KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-ARKI 4

10264. IS-arki 4

Jaska6.12.2019 klo 23:34
Tuli ratkottua Juha Leinosen eilinen Itsenäisyyspäivän ristikko suositellusti vasta tänään. Juhlava oli. Ei antanut laatija löysää lähes läpikirjoitettavuudella, niin kuin vastaavissa juhlapäivien suurristikoissa on joskus sattunut. Ansaitsee kympin ja uuden säikeen avauksen.
2. iso S7.12.2019 klo 11:26
Kappas, en tullut katsoneeksi laatijan nimeä. Jostakin syystä oletin automaattisesti, että kyseessä olisi ollut Kimmo Sillankorva. Olisi pitänyt tunnistaa tyylistä. Kyllähän Kimmokin osaa halutessaan kiristää ruuvia, mutta ulkoasussa ja vihjeiden luonteessa on havaittavissa oleva sävyero, mitenkään keskinäistä paremmuutta arvioimatta.

Jaskan diagnoosin allekirjoitan. Yllätyin, kun kynässä oli enemmän pitoa kuin luistoa. Etenkin oikea yäkulma jarrutti, kun ilmeisen oikealta tuntuva pystysana olikin jotain muuta ja kahta arvausta en uskonut varmoiksi. Ratkonnan mestari harhautti ynnä muut -tasoisemman, mutta mitään ei jäänyt hampaankoloon.

Tiedoksi historiaa tuntemattomille: Sanasepossa julkaistiin monta vuotta sitten Leinosen laatima ristikko, johon ei tullut yhtään oikein ratkottua vastausta. Tässä ei sentään visaisuus ollut lähelläkään tuota luokkaa.
3. Ritu11.12.2019 klo 22:25
Itsekkäistä syistä johtuen ratkoin tuon itsenäisyyspäivän ristikon vasta tänään ja ihan itsenäisesti ilman apuja. Itsepäisyydestä oli apua, kun sitkeästi mietti silloinkin, kun piti pitää mietintätaukoa. Ylemmän pääkuvan jälkimmäinen sana piti hetken aikaa piinassa ennen kuin selvisi. Vasen laita keskeltä piinasi pisimpään. Mutta jotain mukaansa tempaavaa tässä ristikossa oli. Vei se ainakin minut toviksi jos toiseksi ratkomisen ja keksimisen mukavaan maailmaan.
4. O11.12.2019 klo 23:26
3. Ritu.
Samaa mieltä kanssasi, mutta ihmettelin, ettei tästä mainiosta ITSENÄISYYSPÄIVÄNRISTIKKO teemasta ollut
enempää kommentteija.

Kiitos Juha Leinonen!
5. Elva12.12.2019 klo 15:41
Luettuani kommenttejanne tsekkasin vanhat keräykseen menevät lehdet ja sieltähän löytyi täysin koskematon Iltiksen Plus-liite. Onneksi löytyi, sillä tykästyin kovasti hienoon ristikkoon, joka mielestäni oli hyvin omanlaisensa. Ratkominen oli kokemuksena mielenkiintoinen, välillä sujui sutjakkaasti ja välillä oli odottamattomia juuttumisia. Lopputulos oli kuitenkin mainio, ei mitään kysyttävää.

Runsaat kiitokset Juha Leinoselle, toivottavasti saadaan vielä lisää ratkottavaa.
6. Ritu11.1.2020 klo 10:35
Eilen illalla töissä vilkaisin perjantain IS:n ristikkoa. Koko loppuilta meni töissä miettien, että miten tuo pääkuva on niin tutun näköinen. Nyt aamusta kotona selailin viime aikoina ostettuja lehtiä. Ja siellähän se oli! Apu nro 9 ristikon pääkuva. Vähän toisesta kulmasta kuvattuna. Huh, sainpas mielenrauhan :).
7. Eki11.1.2020 klo 11:51
Kyllä oli sattuma, että Iltikseen valikoitui juuri tämä ristikko niin lähellä Avun ilmestymistä. Töllöttelin itse ihan samaa, kun Iltiksen sain käteen.
8. Ritu13.1.2020 klo 20:39
Pyhitin tänään yhden kolmesta vapaapäivästäni vain itselleni, ristikoille ja kaikelle mukavalle hömpälle. Että kyllä taas jaksaa!

Tässä säikeessä aiemmin mainitsin kahden eri ristikon toisiaan muistuttavasta pääkuvasta. Selvennykseksi, että tismalleen samanlaisista kuvista ei ollut kyse. Laatija toki saattoi kauhistua, mutta minä ratkojana ihastuin kokemaani.

Ratkoin tänään ensimmäiseksi torstain 9.1. Iltiksen ristikon, jossa pääkuvassa oli lähikuva tummasta rakennuksen seinästä, jossa pienestä ikkunasta näkyi valoa. Tiedä sitten, oliko samasta rakennuksesta kyse kuin seuraavaksi ratkomissani.
Seuraavaksi ratkoin Apu nro 9 ristikon, jossa pääkuvassa oli pari rakennusta talvimaisemassa.
Kolmanneksi ratkoin perjantain Iltiksen ristikon, jossa nuo rakennukset oli kuvattu selvästi kauempaa. Myöskin pääkuvista lähtevät sanat myötäilivät jotenkin sitä, miten kaukaa mitäkin kuvassa näkyi.
Tuli vähän sama tunne kuin yhtä hienoa Juha Tapion biisin sanoja kuunnellessa "Linnunradalla on tähti, jota kiertää planeetta, planeetalla kaupunki, kaupungissa katu, jonka varrella on talo, sen ikkunalla sinä."
Ristikoiden pääkuvissa vain menin ratkoessa toiseen suuntaan zoomaten ja loitonnuttiin pienistä yksityiskohdista isompaan kokonaisuuteen. Wau!
9. Ritu13.1.2020 klo 20:50
Niin ja tietty Apu oli nro 2 eikä 9. Ilmestymispäivä oli 9.1.
10. Eki13.1.2020 klo 21:09
Sama rakennus torstainakin. Siellä sisällä on laadittu paljon ristikoita, kuten arvannette. Kuka nyt Lappiin lähtee urheilemaan tai ulkoilemaan. Onpahan nähty lunta tänä talvena

Ai että osasi Ritu kääntää kuvatapauksen iloksi. Rinnastus Juha Tapioon oli osuva.
11. Jiikoo13.1.2020 klo 21:46
Saavuin itse tänään iltapäivällä Lapin raukoille rajoille, poloisille Pohjan maille (nimenomaan Pohjois-Pohjanmaan puolelle rajaa, mutta tunturin kupeeseen kumminkin). Lumitöiden jälkeen en saanut itseäni vielä tänään suksimaan, mutta kaksi tuoretta IS-ristikkoa ratkoin tänne tultua alusta loppuun ja viime perjantain HS-ristikon sain juuri finaaliin.

Olen kieltämättä ollut kuulevinani mutinaa malliin ”eikö edes täällä voisi tehdä jotain muutakin kuin tuota?”
12. Jiikoo14.1.2020 klo 12:36
"Lumitöiden jälkeen en saanut itseäni vielä tänään suksimaan,..."

No nyt ovat ensimmäiset 11-12 km pertsaa takana. Laturetkitahtia, vajaat 10 km/h. Ei tee yhtään pahaa ratkonnan vastapainona!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *