KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKON TEKEMISESTÄ

10335. Ristikon tekemisestä

Sisarukset30.1.2020 klo 21:31
Tämä voi nyt olla hölmö kysymys kokeneille. Yritämme siskoni kanssa räpeltää lahjaksi
perheen sisäistä pientä ristikkoa. Kumpikaan meistä ei ole kovin paljon edes ratkaissut ristikoita.
Tämä nyt on ihan harjoittelua ja leikkimielistä, mutta pitäisikö vastausten olla perusmuotoisia sanoja? Entä käykö tällainen vastaussana (ollaan jumissa) VASTOIN?
Siis tarkoituksella: päin vastoin, sitä vastoin jne... Mistään emme nimittäin löytäneet, käykö ristikoihin, muuten kyllä sana löytyy.
Tämän palstan sentään löysimme puolivahingossa, aikamme googlaituamme. Jospa joku sattuisi lukemaan.
Onko olemassa mitään perusopasta sanastosta, kun kiinnostuimme asiasta.
2. HM30.1.2020 klo 22:03
Minulle tuli mieleen ratkojat.fi, josta voisi noita sanoja tarkistaa. Jotakin suuntaa voisi ainakin saada.
3. Jaska30.1.2020 klo 22:23
Perussääntö julkaisuun tarkoitetuissa ristikoissa: sanojen pitää olla perusmuodossa ja vähintään nelikirjaimisia. Poikkeuksena kuvaristikoissa yleiset lauseet, joissa ei siis ole em. rajoitusta.

Perusmuoto tarkoittaa nominien osalta nominatiivia yksikössä tai monikossa: sisarus, sisarukset, kaunis, kauniit jne.
Verbeissä perusmuoto tarkoittaa 1. infinitiiviä tai partisiippimuotoja sekä yksikössä että monikossa: laatia; laativa(t), laatinut, laatineet jne.

Sääntöjä ja suosituksia on paljon muitakin. Teidän ei kuitenkaan kannata niillä stressata itseänne, kun kerran ristikko tulee yksityiskäyttöön. Mahdollisiin virheisiinne ei puututa, toisin kuin tällä sivustolla hyvinkin kärkkäästi tehdään julkisten osalta.
4. tiipii30.1.2020 klo 22:36
Säännöt ja sanat ovat melkolailla vapaat kuin hupikäyttöön lahjaristikkoa teette! Saattepahan ainakin hyvät naurut ja ikuisen muiston, jos niin ei nappiin osuisikaan!

Muistan vieläkin ensimmäisen laatimani ristikkoni, johon sain laitettua hienon sanan LATONI ja olin hyvin tyytyväinen. Sillehän käy hyvin vihje "Losin poika"... Sääli ettei laatimus ole enää tallessa, äitirukalleni sen laadin.
5. Pike31.1.2020 klo 08:19
Partikkelit käyvät myös oikein hyvin, kuten vastoin, vihdoin, ulkona, kotona, tänne, sinne, ulos, kovasti, hurjasti jne.
6. Sisarukset31.1.2020 klo 11:56
Lainaus: 4. tiipii 30.1.2020 klo 22:36
Säännöt ja sanat ovat melkolailla vapaat kuin hupikäyttöön lahjaristikkoa teette! Saattepahan ainakin hyvät naurut ja ikuisen muiston, jos niin ei nappiin osuisikaan!Muistan vieläkin ensimmäisen laatimani ristikkoni, johon sain laitettua hienon sanan LATONI ja olin hyvin tyytyväinen. Sillehän käy hyvin vihje "Losin poika"... Sääli ettei laatimus ole enää tallessa, äitirukalleni sen laadin.

Jotain tällaista meilläkin oli tulossa: vihje SANT .... vastaus LEONIN. Kun kerran Sant Leonin... on olemassa.
Kiitos vastaajille, tuli hyvää oppia.
7. iso S31.1.2020 klo 14:28
Hyvä nyrkkisääntö on tämäkin, jos tavoitellaan oikeaoppisuutta: sana kelpaa ristikkoon, jos se on Kielitoimiston sanakirjassa hakusanana. Esimerkiksi vastoin on. Sanakirjaa ei tarvitse ostaa, se on nykyän netissä:
https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/

Tuo sanakirja ei tietenkään kata kaikkea ristikkokelpoista.
8. Funny31.1.2020 klo 16:14
Mainio apu ristikon laatijalle on Ristikkorenki. Siitä löytää pulmapaikkoihin hyviä sanoja. Vaikka itsellä olisi laaja sanavarasto, kaikki käyttökelpoiset sanat eivät tule aina mieleen. Ja rengistä näkee varsin luotettavasti, mitkä sanat ovat ristikoissa hyväksyttyjä.

http://www.ristikkorenki.net/
9. Terho2.2.2020 klo 12:41
Edellisistä laatimastani ristikoista on jo varmaan 35 vuotta aikaa, joten kaipaisin vähän apua. Sain laadittua ristikkopohjan, mutta nyt muutamat sanat askarruttavat. Esimerkiksi sanat ALALAVAT, NUJAKOI ovatko ne käyttökelpoisia. Itse ainakin käytän puhekielessä ALALAVAT sanaa
(työpaikalla lavahyllyssä on ylä- ja alalavat ). Kuinka käyttökelpoinen ratkojat.fi on sanojen tarkistukseen, josta kyseiset sanat löytyvät.
10. Jaska2.2.2020 klo 13:32
NUJAKOI on sekä imperatiivi että imperfekti, joita ei lueta ratkaisusanoina kelvollisiksi perusmuodoiksi (paitsi lauseissa). Nominatiivi ALALAVA tietysti kelpaa, vaikka tuskin kukaan laatija sanaa ristikossaan vasiten käyttää. Aallisena se kuitenkin herkästi tuppaa mukaan "kuokkavieraana".
11. HT2.2.2020 klo 15:04
Ala-alkuisia enemmän tai vähemmän kertakäyttöisiä yhdyssanoja oli Lehdolla kerran samassa ristikossa viisi ja taisipa käyttää niitä ihan vasiten.
12. Terho2.2.2020 klo 16:35
Kiitoksia Jaskalle, sain muutettua NUJAKOI sanan NUJAKAT sanaan. Minullakin oli tässä pohjassa 4 ALA-alkuista, yhden sain sentään muutettua :) Nimiä tuppaa tulemaan ihan liikaa, voisi vielä katsoa saisko osan muutettua.

Nyt kun toi pohja on jokseenkin valmis niin voisi miettiä miten sen saisi valmiiksi ristikoksi. Tussit oli ennen kovassa käytössä, mutta taidan koittaa tietokoneella tekoa.

Tuolla vanhemmissa keskusteluissa oli jotain käytetyistä ohjelmista, kuten Coreldraw ja freehand, näilläkö ristikoita on tehty, vai onko vielä muita. Kuitenkin ristikko pitäisi näyttää vihjeiden osalta käsintehdyltä.
13. iso S3.2.2020 klo 11:34
Väärinkäsityksien välttämiseksi: ristikkosäännöt löytyvät säikeestä "1550. Ristikkosäännöt, joista ollaan samaa mieltä". Tässä linkki siihen:
http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=1550

Sääntö 10 määrää: "10. Ratkaisusana saa olla yhdessä ristikossa vain kerran."

Muualla on täsmennetty, että ratkaisusana ei saa esiintyä kahdesti edes yhdyssanan osana. Esimerkiksi ratkaisusanat käsiala ja alalaji eivät sovi samaan ristikkoon. Tätä täsmennystä eivät kaikki laatijat ja julkaisijat noudata. Toistoa käytetään mm. siksi että se kuuluu ristikon teemaan, siksi että jokin hyvä syy pakottaa tinkimään tuon säännön noudattamisesta tai muuten vain surutta (esim. Hesarissa) esimerkiksi laatimisen helpottamiseksi. Tämän mahdollistaa viimeinen sääntö: "Säännöistä voidaan poiketa, mikäli …"

Saman merkkijonon esiintymistä säännöt eivät kiellä. Esimerkiksi alalava ja Alaska sopivat saman ristikkoon.

Lisäksi on olemassa sääntöjen lisäksi sääntöjen tulkinta. Joidenkin mielestä samalta näyttävä sana ei olekaan sama sana jos se tarkoittaa selkeästi eri asiaa. Tämän koulukunnan ristikoissa voi olla vaikkapa kuusi kahdesti, kunhan vain vihjeillä tehdään selväksi että toinen kuusi on puu ja toinen numero.

Minä teen ristikoita Excelillä. Ruudukko syntyy syntyy muotoilemalla solujen reunaviivat. Solut ovat kohtuullisella tarkkuudella neliön muotoisia kun määrittelee rivien korkeudeksi 32 ja sarakkeiden leveydeksi 5. Pohjan voi printata ja laatia siihen lyijykynää, kumia ja aikaa käyttäen. Useamman ruuudun kokoisista vihjealueista voi poistaa alueen sisällä olevat solujen reunaviivat, jonka jälkeen voi printata vihjepohjan. Siihen voi piirtää ja tekstata vihjeet, jotka näyttävät käsintehdyiltä koska ne on tehty käsin. Jos haluaa käyttää ties mistä hankittuja kuvia vihjeinä, ne voi liittää ja sovitella Excel-taulukkoon ennen vihjepohjan printtaamista. Jos käytettävissä on skanneri tai monitoimitulostin, valmiiksi vihjeitetyn pohjan voi skannata ja tulostaa niin monena kappaleena kuin tarve vaatii.

Näin tehtynä lopputulos lienee kotikäyttöön riittävä. Parempaa laatua saa nillä vektorigrafiikkaa käyttävillä ohjelmilla. Minun käyttööni näin saavutettava laatu riittää myös, koska teen vain luonnoslaatuisen vihjemallin kuvittajaa varten.

Jos Exceliä ei ole käytettävissä eikä siihen halua investoida, LibreOffice on käsittääkseni Microsoftin Office -tuotteita vastaava ilmainen ohjelmisto, josta löytyy Excelin kanssa yhteensopiva taulukkolaskentaohjelma. En tiedä ulottuuko yhteensopivuus makroihin asti - minulla on joukko elämää helpottavia itse koodattuja makroja, jotka automatisoivat mm. vihjealueiden reunaviivojen putsaamista.
14. Terho3.2.2020 klo 16:16
Kiitos iso S. Tuli luettua ristikkosäännöistä, mielenkiintoinen keskustelu.

Aikaisemmin kysyin tuosta ratkojat.fi saitista, kuinka paljon siihen voi luottaa, jos sana ja vihje löytyy sieltä.

Tarkoitus minulla olisi tehdä ihan julkaisukelpoisia ristikoita. Olisi mukava kuulla tekotavasta joltain joka tekee ristikon alusta loppuun tietokoneella.

Olisi vielä mukavaa, jos joku innokas haluaisi tarkistaa tekemäni ristikkopohjan, vai voinko lähettää suoraan sanariksen sähköpostiin arvioitavaksi.
15. Ylläpito3.2.2020 klo 16:22
Tännekin voi lähettää.
16. Omituinen höpöttäjä4.2.2020 klo 18:28
Lainaus: 15. Ylläpito 3.2.2020 klo 16:22
Tännekin voi lähettää.

Mielestäni tuo Terho kyselee tosi outoja. Ihan perussääntöjä ja kuitenkin alussa kertoo laatineensa
ristikoita vuonna jotain. Nyt uusherännyt laatimaan eikä mukamas tiedä, mihin tekeleitään voisi lähettää.Ymff...
17. Ylläpito4.2.2020 klo 18:34
Terhon kanssa on asia hoidettu.
18. Jaska4.2.2020 klo 18:45
Terho muisteli laatineensa ristikon 35 vuotta sitten. Ei sanonut sitä julkaistun. Ei olisi ollut outoa, jos hän olisi silloin ottanut selvää säännöistä. Ei myöskään ole outoa, kun hän kyseli niistä tänä vuonna.
19. Terho4.2.2020 klo 20:19
Kyllä niitä on julkaistu Turilaassa, Vipusessa ja Iisakin ristikoissa :) mutta siitä on tosiaan pitkä aika. Nyt eläkeiän lähestyessä voisi taas yrittää. Pysyy aivot virkeinä.
20. Jaska4.2.2020 klo 20:50
Kiitos, että sanoit nyt. Turilas on näet minulle uusi tieto, luullakseni:)
21. Terho5.2.2020 klo 10:42
Ei kannata ihmetellä, jos kyselen tyhmiä. Kielioppi ei ole vahvimpia puoliani.

Nyt koitan oppia jotain corelin käytöstä. Vaikuttaa siltä, että ristikkopohja syntyy helpommin kuin coreldrawin käyttäminen.
22. iso S5.2.2020 klo 11:30
Terho, oletpa täällä millä tahansa sivulla niin vasemmassa yläkulmassa on hakuikkuna jossa lukee "Hae sivustolta". Kun kirjoitat siihen hakusanan tai tekstin ja klkkaat "Hae" niin saat linkkejä sellaisiin säikeisiin jossa käsitellään kyseistä asiaa. Ensimmäiseksi tulee ne säikeet joissa haettu asia on jo säikeen otsikossa, sen jälkeen säikeet jossa haettu on viesteissä. Erittäin hyödyllinen ja käyttökelpoinen apu monessa tilanteessa.

Haulla Corel löytyy mm.
1048. ristikon taitto?
6454. Löytyisikö apua Corelin käyttöön?
9301. Ristikon laatiminen tietokoneella

ja monia muita. Kelaile itse niin voit löytää hyviä vinkkejä. 17 vuoden aikana täällä on ehditty puida monia asioita ja monia asioita moneen kertaan.

Tänne tulemattakin voi tehdä suunnilleen vastaavan haun Googlella, kun lisää hakutekstin perään ohjauksen joka rajaa haun tälle sivustolle, esimerkiksi
corel site:sanaristikot.net
hakee niitä sivuja joissa käsitellään Corelia (ja samoilla sivuilla käsitellään luultavasti myös muita piirrosohjelmia). Sivuston oma haku on kuitenkin mielestäni parempi, koska Googe ei ryhmittle otsikkojen perusteella löytyviä selkeästi erikseen ja lisäksi sieltä pukkaa tähän sivustoon liittymättömiä mainoksia tyyliin
CorelDRAW Graphics Suite 2019 | Handla på den officiella sidan?

Toivotan työn iloa ja tuskaa! Molempia laatija tuppaa kokemaan.
23. Jpq6.2.2020 klo 08:04
Mä laadin nykyään Libre Officella kuvan sijoittelu on vaan haastavaa et taittotyökaluni taulukko työkalut vajavaiset (solujen reunaviivs koko taulukolle sama ja kaikissa erillisenä rivinä et omana taulukkona ei sovi olemaan keräily ruudukko). Applen Numbers oli parempi mulla meni vain hermot muuten siihen mäkkiin. Helpompi sijoitella kuvat ja sai ne tarkasti jos kuvan resoluutio 254pikseliä tuumalla kokonais kerta eli 254,508. Painoon suositushan on 300. Kryptoja teen itse joskus vielä tavuristikko/jaottelu ristilläkin yritän.
24. MM6.2.2020 klo 09:23
Pikaohje ristikkopohjan tekoon CorelDrawilla. Voi hyvinkin olla parempia ja helpompiakin tapoja, mutta näin itse teen pohjat.

Esimerkkikokona 15 x 20 ruutua;
-Raahaa hiirellä ensin ylä- ja vasemmanreunan mitta-asteikolta apukatkoviivat mitta-asteikon nollakohtaan. Raahaa vielä toiset mitta-asteikon kohtiin 15cm ja 20cm.
-Laita ruksi ylävalikon "Wiew/Snap to Guidelines"-kohtaan.
-Valitse vasemmasta työkalupalkista "Graph Paper Tool". Laita sille nyt yläpalkkiin ilmestyneeseen kohtaan arvot 15 vaakaan ja 20 pystyyn.
-Vedä hiiren vasen nappula pohjassa pitäen aikaisemmin tehdyn katkoviivaneliön sisällä jostain nurkasta vastakkaiseen nurkkaan. Valitse oikeassa reunassa olevasta väripaletista sille valkoinen väri. Anna ruutuviivoille paksuus vasemman reunan työkalupalkista "Outline Pen" esim. 1pt. Lopuksi pura kokonaisuus osiin ylävalikon kohdasta "Arrange/Ungroup all".
Ruudukko on valmis.
Nyt jokainen ruutu on oma objektinsa, eli erikseen poistettavissa, värjättävissä ym.

Tämä siis yksinkertaistettuna ihan perusruudukon tekoon, lisäksi taustaväreihin, kehysviivoihin ym. on omat niksinsä, mutta niistä myöhemmin jos jotakuta kiinnostaa...
25. Jpq6.2.2020 klo 14:18
Kiinnostaa vaikka mä yritän toisilla pitää kattoa saako eräällä tehtyä eräät jutut kuhan ostan sen. Myös katson saako tietyin niksein lisätty libreoffice talletetuun perään kuvan siistimmin kuin sillä itsellään sittenkin.
26. Terho6.2.2020 klo 20:06
MM kiitoksia ohjeista. Nyt tulee sitten tosi tyhmiä kysymyksiä :) Minusta tuntuu että minulla on vielä joku alkuasetus pielessä, en näe mitään katkoviivaneliötä. Minulla näkyy semmoinen paperiarkin näköinen, johon sain kyllä ruudukon ohjeillasi tehtyä. Sain poistettua ruutujakin. Miten siihen ristikkopohjan ympärille tehdään paksumpi reunaviiva.
Välillä tuntuu että pitäis vaan hakea tussit ja paperia ja alkaa piirtämään, mutta olisihan se hienoa jos osais tehdä tulostettavan pohjan koneella.
27. MM7.2.2020 klo 08:08
Saitko Terho raahattua sieltä mitta-asteikon takaa sellaisia punaisia apuviivoja? Eli jos laitat hiiren mitta-asteikon päälle, pidät hiiren vasenta nappulaa pohjassa ja vedät sieltä paperin päälle, niin näkyviin pitäisi tulla punainen katkoviiva?
Katkoviivaneliöllä tarkoitin sitä keskelle jäänyttä aluetta, joka syntyy kun olet raahannut kaikki neljä apuviivaa paperin päälle. Kaksi vaakaan ja kaksi pystyyn.
Nollakohdan nelikulmiolle saa mitta-asteikkoon, kun laittaa hiiren mitta-asteikkojen risteyskohtaan, eli vasempaan ylänurkkaan, ja siitä taas raahaa sen vaikka katkoviivaneliön vasempaan ylänurkkaan.
28. MM7.2.2020 klo 09:01
Paksumman kehysviivan ja samalla taustan pohjavärin saa, kun valitsee vasemman reunan työkaluvalikosta "Rectangle"-neliötyökalun.
Kun tuo punaisin katkoviivoin tehty neliö on paperilla näkyvissä, niin vedä taas hiirellä nelikulmion jostain nurkasta vastakkaiseen nurkkaan, niin alue täyttyy. Valitse väripaletista alueelle jokin väri (harmaa?) ja anna "Outline"-työkalulla alueen kehysviivalle paksuus, esim. 3 pt.
Tämän päälle kun teet tuon aikaisemmin ohjeistamani ruudukon, niin se on siinä!
Nyt ruutu kerrallaan poistamalla tai vaikka läpinäkyväksi tekemällä väripaletin "X":llä, niin tulee aina pohjaväri näkyviin, eli hyvin helposti saa vihjeruudut ja -alueet selkeästi esille.
29. Terho7.2.2020 klo 09:10
MM, kiitoksia neuvoista. Täytyy kokeilla illemmalla.
30. Terho8.2.2020 klo 11:28
MM kiitos ohjeista, sain pohjan tehtyä. Paksumman kehysviivan ja ruudukon yhteensovittamisessa oli vähän ongelmia kehysviivan ei tullut ihan kohdalleen, mutta sain siirreltyä sitä. Harmaa pohjaväri oli hyvä juttu.

Seuraavaksi olisi pohjan tulostaminen, onko mitään huomioitavaa, ilmeisesti A3 koko on hyvä, onko paperin laadulla merkitystä.
31. Ylläpito8.2.2020 klo 11:58
Meillä käsin piirtävät käyttävät 100 g:n paperia, ei niin huokoista kuin tavallinen 80-grammainen.
32. peter8.2.2020 klo 17:02
A4 on corelin paperi. Mutta siä paperin kokoa voi tietysti suurentaa.
Tavallinen kotitulostin ei ota kuin A4.
33. peter8.2.2020 klo 17:10
Eihän sitä tarvitse tulostaa. Tekee ristikosta PDF:n. Ja sen voi sähköisesti lähettää
minne vaan....
34. MM8.2.2020 klo 17:48
A4 on kansainvälinen standardi paperikoolle 210mm x 297mm, ei mikään "corellin paperi" tai keksintö. Onhan tuo A4 oletusasetuksena kun CorelDrawin ensikertaa asentaa koneelleen, mutta sen voi valikosta muuttaa helposti mihin kokoon haluaa.
Toki A4 on myös tämän kuvittajan automalli ;o)

Jos haluaa laatimuksen toteuttaa ihan käsipelillä tusseilla piirtäen/kirjoittaen, niin lienee parempi hankkia A3-kokoinen tulostin, ja tehdä ristikkopohjan ruudut esim. kokoon 14mm x 14mm. Ruudut ovat tilavampia ja siten helpompi niihin vihjeet kirjoittaa/piirtää. Tällöin pitänee hankkia myös A3-kokoinen kuvanlukija (skanneri), jolla sitten valmiin teelmyksen lukee koneelleen. Toki kaikki onnistuu osissa myös A4-vermeillä, mutta vähän sellaista palapelin kokoamista sitten seuraa.

PDF on vain yksi formaatti kuvatiedostoille, on lukuisia muitakin. Itse olen tilaajien toiveista lähetellyt teelmyksiäni esim. formaateilla JPG, TIFF, EPS ja PNG.
35. peter8.2.2020 klo 17:52
"corelin paperi" tarkemmin corelissa näkyvä paperi on A4.
36. Jpq9.2.2020 klo 07:33
Jos paperille saatossa A3 kokoon ja oliko tarkoitus tulostaa kuvitettava ?
37. Terho9.2.2020 klo 11:10
Kyllä, nyt olisi tarkoitus tulostaa pohja A3 kokoon ja kuvittaa ristikko käsin. Ehkä myöhemmin jos oppii käyttämään corelia ja muita piirustusohjelmia kunnolla, niin voisi ajatella ristikon tekemistä koneella.

Olisi mukava tietää minkälaisia teränpaksuuksia käsinkuvittajat käyttävät tusseissa, niin voisi heti ostaa oikeat paksuudet.
38. Eki9.2.2020 klo 11:24
Kirjoittamisessa tykkään ja piirtäjämme käyttävät Artline200-kynää, terän paksuus 0,4.

Saa esim. täältä: https://osta.toimistotarvike.fi/fi/tussi-huopakyna -kuitukarkikyna/17428-kuitukyna-artline-200-04-mm- musta-165203.html
39. MM9.2.2020 klo 12:45
Lopputulos saattaa olla vähän ”aneemisen” oloinen, jos jokainen viiva/teksti on tehty samalla kynänpaksuudella.
Itse käytin paperille piirtäessäni eri paksuuksia väliltä 0,3 - 2mm.
40. Eki9.2.2020 klo 12:53
MM on toki oikeassa. Jos ei ole taiteilija, tuo peruskynä melkein riittää, mutta elävöittää voi ohuemmalla 0,2 ja paksummalla 0,6 ja toki millä tahansa paksuudella, jonka tuntee omaksi.
41. Yli 30 vuotta Corelia9.2.2020 klo 13:08
Terholle: Kehysviivan saat helposti ja nopeasti keskelle paperia kun valitset kehyksen hiirellä ensin aktiiviseksi ja sitten painat P-kirjainta. Samalla tavalla saat esimerkiksi kahden neliön yläreunat samalle tasolle, kun valitset molemmat ja sitten T ( eli top), alareunat yhteen B, vasen L ja oikea R. Jos pitää saada yksi objekti toisen objektin keskelle, valitset ensin keskitettävän ja sitten sen mihin keskität, ja painat ensin C ja sitten heti perään E.
42. Peter9.2.2020 klo 13:55
Skannerilla voi piirtää yksittäisiä käsin piirtämä kuvia. Ei tarvitse koko ristikkoa skannata. Kuvia vain. Ja niistä voi tehdä oman kuvasto kansion.....
43. MM9.2.2020 klo 14:03
Skannerilla piirtäminen onkin mulle ihan uusi juttu, tuosta haluaisin kuulla lisää.
44. Peter9.2.2020 klo 14:08
Piirtää paperille kuvan ja skannata sen koneeseen.
45. Peter9.2.2020 klo 14:08
Skannaa
46. Terho13.2.2020 klo 09:28
No niin, ristikko on kuvitettu, synnytystuskat olivat melkoiset, kiitokset kaikille neuvoa antaneille.

Jotenkin tuntuu, että ruudut ovat pienempiä kuin ennen, vai pitäiskö hankkia vahvemmat lasit :) Käytin aika paljon piirtäessä ja kirjoittaessa 0,2 mm terää ja sekin tuntui joissakin kohdin aika paksulta.

Sitten pitäisi skannata takaisin koneelle, ilmeisesti tiedostomuoto on PDF ?
47. Peter13.2.2020 klo 09:52
Se on varmin. Kaikki koneet ymmärtää sen.
48. peter13.2.2020 klo 10:22
Terho.
Helpommalla pääset (jos sinulla corel) piirrä kuvat käsin ja skannaa koneeseen.
Ja tee ristikkopohja corelilla. Ja tietysti fonteista löytyy mieluinen kirjain vihjeiden
kirjoitukseen.
49. Terho13.2.2020 klo 11:07
Juu, täytyy katsoa vielä tuota tietokoneella kuvittamista, mutta sanalliset vihjeet täytyy olla käsin tehtyjä.

Jos ajallisesti katsoo niin tähän käsin piirtämiseen meni yksi ilta, niin en tiedä kuinka paljon tietokoneella ja skannerilla teko nopeuttaisi tai helpottaisi sitä. Ristikkopohjan teko koneella oli hyvä juttu.

Tilasin halvan piirtopöydän, täytyy kokeilla myös mitä sillä saa aikaan.
50. peter13.2.2020 klo 11:17
Tarkoitin, että teet ristikkopohjan julkaisukokoon ja fonttityypeistä löytyy,
kuin olisi käsin kirjoitettu. Ja kuvat sakannettuna koneeseen.
Saat koneella silloin tehtyä suoraan ristikon.
Ei tarvitse puljata eestaas.
51. JPQ13.2.2020 klo 14:36
mietin myös onko vinkkejä mitkä fontit toimii hyivn vihjeissä eli noissa pienissä koissa mahtuu hyvin mutta luettavaa tekstiä. saa olla ilmaisia ja kaupallsiiakin. tähän asti ilmasiista mitä olen pelkonut googlen jakama Amiri sillä koin sain selkeää 7 pisteeen koossa. mutta vinkkejä kaipaan minä taas tähän muu on omille työtavoille "viilattuna" kuntoon.
52. JPQ13.2.2020 klo 14:40
ja mä en halua käsin kirjotietun näköistä vaan selkeää ns perinteistä fonttia. ja oikeasti toimivaksi koetutja.JPQ. ja kun monet käsin tehdyt/käsille tehdyn näköiset vielä on ei ilmaisia viimeistään jos haluaa ja varmasti suomessa haluamme ÅÄÖ kirjaimet ainakni sisältävää.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *