelainen ilmaisee aikeensa käydä Kangasalla vaiko Kangasalalla ?
347. HT4.7.2013 klo 13:22
Kielikello 1/1997:

Kangasala : Kangasalla, Kangasalta, Kangasalle, gen. Kangasalan

Ohje on myös mm. Nykysuomen käsikirjassa vuodelta 1970.

Asukkaan nimestä Kielikello 2/1998:

Yleiskieliseen käyttöön suositetaan muotoa kangasalalainen, ei paikallista "kangasalustalainen"
348. Matias-Myyrä15.7.2013 klo 14:38
Iltalehden netissä Kaustisten kansanmusiikkijuhlista:

"Festivaaleilla vieraili viikon aikana reilut 34 000 kuulijaa, ja kävijämäärä kasvoi viime vuoteen verrattuna noin 5 000:lla. Järjestäjien tavoittelema 10 prosentin kasvu jäi kuitenkin saavuttamatta."

Siis viime vuonna noin 29 000, josta 10 prosenttia olisi...?
349. HT15.7.2013 klo 16:27
Iltalehti kylläkin kirjoittaa Kaustisen, ei Kaustisten, kansanmusiikkijuhlista, ja tekee siinä kuten pitääkin.
350. iso S15.7.2013 klo 16:36
Uskotteko kuolemanjälkeiseen elämään? Iltalehti uskoo että T. J. Särkkä uskoi!

IL 12.7.2013: "Helismaan ja Kärjen yhteistyö jatkui Helismaan kuolemaan asti. Myöhemmin elokuvatuottaja T. J. Särkkä houkutteli Helismaan ja Kärjen elokuvamaailmaan."
351. Matti12.8.2013 klo 22:44
IS kertoo himomaratoonareista:

Kalevi on maailman neljänneksi eniten maratoneja juossut suomalainen. Kaikista maapallon asukkaista Kalevi on juossut maratoneja kolmanneksi eniten.

Siis mitä?
352. arvid12.8.2013 klo 22:55
Tunnen Kalevin hyvin. Juoksin ensimmäisen maratonini hänen kanssaan ja hänen opastuksellaan joskus v. 1980 Porissa (aikani 3.05). Kalevi voitti minut parilla minuutilla ja se olikin hänen uransa paras maratontulos. Tuo tapahtui Kalevin ura alkuvaiheessa. Nyt hänellä maratoneja lienee jo 1600. En tosin lukenut IS:n artikkelia, joten en tiedä mikä on lukumäärä nyt, mutta niitähän taitaa tulla päivittäin lisää.
353. Matti13.8.2013 klo 23:40
Taisi se maratonluku Kalevilla olla juuri tuo 1600. Aivan käsittämätöntä. arvid, kovia aikoja olette molemmat juosseet. Mun paras aika on 3.47 v. 1985. Mutta olenkin juossut vasta 6 maratonia, 1 per vuosi, HCM.

Muistaakseni myös Raamatulle on suoritettu Maratonluku.
354. arvid14.8.2013 klo 10:37
Kalevi on kertonut noiden 1600 maratonin lisaksi juosseensa useita maratonin pituisia matkoja harjoitusmielessä ja myös osallistunut Hartolan 100 km:n juoksuihin. Ainakin kerran hän juoksi samana päivän 2 maratonia, joista jälkimmäinen Ruotsissa. Aikaero antoi tunnin lisää aikaa palautumiseen.
Minun maratonieni määrä on noin 20. Vuonna 1982 juoksin Lontoossa 2.58 (aikani näkyy maaliintulokuvassa Big Ben kellosta). Sama loppuaika myöhemmin Ruissalossa. Ennätykseni 2.57 Vammalassa Rautaveden maratonilla. HCM kolme kertaa, Tukholma 2 kertaa, lisäksi Moskova, Ateena, Hawaiji, New York.
355. arvid16.8.2013 klo 09:06
Tänään Hesarissa perusteellinen katsaus maraton-juoksusta. Kerrotaan mm. Kalevista, jonka maratonien määrä nyt 1620.
356. Matias-Myyrä16.8.2013 klo 17:21
Savon Sanomien nettisivuilla:

"Katuvalot olivat poissa päältä laajalta alueelta Kuopiosta perjantain vastaisena iltana."

En ole ennen kuullut torstai-iltaa nimitettävän perjantain vastaiseksi illaksi.
357. Jaska16.8.2013 klo 18:10
HS Nytin jutusta: "Ablodit jäävät vaisuiksi."

Toisaalta huvittavaa, toisaalta surettavaa.
358. HT16.8.2013 klo 22:09
Näkyy Hesarissa kirjoitetun 11 kertaa vuodesta 1991 lähtien ablodeista tai ablodeeraamisesta.
359. iso S18.8.2013 klo 13:08
Iltiksen viikkoliitteessä oli harkitsemisen arvoinen ohje. "Jos epäilet eksyneesi emon ja pennun väliin, koeta miettiä missä pentu voi olla, ja poistu päinvastaiseen suuntaan."

Asiaa harkittuani jättäisin mieluummin ohjeen noudattamatta.
360. anni22.8.2013 klo 11:19
Iltalehti kertoo 22.8. sudesta, joka Alavudella tappoi koiran metsästysretkellä. Oliko susi lähtenyt jänismetsälle? Jutussa on vielä kuva sudesta ja alla teksti: "...Kuvan susi ei liity tapaukseen." Toivottavasti kuvan susi ei nosta juttua, kun on joutunut lehden sivulle. Vielä kehut Alavuden poliisille tarkasta uutisoinnista: "Tapaus sattui varsin lähellä ihmisasutusta, vain 169 metrin etäisyydellä lähimmästä talosta."
361. iso S22.8.2013 klo 16:49
Seuraavalla sivulla syyllistettiin punkkia. Susijuttua suurempi otsikko maalaili uhkakuvaa punkkitaudin leviämisestä ja susikuvaa suuremmassa kuvassa oli punkki, jonka ei kerrottu liittyvän tapaukseen.
362. Jaska22.8.2013 klo 18:19
Ilta-Sanomat netissä tänään:

"Muista nämä 5 syksyn puhdetta, niin puutarhasi kukoistaa ensi keväänä!"

:D
363. Matias-Myyrä23.8.2013 klo 15:06
Iltalehden nettisivut:

"Meillä ei ole hajuakaan siitä, mikä se voisi olla, mutta se haisee pahalta"
364. pelaaja24.8.2013 klo 10:24
IL netissänsä keräilee tänään(kin) pilkun v/n:lle hekumallisia otsikoita:

"Suojatietä kulkenut 10-vuotias lensi konepellille"
(Ai niinkö? Olipa aktiivinen.)

"Psykiatri ampui 13 sotilasta - todettiin syylliseksi"
(Ai niinkö? No onpa hyvä, että todettin.)
365. Matias-Myyrä25.8.2013 klo 17:38
[http://www.iltalehti.fi/terveys/2013081617375378_ tr.shtml]

"Nenän kautta uimarin aivoihin tunkeuduttuaan ameeba aiheuttaa aivokudoksen."
366. arvid27.8.2013 klo 11:32
Uusi Suomi tänään kolmen koulutuspäivän neuvotteluista: "Akava on epätyytyväinen myös koulutuskustannuksista työntekijöille seuraavista veromätkyistä".
367. Kravattimies28.8.2013 klo 03:13
Näin Sanna Ukkola:


Vaikka meillä on maailman vapain lehdistö, keskustelukulttuurimme on äärimmäisen tunkkainen.

Hallitus ei Suomessa heitä toimittajia tyrmään, mutta ällistyttävän moni on valmis sysäämään väärinpuhujat henkiseen eritysselliin.


_http://yle.fi/uutiset/sanna_ukkola_mimosien_maa/6 795505
368. pelaaja28.8.2013 klo 18:35
IL netissä tänään:
"Karhu tuli vain metrien päähän miehestä - soitti hirvitornista apua"
(Karhuko siis soitti apua? Jos minulta kysyttäisiin, poistattaisin muodikkaat (?) ns. ajatusviivaotsikot toimittajien käyttövarastosta kokonaan.)

Ja samassa jutussa:
"Poliisi sai ilmoituksen karhun armoilla olevasta miehestä kello 12.21. Virkavalta ei kuitenkaan koskaan ennättänyt paikalle, sillä karhu oli jo lähtenyt jolkottelemaan kohti metsää."
369. Hakro31.8.2013 klo 14:50
HS 31.8.2013 kertoi alastomasta miehestä, joka pyrki uimaan Kiasman taidemuseon kupeessa sijatsevaan vesialtaaseen. Kuvateksti kuului näin:

"Poliisille tutulla miehellä ei taaskaan ollut tolkku mukana."

Kuvassa mies tosin oli selin kameraan, joten asiaa ei päässyt varmistamaan.
370. arvid18.9.2013 klo 18:29
KAARINA-lehti kertoo tänään asuntoalueeksi kaavoitettavan alueen luontoselvityksestä seuraavaa:
"Kääväkässelvityksen mukaan Ala-Lemussa on tavattu esim. kielinahakka, hammaskurokka, siloharsukka ja krappikääpä. Alueella esiintyy myös viitasammakko sekä linnunhernetikkukoi, jonka tarkka levinneisyysalue ei ole vielä tiedossa. Maakotiloselvityksen mukaan golf-kentän alueella on havaittu uhanalainen pienisiemenkotilo" .
Eihän tuollaista aluetta voi kaavoittaa asuntorakentamiseen eikä golf-kentäksi ! Toisaalta tässä olisi monta hyvää uutta sanaehdotusta esim. Hesarin riskoissa käytettäväksi.
371. iso S22.9.2013 klo 13:35
Tämä huba ei ole lehdestä, vaan miehittämättömästä infopisteestä vieraskirjan vierestä:

Terkeä - Kirjoita nimesi
Viktig - Skriv namnet ditt
Please - Wright your name

Hubaton kommentti: suomen kielen etäpesäkkeen säilymiseksi olisi suotavaa että mahdollisimman moni kävisi Pykeijassa Varangin vuonon rannalla ja tukisi kylän taloutta syömällä kuningasrapua Lassi Gårdenissa ja/tai käymällä rapusafarilla pyydystämässä näitä hirnuja. Kylä sinänsä on äkkiä nähty, mutta ainakin näin ruska-aikaan maisemat Sevettijärventiellä ja siitä eteenpäin Norjan puolella ovat katsomiskelpoisia.
372. Matias-Myyrä23.9.2013 klo 07:29
Iltalehti uutisoi netissä:

"Merkelin puolueelle yli puolet parlamentin paikoista

Saksan medioiden mukaan Angela Merkelin kristillisdemokraateille on tulossa 311 paikkaa 630-paikkaiseen parlamenttiin."
373. pelaaja24.9.2013 klo 16:52
Kohtelias bussipysäkki.

IL netissä: "Olin ihan hämilläni, kuvailee Ruponen, joka päätti pysäyttää kulkupelinsä vastaan tulleelle bussipysäkille."

(Jutussa kerrotaan erikoisesta kolarista, jossa haukka ja joku muu lintu törmäsivät autoon. No tokihan tiellä tulee vastaan mitä milloinkin mutta silti, jotenkin riemastuttavan auttavainen tuo pysäkki.)
374. Matias-Myyrä25.9.2013 klo 13:23
[http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013092517531552_ uu.shtml]

"Joka viides kertoo ajaneensa auto päihtyneenä. Tämä käy ilmi POP Vakuutuksen kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia suomalaisista ei kaipaa muutosta nykyisiin promillerajoihin. Vastaajista 40 prosenttia olisi kuitenkin valmis laskemaan promillerajan 0,5:stä nollaan."

Siis tuossa kyselyssä on ollut vaihtoehtoina vain nykyinen 0,5 ja nolla. Miksi?
Ensinnäkin nolla on ihan mahdoton rattijuoppouden promilleraja. Jokaisen ihmisen suolistossa on koko ajan käynnissä pieni käymisprosessi, jossa syntyy hyvin pieniä määriä alkoholia. Pienikin määrä on aina enemmän kuin nolla. Siis ei tarvita muuta kuin erittäin tarkka mittausväline ja kaikki autoilijat voidaan tuomita rattijuoppoudesta! Puhumattakaan siitä, että olisi lounaalla juonut lasin kefiiriä tai kotikaljaa.

Nykyisellä puolen promillen rajalla voi normaalipainoinen ihminen ihan rauhassa juoda puoli litraa keskiolutta ja lähteä rattiin. Nopeasti juotuna tuolla määrällä 80-kiloisen henkilön promillet nousevat noin 0,3:en. Hyvä raja mielestäni olisi 0,2. Silloin jo pienen keppanan nauttineena olisi vaarassa kärähtää.
375. pelaaja18.10.2013 klo 17:15
IL netissä tänään: "Opettaja haukkui poikaa "kusipääksi"
Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen
Opettaja myönsi käyttäytyneensä epäammattimaisesti, mutta se ei riittänyt eritysluokan oppilaan vanhemmille. Syyttäjä ei kuitenkaan asiaa vienyt oikeuteen asti."

Ettei vaan toimittaja päätynyt yhteen näppäilyvirheeseen tahallaan.. Miksiköhän muuten tuo "kusipääksi" tuossa mahtaa olla sitaateissa? No olkoon.
376. Jaska30.10.2013 klo 10:31
Tapio Keskitalo Helsingin Sanomissa tänään ex-jalkapalloilija Anne Mäkisestä: Opiskellut itsensä naprapaatiksi.

Ilmeisesti Annella on edessä vielä jatko-opintoja, jos aikoo muidenkin potilaiden nikamien niksauttajaksi!
377. iso S30.10.2013 klo 18:50
Kiireiset tai välinpitämättömät lehtimiehet muotoilevat kiusallisen usein sanottavansa niin, että väärinkäsitys on todennäköisempi kuin oikeinymmärrys. Esimerkiksi netti-IS:n otsikko 30.10.2013 6:11

"Voitto maistui pitkästä aikaa suomalaiselle ammattigolfaajalle"

Ainakin minä ymmärrän tuon niin että voittoja on tullut pitemän aikaa, mutta jostain syystä pelaaja ei ole niistä nauttinut. Ei niitä tilaisuuksia nauttimiseen ole kuitenkaan kovin usein ollut, kun edellinen (ja ennen tuota nautittua ainoa) voitto tuli 2004. Siitäkään ei voinut nauttia ammattilaisena, koska kyseessä oleva Kakko pelasi silloin vielä amatööristatuksella.
378. Funny30.10.2013 klo 21:20
Iso S, voithan ymmärtää tuon niin, mutta tuskin moni muu. Ei suomalaisille urheilijoille kansainvälisiä voittoja niin usein satu,että he eivät niistä joka kerta nauttisi. Sen tietää jokainen urheilua seuraava. (Palkintokorokkeella ollaan kuitenkin usein totisia, jos mieltä askarruttaa edessä oleva haastattelu huonolla kielitaidolla.)

Urheilutoimittajilla on kautta aikain ollut omat sananmuotonsa, joihin on jo totuttu. Hassuilta ne usein kuulostavat, jos niitä alkaa tarkemmin miettiä, mutta yleensä ei todellisia väärinkäsityksiä silti satu.

Mutta olen siinä samaa mieltä, että huonosti muotoiltua tekstiä näkee aivan liian usein. Minusta se johtuu ammattitaidon puutteesta. Asiansa osaava toimittaja saa kiireessäkin tekstiinsä oikean muodon.
379. Matias-Myyrä30.10.2013 klo 21:32
Kiirekö lienee ollut syynä, kun Savon Sanomien nettisivuilla on tämmöinen jutun otsikko:

"Osa jalkapallokatsomoa Moskovan kiinni Mestarien liigassa"
380. Matti30.10.2013 klo 23:13
Voitto varmaan maistuu hyvälle tai makealle, mutta miten se voi maistua suomalaiselle ammattigolfaajalle! Ja mikä oli laji?
381. Wexi30.10.2013 klo 23:27
"Voitto maistui pitkästä aikaa suomalaiselle ammattigolfaajalle".

Mä taidan olla niin putkiaivoinen, että ymmärsin tuon osapuilleen: "Voitto maistui pitkästä aikaa suomalaiselle ammattigolfaajalle".

Uskon kyllä, että useammat palstamme lukijoista se saa voimakkaan hämmennyksen tilaan; ETTÄ MITÄ??
382. arvid9.11.2013 klo 13:47
Otsikko tämänpäiväisessä Turun Sanomissa: Tuulta 300 kilometrin nopeudella. Jutussa kerrottiin Filippiinien myrskystä.
383. Kravattimies9.11.2013 klo 17:07
Suomessa mitataan tuulta metreissä sekunnissa, kun taas minä Australiassa olen tottunut kilometreihin tunnissa. Näkyy olevan niin myös briteillä.

BBC:

The storm made landfall shortly before dawn on Friday, bringing gusts that reached 379km/h
384. Jaska21.11.2013 klo 12:22
Viimeksi elokuussa oli säikeessä ablodi-noteeraus Helsingin Sanomista. Eilen vuorossa Ilta-Sanomien Mika Koskinen: Kun sekava kyselytunti oli ohi, Siilasmaa sai osakkeenomistajilta ablodit.

Ei vitsinäkään hyvä. Aladobit olisi parempi.
385. Kravattimies24.11.2013 klo 05:59
Hyviä uutisia äveriäästä alueesta!

Warakas oli 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa huumausaineverkoston napa, mutta nyt se on Indonesian aktiivisin alue huumausaineiden torjunnassa.

Valiokunta valitsi sen voittajaksi yksimielisesti, koska asukkaat ovat pitkään taistelleet huumekauppiaita vastaan ja siivonneet naapuruston huonoilta vaikutteilta.

Lähde: Jakarta Post
386. T.Avis24.11.2013 klo 12:12
Hämeen Sanomat käsittelee tänään tapausta, jossa IC-juna hajosi ja jäi Tampereen asemalle:

Johtuiko vika uusista ohjausvaunuista?
- Junaa todellakin ajettiin uudesta ohjausvaunusta, mutta nyt vika oli veturin päässä.
387. T.Avis28.11.2013 klo 17:09
UutisOiva 21.11.2013:

Ikaalisissa halutaan ennaltaehkäistä lasten ja nuorten pahoinvointia. Tämän vuoksi ensi vuonna ollaan palkkaamassa uusi perhetyöntekijä, jonka työn tavoitteena on tehostaa lasten ja nuorten syrjäytymistä.
388. arvid29.11.2013 klo 12:46
Hesarissa tänään: "huonosti rapatut tuulilasit aiheuttavat vaaran". Miksi tuulilaseja pitäisikään rapata eli peittää laastilla ?
389. Matias-Myyrä5.12.2013 klo 20:24
Iltalehden netti tänään:
"Kun nappikuulokkeet noustetaan takin taskusta, on vastassa monesti melkoinen selvitysoperaatio. Testaa ja opettele tämä helppo ja käytännöllinen niksi."

Minulla ei ole koskaan ollut ongelmaa noustaessani nappikuulokkeita. En tosin tiedä olenko koskaan noustanut niitä tai mitään muutakaan.
390. qwertsu5.12.2013 klo 20:48
Matias-Myyrä
Onko Niuvanniemessä tänä iltana vapaa surffailuilta?
391. Matias-Myyrä5.12.2013 klo 21:11
No, vaikka Niuvanniemi onkin melkein tuossa vieressä, olen toistaiseksi saanut olla ihan vapaasti sen muurien ulkopuolella. Siitä en ole ihan varma kummalla puolella minun pitäisi olla. ;-)
392. qwertsu5.12.2013 klo 21:57
Heh
393. Matias-Myyrä15.12.2013 klo 10:50
Iltalehden netissä tänään otsikko:

"Poliisi naurautti lääkeväärentäjiä Kiinassa - 1 300 ihmistä pidätettiin"

Saikohan ne kaikki väärentäjät nauramaan?
394. iso S16.12.2013 klo 11:09
Turkulaisilla on erikseen verbit naurattaa ja nauruttaa. Naurattaminen on sitä, kun poliisi yrittää huvittaa väärentäjää. Nauruttaminen on sitä, jos väärentäjä huvittuu.
Naurautaminen lienee sitä, jos naurattamisyritys on lyhytaikainen.

Tämä naurutti minua 2.12.2013 20:11, kun netti-Iltis kommentoi Tieto-Finlandian voittaneen Ville Kivimäen teosta Murtuneet mielet:

_www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288627587001.html

"Yllätys rintakomennuksesta saattoi laukaista sotatraumoja."

Lieneekö toimittaja ollut aikanaan pulloruokittu vai tavallista paremmin informoitu, jolloin seksiassosiaatio on saattanut tehdä tepposet? Käsittääkseni on nimittäin niin, että Ville Kivimäen isoisä on Mattijuhani Koposen äidin veli. Wikipediaa lainaten: "Koposen tunnetuin performanssi Kain ja Abel oli 2. joulukuuta 1968 Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla, jossa hän pimeässä salissa suoritti flyygelin päällä näennäisen yhdynnän pukeissa olleen vastanäyttelijänsä kanssa. Tämä ja runonlausunta alasti 24. lokakuuta samana vuonna toivat Koposelle kahdeksan kuukauden vankilatuomion."

Että sellainen rintakomentaja suvusta löytyy!
395. pelaaja27.12.2013 klo 17:31
Ehhehe. IL netissä 27.12.

"Oulun käräjäoikeus on vanginnut sodankyläläisen miehen, jonka poliisi taltutti ampumalla joulupäivänä."
396. Lapin Radio27.12.2013 klo 17:46
"Poliisi on joutunut käyttämään ampuma-asetta vaarallisen henkilön taltuttamiseksi Sodankylässä varhain joulupäivän aamuna.

Lapin poliisilaitos kertoo saaneensa hälytyksen Sodankylän keskustan läheisyydessä sijaitsevalle asunnolle. Poliisipartion saapuessa paikalle aamukuudelta poliisia kohti ammuttiin laukauksia.

Sodankylästä kotoisin oleva mies ei totellut poliisia käskytyksestä huolimatta ja poliisi joutui turvautumaan aseeseen. Mies loukkaantui, mutta hänellä ei poliisin mukaan ole välitöntä hengenvaaraa. Poliisi ei loukkaantunut välikohtauksessa."

"Rikosten tutkinta on siirretty Oulun poliisilaitokselle.

Asiasta on myös laadittu rikosilmoitus epäillyn poliisirikoksen osalta, ja siinä toimii tutkinnanjohtajana valtakunnansyyttäjänviraston määräämä syyttäjä. Näin toimitaan aina, kun poliisi joutuu turvautumaan aseen käyttöön."
397. pelaaja27.12.2013 klo 20:35
Nyt ei pelaajaparka ymmärrä, mitä Lapin Radio haluaa (minulle ?) sanoa.
398. Lapin Radio28.12.2013 klo 00:10
Halusin vaan tuoda asian oikean näkökulman esiin.
399. Matias-Myyrä4.1.2014 klo 10:36
Iltalehti:
"Varastetussa autossa istui kolme miestä, jotka eivät suostuneet luovuttamaan edes karkumatkan päätyttyä. Miehet lukittautuivat autoon sillä seurauksella, että poliisin oli rikottava kolme ikkunaa saadakseen seurueen kiinni."

Luonnollisesti poliisin piti rikkoa jokaisen miehen vieressä oleva sivuikkuna. Mitenkäs muuten?
400. Matias-Myyrä5.1.2014 klo 11:29
Iltalehti:
"3-vuotias tyttö menehtyi hammastoimenpiteeseen, kun hänen sydämensä pysähtyi. Hawaijilaistytölle oltiin tekemässä juurihoitoa."

Ei kai maitohampaisiin tehdä juurihoitoja?
401. Hakro12.1.2014 klo 18:48
IS tänä viikonloppuna Karibian-risteilystä purjealuksella:

- Purjeet reivataan, kun tuuli on suotuisa.

Sepä olisi jo tosihölmöä touhua.
402. M.A.Penninen21.1.2014 klo 13:18
Mitä hittoa on "huba"? Selittäkeehän tätä nuorisokieltä hieman varttuneemmalle maallikollekin, niin voi liittyä keskusteluun.
403. Hakro21.1.2014 klo 15:26
Huba on suunnilleen samaa kuin huuhaa.

(Tosin Urbaani sanakirja antaa toisen selityksen.)
404. Matias-Myyrä23.1.2014 klo 10:44
Iltalehdessä:

"Paljon proteenia sisältävät pavut linssit ja herneet voivat olla ruokavalion proteeinin lähde joko kokonaan tai eläinperäisen proteiinin, eli lihan lihaksi."

Samassa virkkeessä proteiini kirjoitettu kolmella eri tavalla. Viimeinen sana "lihaksi" pitäisi vissiin olla "lisäksi".
405. Matti23.1.2014 klo 16:33
Taas on luettu useista lehdistä, kun sähkön siirto ja kulutus ovat otsikoissa, kuinka tehon yksikkö megawatti on niin vaikea omaksua. Yleensä siirron kerrotaan olevan niin ja niin monta megawattia tunnissa, kun oikeasti se on niin ja niin monta megawattia. Yle pani vieläkin paremmaksi: 1000 megawattituntia tunnissa. (Tämä on tietysti muodollisesti oikein, koska tunnit supistuvat pois, mutta silti hölmöläisen hommaa.) Jos toimittaja on asiassa epävarma, niin miksei kysy joltakin.
406. qwertsu24.1.2014 klo 23:59
Suututtaa myös, että akkuja myydään ampeeritunteinna Ohmin laki kunniaan
407. Matias-Myyrä29.1.2014 klo 20:02
Iltalehdessä otsikko:

"Karjaa jäi kuvun alle"

Kerkesin jo sääliä lehmäparkoja ennen kuin luin tarkemmin mistä oli kysymys. Karjaan päälle oli muodostunut pilvestä kupumainen katto.
408. Matias-Myyrä3.2.2014 klo 11:46
Iltalehden netti:

"Ihmiskehossa kiertävä veri matkaa keskimäärin 96 540 kilometriä vuorokaudessa."

Siis yli äänen nopeudellako hujeltavat punasolut?

[http://www.iltalehti.fi/terveys/2014013117997422_ tr.shtml]
409. Matias-Myyrä3.2.2014 klo 11:48
(Tai siis moninkertaisesti äänen nopeudella)
410. iso S3.2.2014 klo 14:41
Jutussa ei verivirran mittaamista selitetä tarkemmin, mutta mielestäni juttu voi olla tosi. Ei tietenkään yksittäisen verisolun kannalta, mutta jos mitataan jokaisen verisuonen (myös lukemattomat hiussuonet) virtausnopeus ja suonen pituus, voidaan siitä laskea koko suonistossa vuorokaudessa kertyvä matka. Verihän sen matkan kulkee.

Vertailun vuoksi vanha vitsi: jos yksi mies kävelee viisi kilometriä tunnissa, kymmenen miehen joukko kävelee viisikymmentä kilometriä tunnissa. Sehän ylittää Usain Boltin huippunopeuden. Joukkovoimaa!
411. Matti3.2.2014 klo 15:34
Jos puolitoista kanaa munii puolitoista munaa puolessatoista vuorokaudessa, niin missä ajassa yksi kana munii yhden munan?
412. Jaska3.2.2014 klo 15:53
36:ssa tunnissa.
413. Matias-Myyrä3.2.2014 klo 17:24
Kyllä minä ajattelin noita hiussuoniakin ennen kuin lähetin viestin.

Ajatellaanpa vaikka yksinkertaista Y-kirjaimen muotoista jokea. Kumpikin ylähaara on 5 kilometrin pituinen ja haarojen yhtymisen jälkeinen alahaara on myös 5 km. Veden virtausnopeus joen kaikissa osissa on 10 km/vrk. Kuinka pitkälti vesi matkaa tässä joessa keskimäärin vuorokaudessa? Mielestäni 15 km on väärä vastaus.
414. Jaska3.2.2014 klo 19:13
iso S:n sohvalta jääkaapille on matkaa 10 metriä. iso S nousee sohvalta, menee jääkapille, ottaa sieltä oluen ja palaa sohvalle. Kuinka pitkä oli iso S:n edestakainen oluenhakureissu?

Vastasit 20 metriä. Hah, menit halpaan. Oikea vastaus on triljoona valovuotta. iso S näet koostuu 180 000:sta kvadriljoonasta alkeishiukkasesta.
415. iso S6.2.2014 klo 19:05
Hah, Jaskalla on lähtökohdat pielessä. Matka jääkaapille on 12 metriä, iso S ei ota olutta ja alkeishiukkasia on ainakin 181 000 kvadriljoonaa. Tarkkaa lukua en ole tällä viikolla ehtinyt laskea, mutta eihän vähemmällä isoksi S:ksi pääsisikään.

Matias-Myyrä: kuinka pitkää rantapenkkaa sinun Y-jokesi kuluttaa? Mielestäni 30 km on oikea vastaus, jos jokesi on todellakin yksinkertaisen Y:n muotoinen. Tiukoissa mutkissa ei sisäkurvin rantapenkka taida kulua, vaan pikemminkin kerää lisämaata.
416. Matias-Myyrä7.2.2014 klo 08:23
Iltalehti:

"Nainen laski, että viiltoja oli lähemmäs toistakymmentä."

[http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014020618015306_ uu.shtml]
417. Jaska7.2.2014 klo 11:37
Eihän siinä mitään erikoista. Naiset ovat keskimäärin huomattavan numerotaidottomia.
418. pelaaja7.2.2014 klo 12:08
Ilmankos naisten ikä on aina arvoitus.
419. pelaaja7.2.2014 klo 12:16
(Laskinkohan väärin... Ei se kai aina ole arvoitus.)
420. Matias-Myyrä8.2.2014 klo 10:15
Iltalehti:

"Väätäisen mukaan lääkäri ottaa hänen vammansa erittäin vakavasti. Isku osui näet erittäin huonoksi onneksi samalle alueelle joka loukkaantui ensimmäisen vuosituhannen alussa hirvikolarissa."

Onko se Juha noin hemmetin vanha?
421. iso S8.2.2014 klo 22:22
Tämä ei ole lehdestä, vaan kaupan kassalla oleva tupakanmyyntiä koskeva tiedote: valtioneuvoksen asetuksen xxx mukaan... Olisikohan kuitenkin valtioneuvosto se taho, joka asetuksia rustaa?. Kassa piti virhettä vähäisenä.
422.  suomalainen8.2.2014 klo 23:56
Olisko ollut Virolainen
423. Matti12.2.2014 klo 23:07
Tämän päivän HeSa pääkirjoituksessaan: "Kaikkiaaan noin 149 miljoonan euron investointi tuottaisi vuodessa sähköä jopa 200 miljoonaa gigawattituntia, pienen kaupungin kulutuksen verran."

Itse asiassa vähän enemmän: 2000-kertaisesti koko Suomen kulutuksen verran. (Oikein olisi: 200 gigawattituntia.) On se niin vaikeeta ... Eikö HeSan toimittaja osaa kysyä neuvoa, jos tuntee itsensä epävarmaksi näiden gigojen ja miljoonien ja Wattien kanssa.
424. Funny13.2.2014 klo 14:46
Oletatko siis, että toimittaja on tuntenut itsensä epävarmaksi, ja sen tähden lisännyt väliin "miljoonaa" varmuuden vuoksi?
425. Matti13.2.2014 klo 17:01
Funny, en oikein tiedä mitä ajatella. Kyllä kai hyvä toimittaja joko on varma asiastaan, tai sitten tarkistaa. Ja vielä pääkirjoituksessa!
426. Hakro13.2.2014 klo 20:17
Tämän päivän Stadarissa olikin jo oikaisu.
427. iso S16.2.2014 klo 14:15
Moottori-lehti 2/2014 antaa neuvoja apuvirran käyttöön auton käynnistyksessä. Pientä epäröinnin tuntua on havaittavissa: "Mikäli mahdollista, mittaa jännitemittarilla virta käynnistyneen auton akusta."

Sähköinsinööri en ole, mutta käsittääkseni se ei ole mahdollista.
428. Hakro17.2.2014 klo 00:27
Iso S:
Tarkoitat varmaan sitä, että jännitemittarilla ei mitata virtaa (virranvoimakkuutta) vaan (virran) jännitettä. Toisaalta jännitteen mittaamiseksi jännitemittariin pitää saada virtaa. Jos ei ole virtaa, ei ole jännitettäkään.

Virta-termin käyttö tässä yhteydessä on toki virhe.

Toisaalta, en ymmärrä miksi jo käynnistyneen auton akkua pitäisi mitata. Ainakin ennen mittausta pitäisi ajaa sellainen matka – puoli tuntia tai tunti – että voisi olla varma akun ja latausjärjestelmän toimintakyvystä.
429. Matias-Myyrä17.2.2014 klo 12:03
Iltalehti:

"Lihaskramppeihin auttavat magnesium, kalium ja kalsium. Näitä vitamiineja löytyy muun muassa banaaneista, manteleista, hasselpähkinöistä, kirsikoista..."

Ovatkos happi, typpi, vety, uraani... myös vitamiineja?
430. Jaska17.2.2014 klo 21:52
Ei ole noista kuin vety ja uraani. Niistä tehdään vitamiinipommeja.
431. Matias-Myyrä3.3.2014 klo 14:31
Iltalehden kahdesta eri jutusta, molemmat Talvivaaraan liittyviä:

"Rikkivedystä tulee se tehdaskaupungeissa hyvin tunnettu mädän kanamunan haju. Se ei ole kuitenkaan terveydelle vaarallista."

"Tukesin raportti kertoo, että vuonna 2010 kaksi työntekijää sai kaivoksella rikkivetymyrkytyksen. Maaliskuussa 2012 työntekijä kuoli hengitettyään rikkivetypitoista ilmaa."
432. iso S3.3.2014 klo 18:32
Riippunee paljon pitoisuuksista ja olosuhteista. Hajusta huolimatta tehdaskaupungeissa eletään ja voidaan olosuhteisiin nähden hyvin. "Se on raha joka haisee."

Eihän typpikään ole terveydelle vaarallista, vaikka sitä vedetään henkeen jatkuvasti. Sitähän on ilmassa paljon enemmän kuin happea (noin 78 % ja 21 %). Silti juuri tuo "vaaraton" typpi aiheuttaa hengenvaarallisen sukeltajantaudin, jos syvällä käynyt sukeltaja nousee pintaan liian nopeasti.
433. Olavi Kivalo4.3.2014 klo 18:38
Hesari eilen: "Länsimainen sijoitusraha pakenemassa Venäjältä"
Hesari tänään: "Putinin neuvonantaja pakoteuhkauksesta: 'Yhdysvaltojen talous romahtaisi'"

Pohdinpa ohikiitävän tuokion, onko puhe sijoitusrahan paosta pelkkää teuhkaamista (= meuhkaamista?), vai voisiko Venäjä esim lopettamalla dollarin käytön kansainvälisessä kaupassa todella iskeä takaisin.
434. Matti5.3.2014 klo 01:53
Kukaan ei uskalla enää kertoa Putinille Venäjää koskevia negatiivisia uutisia. Niinkuin ei aikanaan Stalinillekaan, tai Hitlerille Saksaa koskevia. Ja Putin uskoo, mitä Kanal 1 kertoo.
435. Matias-Myyrä24.3.2014 klo 13:40
Iltalehti netissä:

"Mies kuoli kuolemaan aivokasvaimeen, jonka vuoksi hänellä on vaikeuksia kävellä ja puhua."
436. Matti24.3.2014 klo 20:02
Etelä-Saimaassa on etusivun kokoinen Inter-Sportin mainos: Juoksien kevääseen!
437. Marco Poloinen24.3.2014 klo 20:14
Vaikuttaa siltä, että tuollainen "omaperäisyys" samaistuu taskulaskin kädessä syntyneen tuhatluokan desimaalipilkkuvirheeseen; jos ei ymmärrä epäillä, ei myöskään tarkista!
438. Matias-Myyrä8.5.2014 klo 08:58
Iltalehti kirjoittaa Euroviisuareenasta:

"724 000 000 miljoonaa litraa samppanjaa mahtuisi areenan sisälle"

Siis 724 000 000 000 kuutiometriä.
Siis 724 kuutiokilometriä.
Onpa melkoinen areena!
439. Jukkis8.5.2014 klo 09:09
Tuossa nyt pahasti jätetään lukija epätietoisuuden tilaan, kun ei kerrota, paljonko sinne mahtuisi esim. vettä. Tai keskiolutta. Tai Absolut-vodkaa. Huonoa uutisointia.

Mutta kunnioitusta herättää tanskalainen rakennustaito, kun on niin tiiviiksi saatu tuo rakennus, että kaikki tuo samppanja siellä pysyy sen sijaan että aiheuttaisi kaikkien aikojen tulvan. Sjellandin pinta-ala on 7000 km3, joten ekana approksimaationa saadaan, että noin 100 metrin syvyinen samppanjakerros peittäisi saaren, jos vuoto pääsisi tapahtumaan.
440. Ari8.5.2014 klo 09:52
Jukkis, pinta-ala muistaakseni on neliömetrejä eli m2. Ei kuutioita. :)
441. iso S8.5.2014 klo 10:17
Juu, ja tiiviiksi on rakennettu saarikin, jos ei osa sammpanjasta valuisi mereen!
442. Jukkis8.5.2014 klo 17:05
Piti tökätä kakkoseen, menikin kolmoseen.

Kuten iso S tiesi, tanskalaisethan on sen verta ekologinen kansa, että ovat tietysti rakentaneet samppanjanpitävän yli 100-metrisen muurin Sjellandin ympärille, ettei mahdollisen vuodon yhteydessä Itämeri pilaannu.
443. Jukkis13.5.2014 klo 11:24
Ollaan kyllä lähellä tyhmyyden huipentumaa kun Iltalehdessä on video otsikolla "Ravintolassa selittämätön näky - poliisikin ihmeissään!" Ötökkä on istahtanut valvontakameran linssille ja sitä sitten ihmetellään että onpas yliluonnollinen tapahtuma kun tuollainen varjostuma näkyy videokuvassa.

_http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/2014051200847 06_v0.shtml
444. iso S14.5.2014 klo 13:18
Netti-Iltis 14.5.2014 11:11: Jarmo Valkama on syyttänyt Anneli Aueria aviomiehensä murhasta siitä lähtien, kun...

Kummankohan aviomiehestä on kieliopin mukaan kysymys?
445. Funny14.5.2014 klo 14:40
isoS, mitenkä tuo pitäisi muotoilla, että et voisi käsittää sitä väärin?
446. Jaska14.5.2014 klo 22:51
Kyse oli siis kieliopista eikä ymmärtämisestä. Funny osannee itsekin muotoilla tuon kieliopillisesti virheettömäksi.
447. iso S15.5.2014 klo 08:26
Miten olisi: Jarmo Valkama on syyttänyt Anneli Aueria tämän aviomiehen murhasta.

Pitkäaikainen kokemus on osoittanut, että joku voi aina käsittää väärin, muotoilipa asian miten tahansa. Usein olen huomannut olevani joku, kuten seuraavissa esimerkkitapauksissa: joku voisi viedä roskat, joku voisi imuroida, joku voisi käyttää koiran ulkona.
448. Funny15.5.2014 klo 11:05
Juuri tuon takia kysyinkin, koska en itsekään ole varma, mikä olisi se muoto, joka ei aiheuta väärinkäsitystä. Joku muistaakseni äskettäin kritisoi tämä-sanan käyttöä vastaavantapaisessa lauseessa.

Jos tässä esimerkkitapauksessa olisi lukenut: "Anneli Aueria syytettiin aviomiehensä murhasta", siinä ei olisi mitään epäselvää. Suomen kieli on mielenkiintoinen.

Väärinkäsityksistä oma esimerkki. Aiemman työpaikkani kahvihuoneessa oli lappu: "Henkilökunta tiskaa omat astiansa." Astiat jäivät kumminkin lojumaan altaaseen likaisina, joten ilmeisesti porukka oletti, että se " henkilökunta" on joku muu kuin itse.
449. Hakro16.5.2014 klo 22:59
>> Väärinkäsityksistä oma esimerkki. Aiemman työpaikkani kahvihuoneessa oli lappu: "Henkilökunta tiskaa omat astiansa." Astiat jäivät kumminkin lojumaan altaaseen likaisina, joten ilmeisesti porukka oletti, että se " henkilökunta" on joku muu kuin itse. <<

Jos olisin ollut kyseisen firman henkilökuntaa, olisin tiskannut omat astiani. Niin teen nytkin. Omat astiani ovat kotonani.
450. pelaaja21.5.2014 klo 17:43
Iltalehden juttu "10 kiehtovaa faktaa vanhenemisesta". Ja 10. fakta: "Sulattaakseen kaiken ruokamäärän elimistö ottaa käyttöön uuden vatsaontelon joka kolmas tai neljäs päivä. Tämä varmistaa sen, että vahvat vatsahapot eivät sulata ruoan lisäksi myös herkkää vatsaa."

?
451. pelaaja21.5.2014 klo 17:47
Ei, taitaa olla teekkaripilaa koko artikkeli tai sitten ei.
452. Matias-Myyrä23.5.2014 klo 09:18
Iltalehti/netti:

"Poliisi määräsi mopokortin omistaman pojan ajokieltoon."

Miten mopokortti voi omistaa pojan?
453. Funny23.5.2014 klo 12:31
Saatuaan mopokortin ja mopon, poika on omistautunut pelkästään mopoilulle. Siten voi.
454. pelaaja23.5.2014 klo 18:02
Jäin jumiin tuon eilen ilmineeraamani vanhenemisjutun kanssa :-( Artikkelin lähteenä näyttää olevan health.com ja 84 henkilöä suosittelee ko. faktapakettia Facebookissa eikä mitään korjauspäivitystä ole havaittavissa. Huomenna tai ylihuomenna elimistöni siis ottaa käyttöön uuden vatsaontelon. Toivottavasti huomaan sen. Kerron sitten kuin kävi.
455. Matias-Myyrä5.6.2014 klo 21:08
Pallosalama "viuhtoi ja riehui" omakotitalossa.

Minun mielestäni tuossa jutussa ei ole mitään viitteitä siitä, että kyseessä olisi ollut pallosalama. Ihan tavallinen salama tekee toisinaan tuommoista tuhoa. Pallosalama [jos sellaisia edes on olemassa] etenee ilmassa pallona. Tuosta jutusta ei selviä, että kukaan olisi nähnyt hehkuvaa palloa.

[http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014060518371917_ uu.shtml]
456. Matias-Myyrä13.6.2014 klo 07:21
Iltalehti/netti:

"Hämeenkyrössä Pirkanmaalla on tapahtunut onnettomuus, jos on kuollut yksi ihminen."

:)
457. Matias-Myyrä24.6.2014 klo 12:07
Iltalehti/netti:

"Villikkoprinssinä tunnettu Harry juhli viikonloppuna luksushotellissa tappiin asti. Samalla katosivat puhelin ja kännykkä."

Minkähän takia sillä oli lankapuhelin mukana?
458. TJV24.6.2014 klo 13:19
Suotta olen pitänyt Helsingin kantakaupungin vanhimpana rakennuksena Sederholmin taloa Aleksanterinkatu 16-18:ssa. Hesari (24.6. s. A9) on löytänyt paljon iäkkäämmän:

"Viime vuosituhannen alussa rakennetussa eiralaiskodissa on tänä kesänä tarvittu villasukkia."
459. Eki28.6.2014 klo 15:14
IS/netti:

Ile Jokinen: "Kehotan kaikkia tarkkailemaan omaa verenpainettaan. Avioverenvuoto on pahin mahdollinen herätys, ja tapasin aika monta kohtalotoveria Meilahdessa."
460. Jukkis28.6.2014 klo 20:09
Minä olen tähän saakka luullut että avioverenvuotoa esiintyy vain naisilla.
461. Matias-Myyrä28.6.2014 klo 22:13
Iltalehti/netti:

"Eva löydettiin Ruostetniementien varrelta, noin 2,3 kilometrin päässä katoamispaikastaan katoamispaikasta. Tytön löysi Tytön löysi puolustusvoimain virka-apuosasto lauantaina hieman kello 13 jälkeen.."

Kaikuukokuuko täälläällä?
462. TJV29.6.2014 klo 11:09
IS/netti:

"Nyt voi ihastella kukkaloista - 500 puutarhaa avaa ovensa"
463. pelaaja1.7.2014 klo 17:59
Ihmeellistä, että NASAakaan ei enää ole. IL netti:

"Nasa kuvasi lentävän lautasen: pudotettiin Tyyneenmereen"
464. Funny1.7.2014 klo 23:31
Tässäkin pitää miettiä, mitä otsikko oikeasti tarkoittaa. Näin IS-netissä muutama päivä sitten:

"Poliisi jahtasi moottoripyöräilijää - heilautti kättä ja pakeni."
465. Funny8.7.2014 klo 14:47
Taas hieman harhaanjohtava otsikko IS-netissä:

"Mies kuoli huvipuisto-onnettomuudessa Espanjassa - Linnanmäki sulki laitteensa"
466. Jaska8.7.2014 klo 18:42
Ei mielestäni harhaanjohtava eikä hubaakaan, vaikka tarkentava sana "vastaava" puuttuukin. Kyllä sen yksiköksi silti asiayhteydestä mieltää. Uutisen mukaan myös Gröna Lund sulki vastaavan vempeleensä onnettomuuden tutkinnan ajaksi.
467. Matias-Myyrä8.7.2014 klo 18:56
Iltalehti/netti:

"Anastaja oli sen verran höveli kuski, että ajoi pahan kolarin."

Taisi toimittaja sotkea hövelin ja hömelön!
468. Jukkis13.7.2014 klo 12:37
Hesarin heinäkuun kuukausiliite: "Jakokulman käyttöä opetettiin ennen lauseella: 'Jos ei voi ottaa, täytyy lainata'".

En kyllä ole ennen kuullut, että lainaamisesta puhuttaisiin jakolaskun yhteydessä. Mitähän ihmettä se edes tarkoittaisi?
469. Jaska13.7.2014 klo 18:22
En ole kuullut minäkään enkä näe siinä mitään tolkkua. Ehkä toimittajan opettaja on pyrkinyt havainnollistamaan jakolaskua jollain vertauskuvalla, mutta tuo on kyllä epäonnistunut sellainen. Vähennyslaskussa voisi "lainaaminen" tarkoittaa siirtoa vasemmalta oikealle, jos kahden numeron erotus on negatiiivinen. Sekin huono vertaus, koska "lainaa" ei makseta takaisin.
470. Jukkis13.7.2014 klo 20:13
Miten niin "voisi"? Ihanko oikeasti moninumeroisten lukujen vähennyslaskussa tehtävä lainaaminen on sinulle jotenkin tuntematon käsite, niin että pitää noin spekuloida, mitä se "voisi" tarkoittaa? Hämmentävää.
471. Funny13.7.2014 klo 20:21
Loogista tai ei,vähennyslaskun yhteydessä puhutaan lainaamisesta. Jakokulman kanssa tehdään myös vähennyslaskuja. Siitä tuo voisi johtua. Tai siitä, että joku muistaa väärin.
472. Jaska13.7.2014 klo 21:12
Ihanko totta Jukkis hämmennyit siitä, että minä en tuntenut tai todennäköisemmin muistanut jotain alakoulunaikaista termiä. Hämmentymisesi on minusta todella eriskummallista.
473. Jukkis13.7.2014 klo 22:01
Jaa. Vaimo tuon minulle lehdestä näytti kummastellen asiaa. Tiesi lainaamisen, vaikka luultavasti harrastaa lukujen kanssa leikkimistä ehkä sadasosan siitä mitä muuan tämän saitin lukujonosäikeisiin käsittämättömiä pähkinöitä suoltava nimeltä mainitsematon henkilö. Hämmennys ei vähenny.
474. Jaska14.7.2014 klo 01:01
Joo kyllä uskon. että ne tehtäväni ovat olleet alkuun käsittämättömiä. Minulle käsittämätöntä on niiden jääminen myös selitysten ja havaintoesimerkkien jälkeen käsittämättömiksi. Jos se olisi totta, voisin vain todeta, että minä en asialle mahda mitään. Mutta uskon, ette se ei ole. Syy valehteluun olisi tällöin minuun kohdistuva antipatia tai jonkin sortin kauna. Ei siinä mitään, ihan vapaasti sitä saa kantaa.

Vaimollesi pojot. Hyvä on se sadasosankin leikkiminen lukujen kanssa. Vielä parempi, jos ristikotkin kiinnostavat.
475. Matias-Myyrä18.7.2014 klo 06:42
Iltalehti/netti:

"TGV -juna kulki 20 mailia tunnissa eli noin kahdeksan kilometriä tunnissa, kun se törmäsi toiseen junaan."
476. Jukkis26.7.2014 klo 21:13
Menossa mökiltä tulon jälkeinen vanhojen lehtien katselmus. Viime maanantain Hesarissa oli juttu kullankaivusta. Ingressissä sanotaan näin: "Grammasta kultaa saa noin 30 euroa. Suuremmista hipuista voi saada kymmenkertaisen hinnan". Sama asia toistetaan itse jutussa, paitsi että silloin ei "voi saada", vaan "saa."

Miten helkutassa toimittaja on saanut aikaan noin älyttömän ilmaisun? Siis että gramman hipusta saa 30 euroa, kahden gramman hipusta 300 euroa. Ja myös 100 gramman hipusta saa 300 euroa.
477. Funny27.7.2014 klo 00:35
Eihän tuo ilmaisu ole toimittajan, vaan suoraan kullankaivaja Teittisen suusta, lainausmerkeistä päätellen.
478. kravattimies27.7.2014 klo 01:15
Haagin tuomioistuin päättää ensi viikolla öljy-yhtiö Jukosin takavarikoiden vahingonkorvauksista. Venäjää uhkaa jopa 103 dollarin (noin 77 miljardin euron) lasku.

Kauppalehti
479. kravattimies30.7.2014 klo 02:00
Astianpesukoneella voi puhdistaa muutakin kuin astioita.

Lue tarkemmin Iltalehdestä.

1. Lippalakki
2. Lelut
3. Kumisaappaat
4. Varvassandaalit
5. Työkalut
Käsikäyttöiset yökalut
6. Keraamiset vetimet
7. Hiusharjat ja kammat
8. Polvi- ja säärisuojat
9. Perunat
480. pelaaja3.8.2014 klo 16:57
IL netissä kertoo tänään Minna Haapkylän avioerosta ja uudesta rakkaustilanteesta. Jutussa on hieman erikoinen tieto: "Nuorena Minna kuuli biologisen kellon tikityksen ja etsi lasta isilleen."
481. kravattimies12.8.2014 klo 01:41
Katse taivaalle – lähiöinä voi nähdä elosalamoita ja perseidejä

Yle Uutiset
482. Matias-Myyrä21.8.2014 klo 15:59
Iltalehti/netti Cheekin stadionkonsertista:

"Noin 15 kilometriä turva-aitaa erottaa lavan ja yleisön."

Minä en ymmärrä miten tuommoinen määrä tarvitaan tai saadaan edes mahtumaan stadionille lavan ja yleisön väliin!
483. Matti21.8.2014 klo 19:38
Jokainen katsoja eristetään omalla turva-aidallaan. Ei tule mellakoita!
484. iso S26.8.2014 klo 12:22
Mellakkapoliisit iskevät, jos soitetaan mieltä (vissiin aiheuttaen meluhaittaa). Näin ainakin Iltis väitti itsenäisyyspäivänä 2013: "Ratsupoliisit onnistuivat raivaamaan noin 20 metrin levyisen suoja-alueen mielensoittajien ja aidan väliin, silminnäkijä kuvaili."
485. Matti3.9.2014 klo 01:04
Joka tuutista tulee, että keskustan kannatus on ylittänyt hiuksenhienosti kokoomuksen kannatuksen, 0,1 %-yksiköllä. Lopuksi todetaan, että tutkimuksen virhemarginaali on 1,5 %-yksikköä puoleen tai toiseen.

Herra paratkoon, tutkimuksessa kannatusluvut ovat harvinaisen jämptisti samat. Siis tasapeli! Satunnaisvaihtelu vain värähdyttää vaakakuppia jompaan kumpaan suuntaan.
486. Matias-Myyrä5.9.2014 klo 07:00
Savon Sanomien otsikko:

"PuPe hankki Suomen mestarin"

Olikohan se ristikonratkonnan vai -laadinnan mestari, jonka Punainen Pelikaani on värvännyt riveihinsä? :)
487. PS11.9.2014 klo 20:23
"Yleisölle suunnattu ampumataitopäivä Peräseinäjoella sunnuntaina"

Otsikko JP Kunnallissanomissa tänään. (Jalasjärven ja Peräseinäjoen paikallislehti.)
488. PS18.9.2014 klo 08:43
Torstaiaamuisin postilaatikkoni on täynnä ilmaisjakelulehtiä ja mainoksia.
Lidlin lehdykässä tänään:

"Automaattisateenvarjo 5,99
-helppo avata napin painalluksella
-tuulenkestävät kuitulasikiskot
-ympärysmitta avattuna 105 cm"

Siis ympärysmitta eli piiri jaettuna piillä on halkaisija.
Tuostahan tulee reilut 30 cm, eli polttopuuklapin mitta, eihän se suojaa edes hattua, kun siinä on vielä keskellä se varsikin.
En osta!
489. si-tee-raaja20.9.2014 klo 00:41
MTV:n F1-selostaja oli joutua liriin: "Joku yritti virtsata päälleni"
490. Matias-Myyrä7.10.2014 klo 07:56
Iltalehti netissä:

"Viina maksaa meillä tasan 80 prosenttia euroa sitä käyttävien maiden keskiarvoa enemmän."
491. Matias-Myyrä12.10.2014 klo 10:28
Savon Sanomissa tänään:

"Vuoden 2013 lopussa suomalaiset lähettivät vajaat kaksi miljardia tekstiviestiä."

Siis tuosta ei selviä ajanjakson pituus.
492. Eki12.10.2014 klo 10:38
Varmaan uudenvuodentoivotuksista on kyse. (En käytä hymiöitä, mutta tähän ehkä sopisi, ettei tule väärinkäsitystä.)
493. Funny12.10.2014 klo 13:26
"Zlatan nappasi kalareissulla jäätävän hauen" kertoo otsikko IS-nettisivulla tänään.

Joku päivä sitten samassa mediassa:
"Jenni vartiaisella jäätävä vaatevarasto Vain elämää -kuvauksissa."

Samana päivänä esiintyivät otsikoissa myös "kylmäävä" ja "hyytävä". Viluisia otsikontekijöitä tuolla. Pitäisikö toimituksen lämmitystä lisätä?
494. pelaaja12.10.2014 klo 16:42
Ehhehe, IL-netti tänään:
"Kierros 23/53: Samaan aikaan kun Jenson Button käy varikolla, ajaa Fernando Alonso hänen kisansa nopeimman kierroksen. "
495. iso S17.10.2014 klo 10:28
Hämmästyttää, kummastuttaa. Millä tavalla toimittajat suoltavat tekstiä? Eikö heillä ole käytössä kieliasun tarkistusta vai eikö sen merkkaamista kohdista vain välitetä? Tekevätkö jotkut toimittajat muita enemmän virheitä? Tämän päivän netti-Iltiksen perusteella tuntuu siltä että yksi syntipukki on löytynyt, Janne Oivio. Kahdesta hänen jutustaan

Ferrarin uudelta pomolta kova ukaasi koko tallille
_http://www.iltasanomat.fi/150tuoreinta/?pos=nav

ja Vettel vaatii parempia saderenkaita
_http://www.iltasanomat.fi/formula1/art-1288751949 902.html

Wordin tarkistus merkkaa seuraavia lauseita:

"Meidän on pantava tuulemaan jao npeasti

Marchionnen melestä tekosyitä menestmättömyyteen e enää ole

monet asiat vaikuttavat kokonasuuteen

On käynt selväksi

Pystymme aina parantamaan renkaden kestoa

se on teknlogisen kehityksen luonne"

Melkein kaikki ovat sellaisia inhimillisiä yhden kirjaimen tipahtamisvirheitä joita minäkin teen. Kurjana puolustuksenani on se että tämä sivusto ei merkkaa virheitä. Tietenkin oma päästönsä pitäisi lukea ennen lähettämistä, mutta se tuppaa unohtumaan. Lisäksi minä olen vain tohelo amatöörikirjoittaja. Ammattilaisilla pitäisi olla ammattiylpeyttä.
496. Matias-Myyrä17.10.2014 klo 10:53
Jos käytät Firefoxia, asenna suomen kielen oikolukuohjelma Voikko!

"Finnish open source Voikko-spellchecker for Mozilla and needed libraries."
[http://voikko.sourceforge.net]
497. iso S17.10.2014 klo 19:01
Ystävällinen ja reilu kädenojennus (vai onko se tässä tapauksessa käpälänojennus) Matias-Myyrältä, jota olen tahtomattani loukannut. Anteeksipyyntö on luettavissa ketjusta, jonka M-M arvannee. Asia ei aiheuta toimenpiteitä muulle väestölle, joten en viitsi täsmentää.

Kyllä, nykyään käytän pääasiassa Firefoxia. Kun nyt tämän yllättävän neuvon sain, tein heti työtä neuvottua ja asensin Voikon. En ole pc-guru, joten ensin en osannut tehdä kaikkia tarvittavia temppusia ja oikoluku ei toiminut. Löysin ohjeen, että pitää klikata tekstikenttää hiiren oikealla näppylällä ja valita kieli. Valitsin suomen ja asensin sanaston. Nyt toimii ja on toivottavaa, että kirjoitusteni laatu paranee, ainakin oikeinkirjoituksen osalta.

Yllä olevasta tekstistä Voikko merkkasi sanat "Matias-Myyrältä" ja "temppusia". Kuten toivoa sopii, voin jättää Voikon voivottelut omaan arvoonsa tai tehdä tarvittavat korjaukset. Yhden virheen se nappasikin ja korjasin näppihäiriöni.
498. iso S17.10.2014 klo 19:13
Täydennyksenä kahteen edelliseen: jos joku ei halua tai osaa peukaloida selaintaan, Voikkoa voi käyttää myös verkossa. Osoite on

_http://joukahainen.puimula.org/webvoikko/spell

Viestinsä voi kirjoittaa sinne, tehdä tarvittavat korjaukset ja sitten kopioida/liittää tänne. Hutiloiva nakkisormi vaikuttaa itseään paremmalta kun kirjoitusvirheet jäävät pois.

Sivulla on myös beta-versio, jolla voi oikolukea haluamansa nettisivun. Kokeilin tämän säikeen osoitteella ja paljon meni punaiseksi. Osa aiheesta, osa aiheetta. Monet nimimerkit on Voikon mielestä väärin valittu (Ritu, Matts, Jukkis...)
499. Funny17.10.2014 klo 19:38
Jos kopioida ja liittää haluaa, niin sittenhän voi juttunsa kirjoittaa ensin tekstinkäsittelyohjelmalla, jonka oikoluku paljastaa virheet. Mutta vähemmällä vaivalla taitaa päästä, kun kirjoittaa hieman hitaammin ja /tai lukee läpi kirjoitelmansa.

Mutta niin tai näin, tuo ei auta alkuperäiseen aiheeseen, miten saada ne tohelot ammattikirjoittajat tarkistamaan tekeleensä. Jos meille täällä sattuu joku lipsaus, se vaivaa enemmän itseä kuin suurta lukijajoukkoa.

Joitakin kyllä oma lipsahdus näyttää kovasti vaivaavan, kun lähettävät heti korjauksen perään, aivan kuin haluaisivat oikein sormella osoittaa, että tuossa sattui virhe.
500. Jukkis18.10.2014 klo 16:14
Hesarissa oli otsikko

Kim Jong-unia haukutaan selän takana

Tuon kun näki, niin sekunnissa ajatukset meni suunnilleen että nytkö siellä on määrätty pakolliseksi että vain suuresta johtajasta saa nähdä unta ja että kansa ei niistä unista tykkää vaan haukkuu niitä selän takana.

Sitten hävetti, kun huomasin, että se otsikko tosiaan oli

Kim Jong-unia haukutaan selän takana

eikä

Kim Jong -unia haukutaan selän takana
501. iso S25.10.2014 klo 16:58
Vanha Iltis paljastaa, että formulatallilla on kolarointia varten pomo:

Red Bullin tällipäällikkö Christian Horner pettyi ankarasti Ricciardon hylkäyspäätökseen.
502. iso S27.10.2014 klo 15:31
Vanha viisaus: älä koskaan luota tuoreisiin uutisiin sataprosenttisesti.

Hesarin pääuutissivulla (A2) Rautavaaran bussikolarista: Linja-autossa oli viisitoista henkilöä, joista kaksi loukkaantui vakavasti.

Uutissivulla (A8): linja-autossa kaksi ihmistä loukkaantui lievästi.

Netti-Iltis klo 15:14: bussissa olleista 15 ihmisestä loukkaantui lievästi yhdeksän.

Farmariautossa kuolleiden määrästä, äiti ja kolme lasta, lehdet olivat yksimielisiä.
503. Matias-Myyrä28.10.2014 klo 11:40
Iltalehden netissä:

"Moottoripyörä törmäsi auton oikeaan takakulmaan ja loukkasi muun muassa jalkansa."
504. kravattimies29.10.2014 klo 23:52
Ravintoloiden verovelka järkyttää:
”Nyt ollaan liemessä”
505. kravattimies30.10.2014 klo 00:03
Kaleva:

Myöhäinen neitoperhonen liihotti maanantaina konepajaan Jäälissä ja syventyi pumpun piirustuksiin.

"Konepajassa on aina pölyistä ja likaista. Keveimmätkin esineet painavat muutaman tonnin. Eilisiltana sinne pölähti neitoperhonen", ihmetteli Markku Matikainen.

"Sinne se jäi katselemaan piirustuksia, kun laitoin illalla valot sammuksiin."

Eteläistä neitoperhosta on havaittu Oulussa noin kymmenen vuoden ajan.
506. iso S1.11.2014 klo 14:57
Muisto menehtyi? HS 1.10.2014:

Sport-kannattajat pitivät hiljaisen hetken ottelun ensimmäisen peliminuutin ajan kunnioittaakseen viikko sitten Laihian ampumavälikohtauksessa menehtynyttä Sport-kannattajan muistoa.
507. Matias-Myyrä5.11.2014 klo 09:28
Savon Sanomien Tiedätkö-palstalla tänään:

"8) Montako ihmistä kuoli l Costa Concardian karilleajossa Italissa 2012?"

Ainakin 3 virhettä samassa lauseessa.
508. Matias-Myyrä5.11.2014 klo 12:13
Iltalehden netissä:

"Yhtiö myönsi myös, että muidenkin asuntojen putket jäätyvät, jos pakkasta on yli 15-astetta.
...
että asukkaiden on valutettava vettä, kun pakkanen kiristyy 15-asteeseen."

Eikö toimittaja Matti Tanner ymmärrä, että "15 astetta" ei ole yhdyssana?
509. Jokke5.11.2014 klo 18:11
Hauska ilmoitus Nokian Uutisissa : TARJOUS: Isälle pitkät piuhat! (tarjotaan 2m USB-kaapeleita joka lähtöön) Ilmoittaja GSM.line.
510. Jaska6.11.2014 klo 11:16
Eilinen Metro:

"Helsingin Sanomien verokoneessa viime vuonna yli 150 000 euroa ansaitsevia oli lähes 14 900 kappaletta."

Melkoisia hittikappaleita!
511. Jukkis6.11.2014 klo 13:59
Jäi taas kerran ymmärtämättä, millä perusteella tuo edellinen tänne piti laittaa.
512. Jaska6.11.2014 klo 15:34
Perusteena oli huvittavuus. Siis minua huvittaa, kun ihmisistä puhutaan kappaleina. Ehkä se ei huvita itsensä kappaleeksi kokevia ihmisiä.
513. Matias-Myyrä7.11.2014 klo 09:51
Savon Sanomissa tänään:

"Prosentteina ilmaistuna suolapitoisuus on 7 prosenttia litrassa."
514. kravattimies10.11.2014 klo 02:17
HS:

Haagan koululaisten mielestä kivoja ammatteja voisivat olla esimerkiksi Linnanmäen laitetestaaja, muotisuunnittelija, lelumyyjä, kahvilanpitäjä, Lego-pelien suunnittelija, tuolintestaaja, delfiinien kouluttaja tai salamurhaaja.
515. iso S11.11.2014 klo 19:38
Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki haluaa ilmeisesti muuttaa jääkiekon taitoluistelun kaltaiseksi arvostelulajiksi, jossa tuomarin antamat tyylipisteet ratkaisevat voittajan. Näin on pakko päätellä, kun lukee päivän Hesarista Marjamäen kommentin: "Maalien laskeminen ei kuulu jääkiekkoon. Toivottavasti tämä muuttuu ensi kaudeksi."
516. Matias-Myyrä23.11.2014 klo 06:19
Iltalehden netistä:

"He lastasivat yrityksen kahteen pakettiautoon suuren määrän arvokasta omaisuutta, kuten erilaisia pesureita, raivaussahoja, polttoainepumppuja, sirkkeleitä, päältä ajettavan ruhonleikkurin, tietokoneen, matkapuhelimia sekä erilaisia työkaluja."

Ruhonleikkuri lienee teurastamossa käytettävä laite. En tosin ole nähnyt päältä ajettavaa mallia.
517. kravattimies23.11.2014 klo 06:49
Apua koiralle:
Pari tuhatta vastausta tulee haulle eritysruokavalio
518. Marco Poloinen23.11.2014 klo 13:44
Taulukaupassa sutinaa, YLE.fi Uutiset tänään:

Natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin maalaama akvarelli on myyty 130 000 euron hintaan. Münchenin vanhaa raatihuonetta esittävän työn osti nimetön huutaja Lähi-idästä, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

Teos huutokaupattiin Nürnbergissä Saksassa, ja tarjouksia tipahteli jopa puolelta maailmaa. Weiderin huutokauppakamarin johtaja Kathrin Weidler ei kertonut yksityiskohtia kaupasta
519. iso S30.11.2014 klo 10:49
Päivän Hesarissa kerrotaan japanilaisten aikeesta lähettää luotain hakemaan näytteitä asteroidista. Jutussa on kohta, joka herättää huiman mielikuvan:

"Tutkijat toivovat saavansa näytteistä vihjeitä siitä, miten maapallolle mahdollisesti jonkin kraatterin mukana saapunut elämä on syntynyt ja kehittynyt avaruudessa."

Siis oikeasti, kraatteri on saapunut maapallolle sellaisenaan, valmiina? Minä reppana olen luullut, että kraatteri syntyy kun meteoriitti iskeytyy maahan (tai tulivuoren purkauksen seurauksena).
520. Jaska5.12.2014 klo 23:20
Ilta-Sanomien kuvatekstejä tänään TV-sarjasta Sodan ja rauhan miehet kertovassa jutussa.


"Stalin (Mikko Niskanen) ja Paasikivi (Kullervo Kalske) ovat sarjan keskushahmoja.

"Ohjaaja Matti Tapio ohjastaa Paasikiveä eli Kalsketta."

Aiheesta haastateltu emeritusprofessori Osmo Jussila sentään muisti, että Matti Tapion "ajokkina" oli Keijo Komppa.
521. Matias-Myyrä7.12.2014 klo 09:53
Ästeeteen uutisia (sama uutinen Iltasanomissa ja Savon Sanomissa, jälkimmäisen otsikossakin virhe "tei"):

"Lentokone tei hätälaskun Roomaan pahoinvoivan miehistön takia
...
Lento oli markalla Israelista Philadelphiaan Yhdysvalloissa."

Siis varsinainen halpalento!
522. iso S21.12.2014 klo 09:11
Ikävät asiat ilmeisesti kolahtavat toimittajiin niin pahasti että uutinen lyö itseään korvalle.

Tänään Hesarissa Ranuan jääkarhun pennuista kuvatekstissä: "Pennut löydettiin kuolleina eilen lauantaina."

Itse uutisessa: "Kuolinsyytä ei ole päästy tutkimaan, koska Venus-niminen emo on syönyt poikaset... eikä kukaan ihminen ehtinyt nähdä niitä."

Iltiksessä 17.12.2014 Renny Harlinin elokuvan kuvauksissa sattuneesta veneturmasta: "Onnettomuudessa menehtyi 51-vuotias pitkään alalla työskennellyt kuvaaja, joka löydettiin myöhemmin vedestä tajuttomana."
523. Funny21.12.2014 klo 12:20
Ranuan uutisessa varmaan kuvatekstin kirjoittaja ei ole viitsinyt kunnolla lukea itse juttua. Olen myös toisinaan huomannut, että otsikko ei oikein vastaa itse artikkelia. Silläkin eri kirjoittaja.
524. kravattimies23.12.2014 klo 00:55
Linnan juhlien sankariksi noussut mikkeliläinen sotaveteraani Hannes Hynönen, 101, sai maanantaina 1079 joulukorttia.
- Kun tulen vanhaksi, katson näitä.

IL
525. Matias-Myyrä27.12.2014 klo 08:55
Iltalehden netissä on vissiin taskulaskin hukassa:

"Tapaninpäivän Eurojackpot-arvonnan ainoa täysosuma löytyi Suomesta. Voittopeli pelattiin Jämsän R-kioskilla ja kyseessä on kymmenen osuuden porukka.

Oikeaan osunut rivi toi voittajille mukavavahkot 17,8 miljoonaa euroa, joten kukin jäsen kuittasi runsaat 1,8 miljoonaa euroa."
526. Matias-Myyrä29.12.2014 klo 21:38
Iltalehden netissä on huikentelevaisia sääilmiöitä:

"Kun vielä maanantaina lämpötilat ovat esimerkiksi maan eteläosissa huikennelleet jopa 20 pakkasasteessa"

[Kielonen: huikennella (huikenteleva ks. erikseen) elää kevytmielisesti, tuhlaavasti.]
527. iso S13.1.2015 klo 10:22
Sunnuntaina olisi Uusimaa voinut ottaa englanninkin lukuun.

"Englantia lukuun ottamatta monien muiden kielien opiskelijamäärä vähenee."
528. Jaska13.1.2015 klo 12:06
Vaikuttaa jutun aloitusvirkkeeltä. Ehkä ei ole suuri vääryys määrittää se epäonnistuneehkon puoleiseksi. Mikä oli otsikko? Paremmin:

Nykyisin entistä pienempi joukko opiskelee muuta vierasta kieltä kuin englantia.
529. iso S14.1.2015 klo 10:38
Kyseessä oli jutun ingressi vai mikä kongressi se on, sellainen "alaotsikko", varsinaisen jutun viereen vähän isommallä präntätty aloituskappale, Varsinainen otsikko oli "Ranskan kieli on harvinaista herkkua." Siitä olen samaa mieltä, se on harvinaista jos ranska on minusta herkkua. Itse juttua en lukenut tai toisin sanoen juttua en lukenut itse.

Päivän Hesarissa annetaan ymmärtää että Ranskassa hommat hoituvat paljon halvemmalla ja silti siellä viitsitään napista hinnasta. Jutussa kerrotaan Pariisin uuden kongressitalon rakentamiskustannuksista: "Uhmakkaan veistoksellisen talon suunnitteli tähtiarkkitehti ja 381 euron hintaisena se ylitti reilusti budjettinsa." Vertailun vuoksi: Helsingin musiikkitalon kustannusarvio vuonna 2008 oli 140 MILJOONAA euroa.
530. TJV15.1.2015 klo 17:58
Eilinen Hesari puhui siis Pariisin uudesta konserttitalosta, ei kongressitalosta. Oikaisu rakentamisen hinnasta oli tänään. Talon sijainti saattaa olla syrjäinen, mutta se on kuitenkin toisen, pienemmän musiikkitalon vieressä.
531. iso S16.1.2015 klo 12:48
Oho, pilkka osui omaan nilkkaan. Mistä se kongressi siihen talon eteen kokoontui? Ymmärtäähän sen melko pöljäkin ettei kongressitaloa alle 400 euron pykätä. Harmittava takaisku ettei näköishesarista voi kopioi/liittää vaan täytyy naputella kirjaimet yksitellen käsin. Siinä pääsee harhaileva ajatus sotkemaan selvän pässinlihan.
532. TJV16.1.2015 klo 21:18
Eipä sinua juuri pääse oikaisemaan. Ehkä tuo vähäinen juttu olisi joutanut jäädä minulta kommentoimatta.

Kulttuurihankkeiden kustannuksista, jos mistä, tuntuu kaikkialla syntyvän vahvaa keskustelua. Jos rakennutetaan konserttitalo ja se maksaa tuon verran niin en malta olla vertaamatta toiseen melko runsaasti kalliimpaan jo 1977 avattuun Pompidou-keskukseen. En usko, että löytäisin mistään sen rakennuttamiskustannuksia sen enempää kuin muita perustamiskustannuksia. Suomenkielinen Wikipedia-artikkeli koko kulttuurilaitoksesta on ansiokkaan laaja ja kertoo muun muassa, että avajaisvuonnaan keskus käytti seitsemäsosan valtion kulttuuribudjetista.

Mutta valmista tuli. Ja kävijöitä riittää.
533. iso S17.1.2015 klo 19:33
Kyllä huomautus oli ihan paikallaan, koska lehteä lukematon ja asiaa muuten tuntematon olisi voinut jäädä väärään käsitykseen. Eihän kyseessä ollut sellainen tavanomainen kirioitusvirhe (!) jonka jokainen osaa halutessaan tulkita oikein ja vain nipottajat lähtevät urputtamaan. Tuollaiset hajamielisyydestä (tai harhaluulosta) johtuvat virheet on hyvä oikaista mahdollisimman pian.
534. pelaaja2.2.2015 klo 18:27
Aivojen tarjonnat ja rikossarjat

IL otsikoi 2.2.2015: "Rikossarjat tekevät hyvää aivoille"

Jutun sisältä pieni ote: "Terveenä pysyäkseen aivot tarjoavat haasteita, ja jännittävät televisiosarjat ovat Ellisonin mukaan niille sopivaa jumppaa."
535. Hakro9.2.2015 klo 15:47
HS kertoi tänään Portugaliin muuttaneista suomalaisista eläkeläisistä. Muuan haastateltu rouva sanoi:

"Olen päässyt irti ajatuksesta, etteivät lapsenlapset kuole, vaikken ole heitä siellä koko ajan hoitamassa."
536. Hakro17.2.2015 klo 00:17
Päivä päivältä HS vajoaa kielenkäytössään yhä syvemmälle IS-tasolle. HS 16.2.2015:

"Yhteysalusliikenne oli vuoteen 2009 asti maksullista kaikille paitsi vakituisille asukkaille. Sen jälkeen maksut poistettiin myös heiltä."

Siis keiltä ne maksut poistettiin?

"Sairaanhoitaja oli hoitamassa potilasta, kun hän iski mieshoitajaa nyrkillä ohimoon."

Siis kuka iski ketä?

Osaatteko vastata?
537. Matias-Myyrä17.2.2015 klo 08:16
Iltalehden netistä:

"Jörn Donner on ollut naimisissa kolme kertaa. Seuran haastattelussa kaksi ja puoli vuotta sitten hän sanoi, että vain kahdella nuorimpina syntyneillä lapsilla on hänelle merkitystä."

Eikös kaikki lapset synny samanikäisinä?
538. Jaska17.2.2015 klo 11:15
Lapsella voidaan katsoa olevan kaksi syntymää, gameettifuusio ja äidistäseparoituminen. Separaatiot voivat tapahtua eri i'issä laskettaessa ikien käynnistyvän fuusiosta. Sitä Donner todennäköisesti onkin tarkoittanut. On siis pääteltävissä, että kyseiset kaksi nuorinta ovat separoituneet keskosina ja ovat mahdollisesti joutuneet kaappiin. Kaapissa on ahdistavaa, joten sieltä ulospääsy on helpotus myös isälle. Siksi nämä lapset pysyvät Donnerille iänkaikkisesti merkityksellisempinä kuin hänen normaalisti yhdeksänkuisina separoituneet jälkeläisensä.
539. Matti19.2.2015 klo 22:15
Tämänpäivän IL kertoo Lenita Airistosta: "Työhaastattelussa toiminnan johtaja Erkki Larkka pyysi lukemaan lapusta Deutce Grammophon Gesellschaft. Äänsin oikein ja sain työpaikan."

Vitsi on tietysti siinä, että oikeasti se on Deutsche Grammophon ... Miten mahtoi Lenita ääntää, ja mitä mahtoi lapussa lukea.
540. Hakro19.2.2015 klo 22:30
Näinhän se on. Nykyään ei kukaan osaa enää edes lukea saati ääntää mitään muuta vierasta kieltä kuin englantia.
541. Jukkis19.2.2015 klo 22:40
"Nykyään ei kukaan osaa enää edes lukea saati ääntää mitään muuta vierasta kieltä kuin englantia."

Aina jaksaa ihmetyttää, miksi pitää joku tällainen tyystin älyvapaa väite esittää.
542. Hakro19.2.2015 klo 23:03
Mielestäni se ei ole kovinkaan älyvapaa väite. Saksan, ranskan, italian, espanjan ja portugalin ääntäminen kuulostaa olevan jokseenkin ylivoimaista jopa uutistenlukijoille, urheiluselostajista puhumattakaan. Nimien ääntäminen edes sinne päin olisi kovin helposti selvitettävissä.
543. Jaska19.2.2015 klo 23:40
Minusta italialaiset osaavat ääntää italiaa. Heitä on 50 miljoonaa. "Ei kukaan osaa" on siis järkyttävän rankkaa liioittelua.
544. Funny19.2.2015 klo 23:52
Jos Suomessa kukaan ei osaa ääntää muuta vierasta kieltä kuin englantia, ketään ei silloin luulisi häiritsevän, jos toimittajat ja urheiluselostajatkaan eivät osaa.
545. Hakro20.2.2015 klo 00:01
Jaskalle: 50 miljoonaa on järkyttävän pieni osa maailman ihmisistä.

Funnylle: Eipä tuo näytä juuri ketään häiritsevän, paitsi niitä jotka osaavat muitakin kieliä. Niitäkin on, usko tai älä.
546. Funny20.2.2015 klo 00:35
On siis niitä, jotka osaavat muitakin kieliä, mutta silti kukaan ei osaa ääntää niitä. Hieman yllättävää.

Siinä olen kyllä samaa mieltä, että toimittajat ja selostajat voisivat hieman ottaa selvää eri kielien ääntämisistä. Joutuvathan he muutenkin tekemään paljon taustatyötä. Ilmeisesti he kuitenkin ajattelevat, että kansaan menee täydestä, kun tunkee joka paikkaan soinnillista ässää ja muita vieraita konsonantteja. Kunhan ei sano epykti tai pelkia, kuulijat eivät yleensä valita.

Mutta monelle urheiluselostajalle eivät edes englanninkieliset nimet ole kovin helppoja. Joskus olen kuunnellut, kun selostaja kokeilee yhteen nimeen kolmeakin eri ääntämistapaa. Olen välillä vaihtanut ruotsinkieliseen selostukseen ja todennut, että siellä ääntäminen on paljon paremmin hallussa. Saksalaiset ja unkarilaisetkin nimet osataan.
547. HT20.2.2015 klo 10:42
"Joskus olen kuunnellut, kun selostaja kokeilee yhteen nimeen kolmeakin eri ääntämistapaa."

Ennätys lienee Seppo Kannaksella, joka aikanaan kokeili voimistelija Zinaida Voroninan sukunimen ääntämisessä neljää tapaa: vo'roonina, va'roonina, voro'niina, varo'niina.
548. iso S20.2.2015 klo 12:07
Osattiinpa ennenkin olla osaamatta. Falunin MM-hiihdot ovat nyt ajankohtaisia, joten muistellaan Falunin MM-hiihtoja vuodelta 1954. Veikko Hakulinen voitti 15 km ja Neuvostoliiton Vladimir Kuzin 30 ja 50 km. Viestissä nämä kaksi hurjaa olivat ankkureina ja Suomi veti pitemmän korren. Radiohaastattelussa Hakulinen kommentoi suoritusta lyhyesti: Kaaduin kerran. Kusin kahdesti.
549. hiihtelijä20.2.2015 klo 13:22
Kylläkai Hakulinen kusellekin kerkesi, kun pääsi ladulle pari minuuttia ennen Kuzinia. Maalissakin oli eroa vielä yli minuutti. Ja mikä tärkeintä, Ruotsi jäi pronssille kaksi sekuntia Neuvostoliitolle hävinneenä.
550. Jaska20.2.2015 klo 21:48
Kuzin pääsi puolestaan viidelläkympillä ennen Hakulista matkaan ja johti parhaimmillaan parilla minuutilla. Sippasi lopussa, mutta Hakulinen jäi huiiikeasta kiristään huolimatta kahdeksan sekunnin päähän.

Näissä skaboissa ei yksikään suomalaishiihtäjä nouse minkäänväriselle mitalille. Puhumattakaan mäkimiesten (silloin Matti Pietikäinen ja Veikko Heinonen) kaksoisvoitosta.
551. TJV20.2.2015 klo 22:19
Jos olen aikaisemminkin näistä maininnut, älkää pahastuko. 1936 olympialaisissa Kalle Jalkanen lähti viestiankkurina Norjan Ivarsenia minuutin ja 23 sekuntia perässä ja siirtyi puolimatkan vaiheilla johtoon. Jossakin laskussa Jalkanen sylkäisi ja samalla lensivät hänen tekohampaansa hankeen. Kalle palasi hakemaan ne, saavutti taas johdon, tuoden kullan Suomelle.

Jaskan mainitsema mäen kaksoisvoitto taisikin olla suomalaisten aivan ensimmäinen voitto mäen mm-kisoissa. Samoin sitten ensimmäinen mäen voitto olympialaisissa 1956. Kultaa Antti Hyvärinen, hopeaa Aulis Kallakorpi.
552. TJV22.2.2015 klo 09:27
Tämä koskee kyllä nimenomaan lehdestä lukematonta hubaa. Kun taas äsken selasin (tosi nopeasti) Iltalehden nettiversion, sain loppuun päästyäni sulkea neljä ponnahdusikkunaa jutuista, joita en taatusti ollut avannut. Enkä missään tapauksessa olisi halunnutkaan avata.

Mainostyrkytykseen ainakin asia voi liittyä, niin että voitaisiin mainostajalle osoittaa jotakin klikkausten määrällä.

Samaa ilmenee myös IS:n sivuilta häippästäessä, ei kuitenkaan tuntumani mukaan yhtä paljon.
553. PS24.2.2015 klo 09:12
MSN tänään:
"Rintamiestalo oli jo ilmiliekeissä, kun pelastajat ehtivät paikalle."
554. Jaska24.2.2015 klo 10:48
Metro 23.2. tekstiviestit:

"Oskar-skaala on pelkkä USA:n sisäsiittoinen USA:n omien filmien itsekeskeinen ja nationalistinen palkinnonjako juhla. On typerää pitää sitä mitenkään minään katsaukseksi parhaista filmeistä. Kun vain yksi ulkomaalainen filmi (siihen osallistuessaan) voi saada sattuma palkinnon, on syytä haudata esim. Euroopassa moinen itsekehu-skaala. Eihän se semmoinen voi mitenkään edustaa koko maailmaa. Ei ole mitään syytä tukea tätä Jenkki propaganda ohjelma-skaalaa."

Kyllä minäkin niin mieleni pahoitin siitä, että Oskar-skaalassa ei palkittu parasta suomalaista filmiä. Laiha lohtu, että Jussi-skaalassa se palkittiin.
555. iso S28.2.2015 klo 09:06
Päivän Hesarissa kerrotaan, että Saaristomeren kuhakanta on vääristynyt ja kuhasaaliit ovat pienentyneet. Tutkijoiden mielestä tämä johtuu siitä, että kuhat pyydetään liian pieninä. Valtaosa kaloista pyydetään ennen kuin ne ovat ehtineet kutea. Lisäksi tämä on johtanut kannan perimän muutokseen, niin että kuhat tulevat sukukypsiksi entistä pienempinä. Tämä on kalastuksen kannalta haitallista, koska sukukypsä kala käyttää voimavarojaan lisääntymiseen kasvun kustannuksella. Merimetsot kiittävät. Lääkkeeksi ehdotetaan alamitan nostamista, verkkojen silmäkoon kasvattamista ja ylämitan käyttöönottoa. Isojen kalojen vapauttaminen parantaisi kannan perimää.

Kalastajat tyrmäävät ehdotuksen. "Ammattikalastajat pyytävät kuhaa verkoilla, joissa on 43 millimetrin solmuvälit. Pyydetyt kalat (37-42 senttiä) ovat kaupallisesti sopivia: filee mahtuu ravintolalautaselle. Jos solmuväli nostettaisiin vaikka 50 senttiin, verkkoihin jäisi kaupallisesti liian isoja kaloja."

Jos kalojen koko on suoraan verrannollinen verkon solmuväliin, tuolla 50 sentin solmuvälillä saatavien kuhien koko olisi 430-488 senttiä. Siitä riittäisi fileleikettä useallekin lautaselle, vai onko muka pakko ahmia kokonaista filettä. Tosin ihan ensi alkuun ei tulisi yhtään kuhaa. Perimän pitäisi ensin muuttua dramaattisesti.

Jaskan jutusta tuli mieleen: suomalaiset elokuvat ovat parempia kuin amerikkalaiset. Amerikkalainen elokuva ei voi saada Jussia, mutta suomalainen voi saada Oscarin. Kerran näin on käynytkin, tavallaan. Jörn Donner pokkasi 1983 Ingmar Bergmanin puolesta parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon elokuvasta Fanny ja Alexander.
556. Eki28.2.2015 klo 10:17
Oscar-patsas on Donnerilla edelleen. Hän oli elokuvan tuottaja.
557. iso S28.2.2015 klo 15:39
Joo, niinhän sen kuuluukin olla: vuoteen 1950 asti palkinto annettiin tuotantoyhtiölle ja vuodesta 1951 lähtien tuottajalle. Ei ennen eikä myöhemmin ohjaajalle eikä käsikirjoittajalle.

_http://fi.wikipedia.org/wiki/Fanny_ja_Alexander
kertoo kuitenkin harhaanjohtavasti: "Elokuva sai neljä Oscar-palkintoa: paras vieraskielinen elokuva (palkinnon vastaanotti Ingmar Bergmanin puolesta tuottaja Jörn Donner), Sven Nykvist kuvauksesta, Anna Asp ja Sisanne Lingheim parhaasta lavastuksesta ja Marik Vos Lungh pukusuunnittelusta." Pukusuunnittelijan nimi on Imdb:n mukaan Marik Vos-Lundh (elokuvan krediiteissä Marik Vos). Wikipedian tarjoamasta nimestä Google kysyy "tarkoititko Marik Vos Lunch?"

_http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6rn_Donner
antaa väärän vuosiluvun, jonka minäkin erehdyin toistamaan: "Donner on ainoa Oscar-palkinnon hakenut suomalainen, kun hän vastaanotti Fanny ja Alexander -elokuvan parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon Ingmar Bergmanin puolesta tuottajana vuonna 1983." Pysti ojennettiin 9.4.1984, ainakin jos uskotaan näitä:

_http://en.wikipedia.org/wiki/56th_Academy_Awards
_http://www.imdb.com/event/ev0000003/1984

_http://www.imdb.com/event/ev0000003/1984
558. Hakro1.3.2015 klo 20:30
HS:n ingressi tänään:

"Usiempien viljelijöiden pellot pienenevät aarista puoleen hehtaariin"

Minusta pelto voisi kasvaa aarista puoleen hehtaariin mutta ei pienentyä.
559. Jukkis1.3.2015 klo 22:07
No miten tuo asia sitten olisi pitänyt sanoa?

Ja noinkohan siinä luki "usiempien"? Solis eteläpohojammaata.
560. Hakro1.3.2015 klo 22:28
"Usiempien" oli tietenkin kirjoitusvirhe. Kopioin tekstin paperilehdestä näpyttelemällä, kun en lue nettilehtiä.

Mitenkö asia olisi pitänyt sanoa? Mahdollisuuksia on monia. Itse olisin sanonut vaikkapa "... pienenevät aarin tai jopa puolen hetaarin verran". Jos se on liian pitkä, jätetään "aarin tai" pois.

Peltoa pitää viljellä, kielivirheitä ei.
561. Matias-Myyrä3.3.2015 klo 15:41
Savon Sanomien netissä:

"Keskimäärin pimennys osuu samalle paikkakunnalle 400 vuoden välein. Täydellisiä pimennyksiä nähdään tietenkin osittaisia auringonpimennyksiä useammin."

Eiköhän osittaisia pimennyksiä nähdä paljon useammin kuin täydellisiä?
562. Matias-Myyrä4.3.2015 klo 06:55
Iltalehden netissä:

"Noin 2 000 ihmistä odotti istunnon aikana mieltään lakiesitystä vastaan parlamentin ulkopuolella."
563. pelaaja4.3.2015 klo 19:24
Pakkoruotsi ainakin toimittajille sittenkin aiheellista.

IL-netti julkaisi valtiovierailun melskeessä mielenkiintoisen tiedon Ruotsin kuningasparin asumisesta: "Olemme olleet täällä Suomessa monia monia vuosia, tänne on aina mukava tulla, kuningas kertoi Hanasaaressa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa".
564. TJV4.3.2015 klo 19:51
Teekkarit eräällä aikaisemmalla kuninkaan Suomen vierailulla olivat Otaniemessä järjestäneet hauskaa ohjelmaa hänelle ja veivät hänet paikalle tehdylle "Gungsgatanille". Kaarle Kustaa viihtyi ilmeisen hyvin nuorten opiskelijoiden seurassa.
565. Aksu5.3.2015 klo 19:58
Otsikko Iltalehden nettisivulta:
"Helsinkiläispubista löytyi 17 alaikäistä ryyppäämästä"

Eivätkö ne pubissa tiedä, että pitää olla vähintään 18!
566. Marco Poloinen6.3.2015 klo 20:22
Ilta-Sanomat.fi otsikoi tänään:

"Pelko töiden jatkumisesta rasittaa suomalaisia – asiantuntija: ”erittäin huolestuttavaa” "
567. PS8.3.2015 klo 08:56
Keski-Uusimaa tänään:

"17500-päisen kotiyleisön piiskaaman Mäkäräisen seurana oli niin makuu- kuin pystypaikallakin puuskaa ja puhuria."
568. pelaaja8.3.2015 klo 16:40
IL netissä:
"Poliisi pyytää Tampereella kadonneesta miehestä yleisövihjeitä kuvan kera.
--
Sisä-Suomen poliisilaitos pyytää havaintoja Tampereella viime 5. maaliskuuta kadonneesta miehestä."

Hah, onneksi melkein kaikilla on nykyisin kamerallinen känny. Havaintopyyntö mahdollisesti vaikeampi toteuttaa.
569. TJV14.3.2015 klo 13:33
Näkyypä IL:n mukaan eräs kahden kotimaisen ja yhden ulkomaisen korkeakoulututkinnon edustaja halunneen rajata opintotuen vain yhteen (samanarvoiseen) tutkintoon.
570. Matias-Myyrä15.3.2015 klo 06:44
IL:n netissä jauhemaisesta alkoholista:

"Palcoholia myydään 28 gramman pusseissa..."
"Phillips sanoo Palcohol-pussin olevan isompi kuin puolen litran pullo..."

Melko kevyttä jauhetta!
571. Matti15.3.2015 klo 16:12
Milloin saamme jauhemaista vettä. Siihen vain lisätään vesi.
572. Matias-Myyrä16.3.2015 klo 10:05
IL-netti:

Anttila Oy:lla on noin 1 500 työntekijää, jotka jatkavat vanhoina työntekijöinä.
573. Matias-Myyrä18.3.2015 klo 12:32
IL-netti hehkuttaa:

"Superperjantaina kolme harvinaista ilmiötä"

Väittävät, että auringonpimennys, superkuu ja kevätpäiväntasaus sattuvat kaikki tämän viikon perjantaille.
Onko nyt aprillipäivä vai?

Noista vain auringonpimennys on perjantaina.
Superkuu voi olla vain täydenkuun aikaan. Perjantaina on uusikuu.
Kevätpäiväntasaus on Suomen aikaan lauantaina.
574. Matias-Myyrä21.3.2015 klo 11:02
IL-netti:

"Auringonpimennys aiheuttaa poikkeuksellisen ilmiön Ranskassa

Englannin kanaalin ja Pohjanmeren rannoilla varaudutaan tänään jälleen poikkeuksellisen voimakkaaseen vuorovesi-ilmiöön."

Siis, jos sinulta jäi eilen näkemättä auringonpimennys, mene Ranskaan. Siellä on kuulemma tänään pimennys. :-)

Eikä se pimennys tuota vuorovesi-ilmiötä aiheuta.
575. iso S21.3.2015 klo 11:49
Matias-Myyrä on varmaan oikeassa todetessaan, ettei pimennys aiheuta poikkeuksellisen voimakasta vuorovesi-ilmiötä. Tavallaan se kuitenkin ymmärtääkseni liittyy pimennykseen, koska silloin aurinko ja kuu ovat samassa suunnassa. Wikipediasta lainaten:

"Täydenkuun ja uudenkuun aikana Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla. Tällöin Kuun ja Auringon synnyttämät vuorovesihuiput osuvat samaan aikaan, syntyy tavanomaista voimakkaampi vuorovesi eli tulvavuoksi ja -luode."

"Auringon synnyttämä vuorovesivaikutus on 46 prosenttia Kuun aiheuttamasta vaikutuksesta."

Wikipedian väite samasta suunnasta on mielestäni puppua. Jos näin olisi aina ja joka tapauksessa, niin silloin uudenkuun aikaan olisi aina auringonpimennys ja täydenkuun aikaan kuunpimennys. Oikeasti nuo kolme ovat silloin samalla tasopinnalla ja kuu on maasta katsoen joko auringon yläpuolella tai alapuolella, jos pimennystä ei ole.

Pieni epäilyksen varjo mielessäni on. Onko vuorovesi-ilmiö sittenkin aavistuksen verran voimakkaampi silloin kun maa, kuu ja aurinko ovat oikeasti samalla suoralla (verrattuna siihen että ne ovat vain samalla tasolla)? Silloinhan kuun ja auringon vetovoima kiskovat täsmälleen samaan suuntaan.
576. TJV21.3.2015 klo 18:42
Iltalehti kertoo netissään tänään Meksikossa torstaina kuolleesta Leandra Becerra Lumbrerasista, joka eli 127 vuotiaaksi. The Telegraphin mukaan Becerran perheen sanoin tämä naisen uskomattoman pitkän elämän salaisuus oli suklaan syöminen, nukkuminen ja naimattomana pysyminen.

Becerralla oli 161 jälkeläistä.
577. Funny22.3.2015 klo 00:29
Lauantain Hesarin sivulla D2 kerrotaan:

"Lehdissä on kirjoitettu vuoden 1929 aikana usein gramofonivillityksestä. Myöhempien arvioiden mukaan gramofoneja ostettiin kyseisenä vuonna yli miljoona - myyntiennätys rikottiin vasta 1970-luvulla."

Niin varmaan.

Olisikohan noissa luvuissa kysymys kumminkin levyistä eikä soittimista?

Tilastoista ei löydy tarkkoja kappalemääriä, mutta sen sijaan löytyy tieto, että vuonna 1929 Suomeen tuotiin gramofoneja ja levyjä 636 733 kg.
578. pelaaja22.3.2015 klo 09:23
Tuosta Funnyn gramofonista muistui mieleen eräs Kalevan juttu muutama päivä sitten. Se oli jokin yleisötapahtuma ja kuvan alla sanottiin jotenkin niin, että 'kuuluttaja puhui magnetofoniin'!
"Magnetofoni" näytti kyllä enemmänkin megafonilta.
579. HT22.3.2015 klo 11:03
"Tilastoista ei löydy tarkkoja kappalemääriä, mutta sen sijaan löytyy tieto, että vuonna 1929 Suomeen tuotiin gramofoneja ja levyjä 636 733 kg."

Minun silmääni osui tuollainen teksti: "Vuoden 1929 aikana gramofoneja ja niiden osia tuotiin Suomeen yhteensä 636 733 kiloa." Ei taida äänilevy olla gramofonin osa.
580. Funny22.3.2015 klo 11:29
Ei taida olla. Meillä on sitten eri lähde, tämä tieto on eräästä äänilevyluettelosta. Muistan kyllä itsekin jossain nähneeni tuon 'gramofoneja ja niiden osia'.
581. TJV22.3.2015 klo 11:37
Minkä verran muuten mahtoi tuon ajan levyistä olla ulkomaisia. Suomalaiset äänittivät noina vuosina esimerkiksi Berliinin ja Varsovan studioilla. Tuontitilastoissa nekin näkyivät, vaikka kotimaisin voimin esitettyjä olivat.

Tämä ei liity Hesarin juttuun, josta Funny kirjoitti. Muuten vain tuli mieleen, kuten useasti tuppaa käymään.
582. Funny22.3.2015 klo 12:30
Strömmerin ja Haapasen kirjassa Suomalaisten äänilevyjen luettelo 1920-1945 kerrotaan, että kaikki Suomessa myytävät levyt ennen vuotta 1938 olivat tuontitavaraa. Nekin levyt, jotka äänitettiin Suomessa, prässättiin ulkomailla. Ulkomaisten äänitteiden osuus levyjen tuonnista on kerrottu 'vaatimattomaksi'. Tilastoissa ei ole eritelty kotimaisia ja ulkomaisia äänitteitä, paitsi vuonna 1939, jolloin ulkomaisten levyjen osuus oli noin viidesosa tuonnista.

Tuli mieleen, että nuo 'gramofonin osat' taisivat juuri olla niitä levyjä, koska tullitilastoissa levyt eriteltiin vasta 1935 alkaen.
583. HT22.3.2015 klo 14:03
Minun lähteeni oli tämä:

-http://tinyurl.com/l553zjf

Levymyynnistä se kertoo:

"Myös kansainvälisesti 1920-luvun loppu oli siihenastisten levymyynnin huippuaikaa, mutta Suomessa huippu oli poikkeuksellisen terävä; sekä ennen vuotta 1929 että sen jälkeen levyjä myytiin vuosittain vain sadastatuhannesta kahteensataantuhanteen."

Edelleen jää kyllä hämärän peittoon, mihin se Hesarin miljoona viittaa.
584. Funny22.3.2015 klo 15:10
Tuon mainitsemani kirjan tilastossa on arvioitu vuoden 1929 levymyynniksi Suomessa 1 200 000. Edellisenä vuonna luku on 100 000 ja seuraavana 300 000. Arvion perusteena on käytetty mm. niiden maiden vientitilastoja, joista meille levyjä tuotiin.
585. TJV22.3.2015 klo 15:14
Onkohan eräs taho kartuttanut 1929 valikoimaansa?
586. Matias-Myyrä13.4.2015 klo 09:50
Iltalehden netti:

"Tutkimme myös, miten tämä tragedia oikeastaan tapahtui, selvitti poliisipäällikkö, jonka mukaan vastuussa olevat tullaan saattamaan vastuuseen."

Miten ne voi saattaa vastuuseen, jos ne jo ovat...?
587. iso S15.4.2015 klo 15:15
Vaikkapa Hesari, päivän tv-ohjelmat.

Ykköseltä klo 19: Miten planeetta rakennetaan.

Kakkoselta klo 21: Maailma on valmis.

Tuolla vauhdilla tosi-tv:n hurjat rakennusurakat vaikuttavat velttoilulta.
588. pelaaja30.4.2015 klo 16:59
Jos olisin toimittaja, olisin itsekin halunnut osata kirjoittaa kuten netin IL-toimittaja tänään: "Sade vesitti viime vuonna monien vappupiknikin."
589. pelaaja3.5.2015 klo 16:18
Nyt kaikki heittämään herneitä veteen!

Iltalehdessä on artikkeli ruotsalaisesta syöpälääkäristä, jonka mukaan pekoni on yhtä vaarallista kuin tupakointi jne. + että "Eläinperäisistä proteiininlähteistä paras on hänen mielestään kala. Kasvikunnasta löytyy kuitenkin kalallekin terveellisempi vaihtoehto, palkokasvit."
590. iso S4.5.2015 klo 08:27
Päivän netti-Iltiksessä Puolustusvoimat suosittelee, että tulossa olevaa reserviläiskirjettä ei kuvata eikä sisältöä jaeta sosiaalisessa mediassa. Suosittelun sisältävästä artikkelista voi kai silti poimia parikielikukkasta:

"Erilaisia tehtävänimikkeitä on asevelvollisrekisterissä yli kolme tuhatta, joista näkyy kirjeessä pelkkänä lyhenteenä."

"Kirjeessä olla myös myös pelkkä organisaatiolyhenne."

Olla hienoa jos jos osaa kirjoittaa kauniina ja selvänä.
591. Matti4.5.2015 klo 10:44
Luin tämän aamun Hesarista, kuinka kirveskirurgia voi auttaa hedelmättömyydessä. Kiinnostukseni heräsi välittömästi. Mutta höh, se olikin kiveskirurgia.
592. iso S4.5.2015 klo 19:05
Hesarissa oli myös juttu siitä kuinka Tesla mullistaa kotitalouden sähkönsäilönnän. Akkuteknologialla aurinko- tai tuulienergia voidaan ottaa talteen silloin kun sitä on saatavissa ja käyttää silloin kun energiaa tarvitaan. 10 kilowattitunnin akun hinta on 3500 taalaa eli noin 3100 euroa, kun kilpailijoiden vastaava tuote maksaa 5000 taalaa.

Onko tässä nyt jotain mikä menee minulta yli ymmärryksen? Pistorasiasta saan kilowattitunnin verran sähköä noin 10 sentillä (energia plus siirto). 10 kilowattituntia maksaa siis euron verran. Aika monta akullista saa pyörittää ennen kuin investointi alkaa kannattaa. Akun hinnalla ostaa sähkölämmitteisen omakotitalon sähköjä pari vuotta, etenkin kun huomioidaan että asiantuntijan arvion mukaan akun avulla pystytään kattamaan vain 60-70 prosenttia sähkön tarpeesta. Kaipa se kannattavuus tulee sitten kolmantena tai neljäntenä vuotena, jos akku kestää.
593. Matti4.5.2015 klo 20:24
Mäkin luin. Oikea kapasiteetti lienee 10 Megawattituntia. Sensaatio tehty ihan tyhjästä. Litium-ioniakut on tunnettu jo kauan. Jos hinta tippuu 30%, ei se silti tee täysin kannattamattomasta kannattavaa. Arvon professorit olisivat edes vähän voineet haarukoida todellista kannattavuutta.

Kuutiosta on nyt tehty taulu. Tilavuus määrää suoraan kapasiteetin. Jos tehdään ohuempi, pinta-alaa pitää vastaavasti kasvattaa. Juttu täyttä hubaa.
594. Jukkis4.5.2015 klo 20:37
Kyllä se on 10 kWh. Jos olisi 10 000 kWh, niin sitten olisi kyllä ihan oikea jättiläissensaatio kyseessä.

Toi 10 kWh vastaa suunnilleen 350 hyvälaatuista 18 V:n porakoneakkua.

En minäkään oikein keksi, missä yhteydessä tuo kannattaisi. Paitsi esim. jos saarella olisi mökki, jonne sähköjen veto maksaisi esim. 50000 euroa.
595. Matti4.5.2015 klo 21:06
Joo, olet oikeassa, ei voi olla 10 MWh. Jotain häikkää on.
596. Matti4.5.2015 klo 21:22
10 kWh vastaa noin kymmentä henkilöauton starttiakkua, hinta yht. jotain 600 euroa.
597. T.Avis8.5.2015 klo 09:23
Apu No 15, 9.4.2015:
Hetken aikaa hallitseva Miss Suomi Bea Toivonen leikkasi hiuksensa ennen uuden missikierteen alkamista.
598. Jaska8.5.2015 klo 10:55
Kuvaa oivallisesti nykyjuornalistien kirjoitustaidon rappiokierrettä.
599. Matias-Myyrä9.5.2015 klo 10:12
Uutinen Savon Sanomien verkkosivuilta:

"Vedenkulutus kasvoi huomattaavasti – yhtiö etsii vuotoa

Vedenkulutus Vehmersalmella on lisääntynyt Vehmersalmella kevään aikana niin paljon, että Kuopion Vesi vesijohdon vuotavan alueella.

Yhtiö aloittaa vuoden etsimisen Vehmersalmelta ensi viikolla.

Kuopion Vesi pyytää yhtiön verkkoon kuuluvien kesämökkien omistajia tarkastamaan kiinteistönsä tilanteen mahdollisen vuodon varalta.

Vuotohavainnoista voi ilmoittaa työaikana Kuopion Veden verkostoyksikön kunnossapitoon työaikana numeroon 044 718 5376 tai 044 718 5698 ja iltaisin ja viikonloppuisin numeroon 0500 203 023."

Montako virhettä bongaat?
600. Matias-Myyrä9.5.2015 klo 10:49
Savon Sanomien painetusta lehdestä:

"Jatkuva vessan kohina kielii myös vuodosta. Tulitikun paksuinen liikavuoto syö yli 3 000 kuutiota hukkavettä. Se maksaa vuoden aikana jopa huimat 10 000 euroa ylimääräistä. Mikäli joku kestäisi katsella vierestä, kun vanhanmallinen suihkusekoitin vuotaa lyijykynän paksuista vuotoa vuoden päivät, koituisi siitä liikakustannuksia yli 100 000 euroa."

Eivät pidä nuo laskelmat lähellekään paikkaansa!
601. Jaska9.5.2015 klo 13:11
Tulitikun paksuisen 3000 kuutiota vuodessa laskelman mukaan vettä vuotaisi hukkaan noin desilitra sekunnissa. Eihän putkistossa voi olla niin hirmuista painetta, että se olisi mahdollista. Millilitra on mielestäni ainakin lähellä oikeaa. Sen mukaan vuodessa vuotaisi hukkaan vähän päälle 30 kuutiota arvoltaan n. 100 euroa. Siis olettaen, että vesikuution hinta on n. 3,3 euroa.

Tietysti kymppitonnin lukemiin ylletää sadalla eri tulitikkuvuodolla. Mutta voihan olla, että niitä onkin tuhat tai peräti kymmenentuhatta. Hävikki onkin jo miljoonaluokkaa!
602. -11.5.2015 klo 08:38
IS tänään netissä:

"Molemmat poliisit julistettiin myöhemmin kuoliaiksi Hattiesburgin sairaalassa."
603. Jaska11.5.2015 klo 16:56
Kuinkahan pitkään joutuivat julistamaan ennen kuin henki skoudeista lähti:D
604. Funny14.5.2015 klo 23:04
TV1:n ohjelmatieto tänään:

"22.00 Ulkolinja: Halpavaatteen kallis hinta. H&M-ketju on mullistanut vaatteiden vähittäiskaupan. 300 myymälää ja 15 triljoonan euron liikevaihto. Konseptin takaa paljastuu karu totuus."

15 triljoonaa. Niin varmaan!
605. Hakro21.5.2015 klo 14:13
HS tänään:

"Viime päivinä noin 2000 rohingyaa on onnistunut pääsemään maihin Indonesiaan ja Malesiaan, pääosin paikallisten kalastajien pelastajana."

Siis kuka pelasti kenet?
606. Hakro22.5.2015 klo 21:34
SK 21/15 "Pakko tietää!", vastaus kysymykseen "Miksi tuloillalliset kuningatar Julianan luona [1973] jäivät Kekkoselta kesken?".

Vastaus:

c) Kekkosen leuasta alkoi vuotaa verta. Hän leikkasi ennen illallisia partansa ja sai leukaansa haavan, joka alkoi vuotaa illallisilla. - - -

En muista koskaan nähneeni Kekkosella partaa, jota olisi pitänyt leikata.
607. iso S25.5.2015 klo 09:24
Ehkä Kekkonen oli unohtanut parranajovälineet kotiin ja piti yrittää nirhiä saksilla.

Toimittajilta tuppaa joskus unohtumaan, että sanajärjestyksellä on merkitystä. Hesari raportoi tänään Monacon formulakisasta: "Jostain syystä Mercedes kutsui yllättäen kisaa johtaneen Hamiltonin toiselle varikkokäynnille hakemaan uudet renkaat." Tuo jättää avoimeksi sen, oliko johtaminen vai kutsuminen yllätys. "Kisaa yllättäen johtaneen..." tekisi asian selväksi, joskin se olisi asiallisesti väärin, koska Hamiltonin johtoasema ei todellakaan ollut yllätys. Mielestäni "Mercedes kutsui kisaa johtaneen Hamiltonin yllättäen..." olisi ollut selkeä ja asiasisällöltään oikein.

Tietysti jos haluaa hiuksia halkoa ja ymmärtää tahallaan väärin niin voihan tuosta "Jostain syystä Mercedes kutsui" tulla siihen tulokseen, että olisi ollut luultavampaa että kutsujana olisi ollut joku toinen. Vaikkapa Nico Rosberg, Ferrari-talli (molemmat hyötyivät) tai ruhtinas Albert (ihan huvikseen).
608. arvid3.6.2015 klo 12:41
Turun Sanomat 3.6.2015 Aarnio-oikeudenkäynnistä: "Kun aikanaan tulee viimeinen tuomio, siinä määrätään yhteinen rangaistus kaikesta" [aivan kuin lainaus Raamatusta !)
Tosin jatkolause kertoo, että maksimi mitä kaikesta voi saada on 13 vuotta.
609. Terry9.6.2015 klo 10:19
Laina tarjous HETI!

Tämä on suurelle yleisölle ilmoittaa, että herra Terry Laina Yhtiö on avannut mahdollisuuden jokainen tarvitsee jokaisen taloudellisen help.We antavat lainaa 3% korolla yksityishenkilöille, yrityksille ja yhtiöt selkeä ja ymmärrettävä ja condition.contact meitä via e- Mail: terryloanfirm@superposta.com

Lainansaajan TIEDOT.
Name: ............
Lainan määrä: ...........
Laina Kesto: ..........
Maa: ..........
Puhelin: .........
Sukupuoli: ...........
Kuukausitulot: ........

Ystävällisin terveisin
Mr. Terry
Email: terryloanfirm@superposta.com
610. Jaska13.6.2015 klo 10:31
Jääkarhu syö delfiiniä Svalbardissa Norjassa, kertoo Helsingin Sanomien kuvateksti tänään. Pitäisi tietysti olla Svalbardissa Norgessa.

Tänään, aahh, vihkiytyvät toisiinsa Sohvi ja Kalle-Vilppu Stockholmissa. Sverigeläisten auvoon sisältyy myös ripaus haikeutta. Joutuvat näet vuottamaan seuraavaa spektaakkelia pari - kolme vuosikymmentä.
611. pelaaja13.6.2015 klo 15:12
IL netissä:
"Uusi ilmiö: Akateemisesti työttömät vyöryvät leipäjonoon" ... "Akateemisesti työttömiä on ilmaantunut leipäjonoon."

Uusi ilmiö todellakin työttömyys akateemisesti tai sitten en vain ole asioista perillä. Ilmeisesti jotenkin erilaisesti elettävää kuin 'tavallisesti' työttömän arki. Artikkelissa mainitaan tietysti myös mm. eläkeläiset mutta siinä ei käy ilmi, miten eläkeläisesti he jonoon ilmaantuvat.
612. Matias-Myyrä14.6.2015 klo 15:57
"- Vuonna 1967 esiinnyin Lontoossa Speak Easy -klubilla, jonka yleisössä istuivat Jimmy Henrix ja Cat Steavens, Danny muistelee."

Molempien herrojen nimet kirjoitettu väärin. Voisi Iltalehden toimittaja JUHA VELI JOKINEN tarkistaa vaikka Wikipediasta nimien oikeinkirjoituksen ennen kuin laittaa nettiin.
613. Jukkis14.6.2015 klo 16:18
Mutta jospa siellä yleisössä ihan oikeasti oli Jimmy Henrix ja Cat Steavens.
614. iso S14.6.2015 klo 17:15
Tai jospa Danny muistaa väärin, onhan tuosta kulunut jo melkein 50 vuotta. Toimittajan pitää kirjoittaa niin kuin Danny muistelee, ei arvailla.
615. Matias-Myyrä14.6.2015 klo 17:46
Sama toimittaja JVJ taivuttaa Villähteenkin väärin:

"Helena analysoi miesten finaaliin yltänyttä Villähden ravintolayhtiön pomoa..."
616. pelaaja14.6.2015 klo 18:26
Tuossa artikkelissa on vielä lisätietona ko. pomosta, jolla "on omakotitalossaan hevonen"... (?) että
"Aki on seurustellut vuoden ja on kihloissa."

Pitikö sekin nyt julkaista... jompikumpi neitosista voi uutisen kuultuaan ottaa hatkat!
617. pelaaja17.6.2015 klo 20:29
IL 17.6.2015:
"Pitkän lääkärinuran tehneen miehen ei tarvinne miettiä ikimuistoisinta operaatiotaan kovin pitkään.
David Beckham käänsi aikanaan katseita myös Suomessa.
Sakari Orava jäi suomalaisten mieliin erityisesti maaliskuussa 2010, kun koko Suomi pysähtyi seuraamaan urheilun supertähden David Beckhamin sairaalareissua Oravan vastaanotolle Turkuun."

Sakari Orava täyttää nyt 70 vuotta. Hänen "ei tarvinne miettiä ikimuistoisinta operaatiotaan kovin pitkään." ?? Nyt en ymmärrä ollenkaan. Toivottavasti olen jotenkin ollut sanasokea tms. tuon artikkelin suhteen eli toivottavasti toimittaja ei tarkoita sitä, mitä tuosta ekana tuli mieleen!
618. Jaska17.6.2015 klo 21:04
Lehteä lukemattakin on selvää, että kirjoittaja on nainen. Minusta jutunpätkä on kuitenkin eri tavalla hupaisa kuin pelaajasta. Ainakin olettaen, että Oravan miettimistä on edeltänyt toimittajan kysymys.
619. pelaaja17.6.2015 klo 21:14
O-ou. No nyt ymmärsin! Tarvittiin näköjään vain joku sanomaan jotain. Onneksi siis olin ns. sanasokea, toivottavasti kaikki muutkin negatiivisluonteiset inehmot :-D
620. Jaska18.6.2015 klo 11:30
HS-kulttuuri/Noora Mattila tänään:

"Festivaalilla prkesteri soittaa kaikki seitsemän Sibeliuksen sinfoniaa. Päätöskonsertissa sunnuntaina Segerstam johtaa niistä neljättä ja seitsemännettä."

Mistä sinfoniasta Segerstam johtaa seitsemänneksen? Kaiketi neljännestä ja seitsemännestä. Ja mitä todennäköisimmin johtaa niistä myös loput kuusi seitsemännestä.
621. iso S21.6.2015 klo 21:38
Netti-Iltis kertoo tänään ponnistusihme Arttu Mattilasta, joka teki korkeushypyssä 14-vuotiaiden Suomen ennätyksen, 201 senttiä. Eikä siinä kaikki: hän lienee tehnyt edellisessä kisassa kaikkien aikojen tulosparannuksen:

"Edellisen ennätyksen Mattila hyppäsi nuorten eliittikisoissa Jyväskylässä torstaina. Tuolloin hän rikkoi kymmenen asteen koleudessa Riihimäen Kiskoa edustaneen Tero Niemen vuonna 1989 hyppäämän SE-tuloksen 193 sentillä."

Tuosta voi päätellä, että Niemi on syntynyt n. 1975 ja edusti nyt nelikymppisenä koleudessa Riihimäen Kiskoa. Koska uusi ennätys oli 194 ja vanha parani 193 sentillä, on riman täytynyt olla silloin ennen hyvään aikaan enintään sentin paksuinen tai osittain maahan haudattu!
622. arvid23.6.2015 klo 09:46
Turun Sanomat tänään: "..Tilanne kärjistyi kun kahden reilun parikymppisen miehen välille syntyi riitaa, ja osalliseksi joutui myös alle parikymppinen nainen....."
Herää kysymys, miksi naisen piti mennä mukaan reilujen miesten välienselvittelyyn.
623. iso S24.6.2015 klo 10:07
Tuossa on minun korvaani särähtävä epäreilu ilmaisu "alle parikymppinen". Miksi ihmeessä pitää määritellä iän olevan vähemmän kuin epätäsmällinen määrä vuosia? Parikymppinen voi maun mukaan tarkoittaa mitä tahansa väliltä 19-21, 18-22 tai 17-23. Jotta asioihin sekaantuja olisi kaikkien reilujen ja epäreilujen mielestä varmasti alle parikymppinen, hänen olisi parasta olla enintään 16-vuotias. Alle kymmenvuotiaat ovat sitten reilusti alle parikymppisiä!

Eilisessä Hesarissa oli klassinen virhe otsikossa: "Vastustajaa ei voi aliarvioida". Itse jutussa harmitellaan HJK:n arpaonnea, kun Mestarien liigan karsinnoissa tulee vastaan FK Ventspils ja todetaan että "latvialaisryhmä ei ole mikään heittopussi koviakaan vastustajia vastaan".

Aliarvioiminen on siis täysin mahdollista. Sitä ei kuitenkaan kannata tehdä tai peliin lähdetään liian löysällä asenteella.
624. Matias-Myyrä8.7.2015 klo 09:14
Ainakin Iltalehdessä ja Etelä-Suomen Sanomissa on tämä sama STT:n uutinen. Liekö STT:n kesätoimittaja asialla?

"Tappajaetana leviää alueelta toiselle pääasiassa kasvien taimenten ja mullan mukana."
625. PS8.7.2015 klo 09:31
Keski-Uusimaan eilinen artikkeli käsitteli katsastajan sakkotuomiota vikojen kirjaamattomuudesta:

"Syytteen mukaan kirjaamatta jättäminen johtui huolimattomasta laiminlyönnistä"

Olisiko tilanne siis toinen, jos laiminlyönti olisi huolellisesti suoritettu?
626. iso S8.7.2015 klo 10:49
Ei lehdestä vaan eilen telkkarista nähtyä, jotensakin näin: X ei ansainnut tällaista kohtaloa. Hän muutti Puolasta tavoittelemaan amerikkalaista unelmaa ja hänet ammuttiin makuuhuoneessaan takaapäin.

Ilmeisesti kohtalo olisi ollut ok jos hänet olisi ammuttu olohuoneessa edestä tai sivulta.

Tämä säie on tapissa, jatkuu säikeessä
8509. Lehdistä luettua hubaa 2
627. Jukkis8.7.2015 klo 11:54
Makuuhuoneessaan takaapäin ammutuksi tuleminen on oleellinen osa amerikkalaista unelmaa.

Tämä säie on tapissa, jatkuu säikeessä
8509. Lehdistä luettua hubaa 2.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *