KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 11.-12.5.2019

10062. IS Viikonloppu 11.-12.5.2019

Eki10.5.2019 klo 18:22
Nyt tulee se luvattu Skyttä/Kärkkäinen ehkä kolmosen arvoisena.
2. iso S11.5.2019 klo 10:42
Oi hulkoon! Oskallankohan ustaa...
3. Ritu11.5.2019 klo 11:18
Iso S, minä en uskaltanut. Laitoin tyttärelleni viestin, että ostaa sen puolestani. Mutta pakkohan se on saada. Joku niissä Antin Einstein-tyylisissä vihjeissä kiehtoo.
4. Kaj11.5.2019 klo 17:34
Ei ollenkaan niin paha mitä odotin.
5. Mattias11.5.2019 klo 19:26
Ihan uusi kamaa. Eikö vaikeampaa synny?
6. Mattias11.5.2019 klo 19:27
Iisi
7. Rampe11.5.2019 klo 19:45
"Ihan uusi kamaa"? Kyllä ristikossa minulle vaikeutta riitti.
Ei kuitenkaan pahinta Skyttää. On näiden kanssa ährätty yli viikon päivät ja silti jouduttu kysymään apua viisaammilta kun se on tullut luvalliseksi.
Alemmat siniset tuottivat tuskaa, vaikka oikea idea olikin mielessä alusta alkaen.
Väärässä muodossa kuitenkin.
8. Kuju12.5.2019 klo 15:08
Noin puolet tehty, lähinnä keskiosat ja ylälaitaa. Yläsinisen molemmat osat ratkeavat pienen päättelyn jälkeisellä etsinnällä ja sen varaan voi sitten täytellä muuta.

Mutta kyllä se puuttuva puolikas tuskaa tuottaa. Vihjeet "Mitenkä henkilöauto" ja "Mikäs jättää polvet paljaiksi" ovat mukavia, kun ne hoksasin.
9. O12.5.2019 klo 16:21
7. Rampe
Sama kohta "tuottivat tuskaa"minulle myös.
Pääkuvasta siniset tulivat kuitenkin loppujen lopuksi oikein. Oli todellakin vaikea ristikko, mutta ei tullut pää onneksi kipeäksi kahden päivän pähkäilemisestä! :)

Kiitos Antti Skyttä ja Heli Kärkkäinen!
10. bossi13.5.2019 klo 13:04
Kesti hieman pidempään kuin perus-koviksissa, mutta ei kuitenkaan pahinta Skyttää. Ylemmästä sinisestä pääsi helpolla liikkeelle. Useita kutkuttavia oivalluksia :)
Kiitokset tekijöille!
11. Juha N13.5.2019 klo 17:12
On se Antti epeli, kun suosiolla valitsee laadintansa lähtökohdaksi näin hankalat lauseet. Hankaluudella viittaan sanapituuksiin ja kirjainvalikoimaan, en ratkottavuuteen. Mikäs korkealle tasolle kurkottaessa, kun suoriutuu näin hyvin!

Erästä vapaaehtoista sanavalintaa kuitenkin kritisoin. Kun en suoraan kerro, mistä sanasta on kysymys (= en paljasta sen vihjettä enkä sijaintia), sopinee ruotia sitä siten verhotusti, että vain Antille ja ristikon ratkoneille paljastuu, mitä sanaa tarkoitan.

Kyse ei siis ole pakkoraossa valitusta sanasta, vaan sille olisi ollut useita vaihtoehtoja. Ihmettelen, miksi valinta oli tässä tapauksessa näin eksoottinen. Kyseessä on erästä bantukansojen käytäntöä luonnehtiva sana, joka on alunperin hollannin- ja afrikaansinkielinen. Sitaattilainana se on päätynyt Etelä-Afrikan englantiin ja edelleen muihin kieliin, ja pienellä suomalaistuksella lopulta meidänkin tietosanakirjoihimme ja Nykysuomen sanakirjaan. Niistä se valitettavasti on ajautunut joidenkin laatijoiden ristikoihin ja tämän vuoksi edelleen ristikkosanastoihin.

Oikeasti: kuinka hyvä ristikkosana on toiselle puolelle maapalloa viittaava lainasana, joka ristikkoväen lisäksi lienee Suomessa tuttu vain etnologeille ja lähetystyöntekijöille? Vaikka sillä onkin muutamasta sanasta koostuva suomenkielinen määritelmä, se ei ole sovellettavissa Suomen tai edes muun Euroopan oloihin. Kun googlaa sanan suomenkielisiä käyttöesimerkkejä, niitä ei löydy. Minusta tämä sana on ristikkoarvoltaan ATTA-luokkaa.

Tässä olisi kahdella kirjainvaihdolla ollut käytettävissä eräs uintiin liittyvä sana (muita rukkauksia ei olisi tarvittu) tai kolmella kirjainvaihdolla eräs kalastukseen liittyvä sana (tällöin olisi lähialueella jouduttu vähäisiin lisämuutoksiin). Itseäni olisi miellyttänyt eniten kahdella kirjainmuutoksella syntyvä yleisesti tunnettu etninen sana, koska silloin olisi lähialueen pienillä lisämuutoksilla saatu kaksi nelikirjaimista erisnimeä pidennettyä viisikirjaimisiksi ei-erisnimiksi (jos liian pahaksi kauneusvirheeksi ei katsota sitä että eräs nomini pitää vaihtaa verbin partisiipiksi).
12. Jaska13.5.2019 klo 19:15
Tiedän sanasta suomalaisen käyttöesimerkin. Googlesta ei sitäkään löydy.
13. Juha N13.5.2019 klo 22:54
Pehmennykseksi:

1) En väitä, etteikö kyseessä olisi selkeästi ristikkokelpoinen sana. Tottakai on, kun löytyy hakusanana lukuisista opuksista. Esimerkiksi seuraavista (en ole välittänyt konmarittaa vanhoja tietosanakirjojani pois): WSOY:n Iso tietosanakirja (1996), Factum (2004), Sivistyssanat (Turtia, Otava, 2001), Nykysuomen sanakirja. Kyse on vain siitä, että jos sana kuuluu tietosanakirjojen harvinaisempien sanojen kastiin, niin miksi käyttää sitä ristikossa, jos useita tunnetumpiakin vaihtoehtoja on tarjolla.

2) Varmasti monien mielestä on asiallista ja peräti suotavaa, että ratkoja, joka on tavalla tai toisella jalostanut nippelitietoutensa äärimmilleen, saa ratkonnassa ansaittua etua kanssaratkojiin nähden. Eli jos on vaikkapa ristikoista oppinut, että siirrettävän teltan nimitys Siperian kansoilla on TSUM, on ihan asiallista, että tämän sanan eteen tullessa on askelen edellä ratkonnassa verrattuna niihin säälittäviin utameihin, jotka tätä sanaa eivät tunne. Ehkä näin on hyvä. Mikä minä olen tuomitsemaan. Mutta en ole oppinut pitämään Antti Skyttää laatijana, joka suosii sanaristikoiden tietokilpailuaspektia verrattuna puhtaaseen hoksottomien käyttöön.
14. Ritu14.5.2019 klo 11:36
Minä vasta tänä aamuna pääsin aloittamaan. Mietintämyssyn painoin niin syvälle päähän kuin sain, mutta tulos tässä vaiheessa se, että vain muutamalle t-kirjaimelle on ollut käyttöä.
Nyt odotan sitä ensimmäistä ahaata, että pääsen alkuun.
Tässä täytyisi pyrkiä itse vaihtamaan ratkontataktiikkaa ja -tyyliä tuon mestari Neitolan malliin ja kokeilla sanoja enemmän paikalleen laitettuna. Nyt niitä vaan pyörittelee mielessään ja ristikko ammottaa tyhjänä.
Tein nimittäin havainnon Piilis SM-finaalia yleisöstä seuranneena, että mestari käytti pyyhekumia huomattavasti muita enemmän! En tiedä kiinnittikö kukaan muu asiaan huomiota.
No jospa jatkaisin nyt harjoitusta ottamalla sen kumin jo valmiiks toiseen kätöseen.
15. HM14.5.2019 klo 15:45
Kiitos Juha N! Olihan tuosta iso apu ratkonnan jatkumiselle!
16. Pike14.5.2019 klo 16:44
Kiitokset Skytälle taas yhdestä valtakunnan hienoimmista ristikoista, jonka tuskan hiki otsalla sain vihdoin viimein eilisaamuna mökillä täyteen. Miten keksitkin niin kieroja ja aina uudenlaisia vihjeitä? Olet suosikkilaatijani (mm. Iisakissa), kakkosena on B. Kalpa.
17. Kuju14.5.2019 klo 21:33
Kynä ja kumi käy edelleen joka päivä tunnin pari. Äheltämällä saa pari kohtaa parissa tunnissa täydennettyä kovan
googlailun tuokseessa. Hitaasti mutta varmasti tyhjät kohdat alkavat täyttyä. Kunhan ei viikko loppuisi kesken eivätkä aivot ylikuumenisi. Noin 20% vielä tyhjää. Harmittaa vain, että niitä hakukirjaimia on juuri niissä osioissa vielä muutamia jäljellä.
E-eivät o-ole nä-nämä mi-mitään le-le-leluristikoita...
18. O15.5.2019 klo 21:58
Ei todellakaan. ;)
19. Ritu20.5.2019 klo 15:30
Olisin jo niiiiiiin halunnut laittaa tähän pelkäksi kommentiksi, että skool! Nyt on kyllä skumppapullon osto lähempänä kuin koskaan.

Mutta ei vielä, vasen alakulma minulla auki. Nyt on ollut pakko tinkiä yöunista. Viisuyön jälkeen mentiin kolmen tunnin yöunien jälkeen töihin. Aamulla ei harmittanut yhtään, ristikko täyttyi sinä yönä eniten.Mutta kerrassaan hieno ratkottava tämä on ollut. Voi niitä hetkiä, kun pitkän mietinnän jälkeen on keksinyt ratkaisusanan. Tämän ristikon paras puoli minulle on ollut se, että jo ratkotuista kohdista on saanut apua kohtuullisesti seuraavan kohdan mietintään eli kivasti apukirjaimia paikalleen.
Jonna Tervomaa laulaa, että osaa sanoa kymmenellä kielellä kiitos. Sanoisin minäkin jos osaisin. Tosin ei tähän kymmenen riittäisi, niin mukava tätä ristikkoa on ollut ratkoa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *