KESKUSTELUT > RISTIKOT > KORA VEI KALAONNEN?

13. Kora vei kalaonnen?

Antsu25.3.2003 klo 16:36
Löytyisiköhän täältä tieto? Nimittäin on jäänyt vaivaamaan taannoisessa Hesarin perjantairistikossa (ristikko 2200) ollut vihje "Veikö kalaonnen", johon ratkaisu oli "kora". Osaako kukaan kertoa, mitä tämä tarkoittaa? Korahan on afrikkalainen soitin, mutta en tajua, miten se voi olla vastaus vihjeeseen. Vai onko tämä vaan taas ihan aito virhe, joita Hesarin ristikoissa on viime aikoina ollut ihan riittävästi.

2. Markku Mäkelä26.3.2003 klo 16:28
Tiedustelin tuota "KORA" sanaa laatija A. Lehdolta. Kora on mytologinen olento, jonka uskotaan vievän kalaonnen? Löytyy kuulemma Vuorelan kansanperinteen sanakirjasta.
3. Antsu27.3.2003 klo 14:55
Aha. Taitaakin olla ainoa kirja mistä tuo tieto löytyy. En ainakaan paikallisen kirjaston tietosanakirjakokoelmasta löytänyt. Mutta kiitos tiedosta.

Kun nyt on asiaan päästy, niin voisin Hesarin ristikoista nämäkin ihmettelyt esittää:
- Vihje on LAAR, ratkaisu on MAAT? Mitä ihmettä?
- Vihje on "TYLPPIÄ", ratkaisu "MUKAT". Mitä ihmettä tuo tarkoittaa?
- Mitä tarkoittaa ristikon ratkaisusanana oleva sana KLOORIA?
- Mikä on kesäpäivänTASAUS?

Olisi näitä enemmänkin viimeisen n. vuoden ajalta, mutta jos nyt ei tällä kertaa muuta.
4. Jyrki Takala27.3.2003 klo 15:35
Veikkaisin, että Hesariin meneviä ristikoita ei tarkasteta ennen julkaisua. Tällöin on mahdollista, että laatijalta on lipsahtanut jokin pieni virhe ristikkoon, jota hän ei ole itse huomannut.

Ristikonlaatijat, kuten kaikkien muidenkin ammattien harjoittajat, tekevät joskus virheitä. Omia virheitä on yllättävän vaikea huomata, ja jälkeenpäin harmittaa raskaasti, kun huomaa virheen päässeen lehteen asti. Harmittelu on tosin silloin jo myöhäistä.

Laatijan pitäisi aina tarkastaa ristikko huolellisesti laadinnan valmistuttua. Tämäkään ei aina riitä, vaan joskus pieni virhe voi jäädä huomaamatta. Kokemusta on.
5. ile26.4.2003 klo 00:42
Antsun nostaessa tämän 'koran' ristikkopöydälle oli mökkijärvemme peittona vielä reilut puoli metriä jäätä joten mato-ongintakauden startti ei vielä nostattanut hikeä otsalle. Kävinpähän kuitenkin katsomassa netissä minkälainen soittopeli tuollainen kora oikein on. Ja onhan se KARMEAN!!! näköinen laite kalavesiä ajatellen! Tuollaista kielisoitinta kun näppäilee raskain sormin laiturin nokassa niin voi olla varma, että Aulis Lehdon vihje 'vie kalaonnen' pitää kutinsa! Annetaan tälle Aatamin Aata-kaiman ja Iita-muorin Iitu-kaiffarin viljelijälle siltä osin synninpäästö, vihje on paikkansa pitävä ja sillä siisti.
6. ikE27.8.2004 klo 12:20
Hesarin Nyt-liitteessä laulajatar Emma Salokoski vastaa.

Jos olisit soitin, mikä se olisi ja miksi?

Meinasin sanoa, että harppu. Sanotaan vaikka kora. Se on afrikkalainen soitin, jossa on ihana tunnelma. Pitkähuilu olisi toinen. Siinä on sellainen iätön soundi. Pitkällä huilulla voi soittaa vain yläsäveliä, niin siitä tulee myös oma skaala.
7. Eki22.4.2005 klo 23:06
Kora on viime aikoina ollut paljon esillä ainakin Hesarissa. Ba Cissoko soittaa sitä ja yhtye säestää. Yhtyeessä koraa soittaa myös teini-ikäinen Sékou Kouyaté, jota on verrattu Jimi Hendrixiin.

Lisää neljän kirjaimen magiaa. Antaakseen tilaa Sékoulle Ba siirtyy usein tamaan, puhuvaan rumpuun.
8. Eki4.4.2006 klo 10:20
ELVISin jäsenlehdessä SELVISissä otsikko:

Koramies on erimies
9. Eki5.5.2008 klo 09:36
Kirkas kora pyyhkii mielen pölyt

Tällä otsikolla Pirkko Kotirinta arvostelee Hesarissa Toumani Diabatén levyn The Mandé Variations.

Muuten, Google-haulla "kora vei kalaonnen" tulee ehdotus: "tarkoititko: koira vei kalaonnen" (jolla ei luonnollisesti tule yhtään osumaa eli yksi vähemmän kuin oikealla haulla).
10. blueS24.3.2010 klo 03:48
Jools Holland show

Esiintymässä Portishead, romanisoundinen denveriläinen bändi DeVotchsKa, soul/funk-laulaja Sharon King yhtyeineen, The Last Shadow Puppets, Phil Campbell ja malilainen kora-soittaja Toumani Diabaté.

_http://areena.yle.fi/ohjelma/718505a2d83890d3599d b878601ea3af
11. Eki5.11.2017 klo 22:13
Kymmenen uutisissa kuultiin juuri koraa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *