KESKUSTELUT > RISTIKOT > UUSIA PIILOSANATEHTÄVIÄ + VINKKEJÄ

10352. Uusia piilosanatehtäviä + vinkkejä

Hannu Hartikainen14.2.2020 klo 10:11
Hei!

Piilosanaharrastaja ja tuore harrastelijalaatija ilmoittautuu. Muokkasin erästä ristikkolaadintatyökalua suomalaisten piilosanojen laadintaan sopivaksi ja olen laatinut kaksi tehtävää.

Yritän houkutella tuttaviani piilosanojen pariin, joten kirjoitin myös yleisiä neuvoja piilosanojen ratkomiseen ja vinkit tehtävien jokaisen vihjeen ratkaisemiseen. Tehtävät, vinkit ja työkalut löytyvät osoitteesta:

https://hannuhartikainen.fi/piilosanat/

Palaute on tervetullutta, mutta huomatkaa että nämä ovat harrastelijan ensimmäisiä yritelmiä. Olisin kiinnostunut kirjoittamaan saman tyylisiä vinkkejä myös muutamaan kokeneemman laatijan tehtävään, mutta vihjeiden listaamiseen sivullani tarvitsisin luvan.
2. Jpq14.2.2020 klo 20:00
Kiinnostais tietää mitä työkalua?
3. Hannu Hartikainen15.2.2020 klo 11:31
Lainaus: 2. Jpq 14.2.2020 klo 20:00
Kiinnostais tietää mitä työkalua?

Sivulta lainatakseni:

> ristilaatija soveltuu piilosanatehtävien ja myös muiden ristikoiden laadintaan. Se pohjautuu Phil-laatimeen, jonka tekijä on laatinut ristikoita New York Timesiin. Oma panokseni on suomen kielen tuki sekä liuta bugikorjauksia ja parannuksia. Käyttöliittymä on englanniksi, mutta tuotetut pdf:t sisältävät otsikot suomeksi ja puz-tiedostot eivät ota kantaa kieleen.

https://hannuhartikainen.fi/piilosanat/#julkaisema ni-ty%C3%B6kalut
4. Hannu Hartikainen15.2.2020 klo 11:32
Ja suora linkki itse laadintatyökaluun: https://dancek.github.io/ristilaatija/
5. Hannu Hartikainen16.2.2020 klo 22:55
Laadin kolmannen, selvästi parhaan tehtävän tähän mennessä. Aiemmat palautteet on huomioitu. Osa vihjeistä on oivia, vaikka itse sanonkin!

https://hannuhartikainen.fi/piilosanat/ratkotaan/3 /
6. Matias-Myyrä17.2.2020 klo 06:12
Ohjelma ei osaa käsitellä oikein ääkkösiä.
Jos mulla on ristikossa 9-kirjaiminen sana S---Ä---S, sanalistaan tulee: seivästys, sikiävyys, siliävyys, syrjäytys.
Jos poistan tuon Ä-kirjaimen S-------S, sanalistaan ei tule yhtään sanaa, jossa olisi Ä-kirjaimia.
Sama vika myös Ö-kirjaimella.
7. Hannu Hartikainen17.2.2020 klo 09:14
Joo, tuo on tunnettu bugi. Muutama muukin on. Korjailen niitä sitä mukaa kuin ärsyttää itseäni liikaa. Ääkkösiä on kuitenkin nyt mahdollista syöttää, ja onhan laatiminen muutenkin jossain määrin manuaalista työtä, ainakin minulle.

Jos joku viitsii laittaa bugikorjauksia pull requesteina githubissa, otan mielelläni vastaan.
8. Pete18.2.2020 klo 19:01
En ole githubissa, mutta vilkaisin nopeasti tuota laatijaa. Ääkkösongelma johtuu JS:n unicoden puutteesta. Säännöllisissä lauseissa /\w/ kattaa vain ASCII-merkit. Nopeana korjauksena voisi käyttää vaikka /[\wÅÄÖ]/u tyylistä lauseketta.

Vaikka et kehitysideoista ollut kiinnostunut, niin voisi olla järkevämpää siivota sanalistat ennalta haluttuun muotoon, niin ohjelmaa voisi käyttää kryptojenkin laadintaan, joihin voi haluta aksentillisia kirjaimia.

Tuon kotuksen sanalistan jakaminen ei kai onnistu APL:n alla, kun muistaakseni se julkaistiin vain GPL2:n alla, voin toki olla väärässäkin.
9. Hannu Hartikainen19.2.2020 klo 12:48
Kiitos, Pete! Korjaan lähiaikoina.

Aksenttien poistaminen pitäisi tehdä, ja muutenkin päivittää sanalistaa. Pohjanahan tuossa on Kotuksen julkaisema xml, jonka muistaakseni Vesa Linja-aho on konvertoinut tekstimuotoon, ja jota itse olen vielä muokannut (ja pitäisi muokata lisää). Anagrammityökaluun taas laajempi sanalista olisi parempi, ja olisi hirveän kätevää jos siihenkin saisi vaihdettua sanalistan ajonaikaisesti (ristilaatijaan/Philiin saa, sille on painike).

Sanalista on julkaistu LGPL-lisenssillä ja sitä käytetään kirjaston tapaan, joten lisenssiongelmaa ei ole. Toki repossa ei ole vaadittuja copyright- ja lisenssitekstejä, joten lisään ne.

Kuten näkyy, omastakin takaa wishlistiä on. Mutta kun on muitakin projekteja, ja ruuhkavuodet.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *