KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > MAAILMASSA ON EPÄLOOGISUUKSIA

10065. Maailmassa on epäloogisuuksia

Eki13.5.2019 klo 08:37
Lähdetäänpä tämmöisestä kummastuksesta liikenteeseen:

Netflixissä ynnä muissa suoratoistopalveluissa on aina lyhyt esittely leffasta tms. ennen kuin se klikataan katseluun. Siinä on sitten mainittu yleensä n. kolme näyttelijää.

On kaksi suht loogista hyvää tapaa. Toinen on, että kerrotaan elokuvan kolme päänäyttelijää. Kaupallisempi tapa on panna siihen tunnetuimmat tai vetovoimaisimmat näyttelijät.

Mutta se kolmas. Typerin tapa on panna siihen kolme ensimmäisenä leffassa nähtävää näyttelijää. Näin voi tapahtua, jos lopussa on luettelo "in order of appearance" ja kirjaaja nappaa ne suoraan siitä. Siinä voi pahimmillaan olla kolme ohikulkijaa kadulta, jos heidät on otettu näyttelijälistaan.
2. Jukkis13.5.2019 klo 10:42
Pitihän tuota tutkia. Aika monen elokuvan tietoja katselin enkä kyllä yhtäkään kolmanteen kategoriaan kuuluvaa havainnut. Johtui ehkä siitä, että poimin pääasiassa sellaisia elokuvia, jotka tunnen ennestään. Toteutuneeko kolmoskategoria sitten lähinnä joissain hämärissä C-luokan elokuvissa , joissa ei edes ole ketään kovin tunnettuja näyttelijöitä?
3. Eki13.5.2019 klo 11:20
Kyllä näissä joissakin on ollut tunnettujakin näyttelijöitä. Tapauksia ei ole paljon, mutta ne harvat ovat kummastuttaneet. Esimerkkiä en osaa hakea.
4. Eki13.5.2019 klo 13:58
Yksi yleistyvä epäloogisuus ovat päivämäärät. Taitaa olla jo yli puolessa tapauksista, että kuukauden perässä ei ole pistettä. Se riipii.
5. pelaaja13.5.2019 klo 15:02
Se todella riipii. Ja kummallinen on tapa kirjoittaa päivämäärä muotoon 13.5-2019. Tuollaista tyyliä näkee aika usein ainakin fb:n luontokuvaryhmissä. Mikä sitten lieneekään logiikka tuolle viivalle.

Toinen epäloogisuus ko. ryhmissä on ilmoitus "Yp saa poistaa, jos tämä kuva ei kuulu tänne". Että mitä? Kai yp poistaa mitä poistaa ilman onnettoman kuvaajan "lupaa".

No otetaan sitten vielä luontokuvaajien kolmaskin epäloogisuus. Kuvan alla on mm. täppä "Jaa" eli kuvan saa jakaa. Kuitenkin usein kysytään, että saako jakaa? Joittenkuitten mielestä on kuulemma kohteliasta kysyä lupaa vaikka lupa jo onkin.
6. Eki13.5.2019 klo 15:26
Edelliseen liittyen todella yleinen virhe: Matti täyttää 50-vuotta.
7. iso S13.5.2019 klo 16:52
Joissakin elokuvissa tosiaan näytelijät luetellaan siinä järjestyksessä missä he näkyvät elokuvassa ensimmäistä kertaa ja joissakin elokuvissa näyttelijät luetellaan aakkosjärjestyksessä. Näissä lienee takana pyrkimys korostaa näyttelijöiden tasa-arvoa tai joidenkin tnäyttelijöiden egon lepyttely eli keskinäinen kiista siitä, kumpi on suurempi tähti.

Yritin löytää elokuvakannasta esimerkkitapausta hakusanoilla in order of appearnce imdb ja löysin elokuvan In Order of Appearance (2005). Kyseisessä leffassa näytäisi olevan vain neljä näyttelijää, jotka listataan maininnalla Cast (in credits order). Tähän ei paljasta sitä, mikä on ollut lajitteluperuste krediiteissä.

Onneksi löytyi linkki selityssivulle
https://help.imdb.com/article/contribution/filmogr aphy-credits/how-are-cast-credits-ordered-why-don- t-the-main-stars-appear-at-the-top-of-the-cast/G39 K5N4YYV2QJ4GR?ref_=helpsect_pro_3_4#
jonka alkuosan kopioin tähän:

How are cast credits ordered? Why don't the main stars appear at the top of the cast?

Our pages attempt to display cast lists in the same order as they appeared in the most complete on-screen listing (usually the one in the end titles). This may be different than the billing on movie posters or main titles. In some movies cast members are credited in order of appearance, while in others they are listed in alphabetical order. That's why sometimes movie stars or important characters may appear way down in the listing instead of at the top.

See for example the placement of the following stars in these films:

Gwyneth Paltrow in Shakespeare in Love (1998)
Johnny Depp in Chocolat (2000)
John Travolta in The Punisher (2004)

Kahdessa ensimmäisessä järjestys on ehkä esiintymisen mukaan, ei ainakaan aakkostettu eikä tähtistatuksen mukainen. Kolmas näyttää sukunimen mukaan aakkostetulta. Se kyllä kummastuttaa, miksi Michael Reardon kiilannut Ben Fosterin ja Laura Harringin väliin.

Vielä yksi mahdollinen lajitteluperuste tulee mieleen: kuvaruutuaika eli kuinka monta sekuntia/kuvaruutua kukin näyttelijä on näkyvissä. En muista että olisin koskaan nähnyt että moista olisi lopputeksteissä kerrottu käytetyn..
8. Eki13.5.2019 klo 16:59
Minusta tuo viimeinen tapa on kuitenkin (ainakin summittaisesti) ehkä jopa useimmin se järjestystapa. Ei sitä silti perustella tarkkaan.
9. iso S14.5.2019 klo 10:42
Tv-sarjoissa järjestys on tietyssä mielessä samanhenkinen kuin tuo viimeinen tapa, eli sen mukaan, kuinka monessa jaksossa itse kukin on esiintynyt. Esimerkkinä vaikka juuri parhaillaan ykkösellä pyörivä Sydämen asialla, jossa niitä jaksoja piisaa. Full cast, alkupää:

William Simons (PC Alf Ventress), 355 episodes, 1992-2009
Derek Fowlds (Oscar Blaketon), 342 episodes, 1992-2009
Tricia Penrose (Gina Ward), 338 episodes, 1993-2009
Mark Jordon (PC Phil Bellamy), 323 episodes, 1992-2007
David Lonsdale (David Stockwell), 259 episodes, 1993-2009
Peter Benson (Bernie Scripps), 235 episodes, 1995-2009
Bill Maynard (Claude Jeremiah Greengrass), 155 episodes, 1992-2000

Krediiteissä mainitut ovat ensin ja kreditoimattomat mutta ties mitä kautta selvitetyt lopuksi.

Tasapelin sattuessa logiikka on hämärä. Esimerkiksi kerran esiintyneitä kreditoituja on 1630 kappaletta. Aina on peräkkäin joukko samana vuonna olleita, jotka on järjestetty sukunimen mukaan. Nämä eivät kuitenkaan ole esiintyneet samassa jaksossa ja sama vuosi toistuu useita kertoja myöhemmin. Lajitteluperuste ei siis ole jakson nimi tai numero eikä vuosi. Maailmaan jäi epäloogisuutta, kunnes toisin todistetaan.
10. Funny14.5.2019 klo 13:11
Brittien loogisuus tiedetään erilaiseksi kuin meidän, varmaan tuohon järjestykseen on ns. kristallinkirkas peruste. Taikka sitten joku on vain väsynyt ajattelemaan loogisesti, kun on pitänyt kirjata tuhansia nimiä. Tuollainen lista ei synny itsestään.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *